2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Migreni Tetikleyen Besinler Nelerdir?
MAKALE #19262 © Yazan Dyt.Gözde AĞCA | Yayın Ocak 2018 | 2,178 Okuyucu
Migreni başlamadan durdurabilirsiniz..

Binlerce yıllık geçmişi olan, dayanılmaz baş ağrılarıyla 4-72 saat süren, şiddetli bir hastalıktır migren. 240 milyon insanı etkileyen bu hastalık kadınlarda, erkeklere göre 2 kat daha fazla görülmektedir. Şiddet olarak ise kadınlarda yine daha ağır olarak seyretmektedir. Özellikle genç yaşlarda başlayan migren, günümüzde de giderek artmakta ve toplumumuzda daha sık görülmektedir.

Migren atakları başladığı zaman ise mide bulantıları, ışığa ve sese karşı hassaslık artar. Bu nedenle sessiz ve karanlık bir yerde uyumak istersiniz. Genellikle migren atakları yaşayan hastalar, ağrıların sebepsiz yere başladığını düşünür fakat tüm gününüzü etkileyen bu hastalığa neden olan faktörler arasında stres, uykusuzluk, çevre, bazı hastalıklar ve beslenmedir. Bu temel faktörlerin yanı sıra bireyler için yorgunluk, öğün atlamak, koku, sigara dumanı, hava değişimi olmaktadır. Bu faktörler,farklı duyarlılık yaratmakla birlikte migren ataklarını tetiklemektedirler.

Beslenme ise migrenle yakından ilişkilidir. Dayanılmaz migren hastalığına karşı önlem alabilmek için hangi besinlerin migreni tetiklediğini bilmeli ve bu besinlerin ataklarla olan ilişkisini kendiniz için tespit ederek beslenmenizde sınırlandırmalısınız.

Bazı besinlerde bulunan kimyasallar, damarlara olan etkileriyle sinir yollarını etkiler ve migren ataklarına neden olabilir. Bu kimyasalların bulunduğu besinleri, migreni tetikleyen besinler olarak sınırlandırmak çok önemlidir.

Migreni tetikleyen besinler:

Kırmızı şarap: Özellikle şarap ve diğer tüm alkol türleri migreni tetikler. Alkol, aç kalmak gibi migreni yüksek oranlarda tetiklerken, ciddi baş ağrılarına neden olur. Bu nedenle alkol alındığındaki migren atakları takip edilerek alkol alımını azaltmak önemlidir.

Çay ve Kahve: Çay ve kahvede bulunan kafein migreni tetiklemektedir. Kafeinin sadece çay ve kahvede değil aynı zamanda çikolata ve kolalı içeceklerde de bulunduğu unutulmadan günlük tüketimine dikkat edilmesi gerekir.

Çikolata: Teobromin ve feniletilamin içerdiği için de migreni tetikleyici etkisi olan çikolata, tüketildiğindeki dozun ataklarla olan ilişkisi takip edilerek sınırlandırılır.

Peynir:
Peynirde bulunan tiramin maddesi migreni tetikler. Özellikle cheddar ve sert peynirlerde tiramin yüksek oranda bulunduğu için mutlaka dikkat edilmelidir.

İşlenmiş et ürünleri:
İşlenmiş et ürünü olan salam, sosis, sucuk koruyucu madde olan nitrat ve nitrit içermektedir. Bu maddeler migreni tetikleyen mekanizmalarda yol alarak migreni daha da şiddetlendirir.

Katkı maddeleri: Gıda katkı boyalı, paketli ürünler ve MSG katkı maddesi içeren hazır çorbalar, bulyonlar migren atakları oluşturabilir.

Migren atakları bireyden bireye göre değişmekle birlikte, atakların sıklığı ve şiddeti de değişir. Migren tetikleyici besinlerin de miktarlarına bağlı olarak atakları tetikleme oranları farklı olur. Bu nedenle hangi besinler tüketildiğinde baş ağrısı olduğu mutlaka kaydedilmeli ve bu besinlerin tüketim sıklığı sınırlandırılmalıdır.

Migren tedavisinde davranış değişikliği yaratmak ve beslenmeye dikkat etmek önemlidir. Uyku düzenine dikkat etmek, açık havada yürüyüş yapmak, nefes egzersizleri beslenmeye ek olarak yapılabilecek değişiklikler arasındadır.

Beslenme ve migren arasındaki ilişki için ise sonuç olarak gün içerisinde migreni tetikleyen besinlerden uzak durarak, aç kalmayarak, alkole dikkat ederek, sık sık ve azar azar yiyerek, 2-2.5 litre su içerek migren ataklarınızın önüne geçebilirsiniz.

Diyetisyen Gözde AĞCA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Migreni Tetikleyen Besinler Nelerdir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Gözde AĞCA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Gözde AĞCA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gözde AĞCA Fotoğraf
Dyt.Gözde AĞCA
Kocaeli
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi11 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Gözde AĞCA'nın Makaleleri
► Fonsiyonel Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Dondurulmuş Besinler Dyt.Turgay KÖSE
► Gluten İçeren Besinler Dyt.Başak KEFELİ
► Metabolizma Dostu Besinler Dyt.Meltem YAMAN
► Cildinizi Güzelleştiren Besinler Dyt.Deniz BERKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Migreni Tetikleyen Besinler Nelerdir?' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Uyku ve Beslenme Mart 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:36
Top