2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyetisyen Aysen Arıcan'la Light Mutfak - Kızartmayı Özledim Diyenlere Öneriler
MAKALE #1928 © Yazan Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ | Yayın Aralık 2008 | 6,117 Okuyucu
Light mutfak ile sağlıklı yaşam kapınızda!

Fazla kilolarınızdan şikâyet ediyorsanız mutfağınızı yeniden düzenleyin. Zaman içinde mutfağınızda yaptığınız küçük değişikliklerin kilonuzda önemli oranda azalma sağlayacağından emin olabilirsiniz.

Fazla kilolarıyla başı dertte olan birçok insanın çaresizce diyet listelerine ve hızlı sonuç getirdiği öne sürülen yöntemlere başvurduğunu biliyoruz. Peki, sonuç ne oluyor? Genellikle kısa sürede hızla kilolar veriliyor, ardından küçük bir kaçamak, tatil ya da bir davet yemeği işi bozuyor. Uzun lafın kısası yeme alışkanlığınız köklü halde değişmezse sonuçlar hep geçici sevince dönüşüyor. Bir süre sonra da verilen kilolar fazlasıyla geri alınıyor.


Artık kilo alıp vermeye sonsuza dek veda etmek istiyorsanız mutfağınızda kalıcı değişiklikler yapın. Nasıl mı? Diyetisyen Aysen Arıcan'la light mutfak yazılarını mutlaka takip edin. Bu bölümde sizlerle adım adım mutfak sırlarını paylaşacağım.

Bugünden itibaren kolları sıvayın, mutfağınızda devrim yaratın. Mutfağın da lightı olurmu demeyin, olur bal gibi olur. Üstelik lezzetten ve zevkten ödün vermenize gerek olmadan.

İşe mutfaktan başlamanız için bazı hazırlıklar yapmanız gerekli. Bunun için adımları sırasıyla takip etmelisiniz.
1-malzemelerin listelenmesi
2-fazlaların ve eksiklerin belirlenmesi
3-fazlaların ortadan kaldırılıp eksiklerin giderilmesi
4-yaratıcılık katarak leziz, hafifi yemek ve menülerin geliştirilmesi

Mutfağınızdaki malzemelerinizin listesini çıkarın. Eksiklerinizi tamamlayın.

Aşağıdaki liste üzerinden giderek eksiklerinizi tespit ederek alışveriş listenizi oluşturun. Bu listeye ilave olarak dolabınızda bulunan tüm malzemeleri bir deftere yazın. Yiyecek alışverişinizi haftalık yapmaya özen gösterin. Kuru erzak stoğunu da eğer yeriniz müsait değilse bu kadar zengin tutmak durumunda değilsiniz. Pişireceğiniz yemeğe göre alışverişinizi günlük olarak da yapabilirsiniz.

A- Mutfakta bulunan araç-gereç ve ekipmanların listesi

* Fırın
* Izgara (fırının ızgara bölümü kullanımı pratik değilse kolay kullanılır tezgâh üstü *elektrikli ızgara satın alabilirsiniz.)
* Yapışmaz tava, çeşitli boylarda çelik tencere, cezve, düdüklü tencere
* Pişirme spatulası ve kaşıkları (tercihen şimşir ağaç malzemeden)
* Tost makinesi (olması şart değil)
* Blender
* Rondo-Mutfak robotu
* Yumurta çırpıcı
* Mikser, karıştırıcı
* Su ısıtıcı
* Pişirme kâğıdı ve pişirme torbası
* Ölçü kapları (yağ, pirinç, su, un vb ölçmek için çeşitli boylarda)
* Yağ şişelerinin ağzına damlalık (yağ bundan sonra boca edilmeyeceğine göre ihtiyacınız olacak)

B- Kuru erzak stoğunda bulunan yiyeceklerin listesi

* Zeytinyağı
* Pirinç
* Bulgur
* Kırmızı mercimek
* Kuru fasulye
* Kuru bakla
* Nohut
* Kepekli makarna
* Tarhana
* Şehriye
* Tam buğday unu
* Kepekli un
* Diyet bisküviler
* Etimek
* Pirinç unu
* Pişirilebilir toz tatlandırıcı
* Baharatlar
* Tarçın
* Çay çeşitleri
* Kuru soğan
* Sarımsak
* İyotlu tuz

C- Buzdolabında bulunan yiyeceklerin listesi

* Süt (yarım yağlı)
* Yoğurt (yarım yağlı)
* Peynir ( en az iki çeşit az yağlı)
* Ekmek (tam buğday, kepekli, çavdarlı, yulaflı, tam tahıl ekmeklerinden biri)
* Mevsim sebzeleri ( haftada 4 çeşit sebze –dördü de başka renklerde)
* Mevsim meyveleri (haftada 5-6 çeşit meyve- değişik renklerde)
* Et-tavuk-balık (günlük alınması gerekir)
* Zeytin
* Yumurta
* Mevsim sebzeleri (salata için)

Mutfağınızda bulunan fazlalıklardan kurtulun

Yukarıdaki listeyi tamamladıktan sonra, fazlalıkları tespit edin. Bu hafta içinde bir iki kez evinizde yemekli konuk ağırlayarak ya da fazla malzemeleri bir yakınınıza vererek mutfağınızdaki stokları azaltın.

Neler fazlalık sayılıyor? bazı örnekler vermek istiyorum.
Siz de kendi mutfağınızdaki fazlalıkları tespit edin ve bunlardan kurtulmaya gayret gösterin.

1- Kızartma tenceresi: Balkonunuza koyup çiçek saksısı olarak kullanmaya ne dersiniz? Nasılsa artık ihtiyacınız olmayacak. Ya da bundan sonra patates haşlamak, kestane pişirmek için kullanmaya başlayabilirsiniz.

2- Katı yağlar: Tereyağı, iç yağı, margarin vb katı yağlara bundan sonra ihtiyacınız olmayacak, belki tereyağını haftada bir kez az miktar kullanabilirsiniz. Satın aldığınız tereyağı 100 gr lık küçük paketler olursa işini zçok kolaylaşır.

3- Şokella-Nutella: Evde çocuğum var, şokellayı çok seviyor diyebilirsiniz, ancak dolapta duran kavanozun potansiyel tehlike olduğunu unutmayın. 20 gramlık tek seferde tüketilenlerden haftada bir iki kez çocuğunuza alırsınız böylece dolapta önemli bir yer azalmış olur.

4- Çikolata-cips-abur-cuburlar: Şimdi hemen markete geri götürün, ya da bir şekilde yok edin. Çikolatayı ve abur-cuburlar yasak olmayacak ancak, light mutfağımızın sağlıklı içeriğine hiç de uygun değiller. Tüketmek istediğinizde küçük miktar alıp dışarıdayken yemeniz, eve bu tür yiyecekleri almamanız en doğrusu.

5- Beyaz şeker: Çok az miktarda konuklarınız için bulundurabilirsiniz. Artık büyük kavanozunuz boşa çıkmalı.
6- Past- Börek-Çörek tarifleri: Bunlara artık ihtiyacınız olmayacak, ortada durmasına gerek yok. Bir akıl defteri edinin ve yeni öğrendiğiniz light tariflerinizi bu deftere kaydetmeye başlayın.

Günün Menüsü:

Fırında sebzeli hindi köfte
Domatesli bulgur pilavı
Yeşil salata (az zeytin yağı ile)
Yoğurt (yarım yağlı)

Not: Menünüzde domatesli bulgur pilavı olduğu için sofraya ekmek koymanıza gerek olmadığını unutmayınız. Çünkü ekmek ve bulgur tahıl grubunda olan benzer yiyeceklerdir. 2 yemek kaşığı bulgur pilavı 1 dilim ekmek ve 1 tatlı kaşığı yağa eşittir.
Yoğurt ve salata yerine cacık da yapabilirsiniz, zamanınız darsa özellikle cacık işinizi çok kolaylaştıracaktır.


“KIZARTMA YEMEYİ ÖZLEDİM” DİYENLERDEN MİSİNİZ?

Kızartmayı kim sevmez. Yağ öyle leziz bir yiyecek ki girdiği her şeyi güzelleştiriyor. Kızartmalarda durum biraz farklı tabi, uzun süre yağın yanması sonucu oluşan zararlı maddeler damarlarımıza zarar veriyor. Sadece o kadarla kalsa iyi, fazla kalori verdiği için kilo almamıza sebep oluyor, kanser, kalp hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların oluşumuna katkıda bulunuyor. Bu yüzden doktorlar bu tür bir hastalığı teşhis ettiklerinde önce kızartmaları yasak ediyorlar.

Kızartma yasak ama yalancı kızartma değil!

Nasıl yani? diyebilirsiniz

Sizinle bir danışanımın geliştirdiği yalancı kızartma tarifini paylaşmak istiyorum. Yazarken bile canım istedi. Bu tarifin sebze yemeği sevmeyen birçok kişiyi sebze sever hale getireceğinden eminim.

Hepinize şimdiden afiyet olsun.

Yalancı Kızartma (4 kişilik)

Malzemeler
2 Patlıcan
2 Kabak
2 Kırmızı taze biber
2 Çarliston biber
Domates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Sarımsak
1 tatlı kaşığı üzüm sirkesi

Yapılışı

Patlıcanların yıkayıp istediğiniz ebatta doğrayın, tuzlu suda bekletin. Kabak ve biberleri de yıkayıp istediğiniz boyda kesin. Patlıcanla birlikte hepsini karıştırıp yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirin, 1 yemek kaşığı zeytinyağını, tuzu ve karabiberi üzerine gezdirip, elinizle hafif karıştırın, orta ısıda fırında pişirin.

Sosu için:

Domatesi rendeleyin, dövülmüş sarımsak, 1 yemek kaşığı zeytinyağı ve tuzu karıştırıp pişirin. Ocağın altını kapayınca sirkeyi ekleyin.

Pişen sebzelerin üzerine sıcak olarak sosunu döküp servis edin. İster sıcak, ister soğuk tüketebilirsiniz.

1 porsiyon yalancı kızartma: 1 sebze + 1 yağ değişimi = 75 kalori

Not: Bu yazılar www.beslenmevediyet.org sitesinde de halen yayınlanmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyetisyen Aysen Arıcan'la Light Mutfak - Kızartmayı Özledim Diyenlere Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aysen ARICAN ÖZ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
Aydın
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi21 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Aysen ARICAN ÖZ'ün Makaleleri
► Light Ürünler Dyt.Turgay KÖSE
► Light Ürünler Zararlı mı? Dyt.Elvan ODABAŞI
► Light Ürünler Sağlıklı mı? Dyt.Seçil KENAR
► Lightlar Ne Kadar Light Dyt.Gökmen GÖK
► Yaşam Koçu Mu, Diyetisyen mi ? Dyt.Gizem Nur SAVACİ BAHAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diyetisyen Aysen Arıcan'la Light Mutfak - Kızartmayı Özledim Diyenlere Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Ekim 2014
► Voleybol ve Beslenme Temmuz 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:54
Top