2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınlarda Cinsel İsteksizlik
MAKALE #19237 © Yazan Uzm.Psk.Erkan EZERÇE | Yayın Ocak 2018 | 3,344 Okuyucu
Her üç kadından birinde görülen cinsel soğukluğu yeterli bir uyarımın olmasına karşın cinsel etkinlikte bulunma isteğinin hiç olmaması ya da isteğin çok az olması olarak tanımlamak mümkündür. Bu tanıma cinsel arzu duymamayı ve cinsel fantezi eksikliğini de ekleyebiliriz.

Cinsel isteksizliğin nedenlerini fiziksel, psikolojik ve ilişkisel olarak üç boyutta ele almak mümkündür. Öncelikli olarak fiziksel nedenler için kişinin kadın hastalıkları ve doğum uzmanıyla görüşmesi önemlidir. Ayrıca psikiyatrik bozukluklarda kullanılan ilaçlar, doğum kontrol ilaçları, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı varsa bunu mutlaka doktora bildirmesinde fayda vardır. Fakat cinsel isteksizlik nedenlerine baktığımızda çok az bir kısmının fiziksel kaynaklı olduğunu söylemek mümkündür. Problem fiziksel kaynaklı olsa da bir süre sonra kişinin ruhunda da yaralar açılmasına neden olacaktır. Örneğin ağaca çıkarken kolunuz kırıldı. Gidip alçıya aldırırsınız. Fakat her ağaca çıkma denemesinde ilk aklınıza gelen “Tekrar kolum kırılır mı?” sorusu olacaktır. Bu sebeple sorun fiziksel problemler ise de bir cinsel terapistten psikolojik destek almak büyük fayda sağlayacaktır. Cinsel isteksizliğin nedenlerine baktığımızda çoğunluğunun kaynağının partner yani ilişkisel kaynaklı ve psikolojik olduğunu söyleyebiliriz. Depresyon, hamilelik, doğum, cinsel bir travma (erken yaşlarda taciz veya tecavüz), yetersiz uyarılma, yetersiz iletişim, seksi istemenin ayıp, günah olarak algılanması, evlilik dışı ilişki, mutsuz bir evlilik, kontrolünü kaybetme korkusu, öfke, cinsellikle ilgili suçluluk duyguları gibi etkenler cinsel isteği olumsuz etkilemektedir.

Çiftler arasında en önemli tartışma sebepleri arasında cinsel istek düzeylerindeki farklılıklar yatmaktadır. Bu sebeple cinsel isteksizlik sorununu bir kişinin sorunu yerine çiftin ortak sorunu olarak algılanması tedavi için ayrıca önem taşımaktadır. Tedavisi veya terapisinde çifte özel bir program uygulanması çok önemlidir. Bunun için de öncelikli olarak değerlendirme görüşmeleri yapılır. Bu değerlendirme görüşmelerinde çiftin bu sorununu yaşamasına neden olan sorunu başlatıcı nedenler, hazırlayıcı nedenler ve sorunun devam etmesini sürdürücü etkenler belirlenir. İyi bir değerlendirme görüşmeleri, sorunun analizi ve çifte özel tedavi programı açısından son derece önemlidir.

ÖNCE KADINLARIN RUHUNU OKŞAMAK!

Kadınlar ve erkekler doğaları gereği fizyolojik ve zihinsel olarak birbirlerinden farklı olduğu gibi sekse atfettikleri önem boyutunda da birbirinden farklıdır. Erkekler cinsel dürtüleriyle hareket eden, deyim yerindeyse hemen sonuca gitmek isteyen varlıklardır. Kadınlar da ise durum daha farklıdır. Seks öncesi kadının ruhunu okşamak büyük önem taşımaktadır. Kadınları sekse hazırlamak için gün içinde mesaj atmak, sadece sesini duymak için aramak ve bunu eşine ifade etmek, yemek hazırladığında eline sağlık demek, erkeğin eve geldiğinde 15 dakika elini tutup aşkla gözünün içine bakıp günün nasıl geçtiğiyle ilgili konuşmak gibi seks dışındaki konuşmalar ve ayrıca küçük küçük hediyeler almak ve romantizm sunmak kadının sekse hazırlanmasındaki en önemli noktalardır.

EROTİK MASAJIN BÜYÜSÜ!

Dokunmak her zaman seks ise zaman zaman felsefesinden hareketle kadınları sekse hazırlamanın diğer yolu erotik masajdır. Kadınlar katalitik soba gibidir yavaş yavaş ısınır. Erkekler elektrikli soba gibidir. Birden ısınır ve sönerler. Kadın ve erkek doğasındaki bu farklılığı dikkate alarak partnerinizle beraber banyo yapın. Partnerinize yatağa sırt üstü veya yüzüstü uzanmasını söyleyin. Erotik masaj için bebe yağı bir miktar ellerinize döküp önce hassas olmayan bölgelerine dokunun. Daha sonra hassas bölgelerine yavaşça dokunun. Partnerinizin tahrik olduğunu gözlemlediğinizde birden kendinizi çekin burada gizem önemli rol oynar. Partnerinizin beklediği anda beklenmeyeni yapmanız onu daha da tahrik edecektir. Ayrıca bu sırada partnerinizin kulağına tahrik olacağı cümleleri de söylemek önem taşımaktadır.

REDDEDİLMEYİ GÖZE ALIN!

Çiftlerin cinsel problem yaşamalarının en önemli sebeplerinden biri de konuşmamak! Neden tahrik olduğunu, kendisinin hangi bölgelerine dokunulmasını istediğini açık ve net ifade etmek çok önemlidir. Burada somut konuşmak gerekir. Mesela “Sırtıma tıknaklarını geçirmeni istiyorum ve bu beni tahrik ediyor.” cümlesi açık, net ve somut ifadeleri içermektedir. Ayrıca partnerinizle erotik kitaplar okumak, erotik fanteziler kurmak ve erotik filmler izlemek belki de yaşanılan monotonluğu aşmanızda yarar sağlayacaktır. Buradaki en önemli husus da ayıp günah yasak düşünceleri içindeki kadınların eşime cinsel isteklerimi ifade edersem beni yanlış anlar, seks düşkünü zanneder yanılgısıdır. Unutmayın partnerinizde yüz kez de olsa istediğinizi ifade etmek hakkınız var Onun da reddetme hakkı var. Burada kadının isteme hakkını kullandığında erkek de partnerin istediğini eğer ki reddederse kadının küsme hakkı yoktur. Tekrardan isteme hakkını da kullanma hakkı vardır!

HERKES KENDİ HAZZINDAN SORUMLUDUR!

Partnerler bencil olmalı ve kendi hazzını öncelikli kılmalıdır. Buradaki bencillik diğer partnerin isteğini ve dileğini önemsememek değildir. Buradaki bencillik, kendi bedenini keşfetmek, örneğin kadının klitorisini keşfetmesi ve mastürbasyon yapması, daha sonra bundan aldığı hazzı eşiyle paylaşması, kendi hazzını düşünmektir. Kendini keşfeden bir kadın eşini de rahatlıkla yönlendirebilir. Eşinin klitorisini direkt olarak veya dolaylı olarak okşamasını yönlendirebilir. Bu yönlendirmeler olmadığında zihin okumalar ortaya çıkmakta ve yaşanılacak olan hazdan belki de büyük oranda kaçınılmış olacaktır. Unutulmaması gereken şey şudur: Pasif kalmak cinsel işlev bozuklarına neden olurken sorumluluk almak ruha şifa verir!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınlarda Cinsel İsteksizlik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Erkan EZERÇE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Erkan EZERÇE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erkan EZERÇE Fotoğraf
Uzm.Psk.Erkan EZERÇE
Ankara ve Zonguldak (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
Psikoterapist, Evlilik & Çift Terapisti, Cinsel Terapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Erkan EZERÇE'nin Makaleleri
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Pınar ŞİMŞEK
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Armağan ADANAR
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik ÇOK OKUNUYOR Psk.Eylem AYRANCI
► Kadınlarda ve Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kadınlarda Cinsel İsteksizlik' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Zeka Testi Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:56
Top