2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dünya Köpek Irkları - A Harfi Demonstratif
MAKALE #19259 © Yazan Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ | Yayın Ocak 2018 | 4,957 Okuyucu
DÜNYA KÖPEK IRKLARI - A HARFİ DEMONSTRATİF
Köpek : Canis familiaris L. Köpek, Canidae familyasından görünüş ve büyüklükleri farklı 400 den fazla ırkı olan carnivor – etobur memeli bir hayvandır. Boz kurdun – Canis lupus alt türlerinden biri olan köpek, Tilki – Canis vulpes ve Çakal – Canis aureus ile akrabadır.
Kedilerle beraber dünyanın en geniş coğrafyasına yayılan ve en çok beslenen iki evcil hayvanından birisidir. 2015 yılı tahminlerine göre dünyada 700 milyondan fazla köpek yaşamaktadır.
Bu yazımda dünyaca ünlü ve çok tutulan, sevilen, çok beslenen, belirli özelliklere sahip saf olarak yetiştirilen köpek ırklarını sizlere anlatmaya çalışacağım.
Köpek ırklarını anlatırken, köpeğin özelliklerini tanımlarken 1 den 10 a kadar sayılar kullanacağım. Kullanacağım bu sayılar, 1- 3 çok az, 4 – 5 az, 5 – 6 orta, 7- 8 iyi ve 9 – 10 çok iyi anlamında olacaktır.
1.AFFENPINCHER
ÖZELLİKLERİ
Familya : Terrier, Pincher
Diğer adları : Maymun pincher, Maymun pınçhırı
Renkleri : Siyah, Gri, Gümüş, Siyah - Bronz
Çıkış yeri : Almanya
Çıkış tarihi : 1600’lü yıllar
Orijinal işlevi : Böcek, Küçük haşere ve Fare avı, Kucak köpeği
Günümüzdeki işlevi : Arkadaş köpeği, Rehber köpek
Ortalama ömür : 12 – 14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 3 – 4 kg / 3 – 4 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 23 – 29 cm / 23 – 29 cm
Egzersiz ihtiyacı: 6
Enerji seviyesi : 8
Taranma ihtiyacı : 8
Eğitilebilirlik : 4
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 8
Bekçilik : 10
Koruma : 4
Köpeklerle dostluğu : 5
Hayvanlarla dostluğu : 6
Çocuklarla dostluk : 6
Yabancılarla dostluk : 6
Sıcağa dayanıklılık : 6
Soğuğa dayanıklılık : 4
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Affenpincher adının anlamını hem görünüm hem de davranışları açısından çok güzel yansıtmaktadır. Almanca Affen sözcüğü maymun, pincher sözcüğü ise terrier anlamına gelmektedir. Fransa’da ise bu köpek ırkı bıyıklı küçük şeytan anlamına gelen Diablotin moustachu olarak bilinir.
Affenpincher köpeği apartman yaşamına uygun bir köpektir. Dışarıda oynamaktan hoşlanan Affenpincher köpeği ev dışında yaşayamaz.
Enerjik ve aktif bir köpek olmasına karşın egzersiz gereksinimi ev içinde veya bahçede yapılan oyunlar ve tasmalı kısa yürüyüşler ile karşılanabilir.
NELER YAPAR
Affenpincher köpeği özünde bir Terrier olmakla birlikte hareketli, meraklı, cesur ve inatçı bir köpektir. Aktif ve dayanıklı olmasının yanında fare ve sıçanları yakalayacak kadar atik ve kıvraktır. Aynı zamanda oyuncu ve yaramaz tavırlarıyla şaklabanlıklar yapmayı sever. Havlama ve tırmanma eğilimi vardır. Terrier’lerin çoğundan farklı olarak diğer köpekler ve pet hayvanları ile iyi geçinir. Sahibine ve dostlarına karşı inanılmaz bir bağlılık gösterir. Genellikle sakin huylu olmasına karşın bir tehdit oluştuğunda korkusuz ve atılgandır. Bu küçük köpek için ideal ailenin güçlü bir espri anlayışı olmalı ve eğlenceyi sevmelidir.
TARİHÇESİ
Bilinen eski süs köpeği ırklarından biri olan Affenpincher köpeğinin kökeni kesin olarak bilinmemektedir. 17. yüzyılda orta Avrupa’da ve Almanya’da fareleri mutfaklardan ve ahırlardan uzak tutmak için beslenmekteydi.
Irkın küçük versiyonları bile evdeki fareleri öldürmeleri, komiklikleri ile aile bireylerini eğlendirmeleri yanında iyi bir kucak köpeği oldukları için özellikle bayanların tercih ettiği popüler bİr köpek ırkıydı. Bu küçük versiyon zamanla Pug, German pincher ve German silky pincher ile ara ara çaprazlanarak daha rafine duruma getirilmiştir.
Affenpincher köpeği, kıvırcık tüylü oyuncak köpek ırklarının, özellikle Brussels Griffon köpek ırkının geliştirilmesinde kullanılmıştır. Irkın en popüler olduğu Almanya anavatanı olarak kabul edilir.
1936 yılında Affenpincher köpeği AKC tarafından saf ırk olarak kabul edilmiştir. Ne yazık ki 2. Dünya savaşı sırasında bu ırk kazandığı popülariteyi yitirmiş ve günümüzde Amerika’da ve anavatanı kabul edilen Almanya’da bile nadir görülen bir köpek ırkı durumuna gelmiştir.
2.AIDI
ÖZELLİKLERİ
Familya : Çoban köpeği, Sürü koruma köpeği
Diğer adları : Kabyle köpeği, Chien d’Atlas, Fas çoban köpeği, Atlas çoban köpeği
Renkleri : Kum beji, Açık kahverengi, Beyaz, Kirli açık kahverengi veya üç renkli herhangi bir renk olabilir.
Çıkış yeri : Fas
Çıkış tarihi : Çok eski zamanlar
Orijinal işlevi : Sığır çoban köpeği, Koklayarak iz sürme, Bekçi köpeği – Koruma köpeği
Günümüzdeki işlevi : Çoban köpeği, Sürü koruma, İnsana eşlik eden köpek, Bekçi – koruma köpeği
Ortalama ömür : 10 – 13 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 28 – 32 kg / 26 – 28 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 32 – 62 cm / 45 – 50 cm
Egzersiz ihtiyacı : 8
Enerji seviyesi : 8
Taranma ihtiyacı : 5
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 5
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 8
Koruma : 8
Köpeklerle dostluğu : 5
Hayvanlarla dostluğu : 8
Çocuklarla dostluk : 7
Yabancılarla dostluk : 3
Sıcağa dayanıklılık : 9
Soğuğa dayanıklılık : 6
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Aidi, güçlü, dayanıklı bir köpektir. Airedale Terrier köpeğine biraz benzer. Meraklı, sinirli, iyi arkadaştır ve eğitime çok yatkındır.
NELER YAPAR
Fas dışında çok az bilinen bir köpektir. Çoban köpeği, sürü koruma köpeği, bekçi köpeği, muhafız köpek, çakal avcısı olarak kullanılır. Zehirli yılanların varlığını sezme yeteneğine sahiptir. Tüyleri kalındır ve boynunda onu gündüzleri güçlü ve kavurucu güneş ışınlarından, geceleri ise şiddetli ayazdan koruyan bir yelesi vardır. Aidi ırkı köpekler özellikle kabileler ve avcılar için iyi bir köpektir.
KÖKENİ
Kökeni tam olarak bilinmemektedir. Muhtemelen Fas Sahrasının bazı bölgelerinde ortaya çıktı ve yetenekleri sayesinde varlığını günümüze kadar bozulmadan sürdürebilmiştir.
3.AIREDALE TERRIER
ÖZELLİKLERİ
Familya : Terrier
Diğer adları : Waterside Terrier, Bingley Terrier, Eyirdeyl Teriyeri
Renkleri : Siyahla birlikte sarımsı Kahverengi, Kurşuni gri
Çıkış yeri : İngiltere
Çıkış tarihi : 1800’lü yıllar
Orijinal işlevi : Porsuk avı köpeği
Günümüzdeki işlevi : Koruma köpeği, Polis köpeği
Ortalama ömür : 10 – 13 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 20 – 21 kg / 20 – 21 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 56 – 61 cm / 56 – 61 cm
Egzersiz ihtiyacı : 8
Enerji seviyesi : 10
Taranma ihtiyacı : 10
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 10
Sıcakkanlılık : 8
Bekçilik : 10
Koruma : 10
Köpeklerle dostluğu : 3
Hayvanlarla dostluğu : 6
Çocuklarla dostluk : 6
Yabancılarla dostluk : 8
Sıcağa dayanıklılık : 7
Soğuğa dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Airedale Terrier köpeğinin bir Terrier için dev bir görünüşü vardır. Airedale Terrier köpekleri bir zamanlar porsukları, ayıları ve kurtları avlamak için kullanılırdı. Ancak yıllar sonra centilmen bir köpek haline geldi. Sabırlı, sevimli ve cana yakın bir köpektir. Sevildiğini ve kendisine saygı gösterildiğini hissetmeye ihtiyacı vardır. Hırçınlık yapabilir.
NELER YAPAR
Daha küçük Terrier’lerin aksine, küçük hayvanların inlerini araştırmaya uygun değildir. Ancak bataklıklarda yapılan su samuru, porsuk ayrıca erkek geyik ve yaban domuzu avında iyi bir avcı köpeğidir.
Savaş zamanlarında mesaj taşıyıcı, nöbetçi, saldırı durumlarında bir tür alarm olarak değerli bir köpektir. Fare de avlar. Polis köpeği ve muhafız köpek olarak ta eğitilmiştir.
Ancak günümüzde, belki de çok havalı bir biçimde sadece insana eşlik eden arkadaş köpek olarak görülür.
KÖKENİ
Airedale Terrier köpeğinin 100 yıl kadar önce York bölgesinde, geçmişi çok eskilere dayanan bir cins Terrier ve Otterhound ırkı köpeklerin çiftleştirilmesiyle elde edilmiştir. Adı, Yorkshire’daki Aire Irmağından gelir.
4.AKİTA İNU
ÖZELLİKLERİ
Familya : Spitz, Kuzeyli, Avcı
Diğer Adları : Akita Inu, Japon Akita, Japon Kurt Köpeği
Rengi : Herhangi bir renk olabilir, Üzerinde benekler de olabilir.
Çıkış Yeri : Japonya
Çıkış Tarihi : 1600’lü yıllar
Orijinal İşlevi : Büyük oyun avları, Köpek dövüşleri
Günümüzdeki İşlevi : Güvenlik köpeği
Ortalama Ömür : 10 – 12 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 39 – 59 kg / 29 – 50 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 64 – 71 cm / 58 – 66 cm
Egzersiz ihtiyacı : 8
Enerji seviyesi : 8
Taranma ihtiyacı : 5
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 8
Bekçilik : 10
Koruma : 9
Köpeklerle dostluğu : 7
Hayvanlarla dostluğu : 7
Çocuklarla dostluk : 7
Yabancılarla dostluk : 4
Sıcağa dayanıklılık : 2
Soğuğa dayanıklılık : 10
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Eğer yeterince egzersiz yaptırılabiliyorsa apartmanda yaşayabilir. Evin içinde de aktif olabilmesine rağmen onun için en iyisi geniş arazili bir yuvadır. Güçlü, sağlam, vücudu orantılı, görünüşü çarpıcı bir köpektir. Zaman zaman hırçın olmakla birlikte uysal, dikkatli, duygulu, zeki ve cesur bir köpektir.
Kalın ve kısa tüylerini, tel bir fırça ile sık sık temizlemek gerekir. Çok mecbur kalınmadıkça yıkanılmamalıdır. Çünkü yıkamak üzerinde bulunan su geçirmez katmana zarar verir. Yılda 2 kez yoğun olarak tüy değiştirirler.

NELER YAPAR
Akita sakin fakat bazen başına buyruktur. Ailesine karşı dikkatli ve sevecendir. Akita, akıllı, cesur ve gözüpek bir köpektir. Yavru iken zor eğitim alabileceği için bu konuda inatçı olunmalıdır.
Akita birinci sınıf bir koruma köpeğidir. Japon anneler çocuklarını ve ailelerini rahatlıkla ona emanet etmektedirler. Akita'lar arkadaşlık açısından son derece güvenilir olmalarına rağmen diğer köpek ve hayvanlara karşı tahammülsüzlerdir. Bu yüzden başka hayvanların bulunduğu ortamlarda asla serbest bırakılmamalı ve tasmasız dolaştırılmamalıdırlar.
Diğer kedi - köpeğe ve çocuklara karşı çok dikkatli ve çekingendir. Bununla beraber kendi ailesindeki çocuklara toleranslı, daima iyidir ve diğer çocukların aileye karışmasına oyun oynamasına izin vermek istemez. Bu durumda şakalaşılır ise ısırabilir.
Çocuklar sevecenliği bu köpekle öğrenebilir. Yemek konusunda bazen vahşileşebilmektedir. Fakat yavru iken verilecek eğitimle bunun önüne geçilebilir. İtaat eğitimi sırasında çabuk sıkılabilecekleri için bu konuda biraz ısrarcı olmak gereklidir. Akita her zaman ailesi ile birlikte olmak ister. İlginç bir ses tonu olmasına rağmen pek fazla havlamaz.
Akita İnu, yüzyıllarca dövüş köpeği olarak kullanılmıştır. Bu nedenle soyu neredeyse tükenmeye yüz tutmuştur. Ancak, bu ulusal hazinenin yok olmasını istemeyen Japon hükümeti, bu köpeğin kanlı gösterilerde kullanılmasını yasaklamıştır. Büyük avlarda da kullanılmış bir köpektir.
Günümüzde mülk ve kişisel güvenlikle beraber, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve Avrupa'da insana eşlik eden köpek olarak da kullanılmaktadır.
TARİHÇESİ
Akita, Japonya'nın Honshu adasının Akita bölgesinden köken almaktadır. Yüzyıllar boyu değişmeden korunabilmiştir. Bugün Japonya’nın saygıdeğer naturel abidesi gibi görülmektedir. İlk başlarda Japon imparatorunun koruma köpeği olarak kullanılmış, sonrasında dövüş, geyik ve ayı avı, kızak köpeği, polis köpeği ve askeri iş köpeği olarak kullanılmıştır.
Akita çok iyi bir av yeteneğine sahiptir. Hatta yoğun kar altında bile av yapabilir. Su kuşlarını takip edip sudan çıkarma konusunda çok iyidir. Bu köpeğin küçük heykelcikleri sağlığın da sembolü sayılmaktadır. Hasta olanlara bir an önce sağlıklarına kavuşmaları amacıyla hediye olarak verilmekte ve gönderilmektedir. II. dünya savaşı sırasında ilk olarak Amerika'ya götürülmüş ve oradan bütün dünyaya yayılmıştır.
6.ALASKAN MALAMUTE
ÖZELLİKLERİ
Familya : Spitz, Kuzeyli, Kızak köpeği
Diğer Adları : Alaska Kurdu
Rengi : Dalgalı siyahla birlikte açık gri, Beyaz gölgeler, Yüz bölgesinde siyah ve beyaz maske, Beyaz, Siyah ve Kırmızı dalgalar
Çıkış Yeri : Alaska
Çıkış Tarihi : Çok eski zamanlar
Orijinal İşlevi : Ağır kızak köpeği, Büyük oyun avları
Günümüzdeki İşlevi : Kızak köpeği
Ortalama Ömür : 10 – 12 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 38 – 39 kg / 33 – 35 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 61 – 66 cm / 56 – 60 cm
Egzersiz ihtiyacı : 8
Taranma ihtiyacı : 6
Eğitilebilirlik : 3
Oyunculuk : 6
Sıcakkanlılık : 10
Bekçilik : 6
Koruma : 6
Köpeklerle dostluğu : 3
Hayvanlarla dostluğu : 3
Çocuklarla dostluğu : 6
Yabancılarla dostluğu : 8
Sıcağa dayanıklılığı : 2
Soğuğa dayanıklılığı : 10
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Alaskan Malamute, apartman yaşamı için uygun bir köpek ırkı değildir. Aktif bir köpek ırkı olması nedeniyle en azından büyükçe bir bahçeye gereksinimi vardır. Eğer bahçeli bir evde oturuyor ve Alaskan Malamute’u bahçe sınırları içerisinde tutmak istiyorsanız, bahçe duvarlarınızda yüksek bir çit oluşturmalı ve çitin tabanını toprağa ve derine gömmelisiniz. Çünkü Alaskan Malamute’ların kazma içgüdüleri kuvvetlidir ve kolayca çit altından kendine yol yapıp dışarı kaçabilir.
Alaskan Malamute’ lar kendilerine ait olduğuna inandıkları topraklarda gezinmeyi severler. Kürk yapısı sayesinde dondurucu soğuklara karşı dayanıklıdır, fakat sıcak havalarda serin tutulmaları gereklidir. Sıcak iklimlerde zarar görmemeleri için daima korunaklı koyu gölge bir alan ve içecek soğuk su bulundurulmasına özen gösterilmelidir. Alaskan Malamute sağlam gövdeli, ağır bir köpektir. Başı büyük ve görünüşü mağrurdur. Son derece sadık, zeki, tatlı efendisine karşı çok duyguludur. Aynı zamanda saldırgan bir savaşçıdır. Dikkatli davranılması ve disiplinli bir şekilde eğitilmesi gerekir. Havlamayan, temiz ve kokusuz bir köpektir. Alaskan Malamute’un kürk yapısı sık ve kabadır. Haftada 2 defa fırçalanması gerekir. Irk özelliği olarak oldukça ağır şekilde tüy dökülmesi gözlenir. Yılda iki defa alt tüy katmanını değiştirir. Bu dönemde alt katmandaki tüyler tutam tutam bırakılır. Alaskan Malamute’ların hiç yıkanmaması tavsiye edilir, çünkü yıkanma gereksinimi olmaz. İhtiyaç halinde sadece sıvı arap sabunu ile yıkama önerilir.
NELER YAPAR
Alaskan Malamute’lar olağanüstü sadık ve zeki, sahibiyle çok iyi iletişim kuran köpeklerdir. Çocuklarla birlikte oynamalarının güvenli olduğu yaştan itibaren çok iyi iletişim kurar. Yavrular büyüdükçe, olgun ve ağırbaşlı ergin Alaskan Malamute ortaya çıkar. Oldukça arkadaş canlısı oldukları için bekçilik yapamazlar. Alaskan Malamute, yeterince ilgi gördüğü takdirde bahçede beslenebilir, fakat evde ailesiyle birlikte yaşamaktan da hoşnut olacaktır. Yeterince ilgi ve dikkat gösterilmediği takdirde ise Alaskan Malamute köpek ırkında tahribat ve mala zarar verme eğilimi gözlenebilir. Alaskan Malamute’lar açık hava aktivitelerini çok severler ve yeterince teşvik edilirse iteat konusunda başarılı olabilirler. Her ne kadar resmi iteat eğitimine uygun bir köpek ırkı olmasa da sahibini memnun etmekten hoşlanan Alaskan Malamute yeterince uysal ve iteatkar olmayı öğrenebilir. Erkek Alaskan Malamute’lar çok dominant olabilir.
Diğer köpeklerle karşılaştırıldığında Alaskan Malamute’lar sessiz ve sakin sayılabilir ancak uluma ve kazma içgüdüleri çok güçlüdür. Ayrıca meraklı bir yaradılışı olan Alaskan Malamute, yabancı bir hayvanla ilk defa karşılaştığında mutlaka gözetim altında olmalıdır. Diğer köpeklerle özellikle aynı ırk ve cinsiyette olduklarında kavga olasılığı yüksektir. Alaskan Malamute, sıkı bir şekilde idare edilmeli ve eğitilmelidir. Uygun bir şekilde sosyalleşmesi, diğer insanlarla ve hayvanlarla kontrollü bir şekilde bir araya gelmesi önerilir. İteat eğitimi alması özellikle tavsiye edilir. Alaskan Malamute, bir kızak köpeğidir. Alaskan Malamute sürüleri, kutuplarda yapılan pek çok keşif gezisinde kullanılmışlardır. Alaskan Malamute sağlam yapılı, iyi bir yön duygusuna sahip, mükemmel koku alma yeteneğine sahip olan bir köpektir. Alaskan Malamute köpeği, Jack London ve Rudyard Kipling’in öykülerinde unutulmaz bir kahraman olarak yer almıştır. Son yıllarda aile köpeği olma özelliği kazanmış ve bu rolü oynayabilecek kadar da uygar ve iyi huylu olduğunu kanıtlamıştır.
TARİHÇESİ
Alaskan Malamute köpeği, kökeni kutup kurtlarından gelen kuzey ırkı bir köpektir. Adını 2000 – 3000 yıl önceleri bu köpek ırkını beslemiş ve yetiştirmiş bir Alaska kabilesi Alaskan Mahlemuit’ler taşımacılıkta sadece köpekleri kulanmış oldukları için köpeklerine oldukça değer vermişlerdir. Alaskan Malamute’lar kabilenin kızaklarını ve yüklerini çekmekte kullanılmışlardır. Daha sonraları ise Amiral Byrd’in Kuzey kutbuna yaptığı keşif yolculuğunda kulanılmışlardır ve tarihte unutulmaz bir kahraman olarak yer almıştırlar. Son yıllarda Alaskan Malamute’lar aile köpeği olma özelliği kazanmış ve bu rolü oynayabilecek kadar da uygar ve iyi huylu olduğunu kanıtlamıştır.
7.ALMAN ÇOBAN KÖPEĞİ – GERMAN SHEPHERD DOG
ÖZELLİKLERİ
Familya : Çiftlik köpeği, Çoban köpeği
Diğer Adları : Alsatian - Alsasyan, Deutscher Schaferhund, German Shepherd Dog, Alman Kurt Köpeği, Alman Kurdu
Rengi : Beyaz haricindeki çoban köpeği renkleri
Rengi : Beyaz haricindeki çoban köpeği renkleri
Çıkış Yeri : Almanya
Çıkış Tarihi : 1800’lü yıllar
Orijinal İşlevi : Koyun çobanı, Koruma köpeği, Polis köpeği
Günümüzdeki İşlevi : Yasadışı malları bulma, Rehber köpek, Çoban köpeği yarışmaları, Koruma köpeği, Polis köpeği
Ortalama Ömür : 10 – 12 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 34 – 43 kg / 34 – 43 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 61 – 66 cm / 56 – 61 cm
Egzersiz ihtiyacı : 8
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 61- 66 cm / 56 - 61 cm
Egzersiz ihtiyacı : 8
Enerji seviyesi : 7
Taranma ihtiyacı : 4
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 5
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 10
Köpeklerle dostluğu : 3
Hayvanlarla dostluğu : 7
Çocuklarla dostluk : 7
Yabancılarla dostluk : 4
Sıcağa dayanıklılık : 7
Soğuğa dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Alman Çoban Köpeği, Alsatian – Alsasyan diye de tanınır. Gösterişli, dengeli ve çok güçlü bir köpektir. Kararlı, vefalı, efendisi ve çocuklara karşı sevgi duyan, diğer hayvanlara karşı hoşgörülü, yabancılara karşı uyanık ve kolay eğitilebilir bir köpek ırkıdır.
NELER YAPAR
Çoğunlukla iş köpeği olarak kullanılan Alman Çoban Köpeği korkusuz, dikkatli ve zekidir. Cesur, neşeli, iteatkar ve öğrenmeye heveslidir. İnanılmaz sadakati ve cesareti ile tanınır. Alman çoban köpeği kendinden emin bir sükunete sahiptir, ancak asla düşmanca değildir. Çok yüksek öğrenme kapasitesi vardır. Alman Çoban Köpekleri aileleri ile birlikte olmaktan büyük keyif alırlar. Ancak yabancılara karşı mesafelidirler. Alman çoban köpeği ailesiyle olmaya gereksinim duyar ve uzun süre yalnız bırakılmak istemez. Alman Çoban köpeği sadece gerektiğinde havlar. Alman Çoban köpeklerinin oldukça gelişmiş koruma güdüleri vardır bu nedenle aşırı korumacı olmaması için dikkatle ve özenle diğer insan ve hayvanlarla genç yaşta sosyalleştirilmelidir. İnsana karşı sergilenen saldırganlık dikkatsiz üretim ve eğitim nedeniyledir. Dikkatli üretilmiş ve eğitilmiş dengeli bir Alman çoban köpeği diğer ev hayvanları, çocuklarla ve ailesiyle güvenilirdir.
Alman çoban köpeği yetiştirilmesinde erken yaşta iteat eğitimine başlanmalıdır. Alman Çoban Köpeğini doğru üreticiden almak çok önemlidir. Bazıları çekingen ve huysuzdur. Bu karakterdeki köpeklerin korku nedenli ısırma eğilimi vardır. Yavrunun ailesini iyi incelemek gerekir. Cezaya dayalı bir eğitim bu köpeklerde başarıya ulaşmaz. Alman çoban köpeği o kadar zeki ve eğitilebilirliği öylesine yüksektir ki çoban köpekliği, koruma köpeği, polis ve asker köpeği, körler için rehber köpek, arama ve kurtarma köpeği olarak yaygın bir biçimde kullanılmaktadır. Alman Çoban Köpeği popüler bir aile ve şov köpeğidir. Alman çoban köpeği ilk kez sürülerin önderi olarak kullanılmıştır. Alman çoban köpeği zekası ve sağlam karakteri nedeniyle savaş zamanında çeşitli görevlerde (ateş altında ve mayın tarlalarında mayın taşır), ayrıca kurtarma köpeği (suda, dağda ya da yangında) ve polis köpeği (eski bir izi bile sürebilir) olarak da kullanılmaktadır. Ancak Alman Çoban Köpeği bekçi olarak eşsizdir, mükemmel refleksleri vardır ve çok çabuk saldırıya geçebilir. Ancak Alman çoban Köpeği bekçi köpeği olarak eşsizdir, mükemmel refleksleri vardır ve çok çabuk saldırıya geçebilir. Kendisine verilen görevi daima iyi niyet ve coşkuyla yerine getirir.
KÖKENİ
Alman Çoban Köpeğinin kökenine ilişkin farklı teoriler vardır. Bir teoriye göre bu köpek Almanya’da var olan çeşitli çoban köpeklerinin çiftleşmesinden, bir başka teoriye göre de dişi çoban köpeklerinin kurtlarla çiftleşmesinden ortaya çıkmıştır. Doğru yanıtın hangisi olduğu zamanla daha da belirsizleşmiştir. Ancak ilk Alman Çoban Köpeklerinin (uzun tüylü) 1882 yılında Hannover’de, kısa tüylü olan türün ise 1889 yılında Berlin’de sergilendiği bilinmektedir.
8.ALMAN KISA TÜYLÜ POİNTER - KURZHAAR

ÖZELLİKLERİ

Familya : Av köpeği, Avı işaret eden köpek, Çok yönlü av köpeği
Diğer Adları : German Shorthaired Pointer, Deutscher Kurzhaarger Vortsehund, Kurzhaar, Alman kısa tüylü Poyintırı
Rengi : Kırmızımsı kahverengi, Kırmızımsı kahverengi ve Beyaz
Çıkış Yeri : Almanya
Çıkış Tarihi : 1600’lü yıllar
Orijinal İşlevi : Av köpeği
Günümüzdeki İşlevi : Avı işaret etme, Avı işaret etme yarışmaları, Av köpeği
Ortalama Ömür : 12 – 14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 25 – 32 kg / 20 – 27 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 58 – 64 cm / 53 – 58 cm
Egzersiz ihtiyacı : 8
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 61- 66 cm / 56 - 61 cm
Egzersiz ihtiyacı : 10
Enerji seviyesi : 8
Taranma ihtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 8
Bekçilik : 10
Koruma : 7
Köpeklerle dostluğu : 7
Hayvanlarla dostluğu : 4
Çocuklarla dostluk : 4
Yabancılarla dostluk : 4
Sıcağa dayanıklılık : 6
Soğuğa dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Coşkulu, eğitilebilir, atik, kararlı, zeki, neşeli, itaatkar, çocuk dostu
NELER YAPAR
Kısa tüylü Alman Pointeri her türlü avın bulunmasında, avın izlenmesinde ve korunmasında kullanılır. Dağlarda, ormanlarda, bataklıklarda ve her türlü iklimde olağanüstü bir avlanma yeteneği sergiler. Bir ölçüde kırsal görünüşlü bir köpektir. İyi huylu olmasına karşın apartman köpeği olarak yaşayamayacağı düşünülür. Bununla birlikte av mevsimi sona erdikten sonra kendisine belirli bir hareket alanının sağlanması durumunda her koşula uyum sağlayabilir.
KÖKENİ
İspanyol Pointer köpeğinden türetilen bu köpek 1600’ lü yıllarda Flaman avcılar tarafından Almanya’ya getirilmiştir. İtalyan ve İngiliz Pointer köpekleriyle çiftleştirilerek daha hızlı ve daha enerjik duruma gelmesi sağlanmıştır. Kısa tüylü modern tipi Avrupa’da kısa süre içerisinde popüler olmuştur.
9.ALPİNE DACHBRACKE
ÖZELLİKLERİ
Familya : Koku avcısı
Diğer Adları : Alpenlandischer Dachsbracke, Alpenlandische Dachsbracke, Basset des Alpes, Montano Dachsbracke
Rengi : Açık desenli siyah, Daha açık renk çizgili kestane, Geyik kırmızısı, Koyu kırmızı, Altın kırmızısı
Çıkış Yeri : Almanya
Çıkış Tarihi : 1700’lü yıllar
Orijinal İşlevi : Av köpeği, Tilki, Geyik, Yaban Domuzu avı
Günümüzdeki İşlevi : Koklayarak iz sürer, Av köpeği
Ortalama Ömür : 12 – 14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 9 – 11 kg / 8 – 10 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 34 – 42 cm / 30 – 38 cm
Egzersiz ihtiyacı : 8
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 61- 66 cm / 56 - 61 cm
Egzersiz ihtiyacı : 10
Enerji seviyesi : 10
Taranma ihtiyacı : 4
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 8
Koruma : 3
Köpeklerle dostluğu : 8
Hayvanlarla dostluğu : 5
Çocuklarla dostluk : 5
Yabancılarla dostluk : 9
Sıcağa dayanıklılık : 7
Soğuğa dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Alpine Dachsbracke, avda dik başlı ve hırçın, diğer zamanlarda sıcak ve duygulu bir köpektir. Ev içinde yaşamaya uygun bir köpek değildir. Westphalia Dachsbracke ile birlikte Dachsbracke adıyla tek bir ırk olarak da sınıflandırılır.
NELER YAPAR

Yaban tavşanı, tilki, geyik ve yaban domuzu avına uygundur. Vurulan kuşları geri getirir. Sarp arazilerde gayet iyi çalışır. Dağlarda çeviktir ve kolay kolay yorulmaz. Koku alma duyusu çok gelişmiştir. Avın kokusunu uzun mesafeden alabilir.
KÖKENİ
18. yüzyılın sonundan beri bilinen bu köpek ırkının ırk standartları resmen 1896 yılında kabul edilmiştir.
10.AMERİKAN COCKER SPANİEL
ÖZELLİKLERİ
Familya : Av köpeği, Spaniel (uzun tüylü ve uzun sarkık kulaklı köpek)
Diğer Adları : Cocker Spaniel, Cocker, Amerikan Kukır Spaniyel
Rengi : Siyah, Kızıl, Devetüyü, Siyah üzerine Bej lekeli, Beyaz üzerine Bej – Siyah lekeli
Çıkış Yeri : İngiltere
Çıkış Tarihi : 1800’lü yıllar
Orijinal İşlevi : Kuş avı, avı bulup getirme
Günümüzdeki İşlevi : Spaniel saha yarışmaları
Ortalama Ömür : 12 – 15 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 11 – 13 kg / 11 – 13 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 37 – 39 cm / 34 – 37 cm
Egzersiz ihtiyacı : 8
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 61- 66 cm / 56 - 61 cm
Egzersiz ihtiyacı : 6
Enerji seviyesi : 6
Taranma ihtiyacı : 8
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 10
Bekçilik : 8
Koruma : 2
Köpeklerle dostluğu : 10
Hayvanlarla dostluğu : 10
Çocuklarla dostluk : 7
Yabancılarla dostluk : 10
Sıcağa dayanıklılık : 6
Soğuğa dayanıklılık : 6
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Neşeli, uysal, çocuk dostu, sahibine karşı saygılı ve iyi huylu bir köpektir. Apartman yaşamı için uygun bir köpek ırkıdır. Tabi ki bahçeli bir ev tercih nedenidir.
NELER YAPAR
Hem avda hem de evde gözüpek ve dayanıklıdır. Neşeli, tatlı ve hassastır. Çocuklarla çok iyi geçinir ve onlarla sanki çocuk olur. İnsanlara karşı saygılı ve hürmetkar olmasına karşın eğer iyi eğitilmez ise laf dinlemez ve kendi başına buyruk olur. Kuyruğunu devamlı sallayarak her zaman sevecen ve cana yakın olduğunu belli eder. Akıllı ve güvenilirdir. Genellikle tanıdık – yabancı ayırt etmeden insanların yanında her zaman mutludur. Başka köpeklerle birlikte eğitiliyorsa onlar havlarken dikkatleri dağılabilir. Fakat buna karşın rahat ve iyi bir eğitim alır. Eğitimde garip davranışlardan ve laubalilikten istenen yanıtlar alınmayabilir ve sinirli davranışlar gösterebilir.
KÖKENİ
English Cocker Spaniel’in Amerika Birleşik Devletleri’ne götürülmesinden sonra geliştirilen bir köpek ırkıdır. English Cocker Spaniel’den biraz daha küçüktür. Cocker adı Woodcock (Çulluk) dediğimiz kuştan gelmektedir. Eskiden kuş avında kullanılmıştır. Günümüzde daha çok arkadaş olarak ve şov amaçlı beslenmektedir.
11.AMERİKAN PİTBULL TERRİER
ÖZELLİKLERİ
Familya : Terier, Mastiff (Bull)
Diğer Adları : Amerikan Staffordshire Terrieri, Stafford, Amerikan Pitbul Teriyeri, Amerikan Stafordşayr Teriyeri, Cocker Spaniel, Cocker, Amerikan Kukır Spaniyel
Rengi : Baskın veya Dalgalı herhangi bir renk ama % 80 Siyah, Beyaz, Kızıl, Beyaz lekeli Krem
Çıkış Yeri : A.B.D.
Çıkış Tarihi : 1800’lü yıllar
Orijinal İşlevi : Köpek dövüşleri, Ayı ve Boğa dövüşleri
Günümüzdeki İşlevi : Arkadaş
Ortalama Ömür : 12 – 14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 26 – 30 kg / 26 – 30 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 46 – 48 cm / 43 – 46 cm
Egzersiz ihtiyacı : 8
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 61- 66 cm / 56 - 61 cm
Egzersiz ihtiyacı : 7
Enerji seviyesi : 7
Taranma ihtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 3
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 9
Köpeklerle dostluğu : 3
Hayvanlarla dostluğu : 3
Çocuklarla dostluk : 8
Yabancılarla dostluk : 7
Sıcağa dayanıklılık : 7
Soğuğa dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Son derece cesur (Çok eski savaş köpeklerinin torunudur) ve çok canlı bir köpektir. Düşmanıyla öldüresiye savaşır. Ancak, asgari bir eğitimle yabancıların niyetini anlayabilecek kadar yetenekli, sakin, iyi huylu ve iteatkar bir köpek haline gelebilir.
NELER YAPAR
Mülk bekçisi olarak çok iyi sonuç vermiştir. İnsana eşlik eden köpek olarak da değerlidir. Savunma, Muhafız köpek, Bekçi ve Koruma köpeği olarak da iyidir.
KÖKENİ
Bu savaşçı köpek 19. Yüzyılda İngiltere’de Staffordshire bölgesinde Bulldog ve çeşitli Terrierlerin çiftleştirilmesiyle elde edilmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’ne getirilen bu köpek ırkı burada daha güçlü duruma gelmesini sağlayan Amerikalı yetiştiriciler tarafından, bazılarının görüşüne göre mükemmelleştirildi.
Amerikan Köpek Klübü - AKC tarafından Amerikan Staffordshire Terrier, İngiliz Köpek Klübü - KC tarafından Amerikan Pitbull Terrier olarak adlandırılmıştır.
12.AMERİKAN SU SPANİELİ
ÖZELLİKLERİ
Familya : Av köpeği, Su köpeği, Spaniel, Uzun tüylü ve uzun sarkık kulaklı köpek
Diğer Adları : American Water Spaniel, Amerikan Votır Spaniyeli, Amerikan Su Spaniyeli
Rengi : Koyu kahverengi, Kahverengi, Siyah çikolata rengi
Çıkış Yeri : A.B.D.
Çıkış Tarihi : 1800’lü yıllar
Orijinal İşlevi : Kuş avı, Avı bulup getirme
Günümüzdeki İşlevi : Kuş avı, Avı bulup getirme, Spaniel saha tarama yarışmaları
Ortalama Ömür : 10 – 12 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 14 – 20 kg / 11 – 18 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 38 – 46 cm / 38 – 46 cm
Egzersiz ihtiyacı : 8
Enerji seviyesi : 10
Taranma ihtiyacı : 8
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 10
Bekçilik : 10
Koruma : 8
Köpeklerle dostluğu : 6
Hayvanlarla dostluğu : 8
Çocuklarla dostluk : 6
Yabancılarla dostluk : 6
Sıcağa dayanıklılık : 8
Soğuğa dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Amerikan su spanieli coşkulu, azimli, iteatkar bir köpek olup eğitime olağanüstü yatkındır.
NELER YAPAR
Amerikan su spanieli sularda, ormanlarda ve engebeli arazilerde mükemmel bir avcıdır. Amerikan su spanieli ördek, bıldırcın, sülün, orman tavuğu ve tavşan avında kullanılır. Amerikan su spanieli bekçi köpeği ve insana eşlik eden köpek olarak da değerlidir. Amerikan su spanielinin evde uyuması gerekir. Bataklıkta avlanabilir. Avı getirir.
KÖKENİ
Amerikan su spanielinin kökeni hakkında kesin bir bilgi yoktur. İrlanda Su Spanieli ve Kıvırcık tüylü Retriever muhtemelen Amerikan su spanieli ırkının gelişimine katkıda bulunmuşlardır. Amerikan su spanieli, Amerikan Köpek Klübü – AKC tarafından 1940 yılında ayrı bir köpek ırkı olarak kabul edilmiştir.
13.AMERİKAN TÜYSÜZ TERRİERİ
ÖZELLİKLERİ
Familya : Terrier
Diğer Adları : American Hairless Terrier, Amerikan Tüysüz Teriyeri
Rengi : Cildi pembedir. Siyah, Gri, Altın, Kızıl renkli ve lekelidir.
Çıkış Yeri : A.B.D.
Çıkış Tarihi : 1800’lü yıllar
Orijinal İşlevi : Terrier
Günümüzdeki İşlevi : Bekçi, Dost - Arkadaş
Ortalama Ömür : 10 – 16 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 2 – 7 kg / 2 – 7 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 18 – 41 cm / 18 – 41 cm
Egzersiz ihtiyacı : 6
Enerji seviyesi : 8
Taranma ihtiyacı : 2
Eğitilebilirlik : 4
Oyunculuk : 6
Sıcakkanlılık : 8
Bekçilik : 9
Koruma : 9
Köpeklerle dostluğu : 8
Hayvanlarla dostluğu : 8
Çocuklarla dostluk : 10
Yabancılarla dostluk : 8
Sıcağa dayanıklılık : 6
Soğuğa dayanıklılık : 2
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Yapı olarak Amerikan Tüysüz Terrier’leri orta ebatlarda Rat Terrier’leri ile aynıdır. Rat Terrier’ler aynı zamanda bu ırkın atasıdır. Amerikan Tüysüz Terrieri kaslı yapılı bir köpektir. Rat Terrier’lerinkine benzeyen kulakları tetikte olduğu zaman dikleşir. Cildi, pembedir. Üstünde Gri, Siyah, Altın ve Kızıl renkli lekeler vardır. İki Tüysüz Terrier’in çiftleştirilmesinden daima Tüysüz yavrular dünyaya gelir. Tüysüz Terrier ile Tüylü köpeklerin çiftleştirilmesinden tüylü köpeğin tüysüzlük genleri taşıyıp taşımamasına göre çeşitli sonuçlar olabilir. Tüysüz yavrular doğduklarında bütün vücutları seyrek tüylerle kaplıdır. Yavru kafasından başlayarak bütün tüylerini yavaş yavaş altı haftalık oluncaya kadar döker. Altı haftalıktan itibaren vücudunun tamamı ölene kadar tüysüz kalacaktır. Fakat normal kirpikleri ve bıyıkları vardır.
Bu köpekler için gerekli tek özel bakım onları güneş yanıklarından ve soğuktan korumaktır. Eğer ciltleri kurursa, lanolinsiz bir cilt losyonu sürülebilir. Bu köpek ırkı doğal olarak tüy dökmez ve pirelenmez ancak deri hücreleri yaklaşık 20 günde bir dökülür ve bu yüzden biraz kepekli görünebilir. Amerikan Tüysüz Terrier’ler tüylerinin olmadığını unutup dışarıda sıçrayıp hoplarlar, dolayısıyla ciltlerinde çizikler ve kesikler sıkça görülür. Bu köpek ırkı tüye karşı alerjisi olan insanlar için çok uygundur.
NELER YAPAR
Amerikan Tüysüz Terrieri dikkatli, akıllı ve sevecen bir köpektir. Ayrıca çok meraklı ve hayat doludur. Bu sevgi dolu köpek herkes için, özellikle de yaşlılar için mükemmel bir dosttur. Çocuklarla, özellikle küçüklükten beri birlikte yetiştirilirlerse çok iyi anlaşırlar. Amerikan Tüysüz Terrieri diğer köpek ırklarının aksine heyecanlandığında ya da korktuğunda havlar. Bölgelerini korumaya oldukça düşkündürler, inatçıdırlar ancak yabancılara karşı saldırgan değillerdir. Amerikan Tüysüz Terrier köpekleri iyi bekçi köpeği olurlar. İyi yüzücü değillerdir. Bu köpek ırkının terbiye edilmesi biraz zor olabilir.
Amerikan Tüysüz Terrier köpekleri apartman yaşamına uygundur. İç mekanlarda oldukça hareketli köpeklerdir. Bahçeye gereksinimleri yoktur. Bu köpek ırkının birçok köpeğin aksine ter bezleri olduğu için ağızlarından salya akmaz ve vücut ısılarını dengelemek için nefes nefese solumazlar. Soğuk havalarda giysi giydirmek gerekli olabilir. Rat Terrierleri gibi Amerikan Tüysüz Terrier köpekleri de kazmayı çok severler ve etrafı çitlerle çevrili bir bahçeden kolayca kaçabilirler. Bu köpek ırkı mücadeleci oyunlardan ve dışarıda sıçrayıp oynamaktan büyük zevk alır.
TARİHÇESİ
1972 yılında ilginç bir olay gerçekleşti. Amerika Birleşik Devletleri’nden Lousianalı Willie ve Edwin Scott’un orta büyüklükteki Rat Terrierinin tamamen tüysüz dişi bir yavrusu oldu. Daha sonra bu tüysüz yavru çiftleştirildi ve bir tüysüz dişi yavru daha doğdu. Fakat daha sonraki doğumlarında Rat Terrierinin başka tüysüz yavrusu olmadı. Sonunda Rat Terrier 9 yaşındayken bir erkek bir dişi iki tüysüz yavru daha doğurdu. Bu tüysüz yavrular bu köpek ırkının üremesi ve özelliklerinin sabitleştirilmesi için oluşturulan üreme programının kaynağı oldular. Scott çifti bir Genetikçi ve bir Veteriner Hekiminin rehberliğinde çalıştı. Bu grup oluşturdukları yeni ırkın adını Amerikan Tüysüz Terrieri koydular. Bunlar esasen Asya ve Afrikadaki tüysüz köpeklerden farklıydılar, çünkü tüysüz yavrular elde etmek için Powderpuff çeşitlemesine gerek yoktu. Ayrıca bu köpeklerde premolar diş eksikliği görülmüyordu ve tüysüz köpek ırklarında görülen üreme komplikasyonlarına rastlanmıyordu. Bu özelliklerinden dolayı Scott’ların tüysüz köpeği ve onun soyu, köpek dünyasında benzersizdir.
14.APPENZEL DAĞ KÖPEĞİ
ÖZELLİKLERİ
Familya : Çoban köpeği
Diğer Adları :
Rengi : Sarı’dan açık kahverengiye, Simetrik beyaz desenli, Gözlerde lekeler
Çıkış Yeri : İsviçre
Çıkış Tarihi : Çok eski zamanlar
Orijinal İşlevi : Çoban köpeği (Sığır çobanı), iki tekerlekli araba çeker
Günümüzdeki İşlevi : Çoban köpeği (Sığır çobanı), Bekçi köpeği, Koruma köpeği
Ortalama Ömür : 10 – 14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 22 – 25 kg / 20 – 23 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 48 – 58 cm / 45 – 55 cm
Egzersiz ihtiyacı : 10
Enerji seviyesi : 10
Taranma ihtiyacı : 6
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 6
Sıcakkanlılık : 6
Bekçilik : 8
Koruma : 8
Köpeklerle dostluğu : 6
Hayvanlarla dostluğu : 6
Çocuklarla dostluk : 8
Yabancılarla dostluk : 3
Sıcağa dayanıklılık : 8
Soğuğa dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Kaslı fakat iri bir köpek değildir. Şamatacı, dışa dönük bir köpektir. Alımlı ve duygulu bir köpektir fakat açık arazilerde özgür olmayı sever ve ev içi yaşama uyum sağlayamaz.
NELER YAPAR
Başarılı bir çoban köpeğidir. Dağlarda yorgunluğa ve açlığa dayanabilir. Küçük arabalara koşulabilir ve vadilerden geçerek taşradaki tüccarlara süt ve peynir taşımakta kullanılır. Boş durmayı sevmez. Çobanlık yapmadığı zamanlarda sahibinin mülkünü korur.
KÖKENİ
Bu köpeğin kökeni hakkında iki ayrı teori vardır. Birine göre yerli bir köpek ırkıdır ve tarihi Bronz çağına kadar uzanır. Diğerine göre Romalılar tarafından İsviçre’ye getirilen Molossus köpek ırkından türetilmiştir.
15.AVUSTRALYA ÇOBAN KÖPEĞİ
ÖZELLİKLERİ
Familya : Çiftlik köpeği, Çoban köpeği
Diğer Adları : Australian Shepherd, Aussies
Rengi : Mavi, Gri, Kızıl, Siyah dalgalı veya benekli
Çıkış Yeri : Avustralya
Çıkış Tarihi : 1800’lü yıllar
Orijinal İşlevi : Koyun sürüsü çobanı
Günümüzdeki İşlevi : Koyun sürüsü çobanı, Bekçi köpeği, Koruma köpeği, Çoban köpeği yarışmaları
Ortalama Ömür : 12 – 15 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 23 – 29 kg / 18 – 25 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 51 – 58 cm / 46 – 53 cm
Egzersiz ihtiyacı : 10
Enerji seviyesi : 8
Taranma ihtiyacı : 6
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 10
Sıcakkanlılık : 8
Bekçilik : 10
Koruma : 8
Köpeklerle dostluğu : 6
Hayvanlarla dostluğu : 6
Çocuklarla dostluk : 8
Yabancılarla dostluk : 4
Sıcağa dayanıklılık : 7
Soğuğa dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Avustralya Heeler, Hall’s Heeler, Quensland Heeler ve Blue Heeler adlarıyla da bilinen Avustralya çoban köpeği sağlam bünyeli, kaslı, güçlü, çalışkan ve çok çevik bir köpektir. Avustralya çoban köpeği apartman yaşamı için tavsiye edilmez veya en azından büyük bir bahçe gereklidir. Bu hayvanların inanılmaz bir dayanıklılığı ve kuvveti vardır ve onlara yaptıracağınız her türlü aktiviteden hoşlanırlar. Egzersiz onlar için çok önemlidir, yeterince egzersiz yapmadıkları zaman canları sıkılır ve tahrip edici olabilirler.
NELER YAPAR
Çalışkan ve sürü güden Avustralya çoban köpeği ırkı arka bahçede yalnız başına oturmayı sevmez. En akıllı köpek ırklarından birisi olan Avustralya çoban köpeği çok çabuk sıkılabilir bu da ciddi davranış bozukluklarına yol açar. Avustralya çoban köpeği hareketli olayların bir parçası olmalıdır. Avustralya çoban köpekleri sadıktırlar, koruyucu ve dikkatlidirler. Avustralya çoban köpeği mükemmel bir koruma köpeğidir. Cesur ve güvenilirdir. Avustralya çoban köpeği iteatkarlıkta ve sürü gütmede çok başarılıdır. Avustralya çoban köpeği küçüklükten yapılan sıkı eğitim ve gördüğü günlük ilgi sonucunda mutlu ve iyi bir köpek olur. Genellikle tek bir kişiyi sahip olarak kabul eder. Bazen tanımadıkları insanlardan ve köpeklerden kuşkulanabilirler ve çok agresif olabilirler çünkü hakimiyet kurmayı severler. Küçüklüğünden beri tanıdığı aile bireylerinin çocukları haricindeki diğer çocuklarla iyi anlaşamazlar.
Avustralya çoban köpekleri çok kolaylıkla eğitilebilir. Bu köpekler havlamaz. Yavruları beyaz renkte doğarlar fakat yetişkin halini patilerinin altında görebilirsiniz. Avustralya çoban köpeği çok aktif bir köpektir ve hemen her türlü çiftlik hayvanını ağıla kadar güdebilir. Küçük gövdeli köpekler bu görev için daha uygundur çünkü sığırların arasında daha hızlı hareket edebilirler. Gerektiğinde hırlama ve havlama arasında bir ses çıkartırlar.
TARİHÇESİ
19.yüzyılda öncü yerleşimciler büyük hayvan çiftliklerinde sığırları gütmek için Avustralya çoban köpeklerini geliştirdiler. Göçmenlerin Avrupa’dan beraberinde getirdikleri ve o zamanki adları Blue Hellers olan köpekler, uzun mesafelere ve yeni kıtanın iklimine alışamadılar. Böylece çiftçiler yeni üreme deneylerine başladılar. Avustralya çoban köpeği, İskoçya’dan gelen Blue Merle Collie ile vahşi Avustralya Dingo köpeklerinin bir karışımından elde edilmiştir. Avustralya Kelpie’si, Dalmaçyalı ve Bull Terrier de bu karışıma eklenmiştir. Bu karışımın sonucu ortaya eşine çok az rastlanan, sürüyü sessizce ama gücüyle güden, sığırları zor, kuru ve sıcak iklim koşullarında uzun mesafeler gütmeye istekli, mükemmel bir çoban köpeği ortaya çıkmıştır. Avustralya çoban köpeğinin koruma ve gütme içgüdüleri çok kuvvetlidir. Avustralya çoban köpeği Amerikan köpek klubü - AKC tarafından 1980 yılında tescil edilmiştir.
16. AVUSTRALYA TERRİERİ
ÖZELLİKLERİ
Familya : Terrier
Diğer Adları : Australian Terrier, Aussie, Avustralya Teriyeri
Rengi : Mavi ve Kızıl, Kızıl, Kum rengi
Çıkış Yeri : Avustralya
Çıkış Tarihi : 1900’lü yıllar
Orijinal İşlevi : Böcek, Küçük haşere ve Fare avı
Günümüzdeki İşlevi : Toprak köpeği
Ortalama Ömür : 12 – 15 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 5 – 6 kg / 5 – 6 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 25 – 28 cm / 25 – 28 cm
Egzersiz ihtiyacı : 7
Enerji seviyesi : 7
Taranma ihtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 3
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 2
Köpeklerle dostluğu : 7
Hayvanlarla dostluğu : 6
Çocuklarla dostluk : 7
Yabancılarla dostluk : 4
Sıcağa dayanıklılık : 7
Soğuğa dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Avustralya Terrieri, Aussie olarak da bilinen küçük, güçlü ve canlı bir köpek ırkıdır. Avustralya’da çok amaçlı iş köpeği olarak yetiştirilmiştir. Avustralya Terrieri özünde bir iş köpeği olmasına karşın sadakat ve sahibine bağlılığı nedeniyle eş değerde bir ev köpeği olabilir. Avustralya Terrieri bütün iklimlere ve yaşam koşullarına uyum gösterebilen dayanıklı bir köpek ırkıdır. Sürekli sahibine yakın olmaktan hoşlanır. Şehirde veya şehir dışında çiftlik ortamında rahat bir şekilde yaşayabilir. Apartman yaşamı için uygundur. Avustralya Terrieri ev içinde yeterince aktif olup düzenli yürüyüşler yaptırıldığı takdirde bahçesiz bir evde yaşayabilir. Avustralya çoban köpeği kemirgenleri ve küçük hayvanları kovalama içgüdüsü son derece kuvvetli olduğu için tasmasız dolaştırılmamalıdır. Uyum yeteneği çok güçlü olan bu köpek ırkı sizin sağlayabileceğiniz egzersiz olanaklarına uyum sağlayacaktır. Yine de güvenli bir bölgede serbestçe oyun oynamaktan ve koşmaktan çok mutlu olacaktır.
NELER YAPAR
Avustralya Terrieri enerjik, atik, cesur ve kendine güvenen bir köpektir. Bir fare ve yılan avcısı olarak doğal bir agresifliğe sahiptir. Arkadaş olarak ise son derece sevecen, duygularını dışa vuran sadık bir köpektir. Aussie’ler uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Aile ile sürekli iletişim halinde olmaktan mutlu olurlar. Doğuştan gelen ve eğitimle önüne geçilmesi mümkün olmayan içgüdüleri vardır. Bunlardan birsi toprağı kazmak, diğeri ise geçmişte ahırlardan, kilerden fareleri uzak tutmak için beslenmeleri ve bu yönde yetiştirilmeleri nedeniyle fare ve diğer küçük hayvanları kovalamalarıdır. Bir başka dikkat çekici özellikleri ise çok iyi zıplama yeteneklerinin olmasıdır. Aussie’ler doğuştan bekçilik içgüdüsüne sahiptir. Eve yaklaşan yabancı bir insan veya hayvan olduğunda hemen tepki verirler. Terrier’lerin tümünde olduğu gibi cana yakın ve hareketli olmalarının yanı sıra dik başlı ve diğer köpeklere karşı agresif olabilirler. Genellikle yetişkin erkek köpekler diğer yetişkin erkek köpeklerle anlaşamaz
TARİHÇESİ
Avustralya Terrieri Avustralya’ya yerleşen toprak sahipleri tarafından yetiştirilmiş en küçük iş Terrieridir. Bu köpek ırkı Avustralya’da tanınmış ilk köpek ırkıdır. Avustralya Terrieri köpek ırkının üretilmesinde deniz kenarlarından ve madenlerden kemirgenleri uzak tutan, bekçi köpeği ve çoban köpeği gibi pek çok işe birden yarayan çok amaçlı bir iş köpeği yetiştirmek üzere İngiltere’den ilk gelen kaba tüylü kısa bacaklı köpekler kullanılmıştır. Dışarıdan gelen köpeklerin ırkları konusunda kesin kayıtlar olmamakla birlikte Scotch dog of Great Britain, Dandie Dinmont Terrier, Skye Terrier, Cairn Terrier ve Yorkshire Terrier köpek ırklarının atalarının kullanıldığı düşünülmektedir. Elde edilen köpek ırkı istenilen özelliklere ve forma eriştikten sonra ilk defa 1897 yılında Avustralya Terrieri olarak adlandırılmış, 1933 yılında İngiltere Kennel Club, 1960 yılında Amerikan köpek klubü - AKC tarafından resmi olarak kabul edilmiştir.
17. AVUSTURYA TAZISI
ÖZELLİKLERİ
Familya : Tazı, koku avcısı
Diğer Adları : Austrian Brandbracke, Austrian Hound, Österreichischer Bracke, Barandlbracke
Rengi : Siyah, Hafif gölgeli ya da açık kahverengi lekeli, Göğüste küçük beyaz lekeler olabilir.
Çıkış Yeri : Avusturya
Çıkış Tarihi : Çok eski zamanlar
Orijinal İşlevi : Av köpeği, avı bulani gösteren köpek.
Günümüzdeki İşlevi : Av köpeği, Avı bulan - avı gösteren köpek.
Ortalama Ömür : 10 – 14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 15 – 22 kg / 15 – 22 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 46 – 52 cm / 46 – 52 cm
Egzersiz ihtiyacı : 10
Enerji seviyesi : 10
Taranma ihtiyacı : 4
Eğitilebilirlik : 3
Oyunculuk : 10
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 8
Koruma : 7
Köpeklerle dostluğu : 8
Hayvanlarla dostluğu : 6
Çocuklarla dostluk : 10
Yabancılarla dostluk : 7
Sıcağa dayanıklılık : 8
Soğuğa dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Orta büyüklükte vakur görünüşlü bir köpektir. Duyarlı, iteatkar, av sırasında ciddi, aileye karşı duyguludur. Evde uyuması gerekir. İyi huyludur. Koklayarak iz sürer.
NELER YAPAR
İyi bir koşucudur. Mükemmel bir koku alma duyusu vardır. Her türlü avı bulmak için kullanılır.
KÖKENİ
Avusturya’nın yerlisidir.
18. AFGAN TAZISI
ÖZELLİKLERİ
Familya : Tazı, Av köpeği, Güneyli (avı işaret eden köpek)
Diğer Adları : Afgan Hound, Tazı, Baluchi tazısı
Rengi : Benek olmaması şartıyla bütün renkler
Çıkış Yeri : Afganistan
Çıkış Tarihi : Çok eski zamanlar
Orijinal İşlevi : Tavşan ve Geyik avı.
Günümüzdeki İşlevi : Bahis ve oyun amaçlı yarışmalar.
Ortalama Ömür : 12 – 14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 26 – 28 kg / 22 – 24 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 66 – 71 cm / 61 – 66 cm
Egzersiz ihtiyacı : 8
Enerji seviyesi : 5
Taranma ihtiyacı : 10
Eğitilebilirlik : 5
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 3
Bekçilik : 10
Koruma : 3
Köpeklerle dostluğu : 8
Hayvanlarla dostluğu : 8
Çocuklarla dostluk : 5
Yabancılarla dostluk : 3
Sıcağa dayanıklılık : 8
Soğuğa dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Afgan tazısı apartman hayatında pek önerilen bir köpek ırkı değildir. Evde çok hareketsiz kalacaklarından dolayı geniş bir arazi onlar için daha çok önerilir. Afgan tazıları iç ve dış ortamda da yaşayabilirler. Ancak daha çok dışarıda özgürce dolaşmayı, evde ise uyumayı tercih ederler. Afgan tazısı cesur, inatçı, tatlı, duyarlı, çok zeki, vakur fakat kayıtsız değildir. Afgan tazısına eğitim sırasında yumuşak davranılmalıdır.
NELER YAPAR
Afgan tazısı vakur, biraz çekingen, fakat çok sevimli, sadık, şefkatli, hassas ve azda olsa dominant karakterli bir köpektir. Afgan tazısı çoğu zaman zarif, asil, cesur fakat şüpheci, düşmanca olmayan fakat ilginç bir Kral köpeği gibi tanımlanabilir. Afgan tazıları eskiden güvenilmez olarak ün salmalarına karşın, bugün bu düşünce değişmiştir. Eğitilebilmesine karşın eğer yeterince ciddi davranılmazsa söz dinlemez ve başına buyruk olabilir. Afgan tazısını bahçesiz bir evde beslemek ve eğitmek zor olabilir. Afgan tazısı gün boyu özgürce koşup dolaşabileceği, mümkün olduğunca geniş araziyi ve açık havayı çok sever. Günde en az yarım saat serbestçe koşma ihtiyacı hisseder.
KÖKENİ
Afgan tazısı çok eski çağlardan beri yaşayan bir köpek ırkıdır. Mısır’da bulunan papiruslarda defalarca resmedilmiş ve Kuzey Afganistan’da 4000 yıldan daha fazla süredir var olduğu bildirilmiştir. Afgan tazısı köpek ırkı yüzyıllarca iyi korunmuş ve bulunduğu bölgenin dışına çıkartılması yasaklanmıştır. Bu nedenle ancak 20.yüzyılın başında kaçak olarak Avrupa’ya sokulmuştur. Afgan tazısı çoban ve av köpeği olarak da kullanılmıştır. Bu avlar, geyik, yaban keçisi, kurt ve kar leoparı bile olmuştur. Afgan tazıları çoban köpekliğini de uzun zamanlar yapmışlardır. Afgan tazısı fazlasıyla hızlı ve çevik olduğu için bugün bahis ve oyun amaçlı yarışmalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Yoğun tüy yapısı Afgan tazısını aynı zamanda dış ısıdan da korur. Afgan tazısı, Aristokrat görüntüsü dolayısıyla Amerika ve Avrupa’da lüks köpekler sınıfına girmektedir.
19. AİNU
ÖZELLİKLERİ
Familya : Kuzeyli
Diğer Adları : Hokkaidoken, Hokkaido köpeği, Ainu – Ken, Ainu İnu
Rengi : Kızıl, beyaz, siyah – beyaz, kahverengi ve benekli
Çıkış Yeri : Japonya
Çıkış Tarihi : Çok eski zamanlar
Orijinal İşlevi : Kızak köpeği, Savunma köpeği, Koklayarak iz sürme, Ayı avı köpeği, Askeri hizmetler köpeği.
Günümüzdeki İşlevi : Kızak köpeği, Savunma köpeği.
Ortalama Ömür : 10 – 14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 23 – 27 kg / 22 – 25 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 40 – 50 cm / 38 – 47 cm
Egzersiz ihtiyacı : 6
Enerji seviyesi : 8
Taranma ihtiyacı : 5
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 7
Koruma : 10
Köpeklerle dostluğu : 7
Hayvanlarla dostluğu : 7
Çocuklarla dostluk : 10
Yabancılarla dostluk : 7
Sıcağa dayanıklılık : 8
Soğuğa dayanıklılık : 10
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Ainu ırkı köpekler Apartman yaşamı için tavsiye edilmez. Ainu bahçeli evler için ideal köpeklerdir. Sık ve iki katmanlı olan yünleri onları sıcak tuttuğu için açık alanda yaşayabilirler. Ainu köpek ırkının vücut olarak formda kalabilmesi için düzenli olarak egzersiz yapması gerekir. Ainu ırkı köpeklerin sert, düz ve iki katmanlı olan tüylerinin düzenli olarak fırçalanması ve ölü tüylerinin alınarak düzeltilmesi gereklidir.
NELER YAPAR
Ainular tüm köpek ırkları arasında beğenilen bir karaktere sahiptir. Korkusuz, azimli bir avcı, iyi bir bekçi, aynı zamanda sadık ve iyi huyludur. Bu ırk, geçmiş zamanlarda kızaklarla seyahat edilirken kullanılmış olan av köpekleridir. Bu nedenle tehlikelerden korunmak için eğitilmişlerdir. Ainu köpek ırkı büyük avlarda (özellikle ayı avı), mülkün korunmasında ve askeri hizmetlerde daima kendisini göstermiştir. Ainu köpek ırkı akıllı ve kolay öğrenebilen köpeklerdir. Ainu, av sırasında göründüğünden çok daha fazla cesur ve hücum etmeye istekli bir karakteri vardır. Bununla birlikte nazik, iteatkar ve ev yaşamını seven bir yapıdadır. Ainu ırkı köpekler doğuştan gelen bir yön duygusuna sahiptirler. Bu nedenle büyük mesafeler bile olsa sahiplerine kolayca geri dönerler. Diğer köpeklere karşı agresif ve dik başlıdır. Bu ırk, evcil yaşamla avcılık rolünü çok güzel bir şekilde birleştirir. Ainu ırkının köpekleri, sahibinin izni olmadan diğer hayvanların yanına gitmez. Ainu erken yaşta, yavru dönemlerinden itibaren birlikte büyürse, çocuklarla iyi anlaşır.
KÖKENİ
Japanese Spitz ile birlikte 3000 bin yıl önce Japonya'ya geldikleri için önceleri Spitz cinsinden olduğu düşünülürdü. Ancak farklı ırktan olduğu anlaşılan ve kökenleri tam olarak bilinmeyen bu ırk daha sonra Ainu dog olarak adlandırılmıştır. Genellikle kırsal alanlarda yaşamış olan, ancak insanlarla yaşamaya alışkın olan bu ırk, zamanla Japon insanlarının yoğun olarak yaşamaya başladığı Hokkaido adasında yaygın olarak görülmüş ve yöre halkı tarafından kısa sürede benimsenmiş ve Hokkaido Dog, Hokkaidoken, Hokkaido, Ainu-Ken, Ainu Inu olarak adlandırılmıştır. Ancak hala yaygın olarak ve FCI tarafından da Ainu Dog ırkı olarak bilinmektedir. Ainu ırkı köpekler muhtemelen Japonya'nın bilinen en eski köpek ırklarındandır. Mesafe olarak uzak olmalarına rağmen Chow Chow ve Shar Pei ile karakter olarak benzerlik gösterirler. Ainu köpek ırkı FCI, NKC, CKC, APRI gibi kuruluşlar tarafından tanınmıştır.
19.AKBAŞ ÇOBAN KÖPEĞİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çoban köpeği, Sürü koruma köpeği
Diğer Adları: Türk çoban Köpeği, Akbash Dog
Rengi: Beyaz ve Krem rengi tonları
Çıkış Yeri: Türkiye
Çıkış Tarihi: Çok eski zamanlar.
Orjinal İşlevi: Sürü bekçiliği, Çoban köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Sürü bekçiliği, Güvenlik, Polis köpeği
Ortalama Ömür: 10-13 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 41 – 61 kg / 38 – 58 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 70 – 82 cm / 67 – 78 cm
Egzersiz İhtiyac : 8
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 4
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 6
Sıcakkanlılık : 6
Bekçilik : 9
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 4
Hayvanlarla Dostluk : 6
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 2
Sıcağa Dayanıklılık : 6
Soğuğa Dayanıklılık : 9
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Akbaş, iri cüsseli, atletik yapılı, dururken ve hareket halinde son derece güzel ve zariftir. Akbaş köpek ırkı Anadolu'da kullanılan en eski koruma köpeklerinden birisidir. Akbaş köpek ırkı apartman hayatına uygun değildir. Hareket etmek ve mutlu olmak için geniş alanlara ihtiyaç duyar.
NELER YAPAR
Akbaş köpek ırkı koyun, inek gibi çiftlik hayvanlarına karşı iyi ve koruyucu, fakat kurt, ayı, çakal gibi yabani hayvanlara karşı çok saldırgandır. Akbaş köpek ırkı, genellikle yabancılara karşı saldırgan olduğu için bulunduğu evin veya bahçenin çevresi dış ortamı görmemesi için kapatılır. Aksi halde yürüyen ve hareket eden her şeye havlayabilir. Akbaş köpek ırkı geceleri, gündüz vaktine göre daha fazla dikkatli ve bekçidirler. Akbaş köpek ırkı günümüzde bekçi köpeği olmanın yanı sıra çoban köpeği olarak da kullanılmaktadır.
TARİHÇESİ
Aynı zamanda Türk çoban Köpeği de denilen Akbaş köpek ırkı Türkiye'de Batı ve Orta Anadolu Bölgesi'nde yaşamaktadır. Akbaş köpek ırkının bundan 3000 yıl önce üretildiği ve atalarının diğer çoban köpekleri olabileceği sanılmaktadır. Ayrıca Akbaş köpek ırkının bazı kişilerce Avrupa'da yaşayan Pyrenean Mountain Dog, Tatra Mountain Dog, Kuvarsz ve Komondor gibi iri beyaz ırklarla da bir akrabalığı düşünülmektedir.
20.ALABAY - ALABAI
ÖZELLİKLERİ
Familya: çiftlik köpeği, Mastiff, Koruma ve Bekçi Köpeği
Diğer Adları: Central Asian Ovtcharka, Middle Asian Ovtcharka, Mid-Asian Shepherd, Central Asian Sheepdog, Central Asian Shepherd Dog, Alabai, Sredneasiatska Ovtcharka, Turkmen Alabai
Rengi: Kirli beyaz, Kahverengi tonları, Boz, Vücudunda lekeler olabilir
Çıkış Yeri: Orta Asya
Çıkış Tarihi: Çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: Sürü bekçiliği, Koruma köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Koruma ve bekçi köpekliği - Şehir içinde özellikle apartmanda yaşaması tavsiyesi edilmez.
Ortalama Ömür: 11-15 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 55 – 79 kg / 40 – 65 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 65 – 78 cm / 60 – 69 cm
Egzersiz İhtiyacı : 8
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 4
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 3
Sıcakkanlılık : 6
Bekçilik : 10
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 3
Hayvanlarla Dostluk : 6
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 3
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Alabai çok büyük ve kuvvetli bir köpek ırkıdır. Alabai’nin bağımsız ve baskın bir karakteri vardır. Alışkanlıkları onu son derece dengeli bir köpek yapar. Her zaman soğukkanlıdır. Yabancılara karşı tetiktedir. Kesinlikle dışarıda yaşaması gerekir. Alabai ebat olarak oldukça iridir. Alabai köpek ırkı, çoban köpeklerinin tüm dayanıklı, vakur, sportif, fiziksel direnç ve karakteristik özelliklerine sahiptir. Bu ırk için azami ağırlık veya yükseklik diye bir şey yoktur. şaşırtıcı ebatlara sahip olabilirler.
NELER YAPAR
Alabai’nin bağımsız alanı olmalıdır. Alabai ırkı köpeği eğitirken oldukça sabırlı olmalısınız, çünkü oldukça yavaştır. Alabai ırkı köpeğin mutlaka bir görevi olmalıdır. Evi, çiftliği beklemek, korumak gibi görevleri kusursuz yapar. Egzersiz ihtiyaçları hemen hemen tüm büyük ırklarda olduğu gibi fazladır. Tembel bir görünüm sergiledikleri zamanlar da olur, ama bu sizi aldatmasın. Anında fırlayıp hareketlenebilirler. Alabai otorite olarak belirli bir sahibe gereksinim duyar. Eğitimi sırasında ona kesinlikle bağırmamak ve şiddet uygulamamak gerekir. Sadece sahibini gerçekten benimsiyorsa lider olarak kabul edip ona itaat eder. Alabai ırkı köpekler herkesin köpeği olamazlar. Doğasında son derece sakin ve hayvanlar üzerinde kaba kuvvet sergileme eğilimi olmayan insanlar tarafından bakılmalı ve sahiplenilmelidirler.
TARİHÇESİ
Alabai hala gizemini koruyan çok eski zamanlardan beri varolan bir çoban köpeğidir. Bugünlerde Kazakistan'da, Özbekistan'da ve Türkmenistan'da bu güzel köpeğe rastlamanız mümkündür. 4000 yıllık bir geçmişe sahip olduğu sanılmaktadır. Gerçek orijini bilinmemektedir, ama birçokları atasının Tibetli Mastiff olduğunu savunur. Rusya çevresinden, İran ve Afganistan'dan Sibirya'ya kadar olan alanda rastlamak mümkündür. Altı ülke daha bu alanı paylaşır; Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Rusya. Günümüzde Alabai ırkı köpeklere Amerika Birleşik Devletleri'nde bile rastlamak mümkündür.
21.ALMAN AV TERRİERİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Terrier
Diğer Adları: German Hunting Terrier, German Hunt Terrier, Deutscher Jagdterrier, Jagdterrier, Alman Av Teriyeri
Rengi: Gri ya da açık tonlarla karışık Siyah.
Çıkış Yeri: Almanya
Çıkış Tarihi: 1900'lar
Orjinal İşlevi: Av köpeği, Tilki avı, Vurulan avı getirme
Günümüzdeki İşlevi: Savunma - Koruma köpeği, Av köpeği
Ortalama Ömür: 10-14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 9 – 10 kg / 7 – 9 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 35 – 45 cm / 30 – 40 cm
Egzersiz İhtiyacı : 8
Enerji Seviyesi : 9
Taranma İhtiyacı : 4
Eğitilebilirlik : 9
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 8
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 6
Hayvanlarla Dostluk : 4
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 2
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Alman Av Terrieri cesur, saldırgan, inatçı ve sadece efendisine karşı iteatkardır. Eğitimi iyi almasına karşılık, kendisiyle iyi anlaşacak bir sahip ister.
NELER YAPAR
Alman Av Terrieri’nin sadece av köpeği olarak kalabilen birkaç terrierden biridir. Alman Av Terrieri avı inine kadar izlemekte, suda bulmakta ve getirmekte kullanılmıştır. Alman Av Terrieri tehlikeli yaban domuzu dahil olmak üzere her türlü vahşi hayvana saldırmakta duraksamaz. Evleri ve arabaları korumakta başarılıdır. Alman Av Terrierinin sahibinden başka kimselere karşı hoşgörüsü yoktur.
KÖKENİ
Geçen yüzyılda hayvanları inlerine kadar izleyip yakalayan çeşitli İngiliz köpeklerinin çiftleştirilmesiyle elde edildi. Bu Alman terrierinin Tel tüylü ve Yumuşak tüylü olmak üzere iki ayrı türü vardır.
22.ALMAN KALIN TÜYLÜ POİNTER – DRAHTHAAR
ÖZELLİKLERİ
Familya: Av köpeği, Avı işaret eden köpek, Çok yönlü av köpeği
Diğer Adları: Deutscher Drahthaariger, Vorstehund, German Pointer Wirehaired, Drahthaar, Alman Kalın Tüylü Poyintır
Rengi: Kırmızımsı kahverengi ve beyaz, Kulakları ve kafasında baskın kırmızımsı kahverengi, Bu renk parlak beyazla birlikte görülebilir.
Çıkış Yeri: Almanya
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Av, bekçi
Günümüzdeki İşlevi: Avı işaret etme, avı işaret etme yarışmaları, arkadaş
Ortalama Ömür: 12-14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 20 – 34 kg / 20 – 34 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 56 – 66 cm / 56 – 66 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 10
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 8
Köpeklerle Dostluk : 5
Hayvanlarla Dostluk : 5
Çocuklarla Dostluk : 5
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Alman kalın tüylü pointer, dengeli, canlı ve güçlü bir köpektir. Sahibine karşı çok duygulu, öteki köpeklere karşı kıskançtır.
NELER YAPAR
Alman kalın tüylü pointer köpeği, atalarının en iyi niteliklerini almış bir köpektir. Mükemmel koku alma duyusu vardır. Alman kalın tüylü pointeri güvenli, zeki ve zarif vücut hatları olan bir köpektir. Avlanmanın gereklerini en iyi şekilde yerine getirir. Alman kalın tüylü pointerinin evde uyuması gerekir. Alman kalın tüylü pointeri iyi huylu bir köpektir. Avı bulmada çok ustadır.
KÖKENİ
Yirminci yüzyılın ilk yıllarında, Alman pointeri, Tel tüylü Griffon, Pointer, Bloodhound ve Airedale cinsi köpeklerin dikkatli bir biçimde çiftleştirilmesiyle yetiştirildi. Alman Drahthaar Kulübü, cinsin kalitesini en yüksek düzeyde tutmak için her batında sadece en iyi altı yavruyu seçip kayıtlara geçirir.
23.ALMAN SPANİELİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Av köpeği (silah), Avı getiren köpek
Diğer Adları: Deutscher Wachtelhund, Alman Spanyeli
Rengi: Siyah üzerine sarımsı kahverengi, Kestane ve Geyik kırmızısı bölgeler olabilir.
Çıkış Yeri: Almanya
Çıkış Tarihi: 1900'ler
Orjinal İşlevi: Koklayarak iz sürer, Avı bulur, Avı getirir, Avı işaret eder
Günümüzdeki İşlevi: Tilki, Yaban tavşanı avı, Av köpeği
Ortalama Ömür: 12-14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 18 – 22 kg / 19 – 21 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 40 – 50 cm / 36 – 47 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 9
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 9
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 8
Bekçilik : 8
Koruma : 5
Köpeklerle Dostluk : 8
Hayvanlarla Dostluk : 5
Çocuklarla Dostluk : 5
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 9
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Alman spanieli, geniş yüzlü, sağlam yapılı, orta boyutlu bir köpektir. Sahibine karşı duygulu ve iteatkardır, ancak av alanında şiddetli, katı ve inatçı bir yapısı vardır. Avının gırtlağına atılır.
NELER YAPAR
Alman spaniel köpeği en çetin arazilerde, özellikle tilki ve yaban tavşanı avında kullanılır. Karlarla kaplı, çamurlu ve sulak arazilerde avlanmanın üstesinden kolayca gelebilir. Avın varlığını fark edince durur, oturur ve avcıyı uyarır. Alman spaniel köpeği özellikle cesur ve dayanıklı bir köpektir.
KÖKENİ
1900'lerin başında, Alman köpek yetiştiricisi Frederick Roberth tarafından geliştirildi. Roberth, ava yatkın küçük ve orta büyüklükte uzun tüylü köpekleri çiftleştirmiştir. Ancak, ortaya çıkan birleşimin tam olarak nasıl elde edildiği ve hangi köpek türlerinden yararlanıldığı bir sır olarak kalmıştır.
24.AMERİKAN BULLDOG
ÖZELLİKLERİ
Familya: Mastiff, bulldog
Diğer Adları: American Bulldog, Old Country Bulldog, Amerikan Buldog
Rengi: Kahve, Bej, Beyaz tonları, Benekli, Lekeli.
Çıkış Yeri: Amerika
Çıkış Tarihi: Tam olarak bilinmiyor
Orjinal İşlevi: Bekçi, Av, Koruma
Günümüzdeki İşlevi: Avcılık, Koruma, Trekking, Arkadaş
Ortalama Ömür: 14 -16 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 32 – 56 kg / 27 – 47 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 55 – 71 cm / 52 – 65 cm
Egzersiz İhtiyacı : 9
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 5
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 8
Bekçilik : 10
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 6
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Amerikan Bulldog, İngiliz ırkdaşına göre daha çevik ve hareketlidir. Bazıları 2 metre veya daha fazla yükseğe sıçrayabilmektedirler. Koca bir başı, güçlü çeneleri, kaslı bir görüntüsü vardır. Bu iri cüsseye rağmen sanki ayaklarının üzerinde dans ediyor gibidir. Erkekler gözle görülür şekilde dişilerden güçlü ve kaslıdır. American Bulldog eğer yeterince dolaştırılıp antrenman yaptırılabiliyorsa apartmanda yaşayabilir. Fakat bahçeli bir ev daha çok tercih edilir. Amerikan Bulldog köpeği kısa ve sert tüylü olduğu için bakımı kolaydır. Uygun bir tel fırça veya tarakla fırçalanabilir. Amerikan Bulldog köpeğini çok sık yıkamaya gerek yoktur. Amerikan Bulldog köpeğinin uzun tüylü köpeklere göre bakımı daha kolaydır.
NELER YAPAR
Genellikle insanlara karşı mahcup, sıkılgan ve sakin yapılıdır. çoğu zaman diğer köpeklere karşı da iyi huyludur. Saldırganlık konusunda American Stafford Terrier ve American Pitt Bull Terrier'e benzemez. American Bulldog cesur, azimli ve fakat düşmanca düşünceli değildir. Daima uyanık, kendine güvenen ve çocukları içtenlikle seven bir ırktır. Vahşi hayvanlar ve boğalar ile bile dövüşebilir. Hatta dövüşürken sanki timsah başlı ve piton vücutlu gibidir denir. Amerikan Bulldog köpeği eğitimde çok iyi söz dinler. Gerçekten yiğit, sadık ve sevecendir. Amerikan Bulldog köpeğinin güçlü koruma içgüdüsü ve erken yaşta eğitim alabilme özelliği vardır. Diğer köpeklere ve yabancılara karşı sinirli olabilir. Amerikan Bulldog köpeği ailesiyle birlikte olduğunda her zaman mutludur.
TARİHÇESİ
Amerikan Bulldog köpeğinin ataları İngiltere'den gelmiştir. English Bulldog ırkının genleri ile oynamayla biraz daha iri ve sert bir köpek üretilmiştir. Bu türetilen köpek English Bulldog köpeğinden daha uzun bacaklı, daha çevik ve daha hızlıdır. American Bulldog köpeği, ayı, sincap, rakun ve yaban domuzu avcılığı için kullanılmıştır. Sığır çobanlığı ve çiftliklerde bekçiliği başarıyla yerine getirmiştir. Amerikan çiftçileri onu, dayanıklılığı, koruyuculuğu, akıllılığı ve çalışma azmi sayesinde çok sevmişlerdir. Bugün için daha çok av köpeği, koruma köpeği ve treking köpeği olarak kullanılmaktadırlar.
25.AMERİKAN ESKİMO KÖPEĞİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Spitz, Kuzeyli (Arkadaş)
Diğer Adları: American Eskimo
Rengi: Beyaz; Beyazla birlikte Krem rengi
Çıkış Yeri: Amerika
Çıkış Tarihi: 1900'ler
Orjinal İşlevi: Arkadaş, Gösteri
Günümüzdeki İşlevi: Arkadaş
Ortalama Ömür: 12-14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 3 – 18 kg / 3 – 18 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 23 – 48 cm / 21 – 46 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 3
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Amerikan Eskimo kar beyazı ve Spitz görünüşlü, Samoyed ırkına benzeyen bir köpektir. Minyatür, küçük ve standart olmak üzere üç boy grubuna ayrılır. Bu boyları sayesinde evin veya bahçenin büyüklüğüne göre seçim yapılabilir. Amerikan Eskimo köpeği, apartman yaşamı için uygun olan bir köpektir. Evin içinde çok aktif olurlar. Fakat küçük de olsa bir bahçe her zaman tercih nedenidir. Amerikan Eskimo köpeği etrafı kapalı bir bahçede serbest olarak veya tasma ile yürüyüş tarzında spor onun için yeterli olabilmektedir. Amerikan Eskimo köpeği sert tel fırça ile mümkünse her gün fırçalanmalıdır. Bilhassa tüy değiştirme dönemlerinde sabah - akşam fırçalama önerilir.
NELER YAPAR
Amerikan Eskimo köpeği, çok sevecen, şefkatli ve müşfik bir ırktır. Amerikan Eskimo köpeği, çocuklarla birlikte oyuncu, cesur ve iyidir. Amerikan Eskimo köpeği davranışlarında akıllı ve içtendir. Amerikan Eskimo köpeği kolay eğitilir ve toplu yaşamaya karşı uyumludur. Amerikan Eskimo köpeği bazen inatçı da olsa genel olarak çalışmaya isteklidir. Amerikan Eskimo köpeği yabancılara karşı dikkatli olmakla beraber tanıştırıldıktan sonra kolay arkadaş olurlar. Fakat bununla beraber tanımadıkları kişileri sahipleri onay vermedikçe içeri almayabilirler. Amerikan Eskimo köpeği sahipleri ile birlikte olmayı ve onlarla oynamayı severler. Yalnız kaldıkları zaman çabuk sıkılırlar. Daima ilgi ve sevgi isterler. Agresif davranışlı çocuklarla bir arada kalındığında başlangıçta dikkatli olunmalıdır. Amerikan Eskimo köpeği eve çok bağlı, insana eşlik eden bir köpektir. Evi gerçek bir bekçi köpeği gibi savunur. Amerikan Eskimo köpeği üç yaşında fiziksel ve psikolojik olarak olgunlaşır.
TARİHÇESİ
Amerikan Eskimo köpeğinin tam olarak nereden köken aldığı bilinmese de Nordic ırklarından ve Spitz familyasındandır. White Keeshond, White German Spitz ve Samoyed ile akraba olduğu sanılmaktadır. İlk olarak Amerika'ya Alman göçmenlerin White Spitz'i getirdiği söylenmektedir. 1913 yılında Amerikan Eskimo olarak kayıtlara geçmiştir. Çevik, hırslı ve iteatkardır. Amerikan Eskimo köpeği bugün için koruma köpeği, polis (narkotik) köpeği, şov köpeği ve bekçi köpeği olarak kullanılmaktadır.
26.AMERİKAN STAFFORDSHIRE TERRİER
ÖZELLİKLERİ
Familya: Terrier
Diğer Adları: American Staffordshire Terrier, Amerikan Staffordşayr Teriyeri
Rengi: Kızıl - Krem, Gri - Krem, Siyah - Beyaz gibi her renkte olabilir.
Çıkış Yeri: Amerika
Çıkış Tarihi: 19.yüzyıl
Orjinal İşlevi: Şov amaçlı
Günümüzdeki İşlevi: Bekçi, Koruma
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 25 – 30 kg / 22 – 28 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 43 – 49 cm / 41 – 46 cm
Egzersiz İhtiyacı : 9
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 6
Eğitilebilirlik : 6
Oyunculuk : 6
Sıcakkanlılık : 5
Bekçilik : 9
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 3
Hayvanlarla Dostluk : 3
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 2
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Amerikan Staffordshire Terrier'i çok kaslı, tıknaz ama çevik, boyutlarına göre aşırı güçlüdür. Amerikan Staffordshire Terrier köpeğinin geniş, güçlü bir kafası, kısa bir burnu ve çok güçlü bir çenesi vardır. Kulakları genelde kesiktir ki bu isteğe bağlıdır. Gözleri yuvarlak ve siyahtır. Dişleri makas gibi üst üste geçmelidir. Kürkü kalın, kısa, parlak tüylerden meydana gelir. Amerikan Staffordshire Terrier'i her renk olabilir. Kuyruğu ucuna doğru incelir ve en ucunda bir nokta halini alır. Kulakları diktir.
Amerikan köpek klubü - AKC tarafından Amerikan Staffordshire Terrier olarak sınıflandırılan bu ırk, UKC tarafından Amerikan Pit Bull Terrier olarak sınıflandırılır. Amerikan Pit Bull Terrierleri düzenli olarak çok egzersize ihtiyaç duyarlar, ama diğer köpeklerle kavga etmesini önlemek için kalabalık ortamlarda dikkatli olunmalıdır.
Amerikan Staffordshire Terrier bir apartman dairesinde yeterince egzersiz yaptırıldığı sürece rahatça yaşayabilir. İç mekanlarda çok hareketli olduğu için yeterli egzersizle bahçeye gereksinim duymaz. Ilıman iklimleri sever. Amerikan Staffordshire Terrier'in düz ve kısa tüylü kürkü kolayca taranır. Sert ve sık kıllı bir fırçayla düzenli olarak taranmalıdır. Amerikan Staffordshire Terrier'i diğer köpekler gibi yılda 2 kez tüy değiştirir.
NELER YAPAR
Amerikan Staffordshire kavgacı Pit Bull Terrier ile asla karıştırılmamalıdır. Provake edildiğinde cesur ve ısrarcı bir dövüşçü olsa da ve bu içgüdüsünün sıkı, müşfik bir eğitimle bastırılması gerekse de, onun insanlara karşı temel mizacı yumuşak huyluluk ve sevecenliktir. Amerikan Staffordshire Terrier iyi huylu, eğlenceli, aşırı sadık ve ilgili bir aile köpeğidir. Büyüklerle de çocuklarla da çok iyi anlaşır. Hemen her zaman iteatkardır, sahibini mutlu etmekten başka bir şey istemez. Amerikan Staffordshire Terrier'i çok cesur ve zeki bir bekçi köpeğidir, hayat doludur. Sahipleri ve bölgesi için aşırı korumacıdır, onların uğruna düşmanıyla ölene dek savaşır. Amerikan Staffordshire Terrier köpeği acıya karşı çok toleranslıdır. Gençken iyice sosyalleştirilmelidir aksi halde saldırgan olabilir. Diğer köpeklerle bir arada olduğunda mutlaka kontrol altında tutulmalıdır. Amerikan Staffordshire Terrier köpekleri ev hayatı için terbiye etmek biraz zor olabilir. Amerikan Staffordshire Terrier'i bekçilik konusunda inanılmaz başarılar gösterir. Bu köpekler, aynı zamanda arkadaş köpek olarak da itibar görür. Düzgün eğitildiği takdirde, çok iyi bir köpek olur.
TARİHÇESİ
Amerikan Staffordshire Terrier'in tarihçesine kısaca bir göz atacak olursak, 19. yüzyılda, İngiltere'nin Staffordshire bölgesinde, Bulldog ve çeşitli terrierlerin çiftleştirilmesi sonucu kaslı, aktif ve dövüşçü Amerikan Staffordshire Bullterrier ortaya çıkarılmıştır. Amerika'ya getirilince Amerikalı üreticiler tarafından bu ırk tercih edildi ve hem ağırlığını arttırdılar hem de kafasını güçlendirdiler. Artık ayrı bir ırk olarak tanınan Amerikan Staffordshire, İngiliz akrabası olan Amerikan Bullterrier'den daha cüsseli ve daha ağırdır. 1900'de köpeklerin dövüştürülmesi Amerika'da yasaklandıktan sonra, bu köpeklerden iki nesil geliştirildi. Amerikan Staffordshire şov amaçlı üretildi, Amerikan Pit Bull Terrier ise yasal olmayan köpek dövüşlerinde başarı sağlamak için saldırgan bir mizaçla yetiştirildi. Artık günümüzde ikisi ayrı ırklar olarak tanınıyorlar. Amerikan Staffordshire'nin yetenekleri arasında bekçi köpekliği, koruma köpekliği ve çeviklik sayılabilir.
27.AMERİKAN TİLKİ TAZISI – FOXHUND
ÖZELLİKLERİ
Familya: Koku avcısı
Diğer Adları: American Foxhound
Rengi: Herhangi bir renk
Çıkış Yeri: Amerika
Çıkış Tarihi: 1600'ler
Orjinal İşlevi: Tilki izi sürme
Günümüzdeki İşlevi: Tilki izi sürme
Ortalama Ömür: 10-13 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 10 – 12 kg / 9 – 11 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 56 – 65 cm / 52 – 64 cm
Egzersiz İhtiyacı : 8
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 5
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 8
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 10
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 8
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
İngiliz kuzenine benzeyen Amerikan Tilki Tazısı, yetiştiricileri tarafından daha hafif, koku alma duyusu daha gelişmiş ve av alanında daha hızlı bir cins olarak yetiştirildi. Av alanında gerçek bir savaşçıdır. Başka zamanlarda tatlı ve duygulu bir köpektir. Evde uyuması gerekir.
NELER YAPAR
Amerikan Tilki tazısı, 17. Yüzyıl'da Kızılderilileri arayıp bulmak için kullanıldı. Ancak, daha sonraları etkin ve yorulmak bilmez bir vahşi hayvan avcısı haline geldi. 200 kilometrekarelik bir alanda, sabahın erken saatlerinden gece yarılarına kadar koşabilir ve akşam eve coşkusundan bir şey kaybetmemiş olarak dönebilir şeklinde tanımlayanlar vardır. İlginç bir not olarak söylemeliyim Amerikan Tilki tazısı öyle melodik bir sesle havlar ki, çıkardığı ses tonu birçok popüler şarkıda kullanılmıştır.
KÖKENİ
Amerikan Tilki tazısı, 1650'de Amerika'ya getirilen İngiliz tazılarından türetildi, birkaç yüzyıl sonra La Fayette tarafından George Washington'a armağan olarak gönderilen bir Fransız tazısıyla çiftleştirildi. Biri Fransız diğeri İngiliz olan bu iki cins birleşerek, Amerikan Tilki Tazısı'nı oluşturdular.
28.AMERİKAN YERLİ KÖPEĞİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çoban
Diğer Adları: American Indian Dog, Kızılderili Köpeği
Rengi: Siyahtan beyaza kadar her renkte ve çok çeşitli varyasyonlarda olabilir.
Çıkış Yeri: Amerika
Çıkış Tarihi: Tam olarak bilinmiyor
Orjinal İşlevi: Çoban
Günümüzdeki İşlevi: Avcı, Bekçi, Koruma
Ortalama Ömür: 14-20 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 14 – 22 kg / 11 – 19 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 48 – 55 cm / 45 – 51 cm
Egzersiz İhtiyacı : 8
Enerji Seviyesi : 6
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 4
Sıcakkanlılık : 8
Bekçilik : 9
Koruma : 9
Köpeklerle Dostluk : 8
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 4
Soğuğa Dayanıklılık : 10
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Amerikan yerli köpeği veya Kızılderili köpeği olarak bilinen bu çok eski köpek ırkı, geçmiş çağlarda kızılderililer tarafından çok çeşitli amaçlarla kullanılmak üzere yetiştirilmiştir. American Indian iri veya orta irilikte bir yapıya sahiptir. Tüylerin özel yapısı sayesinde köpeklere özgü kokudan yoksun ve hipoallerjeniktir. Kızılderili köpekleri için belirgin bir kürk yapısı mevcut değildir çünkü çağlar boyunca estetikten çok işlevlerine göre yetiştirilmişlerdir. Ayrıca ayakları karda daha kolay yürümesini ve yüzmesini sağlayan perdeli bir yapıya sahiptir.
NELER YAPAR
Kızılderili köpekleri eskiden yerliler tarafından balıkçılıkta ve her türlü kara avında av köpeği olarak kullanılmıştır. Ayrıca kabilenin erkek ve kadınları uzaktayken yaşlıları ve çocukları korumak için eğitilmiş, bekçilik ve koruma içgüdüleri yüksek köpeklerdir. Kabilelerin göçleri sırasında taşımacılıkta kızak köpekleri olarak da görev yapmış olan American Indian Dog, oldukça zeki ve hisleri kuvvetli hayvanlardır. Aile üyelerine karşı sadık ve çocuklarla geçimi çok iyidir. Diğer köpeklerle arasında agresyon ve rekabet yoktur. Geçmişten günümüze, her türlü eğitime yatkın köpekler oldukları ispatlanmıştır. Amerikan yerli köpeği evde kapalı kalmaya ve apartman dairelerinde beslenmeye uygun değildir. Amerikan yerli köpekleri çok fazla enerjik ve egzersize ihtiyaç duyan köpekler olmamasına rağmen açık havada serbest dolaşmaya, özgürlüğe düşkündür. Amerikan yerli köpeği yalnız kalmaktan hoşlanmaz, insanlarla iletişime ihtiyaç duyar. Amerikan yerli köpeği hava şartlarına karşı dayanıklı, daha çok kasaba tarzı yerleşimlerde, çiftlik evlerinde yaşamaya uygun bir ırktır. Amerikan yerli köpeği bahçeli bir evde ekstra egzersize ihtiyaç duymaz. Enerjik ve her türlü aktiviteye uyum sağlayan yardımcı köpeklerdir. American Indian Dog'lar ekstra tüy bakımına ihtiyaç duymaz. Ancak düzenli olarak fırçalamak daha sağlıklı ve parlak tüylere sahip olmasını sağlar. Tüylerinin özel yapısı nedeniyle astım ve allerji problemi olan insanlar tarafından tercih edilmektedir.
TARİHÇESİ
Eski çağlarda Kızılderililer tarafından yetiştirilmiş, avcılıkta, bekçilikte kullanılmış, eti yenmiş ve postundan yararlanılmış, hatta kutsal sayılıp dini törenlerde kullanılmışlardır. Muhtemelen ataları sürü halinde yaşayan vahşi köpekler olduğundan kabile yaşamına oldukça iyi adapte olmuşlardır. İspanyollar tarafından atlar evcilleştirilmeden önce taşımacılıkta köpekler kullanılmaktaydı. Bu dönemlerde American Indian Dog, kızılderililer tarafından Kuzey Amerika'nın geniş bozkırlarında kabilenin eşya ve gereçlerini taşımak amacıyla kullanılmıştır. Kökeni çok eskilere dayanan American Indian Dog'un, ne yazık ki Amerikan hükümetinin yerli kabilelere karşı uyguladığı politika nedeniyle nesli tükenme noktasına gelmiştir. Günümüzde soy ağacını bilmek neredeyse imkansız olduğundan bazı yetiştiriciler tarafından tekrar elde edilmeye çalışılmaktadır.
29.ARİEGEOİS
ÖZELLİKLERİ
Familya: Tazı, Koku avcısı
Diğer Adları: Ariegeois
Rengi: Siyah ve Beyaz, yanaklarda ve gözlerin altında gölgeler olabilir.
Çıkış Yeri: Fransa
Çıkış Tarihi: 1912
Orjinal İşlevi: Av köpeği.
Günümüzdeki İşlevi: Av köpeği.
Ortalama Ömür: 10-13 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 28 – 34 kg / 25 – 31 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 55 – 60 cm / 53 – 58 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 10
Taranma İhtiyacı : 5
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 10
Bekçilik : 7
Koruma : 7
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 5
Çocuklarla Dostluk : 10
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Ariegeois, hafif, gösterişli ve güzel bir köpektir. Av sırasında tutkulu, aile içinde sakin ve duyguludur. Evde uyuması gerekir. İyi huylu. Koklayarak iz sürer.
NELER YAPAR
Ariegeois köpeği düzlüklerde, tepelerde veya kayalık bölgelerde yabani tavşan avında ustadır. Hızlı ve güçlüdür. Ariegeois köpeğinin çok güçlü bir sesi vardır. Adımları hafiftir ve koku alma duyusu gelişmiştir. Ariegeois köpeği bu özelliklerine rağmen sadece Fransa’nın güneyinde bilinen ve kullanılan bir köpek ırkıdır.
KÖKENİ
Blue de Gascone, Gascon Saintongeois ve Briquet cinslerinin çiftleştirilmesiyle Ariege bölgesinde geliştirilmiş bir cinstir. Ortaya çıktığı tarih 1912'dir.
30.AVUSTRALYA SIĞIR KÖPEĞİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çiftlik köpeği, Çoban köpeği
Diğer Adları: Australian Cattle Dog, Australian Heeler, Hall's Heeler, Queensland Heeler, Blue Heeler
Rengi: Mavi ve alacalı mavimsi renkle beraber kızıl benekler, Yavrular beyaz doğar, birkaç hafta içinde gerçek renklerini alırlar.
Çıkış Yeri: Avustralya
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Sığır sürüsü çobanı
Günümüzdeki İşlevi: Sığır sürüsü çobanı, Çoban köpeği yarışmaları
Ortalama Ömür: 10-13 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 16 – 21 kg / 14 – 19 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 46 – 52 cm / 42 – 48 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 10
Taranma İhtiyacı : 5
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 8
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 5
Çocuklarla Dostluk : 5
Yabancılarla Dostluk : 5
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Avustralya sığır köpeği genel yapı olarak güçlü, istenen görevi ne olursa olsun başarma isteği ve becerisine sahip olan bir iş köpeğidir. Avustralya sığır köpeği bir yabancıyla karşılaştığında uyarıcı şüpheli bir ifade takınması ırk için karakteristik kabul edilir. Avustralya sığır köpeği küçük ve orta büyüklükte bir köpektir. Zeki, akıllı ve iteatkardır. Avustralya sığır köpeği bir iş köpeği olması nedeniyle apartman yaşamına veya bahçede tek başına yetiştirmeye uygun bir ırk değildir. Avustralya sığır köpeği en zeki ırklardan biri olmasına rağmen çok çabuk sıkılır ve ciddi davranış problemleri ortaya çıkabilir. Avustralya sığır köpeği iyi bir bekçi köpeğidir, fakat uzun süre tek başına bırakılmamalıdır. Avustralya sığır köpeği ılıman iklimlerde dışarıda bakılabilir.
NELER YAPAR
Avustralya sığır köpeği, arama, gütme, koruma, bekçilik içgüdüleri kuvvetli, zeki, kıvrak bir köpektir. Bağımsız ve inatçı bir yapısı vardır. Bitmek bilmez bir enerjiyle çalışır. Avustralya sığır köpeği iyi bir sığır çobanının sahip olması gereken bütün özelliklere sahiptir. Sığırları ökçelerini ısırarak yönettiği için "Australian heeler", "Hall's heeler", "Queensland heeler" ve "Blue heeler" gibi adlarla da bilinmektedir. Avustralya sığır köpeğinin bazen insanların ve özellikle koşan küçük çocukların topuklarını ısırdığı görülmektedir. Avustralya sığır köpeğinin çok zeki ve aktif olmasından dolayı yapacak bir iş bulamadığında çevreye zarar verme eğilimi yüksektir. Avustralya sığır köpeği sahibine karşı çok sadık ve bağlı, eğitimi son derece kolaydır. Fakat tek kişiye bağlanma ve tek kişiden emir alma eğilimindedir. Avustralya sığır köpeği tanımadığı insanlara ve hayvanlara karşı şüpheci yaklaşır. Baskın bir karaktere sahip olduğundan diğer köpeklere karşı agresyon gösterebilir. Avustralya sığır köpeği, Avustralyalı çiftçilere dayanıklı ve çevik bir çoban köpeği ve bekçi köpeği olarak yıllarca yardım etmiştir. Avustralya sığır köpeği çok geniş arazilerde çalışmaya alışkındır ve öteki cinslerden daha uzun mesafeleri katedebilir. Avustralya sığır köpeği aktif, yorulmak bilmeyen bir köpektir. Avustralya sığır köpeği çok fazla fiziksel ve zihinsel egzersize ihtiyaç duyar. Uzun süreli, yorucu çalışmalar yapmaktan mutluluk duyar. Avustralya sığır köpeği günlük düzenli egzersizlere ek olarak iteat eğitimi ve diğer eğitimler paralel yürütülmelidir.
KÖKENİ
Avustralya sığır köpeği 19. yüzyılda büyük çiftlik sahipleri tarafından sığır gütme amacı ön planda tutularak yetiştirilmiş bir ırktır. Vahşi Avustralya Dingo köpekleri ile İskoçya'dan ve İngiltere'den getirilen günümüzde var olmayan mavi benekli Collie, Smithfiaeld Collie, Dalmatian, Australian Kelpie, Bull Terrier ırklarının melezlenmesiyle elde edilmiştir. Avustralya sığır köpeği Amerikan köpek klubü - AKC tarafından 1980'de saf ırk olarak kabul edilmiştir.
31.AVUSTRALYALI KELPİE
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çoban köpeği, Sürü köpeği
Diğer Adları: Kelpie
Rengi: Siyah, Siyah - Kestane, Kızıl, Kızıl - kestane, Sarımsı kahve, Koyu kestane, Gri mavi.
Çıkış Yeri: İngiltere
Çıkış Tarihi: 1870
Orjinal İşlevi: Çoban köpeği, Koyun çobanı
Günümüzdeki İşlevi: Çoban, Bekçi, Koruma
Ortalama Ömür: 10-14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 11 – 14 kg / 9 – 11 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 46 – 51 cm / 43 – 48 cm
Egzersiz İhtiyacı : 8
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 7
Koruma : 7
Köpeklerle Dostluk : 6
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 10
Yabancılarla Dostluk : 5
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Avustralyalı Kelpie köpeği, tilkiye benzeyen çok güzel bir köpektir. Canlı, çevik, zeki ve sevimli bir ifadesi vardır. Eğitilebilir, zeki, dayanıklı ve iteatkardır. Yaptığı işe coşkuyla sarılır. Avustralyalı Kelpie köpeği apartman hayatı için tavsiye edilmez. Avustralyalı Kelpie köpekleri çalışmayı seven köpeklerdir ve açık havada bol bol koşup çalıştığı sürece mutludur. Avustralyalı Kelpie köpeği her hava koşuluna uygun tüy yapısı sayesinde hem sıcak yerlerde hem de soğuk yerlerde yaşayabilir. Avustralyalı Kelpie köpeği dışarıda, yeterli barınma olanağı olduğu sürece yaşamaktan memnun olacaktır. Avustralya çoban köpeklerinin çok egzersize ihtiyacı vardır. Çok enerjik olan Avustralyalı Kelpie köpeği işkoliktir ve düşene dek koşarlar.
NELER YAPAR
Avustralyalı Kelpie köpeği sıkı yapılı, gürbüz ve aktif bir köpektir. Avustralyalı Kelpie köpeği sürü gütmede mükemmeldir. Bu köpek en popüler ve çalışkan olanıdır. Avustralya çoban köpekleri tek bir sahibe bağlı kalmayı severler ama apartman ya da ev hayatı için fazla iş düşkünüdürler. Kolayca eğitilebilen ve iş yapmaya meraklı bu köpekler Avustralya iş gücünün temel unsurlarından biridir. Sahipleri tarafından yapılan herhangi bir işarete çok uzaktan da olsa anında karşılık vermeye hazırdırlar. Avustralyalı Kelpie köpeği küçüklükten beri çocuklarla yetiştirilirlerse onlarla iyi anlaşırlar. Avustralya çoban köpekleri diğer köpekleri ve hayvanları onlar isteseler de istemeseler de gütmeye çalışır. Bu işkolik köpek durmadan çalışır. Bağımsızdır ve onu idare edeni memnun etmekten çok kendi için çalışmayı tercih eder.
Asıl vatanları olan Avustralya'da Avustralyalı Kelpie köpeği aşırı sıcağa rağmen bütün gün yoğun olarak 400-1600 hektarlık bir alanda çalışır. Avustralya çoban köpekleri Border Collieler gibi takip edebildiği sürü hayvanlarını gözüyle kollar, ama daha inatçı olanları kıstırarak kontrol altında tutarlar. Avustralya çoban köpekleri agresif bir ırk değildir ama gerektiğinde çok korumacı olabilir ve ailesini ve mal varlığını kendini hiçe sayarak korur.
TARİHÇESİ
Hala çoğu kişi Avustralyalı Kelpie köpeklerinin Dingo ile Border Collie'nin kırması olduğuna inansa da, diğer bazı belgeler bu ırkın Rutherford soyundan İngiliz Kuzey Country Collie köpeklerinden geliştiğini kanıtlar. Bu çalışkan İngiliz köpekleri, diğer bütün çoban köpekleri gibi, Avustralya'ya 19. yüzyılın ikinci yarısında getirildiler. Bugün yaklaşık 100,000 Avustralya çoban köpeği Avustralya kıtasında yaşamaktadır.
32.AVUSTURYALI PİNSCHER
ÖZELLİKLERİ
Familya: Pinscher
Diğer Adları: Avusturyalı kısa tüylü Pinçhır, Kısa tüylü Avusturya Teriyeri, Austrian Shorthaired Pinscher, Österreichischer Kurzhaarpinscher
Rengi: Açık sarı, Açık kahverengi, Geyik kırmızısı, Kızılımsı siyah, Kaplan rengi
Çıkış Yeri: Avusturya
Çıkış Tarihi: Çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: Bekçi, Koruma, Sirk köpeği, Tilki - Tavşan avı köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Bekçi köpeği, Koruma köpeği; Tilki - Tavşan avı köpeği
Ortalama Ömür: 12-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 12-18/12-18 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 35-50/35-50 cm
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 12 – 18 kg / 11 – 17 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 35 – 51 cm / 32 – 48 cm
Egzersiz İhtiyacı : 9
Enerji Seviyesi : 9
Taranma İhtiyacı : 5
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 3
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Avusturyalı pinscher köpeği, gövdesi biraz alçak, sağlam yapılı ve orta büyüklükte bir köpektir. Avusturyalı pinscher köpeği cesur, inatçı ve uyanıktır. Havlar ve refleksleri hızlıdır. Avusturyalı pinscher köpeği görünüşü güzel bir köpektir.
NELER YAPAR
Avusturyalı pinscher köpeği bekçi köpeği olarak dikkat çeker. En ufak bir kuşkuda harekete geçmeye hazırdır. Avusturyalı pinscher köpeği kötülük yapabilecek kişilere karşı kararlılıkla saldırır ve bütün gece boyunca uyanık kalmayı sürdürür. Avusturyalı pinscher köpeği arazide bir terriere özgü nitelikleri sergiler. Toprağı kazarak hayvan inlerine ulaşabilir. Tilki ve tavşanlara karşı amansızdır. Avusturyalı pinscher köpeği canlılığı ve açık arazileri tercih etmesi nedeniyle, kentlerden ziyade kırlara ve açık arazilere uyum sağlar.
KÖKENİ
Avusturyalı pinscher köpeğinin kökeni tam olarak bilinmemektedir. 1700’lü yıllarda bu köpeğe çok benzeyen bir köpek, köpek ressamları tarafından çizilmiştir. Avusturyalı çiftçiler tarafından sürü ve ev korumasında kullanılmış olabilir.
Sağlıklı günler dileği ile…
Doç. Dr. Ali AYYILDIZ – İnsan Anatomisi Uzmanı (Ph.D.) – Veteriner Hekimi

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dünya Köpek Irkları - A Harfi Demonstratif" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali AYYILDIZ Fotoğraf
Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ
Antalya
Veteriner Hekim
İnsan Anatomisi Uzmanı Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın Yazıları
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi - Köpek Kılı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Dünya Köpek Irkları - A Harfi Demonstratif' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Antiviral İlaçlar Nisan 2020
◊ Latince Atasözleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2014
dünya köpek ırkları, köpek, köpek ırkı, canis familiaris, affenpincher, aidi, airedale terrier, akita, akita inu, alaskan malamute, malamute, alman kurt köpeği, alman çoban köpeği, alman kurdu, alsatian, alsasyan, german shepherd dog, alman kısa tüylü pointer, kurzhaar, alpine dachsbracke, amerikan cocker spaniel, amerikan pitbull terrier, amerikan su spanieli, amerikan tüysüz terrieri, appenzel dağ köpeği, avustralya çoban köpeği, avustralya terrieri, avusturya tazısı, afgan tazısı, tazı, spaniel, ainu, akbaş, akbaş çoban köpeği, alabai, alabay, alman av terrieri, alman kalın tüylü pointer, drahthaar, alman spanieli, amerikan bulldog, amerikan eskimo köpeği, amerikan staffordshire terrier, amerikan tilki tazısı, foxhund, amerikan yerli köpeği, kızılderili köpeği, ariegeois, avustralya sığır köpeği, avustralyalı kelpie, avusturyalı pinscher
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:15
Top