2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Dünya Köpek Irkları 2 - B Harfi
MAKALE #19281 © Yazan Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ | Yayın Ocak 2018 | 3,849 Okuyucu
DÜNYA KÖPEK IRKLARI 2- B HARFİ
Siz değerli okuyucularıma bu yazımda dünyaca ünlü ve çok tutulan, sevilen, çok beslenen, belirli özelliklere sahip, saf olarak yetiştirilen köpek ırklarının B harfi ile başlayanlarını anlatmaya çalışacağım. Köpek ırklarını anlatırken, köpeğin özelliklerini tanımlarken 1 den 10 a kadar sayılar kullanacağım. Kullanacağım bu sayılar 1- 3 çok az, 4- 5 az, 5 – 6 orta, 7 – 8 iyi ve 9 – 10 çok iyi anlamında olacaktır. Daha önce yayınlamış olduğum Dünya Köpek Irkları A harfi Demonstratif’in devamı olduğundan sayılar 1. Yazının devamı olarak 33 numaradan başlamaktadır.
33.BANDOGGE MASTİFF
ÖZELLİKLERİ
Familya: Mastiff
Diğer Adları: American Mastiff, Amerikan Mastif
Rengi: Siyah, Gri, Kahve üzerine benek ve çizgili, Mavi, Kırmızı, Altın - Kahve.
Çıkış Yeri: Amerika
Çıkış Tarihi: Belli değil
Orjinal İşlevi: Bekçi köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Bekçi köpeği, Koruma köpeği
Ortalama Ömür: 9-10 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 45 – 63 kg / 37 – 60 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 63 – 74 cm / 60 – 69 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 5
Eğitilebilirlik : 9
Oyunculuk : 5
Sıcakkanlılık : 6
Bekçilik : 10
Koruma : 9
Köpeklerle Dostluk : 3
Hayvanlarla Dostluk : 4
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 3
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bandogge Mastiff kendine güvenen akıllı ve uysal bir köpektir. Bandogge Mastiff köpekleri dövüş köpekleri olarak yetiştirilmeseler de genel olarak agresif köpeklerdir ve bu yüzden ilk kez köpek alacak kişiler için iyi bir seçim değildir. Bandogge Mastiff köpeklerini Amerika'nın doğu yakasındaki bazı insanlar hala bu köpekleri dövüş köpekleri olarak kullanırlar. Bandogge Mastiffköpekleri, koruma köpeği olarak bütünüyle mükemmel köpeklerdir. Bandogge Mastiffköpekleri çok yumuşak başlıdırlar, söz dinlerler. Bandogge Mastiff köpeklerinin koruma görevindeki tek olumsuz huyları havlamamalarıdır. Bandogge Mastiff köpeğine bir apartman dairesinde yeterince egzersiz yaptırıldığı sürece rahatça yaşayabilir. Bandogge Mastiffköpeği iç mekanlarda dışarıya oranla daha az hareketlidirler, onlar için küçük bir bahçe yeterlidir. Bandogge Mastiff köpek ırkı sahibiyle birlikte olmayı sever ve köpek kulübesinde yaşamaktan hoşlanmaz. Bandogge Mastiff köpeği çok egzersize ihtiyaç duyar. Bandogge Mastiff köpeğinin lastik bir fırçayla ölü tüylerinin üstünden alınması gerekir. Bandogge Mastiff köpeği çoğu köpek gibi yılda 2 kez tüy döker.
NELER YAPAR
Bandogge Mastiff köpeği, kedi ve diğer cins köpekler gibi hayvanlarla birlikte büyütülürse onlarla iyi anlaşabilir, ama daha önceden kaynaşmamış olduğu hayvanlara agresif olabilir. Kendine güvenen ve iyi söz dinleyen Bandogge Mastiff köpekleri çocuklarla mükemmel anlaşırlar. Bandogge Mastiff köpekleri hem mükemmel bir aile bireyi hem de hırsızların korkulu rüyası olurlar. Bandogge Mastiff köpekleri için Sessiz barışçı sözü boşuna değildir. Sürekli ağzından salya akması belki de Bandogge Mastiff köpek ırkı için söylenebilecek tek olumsuz sözdür.
Genlerinde dövüşçülük olduğu için Bandogge Mastiff ırkından köpekler genellikle uyarmak amaçlı havlamazlar. Bandogge Mastiff köpeği ilgiyi çok seven bir ırktır. Bandogge Mastiff ırkı köpekler çok sadıktırlar ve yalnız bırakılmayı sevmezler, ilgilenilmekten çok hoşlanırlar ve onlara verdiğiniz her şeyi memnuniyetle kabul ederler. Bandogge Mastiff köpekleri sahiplerinin yanında olmayı tercih ederler ve onları memnun edip korumak için yaşarlar. Bandogge Mastiff ırkı köpekler ailelerini severler ve bölgelerini korurlar.
TARİHÇESİ
Bandogge Mastiff köpeği safkan bir ırk değildir. Bandogge Mastiff köpeğinin ataları Amerikan PittBull Terrier ve Napolitan Mastiff köpekleridir.
Mastiff ırkı köpekleri nesillerdir başka köpek cinsleriyle karıştırmadan başarıyla üreten bazı köpek çiftlikleri vardır ve bunlar homojen bir tür elde etmişlerdir. Mastiff üretmek için en çok kullanılan yöntem iyi bir erkek Amerikan PittBull Terrier ile büyük ve güçlü bir Napolitan Mastiff dişisini çiftleştirmektir. Mastiff üretmede kullanılan başka bir yaygın yöntem ise İngiliz Mastiff ile Amerikan PittBull Terrier'i çiftleştirmektir. Benzer bir kırma ise PittBull Terrier ile Bullmastiff kırmasıdır, ama bu melez - kırma Mastiff'den çok PittBull Mastiff'tir.
34.BASSET HOUND
ÖZELLİKLERİ
Familya: Koku avcısı
Diğer Adları: Basset Av Köpeği
Rengi: Bütün av köpeği renkleri
Çıkış Yeri: Fransa
Çıkış Tarihi: 1500'ler
Orjinal İşlevi: Tavşan avı
Günümüzdeki İşlevi: Tavşan avı, Saha yarışmaları, Av köpeği saha yarışmaları
Ortalama Ömür: 8-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 18-27/18-27 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 33-38/33-38 cm
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 18 – 28 kg / 16 – 26 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 33 – 39 cm / 31 – 37 cm
Egzersiz İhtiyacı : 3
Enerji Seviyesi : 3
Taranma İhtiyacı : 6
Eğitilebilirlik : 6
Oyunculuk : 3
Sıcakkanlılık : 8
Bekçilik : 10
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 8
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 8
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Basset Hound köpeği sakindir fakat ürkek değildir. Basset Hound köpeği sahibine karşı duygulu, çocuklara karşı dostça davranır ve ısırmaz. Basset Hound köpeği biraz inatçı olabilir. Basset Hound köpeğinin güzel sesi vardır.
NELER YAPAR
Basset Hound köpeği gerek açıktaki, gerekse inlerindeki hayvanları avlar. Basset Hound köpeği tilki, yaban tavşanı, opassum (keseli sıçan) ve sülün avlamakta kullanılır. Basset Hound köpeğinin mükemmel bir koku alma duyusu vardır, fakat refleksleri biraz zayıftır. Basset Hound köpeği Amerika Birleşik Devletlerinde bir geliştirme döneminden sonra iyi huylu ve insana eşlik eden bir köpek olarak uluslararası alanda tanınmıştır. Basset Hound köpekleri evleri korur. Evde uyuması gerekir. Basset Hound köpeği iyi huylu bir köpek olup koklayarak iz sürer.
KÖKENİ
Basset Hound köpek ırkı, Bloodhound köpek ırkından türetilmiş oldukça eski bir cinstir. Shakespeare, Basset Hound köpeği için Kulakları sabah çiğlerini süpürür diye beyit yazmıştır.Basset Hound köpeği Paris Köpek Sergisinde tanıtıldığı 1863 yılında şöhrete kavuşmuştur. Basset Hound köpeği İngiltere’de de popüler olmuş ve 1883 yılında İngiliz Köpek Kulübü tarafından ayrı bir ırk olarak kabul edilmiştir. İngiltere’de köpek yetiştiricileri arasında canlı bir tartışmaya neden olmuştur. Bir kısmı bu köpeği av köpeği olarak yetiştirmek isterken, diğer bir kısım onu insanlara arkadaşlık eden bir köpek olarak yetiştirmek istemiştir. Bu iki tartışma grubuna daha sonra Amerikalı köpek yetiştiricileri de katılmış ve onu avcı niteliklerini koruyan ve insana arkadaşlık eden bir köpek olarak geliştirmeye karar vermişlerdir. Amerikan Köpek Kulübü tarafından 1964 yılında ayrı bir ırk olarak kabul edilmiştir.
35.BEAGLE
ÖZELLİKLERİ
Familya: Koku avcısı
Diğer Adları: English Beagle, İngiliz Bigıl, İngiliz Biggle
Rengi: Herhangi bir av köpeği rengi (üç renk)
Çıkış Yeri: İngiltere
Çıkış Tarihi: 1300'ler
Orjinal İşlevi: Tavşan avı
Günümüzdeki İşlevi: Tavşan avı, saha yarışmaları, Beagle saha yarışmaları, Yasadışı malları bulma (koku)
Ortalama Ömür: 12-15 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 8 – 14 kg / 7 – 14 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 30 – 36 cm / 28 – 35 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 3
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık :10
Bekçilik : 8
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 10
Hayvanlarla Dostluk : 10
Çocuklarla Dostluk : 10
Yabancılarla Dostluk : 10
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Beagle köpeği herkesi seven, nazik, tatlı, hayat dolu ve meraklı bir köpektir. Beagle köpeği mutlulukla kuyruk sallar, sosyal bir köpektir, cesurdur ve akıllıdır. Beagle köpeği sakin ve sevecendir. Beagle köpeği çocuklarla mükemmel anlaşır. Beagle köpeğinin genelde diğer köpeklerle de arası iyidir, ama kedi gibi diğer hayvanlarla ve ev hayvanlarıyla küçüklükten beri sosyalleşmemişlerse yalnız bırakılmamalıdır. Beagle köpekleri ne istediklerini bilirler. Kararlıdırlar, gözlemcidirler ve sakin, sıkı bir şekilde terbiye edilmelidirler. Beagle köpeği yalnız bırakılmayı sevmez. Eğer uzun süre evde olmayacaksanız, iki tane Beagle köpeği almanız tavsiye edilir. Beagle köpekleri genellikle yüksek sesle ulurlar. Beagle köpekleri kendi burunlarının dikine gitmeye eğilimlidirler. Beagle köpeğini eğer etrafı çevrili olmayan bir alanda serbest bırakırsanız, çevreyi keşfetmek için uzaklaşabilir. Beagle köpeğinin biri yumuşak tüylü diğeri sert tüylü olmak üzere iki farklı tipi vardır.
NELER YAPAR
Beagle köpeği, yaban tavşanı, sülün ve bıldırcın avında uzmanlaşmıştır. Beagle köpeği balık avında da kullanılır. Beagle köpeği insana eşlik eden köpek olarak da olumlu bir üne sahiptir. Beagle köpeği ayrıca mükemmel bir narkotik arama köpeği ve harika bir aile dostu olmuştur. Beagle köpekleri malesef, genellikle şekli değişmediği ve küçük olduğu için, sıklıkla tıbbi deneylerde kullanılmıştır. Köpeklerin pet hayvanı olarak kabul edilip tıbbi deneylerde kullanılmasının yasaklanmasından sonra Beagle köpekleri de rahatlamışlardır.
Çok aktif olan Beagle köpeği evde yaşayabilir. Ancak Beagle köpeğinin aktivite için hareket edebileceği bir ortama ihtiyacı vardır. Çok enerjik olan Beagle köpeğine mutlaka oynayabileceği bir alan bulunmalı ve düzenli günlük yürüyüşler yaptırılmalıdır. Beagle köpeğinin tasmasız dolaştırılması tavsiye edilmez, çünkü başka hayvanların peşinden gidebilir.
KÖKENİ
Beagle köpek ırkı İngiltere’de Kraliçe Elizabeth çağında Harrier köpek ırkı ile Eski İngiliz Tazısı'nın çiftleştirilmesiyle geliştirilmiş bir köpek ırkıdır. Beagle köpeğinin minyatür bir türü de vardır. Elizabeth Beagle’ı denilen bu tür köpeklerin yerden yüksekliği 30 cm. kadar, ağırlığı ise 10 kg kadardır. Geçmişte avcılar bu minyatür Beagle köpeğini atlarının terkisinde ava götürürlerdi.
36.BEDLİNGTON TERRİERİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Terrier
Diğer Adları: Rothbury Bull Terrier, Bedlingtın Teriyeri
Rengi: Mavi; saman sarısı; kırmızılı kahverengi; bu renkler sarımsı kahverengi noktalarla kaplı olabilir. Bedlington yavruları koyu renkte doğarlar ve yaklaşık bir yaşına geldiklerinde renkleri oturur.
Çıkış Yeri: İngiltere
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Fare, Porsuk ve Haşere avı
Günümüzdeki İşlevi: Köpek yarışmaları
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 8 – 10 kg / 7 – 9 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 41 – 43 cm / 38 – 41 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 10
Eğitilebilirlik : 5
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 5
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 8
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bedlington Terrieri, aslan yürekli, ama kuzu görünümlü bir köpek olarak tanımlanmıştır. Bedlington terrieri aslında köpekten daha çok bir koyuna benzer. Bedlington Terrieri koyun gibi görünmesine rağmen hırçın ve saldırgan bir köpektir. Bedlington Terrieri, büyük bir fare avcısıdır. Ne var ki, Bedlington Terrierinin kişiik özellikleri köpek yetiştiricileri tarafından yumuşatılmıştır. Bedlington Terrieri, günümüzde duygulu, zeki, sadık bir köpek olarak kabul edilir.
NELER YAPAR
Bedlington Terrieri, farelerin, açık arazilerdeki ya da inlerindeki küçük av hayvanlarının yakalanması için yetiştirilen bir köpek ırkıdır. Bedlington Terrieri, bu yeteneklerini asla kaybetmemesine rağmen, günümüzde bir apartman köpeği durumuna gelmiştir. Bedlington Terrieri, aynı zamanda dikkatli ve gerekli durumlarda havlayarak uyarıda bulunan bir köpektir.
KÖKENİ
Bedlington Terrieri, 1800'lü yıllarda madendeki fareleri yok edecek bir köpek isteyen İngiliz madenciler tarafından geliştirildi. Adını İngiltere'deki küçük bir kasabadan alan Bedlington Terrieri köpek ırkı, Dandie, Dinmont, Otterhound ve Whippet cinsi köpeklerin çiftleştirilmesiyle elde edilmiştir.
37.BELÇİKA LAEKENOİS
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çoban köpeği
Diğer Adları: Belgian Laekenois, Belgian Sheepdog, Chien de Berger Belge, Belçika çoban köpeği
Rengi: Kahverengi, Kızıl üzerine siyah
Çıkış Yeri: Belçika
Çıkış Tarihi: 1959
Orjinal İşlevi: Çoban köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Bekçi, Çoban, Polis
Ortalama Ömür: 12-14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 24 – 29 kg / 22 – 27 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 61 – 67 cm / 55 – 61 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 9
Taranma İhtiyacı : 8
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 6
Bekçilik : 10
Koruma : 9
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 4
Çocuklarla Dostluk : 6
Yabancılarla Dostluk : 3
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Belgian Laekenois, Fransa ve Belçika'da Chien de Berger Belge olarak tanınan dört Belçika çoban köpeği ırkından biridir. Belgian Laekenois köpeğinin kürk rengi kahverengi veya kızıl üzerine siyah örtülü olabilir. Belgian Laekenois köpeğinde tüyler kıvırcık ve kaba yapılıdır. Tüy uzunluğu 5 cm kadar olabilir. Belgian Laekenois köpeğinin kuyruğundaki kaba yapılı tüyler fırça benzeri bir görüntü oluşturur ancak ekstra tüy söz konusu değildir. Belgian Laekenois köpeğinin vücut yapısı sağlam ve orantılıdır. Belgian Laekenois köpek ırkının tarifinde çoğu kez kare tanımlaması yapılır. Uzunluğu ile yüksekliği hemen hemen eşit olan Belgian Laekenois, kaslı, yapılı, kıvrak, çevik ve soylu bir görünüme sahiptir. Belgian Laekenois köpeği güçlü ve kaslı olmasına karşın ağır bir köpek görüntüsüne sahip değildir. Belgian Laekenois köpeğinin küçük badem şeklinde koyu renkte gözleri, meraklı ve tetikte duran bir ifadesi vardır. Belgian Laekenois köpeğinin kulakları eşkenar üçgen şeklindedir ve dik durur. Belgian Laekenois köpeğinin burun ucu siyah renkte, uca doğru giderek daralan bir yapıdadır, fakat sivrileşmez. Belgian Laekenois köpeği yeterli egzersiz yaptırıldığı sürece apartman dairesinde yaşayabilir. Belgian Laekenois köpeği ev içinde orta derecede aktif olan ırk, orta büyüklükte korumalı bahçesi olan bir evde daha mutlu olabilir fakat sahibiyle olmayı tercih edecektir. Belgian Laekenois bütün iklimlere uyum sağlayabilir ancak ılıman iklimlerde yaşamaya daha yatkındır. Belgian Laekenois köpeği aktif dış yaşama alışkın bir iş köpeğidir. Bu nedenle egzersiz gereksinimi yüksektir. Belgian Laekenois köpeğinin mümkün olduğunca güvenli bölgelerde tasmasız koşu yapmasına izin verilmelidir. Belgian Laekenois köpeği, sert ve kıvırcık tüyleri kürkün kalitesine göre ortalama yılda iki defa traş edilmelidir. Fazla ve ölü tüyler uzaklaştırılmalıdır. Uzun süre bakım gerektirmemesi açısından tüylerin çok kısa traş edilmesi yolundaki tavsiyelerden kaçınılmalıdır. Tüyler hafif bir traşla çok az oranda kısaltıldıktan sonra kalın dişli tarakla fırçalanmalıdır. Belgian Laekenois köpeğinde kürkün açık kahverengi kısımları genellikle kuru, kaba ve hafif keçeleşmiş bir yapıdadır. Bu kısımlar kaba görünümlü, fakat kıvırcık olmamalıdır. Belgian Laekenois köpeğine çok gerekli olmadıkça banyo yapılmaması, kürkün su geçirmez özelliğinin korunması açısından önem taşır. Belgian Laekenois köpek ırkı hemen hemen hiç tüy dökmez.
NELER YAPAR
Dört Belçika çoban köpeği ırkından en farklı olan ve nadir görülen Belgian Laekenois, çok zeki ve iteatkar bir köpektir. Belgian Laekenois, güçlü bir koruyuculuk ve bekçilik iç güdülerine sahip, ciddi ve dikkatli bir köpektir. Belgian Laekenois ırkı köpeklerin bazıları çok utangaç ve hassas olabilir. Belgian Laekenois köpeği eğitim sırasında sert ve sabırsız olunduğu takdirde uyum problemleri yaşanabilir. Belgian Laekenois köpeğinin koruyuculuk içgüdüleri doğuştan güçlü olduğu için yavruyken yabancılara alıştırılmaları ve sosyalleştirilmeleri son derece önemlidir. Belgian Laekenois köpeğine erken yaşta profesyonel bir eğitim aldırılmalı ve sosyalleştirilmelidir.
Belgian Laekenois köpeği, hem iş, hem de köpek şovlarında iteat konusunda sahibini memnun eden uysal bir köpektir. Belgian Laekenois, çok iyi polis köpeği ve koruma köpeği olur. Aslında koruma ve bekçilik Belgian Laekenois ırkının uzmanlık alanı sayılır ancak ev peti olarak da koruyucu, iteatkar, sadık ve sevecen karakteri ile iyi bir seçim olabilir. Belgian Laekenois sorunlarla karşılaşıldığında nasıl davranılması gerektiğini bilen tecrübeli bir köpek sahibi tarafından daha rahat idare edilir. Belgian Laekenois köpeği çocuklarla erken dönemde bir araya getirilirse iyi anlaşır. Belgian Laekenois yeterli seviyede dikkat, özen ve emek verildiğinde karşılığını mükemmel şekilde gösterir.
Belgian Laekenois, diğer köpeklere, köpek dışındaki küçük petlere ve yabancılara karşı agresyon gösterebilir. Belgian Laekenois köpeğinde çoban köpeklerinde görülen tipik davranışlar, örneğin koşma, daireler çizme, insanların topuklarını ısırma gibi davranışlar gözlenebilir. Belgian Laekenois eve pet hayvanı olarak alınacaksa davranışları dikkatle gözlenmeli, fazla çekingen, ürkek veya agresif köpekler tercih edilmemelidir. İş köpeği olarak yetiştirilen Belgian Laekenois’lerin, eğitim ve idaresi daha zor olabilir.
TARİHÇESİ
Belgian Leakenois dört Belçika çoban köpeği ırkından en nadir görülenidir. Dünyanın pek çok yerinde bu dört ırkın tümü Belçika çoban Köpeği olarak kabul edilip ayrı ırklar olarak değerlendirilmemektedir. Amerika Birleşik Devletlerinde Amerikan köpek klubü - AKC tarafından 1959 yılına kadar hepsi birlikte Belçika çoban Köpeği olarak geçmekte, 1959 yılından sonra ise Belgian Groenendael, Belgian Tervuren ve Belgian Malinois ayrı ırklar olarak kabul edilmekte, Belgian Leakenois tanınmamaktadır. Günümüzde dört köpek ırkı içinde popülaritesi en az olmasına rağmen, geçmişte Belgian Leakenois iyi bir bekçi ve çoban köpeği olarak yaygın kullanılmakta ve sahip olunacak köpek olarak değerlendirilmekteydi. Akıllı ve çok yönlü bir köpek olan Belgian Leakenois, sadece çoban köpeği olarak değil, koruma, kimyasal madde kontrolü, iz sürme, arama-kurtarma, kızak köpeği olarak ve son dönemde hasta, yaşlı ve engelli insanların tedavisinde terapi ve asistan köpekleri olarak kullanılmıştır.
Günümüzde Belçika köpek ırklarından Belgian Groenendael ve Belgian Tervuren daha çok ev pet hayvanı olarak kullanılırken, Belgian Leakonois ve Belgian Malinois daha çok bekçi ve koruma köpeği olarak kullanılmaktadır.
38.BELÇİKA TERVUREN
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çiftlik köpeği, Çoban köpeği
Diğer Adları: Belçika Kurdu, Belgian Tervuren, Tervuren, Chian de Berger Belge
Rengi: Çoğunlukla maun kahverengisi, Kırmızımsı kahverengi - bu renk Tervuran olgunlaştıkça koyulaşır. Çehre ve kulaklar siyah renktedir.
Çıkış Yeri: Belçika
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Çiftlik köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Çoban köpeği yarışmaları, Koruma köpeği
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 27 – 30 kg / 25 – 28 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 61 – 67 cm / 55 – 61 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 3
Bekçilik : 10
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 5
Yabancılarla Dostluk : 3
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Belçika çoban Köpeği gibi Belçika Tervuren de hızı, zekası ve kolayca eğitilebilirliği ile ünlüdür. Belçika Tervuren sahibine çok bağlıdır, benimseme özelliği çok gelişmiştir, ilgi ve şefkat gösterir, aynı zamanda ilgi ve şefkat ister. Belçika Tervuren olağanüstü iştahlıdır, o yüzden kilo almamalarına dikkat edilmelidir.
NELER YAPAR
Belçika Tervuren köpeği özgün olarak koyunlara bekçilik için kullanılır. Belçika Tervuren köpeği aile ve ev için fedakar bir koruyucudur.
KÖKENİ
Belçika Tervuren köpeği de, Belçika çoban Köpeği gibi Belçika’da Brüksel Veteriner Hekimliği Fakültesi Dekanı Profesör REUL tarafından 1891 yılında geliştirilmiştir. Belçika Tervuren köpeği gerek fiziksel gerek mizaç bakımından Belçika çoban köpeği'nin çok yakın akrabasıdır. öyle ki, bir Belçika Tervuren yavrusu iki Belçika çoban köpeği'nin çiftleşmesinden doğabilir.
39.BERNESE DAĞ KÖPEĞİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çiftlik köpeği, Dağ köpeği, Mastiff (Sığır köpeği / Savaş köpeği)
Diğer Adları: Bernese Mountain Dog, Berner Sennenhund, Bernese Cattle Dog
Rengi: Üç renkli, Sarımsı kahverengi noktalarla kaplı siyah ve parlak beyaz
Çıkış Yeri: İsviçre
Çıkış Tarihi: Çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: Savaş köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Arkadaş
Ortalama Ömür: 7-9 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 41 – 54 kg / 32 – 45 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 64 – 71 cm / 58 – 66 cm
Egzersiz İhtiyacı : 4
Enerji Seviyesi : 3
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 5
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 7
Koruma : 7
Köpeklerle Dostluk : 5
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 5
Soğuğa Dayanıklılık : 10
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bernese dağ köpeği güçlü ve kaslı bir köpektir. Bernese dağ köpeği, enerjik, dikkatli ve acelecidir. Isırmaz. Bernese dağ köpeği, bir kişiye – sahibine duygusal olarak bağlanır ve yabancılara karşı kuşkucudur.
NELER YAPAR
Eski Romalılar Bernese dağ köpeklerini savaş köpekleri olarak kullanır ve demir yakalar takarak onları savaşa sürerlerdi. Bernese dağ köpeği ırkı özellikle İsviçre'nin dağlık bölgelerinde mükemmel sürü köpekleri haline geldiler. Bernese dağ köpeği yorulmak bilmez ve genellikle dinlenmeye ihtiyaç duymaz. Bernese dağ köpeği çok soğuk havalara karşı dirençlidir ve bir ahırı ya da evi mükemmel biçimde korur. Bernese dağ köpeği, eğitime yatkın olduğu için polis köpeği olarak da kullanılmıştır. Bernese dağ köpeği, zeki, sadık ve güzel bir köpektir. Bernese dağ köpeği, çoşkulu köpekserverler tarafından insana eşlik eden bir köpek ırkı olarak da geliştirilmiştir. Bernese dağ köpeği ırkı sıcak iklimlere uygun değildir.
KÖKENİ
İsviçre'ye antik dönemde Romalı askerler tarafından geliştirilmiştir.
40.BİCHON HAVANESE
ÖZELLİKLERİ
Familya: Bichon (Kabarık tüylü, sevimli mizaçlı küçük köpek), Arkadaş, Su köpeği
Diğer Adları: Bichon Havanais, Havana silk dog, Bişon hevaniz
Rengi: Her renkte olabilir. Krem, Altın, Beyaz, Gümüş, Mavi ve Siyah da dahil olmak üzere.
Çıkış Yeri: Küba
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Arkadaş köpeği, Gösteri köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Arkadaş köpeği
Ortalama Ömür: 10-15 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 4 – 6 kg / 3 – 5 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 20 – 28 cm / 19 – 25 cm
Egzersiz İhtiyacı : 6
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 10
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 10
Sıcakkanlılık : 10
Bekçilik : 8
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 8
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 10
Sıcağa Dayanıklılık : 5
Soğuğa Dayanıklılık : 6
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bichon Havanese köpeği, bacak kasları kuvvetli, kolayca hareket edebilen, siyah gözleri ve uzun kuyruğu ipeksi tüylerle kaplı hareketli, oyuncu, ufak ebatlı tam bir ev köpeğidir.
NELER YAPAR
Bichon Havanese köpeği, zeki, sosyal, çocuklarla, insanlarla, diğer hayvanlarla çok iyi anlaşabilen, kolay eğitilebilir bir köpek ırkıdır. Bichon Havanese köpeği meraklı olup etrafı seyretmeye bayılır. Bichon Havanese köpeği, genellikle sirklerde şov amaçlı seçilen köpek ırklarındandır. Bichon Havanese köpeğine eğitimini verirken sert ses tonundan kaçınılmalıdır. Bichon Havanese köpeği apartman hayatına kolaylıkla uyum sağlayabilir.
KÖKENİ
1900'lerin başında yok olma tehlikesi ile baş başa kalan Bichon Havanese köpeği şu anda popüler köpek ırkları arasındadır. Kucak köpeği olan Bichon Havanese köpek ırkı 18. ve 19. yüzyılda Küba aristokratlarının vazgeçemediği köpekler arasında olmuştur.
41.BLOODHOUND
ÖZELLİKLERİ
Familya: Koku avcısı
Diğer Adları: St. Hubert's Hound, Chian St. Hubert, Kan Avcısı, Aziz Hubert'in Av Köpeği
Rengi: Siyah ve sarımsı kahverengi, Kımızımsı ve sarımsı kahverengi, Kızıl
Çıkış Yeri: Belçika, İngiltere
Çıkış Tarihi: Orta çağ
Orjinal İşlevi: İz sürme köpeği
Günümüzdeki İşlevi: İnsan izi sürme, Arama ve kurtarma köpeği
Ortalama Ömür: 7-10 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 41 – 50 kg / 36 – 45 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 64 – 69 cm / 58 – 64 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 3
Oyunculuk : 3
Sıcakkanlılık : 10
Bekçilik : 8
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 10
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 5
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bloodhound köpeği, uzun yüzü, sarkık kulakları ve kırışık derisi ile güçlü bir tazıdır. Yüzündeki sarkık deri Bloodhound köpeğine mağrur, ama hüzünlü bir ifade verir. Bloodhound köpeğinin yüzündeki kırışıklıkların koku partiküllerini burnuna yönlendirdiği söylenir. Bloodhound köpeği yeterince egzersiz imkanı sağlandığında apartman dairesinde de yaşayabilir. Orta büyüklükte bir bahçe Bloodhound köpeğinin ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Bloodhound köpeği koşmaya bayılır ve bol egzersize ihtiyacı vardır. Ancak Bloodhound köpeği ilginç bir koku yakalarsa sizi dinlemesini sağlamakta güçlük çekebilirsiniz. Bloodhound köpeği tam erişkin duruma gelmeden eklemlerine ekstra stres yükleyen egzersizlerden kaçınılmalıdır. Bloodhound köpeğinin kısa tüylerini temiz ve bakımlı tutmak için tüm gereken haftalık fırçalamalardır. Bloodhound köpeklerinin kulakların içi sık sık kontrol edilip temizlenmelidir. Bloodhound köpeğinin bazı insanların hoşlanmadığı kendine özgü belirgin bir köpek kokusu vardır.
NELER YAPAR
Bloodhound köpeği kibar, sabırlı, asil ve sevgi dolu bir köpektir. Bloodhound köpeğinin çocuklarla arası mükemmeldir. Bloodhound köpeği tamamen iyi huylu bir arkadaştır. Bloodhound köpekleri çocukların üzerine tırmanmasına izin vererek öylece yerde yatabilir. Ancak köpeğe karşı adil olmak için çocukların bu sabırlı arkadaşı çok sıkıştırmamasını sağlamak gerekebilir. Bloodhound köpeği gençken oldukça enerjik ve bağımsızdır. Bloodhound köpeğine disiplinli ancak yumuşak bir eğitim gerekir. Bloodhound köpeği eğitimde inatçı olabilir. Bloodhound köpeği sahipleri eğitim sırasında tecrübe ve bol sabıra ihtiyaç duyar. En önemlisi tutarlı olmaktır. Bloodhound köpekleri asık suratla neler elde edebileceklerini bildiklerinden bunu sonuna kadar kullanmak isteyebilirler. Bloodhound köpeğinden fazla iteat beklenmemelidir. Bloodhound köpekleri doğal olarak kibar hayvanlar olmalarına karşın kendilerine özgü bir düşünme tarzları vardır. İteat etmektense kendi başlarının dikine gitmeyi tercih ederler. Bloodhound köpeğinin erkekleri 1-2 yaşından önce olgunlaşmaz. Bu dönemde uygun yönlendirme ve kontrolle mükemmel bir köpeğe dönüşürler. Bazı Bloodhound köpekleri çekingendir. Bu nedenle erken yaşta sosyalleştirme çok önemlidir. Nadiren saldırganlaşır. Bazen aynı cinsiyetteki köpeklerle kavga etme eğiliminde olsalar da insanları çok severler. Bazı Bloodhound köpekleri eve sahipleri yokken kimseyi sokmaz. Bazıları ise iyi bekçi köpeğidir. Bloodhound köpeğinin ulumaya eğilimi vardır. Her yeri ve her şeyi koklama ve iz peşinde evden uzaklaşma gözlenebilir. Bloodhound köpek ırkı bir haftalık izleri bile takip edebilme yeteneğine sahiptir. Bloodhound köpeği öylesine kararlıdır ki 150 km boyunca izi takip ettiği olmuştur.
Bloodhound köpeği dünya çapında ünlü bir iz sürme köpeğidir. Bloodhound köpeğinin bulduğu izler mahkemelerde kanıt olarak kabul edilmektedir. Bloodhound köpeği çevresi çitlerle çevrili bir bahçede olmazsa ilginç bulduğu bir koku peşinden alıp başına gidebileceğinden sürekli kontrol altında tutulmalıdır.
TARİHÇESİ
Bloodhound köpek ırkı en az bin yıllık bir geçmişe sahiptir. Belçika'daki St. Hubert keşişlerince mükemmelleştirilmiştir. Daha sonra Normanlarca İngiltere'ye oradan da Amerika'ya götürülmüştür. Bloodhound köpeği ayrıca Flemish Tazısı olarak da bilinir. Dünya çapında Amerikan Coonhound, İsveç Jura Tazıları, Brezilya Fila Brasileiro, Bavyera Dağ Tazısı ve pek çok benzer köpek ırkı kökenini Bloodhound ırkından alır. Bugün tüm Bloodhound köpekleri siyah ve ten rengi ya da kızıldır, ancak Orta çağlarda diğer tek renklerde de mevcuttular. Orta çağ Avrupa'sında var olan beyaz tipine Talbot Tazısı denmekteydi. Bloodhound köpeği avı öldürmektense onu bulmayı amaçlar. Bloodhound köpekleri, av hayvanları, kayıp kişiler, suçlular ve kaçak kölelerin izlerinin sürülmesinde kullanılmışlardır. Bu gün Bloodhound köpek ırkı hem iz sürücü hem de eşlik eden bir köpek olarak kullanılmaktadır. Bloodhound köpeği yumuşak huylu olsa da iteat eğitiminde pek başarılı değildir. Bloodhound köpeği, kayıp çocukları, gömülü madenleri ve defineleri bulma konusunda çok başarılıdır.
42.BORDER TERRİER
ÖZELLİKLERİ
Familya: Terrier
Diğer Adları: Bordır Teriyeri
Rengi: Kızıl, Gri ve Beyaz, Mavi ve Sarımsı kahverengi, Buğday rengi
Çıkış Yeri: İskoçya sınırı, İngiltere
Çıkış Tarihi: 1700'ler
Orjinal İşlevi: Tilki ve Fare avı
Günümüzdeki İşlevi: Köpek yarışmaları
Ortalama Ömür: 12-15 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 6 – 7 kg / 5 – 6 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 25 – 28 cm / 25 – 28 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 8
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 5
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 10
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Border Terrieri belki de Terrierlerin en küçüğü ve en az gösterişli olanıdır. çok cesur, çok canlı, av sırasında amansızdır. Border Terrieri ev hayatına uyum sağlar. Border Terrieri özellikle kendisine iyi davranan çocuklara, çok iyi davranır.
NELER YAPAR
Border Terrieri tipik bir terrierdir. Hastalıklara karşı dirençlidir. Border Terrieri çevik ve dayanıklı bir köpektir. Border Terrieri, on yıllar boyunca sadece tilkileri ve zerdavaları (ağaç sansarı) avlamak için kullanılmıştır. Border Terrieri de çoğu terrier gibi, aşama aşama ev hayatına uyum sağlamıştır. Günümüzde Border Terrieri iyi huylu oluşu ve uyum yeteneği nedeniyle insana eşlik eden arkadaş köpek olarak çok değerlidir. Border Terrieri, tilkilere karşı duyduğu büyük nefrete karşın, alıştıktan sonra diğer ev hayvanlarıyla anlaşabilir.
43.BOSTON TERRİERİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Arkadaş, Mastiff (Bull)
Diğer Adları: Bastın Teriyeri
Rengi: Siyah ve dalgalı beyaz eşit bir şekilde dağılmış, Göğüs, Boyun ve Patileri Beyaz
Çıkış Yeri: A.B.D
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Arkadaş köpeği, Fare avı köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Arkadaş köpeği
Ortalama Ömür: 10-14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 5 – 11 kg / 5 – 11 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 38 – 43 cm / 38 – 43 cm
Egzersiz İhtiyacı : 3
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 5
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Boston Terrieri sahibine karşı çok duygulu, çocuklara karşı sabırlı, çok zeki ve daima dikkatli bir köpektir.
NELER YAPAR
Boston Terrieri mükemmel bir insan dostudur. Boston Terrieri, ev bekçisi olarak sahip olduğu beceriler de dikkat çekicidir. Boston Terrieri mükemmel karakterinden ötürü Amerika Birleşik Devletleri'nde popüler bir köpektir.
KÖKENİ
Boston Terrieri, Fransız Bulldog, Bullterrier ve Boxer'in uzun süre çiftleştirilmesiyle geliştirilmiş bir köpek ırkıdır. İlk kez 1870 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde Boston kentinde sergilenmiştir. Böylece Fransız ve İngiliz kanı taşıyan bir köpek elde edilmiş oldu.
44.BOUVİER DES FLANDRES
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çiftlik köpeği, Çoban köpeği
Diğer Adları: Belgian Cattle Dog, Belçikalı Sığır Köpeği
Rengi: Beyaz, Kırmızımsı ve gri lekeler içeren, Koyu kahverengiden siyaha doğru kayan bir renk
Çıkış Yeri: Belçika
Çıkış Tarihi: 1600'ler
Orjinal İşlevi: Sığır çobanı
Günümüzdeki İşlevi: Güvenlik, Çoban köpeği
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 31 – 41 kg / 31 – 41 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 61 – 71 cm / 61 – 69 cm
Egzersiz İhtiyacı : 8
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 8
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 5
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 5
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bouvier des Flandres, dev Schnauzer’e çok benzeyen iri bir köpektir. Bouvier des Flandres köpeği son derece iyi huyludur, bu özelliğinden dolayı aile köpeği olarak da uyumludur.
NELER YAPAR
Bouvier des Flandres köpeğinin asıl görevi sığır çobanlığıdır, ancak güçlü fiziği ve zekası nedeniyle bekçi köpeği ve savaşlarda yaralı kurtarma köpeği olarak da kullanılmıştır.
KÖKENİ
Bir Fransa - Belçika ırkı olan Bouvier des Flandres köpeğinin kökeni hakkında farklı görüşler vardır. Bouvier des Flandres köpeği muhtemelen Griffon ve Beauceron köpeklerinin çiftleştirilmesiyle elde edilmiştir. Ancak 1. Dünya Savaşı sırasında Flandres'te meydana gelen kanlı savaş sırasında, neredeyse tamamen yok edildi. Ancak 1923 yılında bölgenin çeşitli yerlerinde hayatta kalmayı başaran Bouvier des Flandres köpeklerini toplayan köpek yetiştiricileri, bu köpek ırkını yeniden türetmeyi başarabildiler.
45.BREZİLYA MASTİFF
ÖZELLİKLERİ
Familya: Mastiff
Diğer Adları: Brazilian Mastiff, Brazilian Molosser, Caeo de Fila, Fila Brasileiro
Rengi: Tüm renkler görülebilir.
Çıkış Yeri: Brezilya
Çıkış Tarihi: 1600'ler
Orjinal İşlevi: Çoban köpeği, Sığır çobanı
Günümüzdeki İşlevi: Çiftlik köpeği, Sürü koruma, Savunma köpeği
Ortalama Ömür: 8-10 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 45 – 55 kg / 40 – 50 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 60 – 70 cm / 55 – 65 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 10
Taranma İhtiyacı : 4
Eğitilebilirlik : 6
Oyunculuk : 5
Sıcakkanlılık : 5
Bekçilik : 7
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 5
Hayvanlarla Dostluk : 5
Çocuklarla Dostluk : 6
Yabancılarla Dostluk : 3
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Brezilya Mastiffi, kas ve kemik yapısı güçlü, orantılı yapısı olan bir köpektir. Brezilya Mastiffi, cesur, dikkatli, kavgacı, sahibine bağlı, fakat yabancılara karşı kuşkucudur. Brezilya Mastiffi ev hayatına uygun bir köpek değildir.
NELER YAPAR
Brezilya Mastiffi, koku alma duyusu keskin olduğu için geçmişte ormanlardaki kaçak köleleri bulmak için kullanıldı. Brezilya Mastiffi daha sonra mükemmel bir çoban ve bekçi köpeği olduğunu kanıtladı. Brezilya Mastiffi kent hayatına uygun değildir. Brezilya Mastiffi, çünkü ancak açık arazide olduğu zaman harcayabileceği kadar enerjiyle doludur. Brezilya Mastiffinin yürüyüşü, tıpkı bir kedininki gibi ölçülü ve elastiktir. Brezilya Mastiffibüyüleyici duruşu sayesinde köpek gösterilerinde büyük başarı ve ün kazanmıştır.
KÖKENİ
Brezilya Mastiffi, muhtemelen 17. yüzyılda Portekizli ve İspanyol denizciler tarafından Brezilya'ya getirilen Bulldog, Mastiff ve Bloodhound ırkı köpeklerden türetilmiştir.
46.BRİTTANY
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çok yönlü av köpeği
Diğer Adları: Epegneul Breton, Brittany Spaniel
Rengi: Turuncu ve beyaz, Kırmızımsı kahverengi ve Beyaz, Turuncu, Kırmızımsı kahverengi ve Beyaz
Çıkış Yeri: Fransa
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Avı işaret etme, Avı bulma ve getirme
Günümüzdeki İşlevi: Avı işaret etme, Avı bulma ve getirme, Avı işaret etme yarışmaları
Ortalama Ömür: 12-13 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 14 – 18 kg / 14 – 18 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 44 – 52 cm / 44 – 52 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 10
Bekçilik : 8
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 10
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Brittany Spaniel köpeği, zeki ve eğitilebilir bir köpektir. Brittany Spaniel köpeğinin belirli bir hareket tarzı vardır. Brittany Spaniel köpeği sevimli ve oyuncu bir köpektir. Brittany Spaniel köpeği sert bir eğitime tabi tutulursa hırçın olabilir. Brittany Spaniel köpeğinin mutlaka Evde uyuması gerekir. Brittany Spaniel köpeği İyi huylu bir köpektir.
NELER YAPAR
Brittany Spaniel köpeği, ormanlık, düzlük ve tepelik, her türlü araziye uyum sağlayabilen bir köpektir. Brittany Spaniel köpeği soğuğa ve neme dayanıklıdır. Brittany Spaniel köpeği, özellikle çulluk, keklik, yaban tavşanı avında kullanılır. Brittany Spaniel köpeği daima hareketli ve coşkuludur, yorulmak bilmez. Avı sudan çıkarıp getirmek için gerekli gelişmiş içgüdülere sahiptir. Brittany Spaniel köpeği orta büyüklükte bir köpek olduğu ve kolay taşınabildiği için milyonlarca avcı arasında büyük bir şöhret kazanmıştır. Brittany Spaniel köpeği bataklıkta kolaylıkla avlanabilir. Brittany Spaniel köpeği avı bulur ve getirir. Brittany Spaniel köpeği neşeli karakterinden ötürü insana arkadaşlık eden bir köpek olarak da çok popülerdir. Brittany Spaniel köpeği daima bir spor köpeği olmakla birlikte apartman hayatına da kolayca uyum sağlayabilir.
47.BULL TERRİER
ÖZELLİKLERİ
Familya: Terrier, Mastiff (Bull)
Diğer Adları: English Bull Terrier, İngiliz Boğa Teriyeri
Rengi: Farklı tonlarda beyaz, Kafasında beyaz, Beyazdan farklı bir renk, Beyazdan farklı bir renk üstüne beyaz benekler
Çıkış Yeri: İngiltere
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Köpek dövüşleri
Günümüzdeki İşlevi: Arkadaş köpeği
Ortalama Ömür: 11-14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 25 – 29 kg / 20 – 25 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 53 – 56 cm / 53 – 56 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 3
Oyunculuk : 10
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 8
Köpeklerle Dostluk : 3
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bull Terrier köpeği bir zamanlar son derece vahşi bir köpekti. Ancak, modern köpek yetiştiricileri tarafından kibarlaştırılmıştır. Bull Terrier köpeği günümüzde iyi huylu, sadık, nazik ve iteatkar bir köpektir.
NELER YAPAR
Bull Terrier köpeği, kan dökücü ve cesur bir savaşçı - gladyatör olarak dünyaya geldi. Daha sonra sürü bekçisi, fare avcısı, insan dostu ve koruma - bekçi köpeği olarak kullanıldı.
KÖKENİ
1830'da Bulldog köpekleri ile boğalar arasında tertiplenen dövüş gösterileri büyük ilgi toplarken, bu sporu sevenler çok daha çevik bir köpek yetiştirmek istediler. Bull Terrier, Bulldog'un Eski İngiliz Terrieri ile çiftleştirilmesi ve bir parça İspanyol Pointer cinsinin taşıdığı kanın da eklenmesiyle ortaya çıktı. Bull Terrier köpeğinin tüyleri beyaz olan türü 1850 yılında tanıtıldı. Bull Terrier köpekleri şov ve gösteri amacıyla beyaz ve renkli olmak üzere iki aynı sınıfa ayrılmıştır.
48.BÜYÜK İSVEÇ DAĞ KÖPEĞİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çiftlik köpeği, Mastiff (Draft / Cattle)
Diğer Adları: Grosser Schweizer Sennenhund, Great Swiss Cattle Dog, Greater Swiss Mountain Dog
Rengi: Siyah ve pas rengi ile birlikte beyaz ayaklar, göğüs, ağız ve burun, kuyruk, boyun (belki), Bacaklarında siyah ve beyazla birlikte pas rengi
Çıkış Yeri: İsviçre
Çıkış Tarihi: Çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: Koruma köpeği, Yük arabası çeken köpek
Günümüzdeki İşlevi: Arkadaş köpeği
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 48 – 64 kg / 39 – 50 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 65 – 72 cm / 60 – 69 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 5
Taranma İhtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 5
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 7
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 10
Çocuklarla Dostluk : 10
Yabancılarla Dostluk : 5
Sıcağa Dayanıklılık : 5
Soğuğa Dayanıklılık : 10
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Büyük İsveç Dağ köpeği, gözleri çekici ve zeki bir izlenim verir. Büyük İsveç Dağ köpeği, sadık, cesur, zeki, akıllı ve çocuk dostu bir köpektir. .
NELER YAPAR
Büyük İsveç Dağ köpeğinin asıl görevi çobanlık ve ahır bekçiliğidir. Ancak koruma – bekçi köpeği olarak ve küçük arabaları çekme işinde de çok başarılı biçimde kullanılmıştır. Büyük İsveç Dağ köpeği asla derin uykusu olmayan, gece gündüz dikkatini koruyan en ufak bir seste sıçramaya hazır bir köpek olarak tanınır. Büyük İsveç Dağ köpeği, iyi huylu, sabırlı ve kolay eğitilebilir olduğu için insana arkadaşlık eden köpek olarak da popüler olmuştur. Büyük İsveç Dağ köpeği ne var ki açık araziye alışkındır ve kent hayatına uyum sağlayamaz.
KÖKENİ
Büyük İsveç Dağ köpeğinin Ortaçağ'ın sonuna doğru, İsviçreli sahiplerine savaşta eşlik eden bekçi ve saldırı köpeği olarak tanınmıştır.
49.BASENJİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Avı işaret eden köpek, Koku avcısı, Güneyli (İlkel köpek)
Diğer Adları: Congo Dog, Congo Terrier, Kongo, Basenci
Rengi: Kızıl, Siyah, Kızıl ve siyah benekler, Ayak, göğüs, kuyruk, bacaklar beyaz, boyun bölgesinde beyaz görülebilir.
Çıkış Yeri: Orta Afrika (Zaire, Kongo)
Çıkış Tarihi: Çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: Küçük oyun avları
Günümüzdeki İşlevi: Bahis ve oyun amaçlı yarışmalar
Ortalama Ömür: 12-14 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 10 – 11 kg / 9 – 10 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 41 – 46 cm / 38 – 43 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 3
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 3
Hayvanlarla Dostluk : 3
Çocuklarla Dostluk : 5
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 3
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Basenji, neşeli, duygulu, çocuklara karşı sabırlı, hiç bir kötü kokusu olmayan son derece temiz bir köpektir. Basenji, köpekler arasında ender görülen bir özelliğe sahiptir. Havlamaz. Basenji köpeği, diğer birçok köpek ırkından farklı olarak dişileri yılda iki kez değil, bir kez cinsel kızgınlık gösterir. Basenji havlamaz fakat duruma göre pek çok farklı ses çıkararak kendini ifade edebilir. Basenji, kökeni Mısır'dan gelen en eski köpek ırklarından biridir. Tazıların bir alt grubu olan Sighthound’ların bir üyesi olan Basenji, atletik, küçük ve zarif bir köpektir. Basenji yeterli egzersiz yaptırılırsa bir apartman dairesinde yaşayabilir. Basenji, ılıman iklimler hariç ev dışında yaşayamaz. Ev içinde çok aktif olan Basenji köpekleri için ideal yaşam ortamı küçük bahçeli bir evdir. Üç veya daha fazlası birlikte çok daha mutlu ve uyumlu yaşayabilen Basenji köpekleri kendi aralarında kavga etmezler. Basenji köpeği günlük egzersiz ihtiyacı fazla olan bir köpek ırkıdır. Basenji köpeğinin uzun yürüyüşler, yorucu egzersizler ve oyunlarla hem fiziksel hem zihinsel açıdan dinç tutulmadığı takdirde şişman ve tembel bir köpeğe dönüşme eğilimi vardır
NELER YAPAR
Basenji zeki, meraklı, bağımsız, sevecen, canlı bir karaktere sahiptir. Basenji köpeği, profesyonel kişiler tarafından erken dönemde ele alınırsa yüksek eğitim potansiyeline sahiptir. Basenji köpeği her zaman oyuna hazır, hızlı, kıvrak ve oyun sırasında yorulmak nedir bilmeyen nazik bir köpektir. Fakat sıkıldığında çevreye zarar verebilir. Ayrıca Basenji çiğnemeyi seven bir köpek olduğu için oyalanacağı değişik oyuncaklar olması çevreye zarar verme riskini azaltır. Basenji temiz, köpek kokusu olmayan ve çok az tüy döken, allerji problemi olan insanlar için ideal bir köpek ırkıdır. Bir Basenji ile sahibi arasında ortaya çıkabilen uyum problemleri genellikle sessiz bir köpeğin çok hareketli olabileceğinin tahmin edilmemesinden kaynaklanır.
Congo köpeği, Congo Terrier olarakta tanınan Basenjiler ıslak havaları sevmez. Basenji köpeği gerçek gözyaşlarıyla ağlar, ağaçlara tırmanır, ayılar gibi sarılır, kuşlara sezdirmeden sinsice yaklaşır ve bir kedi gibi kendini temizler.
TARİHÇESİ
Basenji, bilinen en eski köpek ırklarından biridir ve kökeni antik Mısır'dan gelmektedir. 5000 yıl öncesinden kalan Mısır mezarlarında ve duvar resimlerinde Basenji'ye benzeyen köpek resimleri bulunmakla birlikte, aslında ırk piramitlerin kendisinden bile yaşlıdır. Eskiden Afrika'da ormanlarda insanlara rehberlik yapan, vahşi hayvanları uzaktan bildiren Basenji, aynı zamanda aktif bir av köpeği olarak görev yapmıştır. Avrupa'dan Afrika'ya giden ilk insanlar tarafından keşfedilen Basenji, bütün köpeklerin Köpek Gençlik Hastalığı - Distemper hastalığına yakalanıp ölmesi nedeniyle Avrupa'ya 1800'lü yıllardan 1934'e kadar getirilememiştir. İlk defa 1934 yılında İngiltere'ye başarılı bir şekilde götürülen Basenji köpekleri İngiliz köpek yetiştiricileri tarafından saf olarak yetiştirilmiş ve tüm dünyaya yayılmıştır. Basenji 1943 yılında Amerikan köpek klubü - AKC tarafından resmi olarak tazıların bir alt grubu olan Sighthound olarak kabul edilmiş ve kayıtlara geçmiştir. Basenjilerin başlangıçta yurt dışına çok büyük zorluklarla ve az sayıda çıkarılması nedeniyle genetik kalıtsal hastalıklara yatkınlığı vardır. Bu yüzden 1980'li yıllarda gen havuzunu genişletmek amacıyla Afrika'dan yeni köpekler getirilmiş ve bu sayede daha önce tanınmayan siyah gölgeli kürk yapısına sahip köpekler gen havuzuna dahil olmuştur.
50.BAVYERA DAĞ TAZISI
ÖZELLİKLERİ
Familya: Koku avcısı, Avı işaret eden köpek
Diğer Adları: Bayerischer Gebirgsschweisshund, Bayerische Gebirgsbracke, Bavarian Mountain Hound
Rengi: Koyu kızıl, Sarı - Toprak kırmızısı, Açık parlak sarı ya da Gri - kızıl.
Çıkış Yeri: Almanya
Çıkış Tarihi: 1900'ler
Orjinal İşlevi: Tavşan avı köpeği, Kuş avı köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Koklayarak iz sürer, Av köpeği, Tavşan ve kuş avı köpeği
Ortalama Ömür: 10-13 yıl
Kilo – Erkek / Kilo – Dişi : 25 – 35 kg / 23 – 33 kg
Boyu Erkek / Boyu Dişi : 50 – 60 cm / 48 – 58 cm
Egzersiz İhtiyacı : 9
Enerji Seviyesi : 9
Taranma İhtiyacı : 6
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 7
Koruma : 7
Köpeklerle Dostluk : 8
Hayvanlarla Dostluk : 4
Çocuklarla Dostluk : 10
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bavyera Dağ Tazısı, hafif ama kaslı bir köpektir. Bavyera Dağ Tazısı, canlı, cesur, av sırasında iteatkar, sahibine karşı çok duygulu bir köpektir. Bavyera Dağ Tazısının mutlaka evde uyuması gerekir. Bavyera Dağ Tazısı iyi huylu bir köpek olup koklayarak iz sürer.
NELER YAPAR
Bavyera Dağ Tazısı, Almanya’nın Bavyera eyaletinin engebeli arazisine uygun olarak yetiştirilmiştir. Bavyera Dağ Tazısı, içgüdüleri gelişmiş, çevik bir köpektir. Bavyera Dağ Tazısı, yabani tavşanların izini sürmekte ve kuş avında kullanılır.
KÖKENİ
Bavyera Dağ Tazısı, Eski Bavyera tazısı ile Tyrolean tazısının çiftleştirilmesiyle geliştirilmiş bir Alman köpek ırkıdır.
51.BEAUCERON
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çoban köpeği
Diğer Adları: Kırmızı çoraplı
Rengi: Siyah, Gri, Açık kahverengi ya da Kızıl siyah, Ayaklarda kırmızı lekeler
Çıkış Yeri: Fransa
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Çiftlik köpeği, Çoban köpeği, Sürü koruma köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Koruma köpeği, Bekçi köpeği
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 29-36/27-34 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 64-71/61-69 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 5
Eğitilebilirlik : 6
Oyunculuk : 6
Sıcakkanlılık : 6
Bekçilik : 8
Koruma : 8
Köpeklerle Dostluk : 6
Hayvanlarla Dostluk : 6
Çocuklarla Dostluk : 6
Yabancılarla Dostluk : 3
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Beauceron köpeğinin sadece sahibine iyi davrandığı söylenir. Beauceron köpeği, gerçekte, iteatkar, zeki ve kararlı bir köpektir. Bununla birlikte, atalarının saldırganlığı dikkate alındığında Beauceron köpeği için tam bir eğitim tavsiye edilir.
Aileye karşı kibar davranan Beauceron yabancılara karşı o kadar uysal değildir. Beauceron köpeğinin sahibinin sağlıklı olması gerekir, çünkü Beauceron köpeğinin uzun yürüyüşlere ve koşuya ihtiyacı vardır. Beauceron köpeğinin bir avluda yada bahçede yaşaması iyi olur. Beauceron köpekleri, Doberman köpekleri gibi açık alanlarda bekçi köpeği olarak kullanılır.
NELER YAPAR
Beauceron köpekleri, Doberman köpekleri gibi açık alanlarda bekçi köpeği olarak kullanılır.
KÖKENİ
Beauceron köpeğinin kökeni 1869 yılına kadar uzanır. Adını 1869 yılında almış ve ırk standartları da aynı yıl içinde belirlenmiştir. Beauceron köpeği kırsal hayata uyum sağlayabilen bir çoban köpeğidir. Beauceron köpeği sürüsünü savunurken cesur ve hırçındır. Beauceron köpeği 18. yüzyılın sonuna doğru, güçlü ve kötü hava koşullarına dirençli bir köpek ırkı haline getirilmiştir. Beauceron köpeği insanlarla ilişkilerinde naziktir. Beauceron köpeği sadece Fransa'da tanınan bir köpektir. Beauceron köpeği, Kırmızı çoraplı olarak da bilinir, çünkü ayaklarının üzerinde kırmızı lekeler vardır.
52.BELÇİKA GROENENDAEL
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çoban köpeği, Çiftlik köpeği
Diğer Adları: Belçika Kurdu, Belgian Groenendael, Groenendael, Chien de Berger Belge, Belçika çoban Köpeği, Belçika Koyun Sürüsü Koruma Köpeği, Belgian Sheepdog
Rengi: Siyah
Çıkış Yeri: Belçika
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Çiftlik köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Çoban köpeği yarışmaları, Koruma köpeği
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 27-29/27-29 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 61-66/56-61 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 3
Bekçilik : 10
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 5
Yabancılarla Dostluk : 3
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Köpek ırklarının sürekli geliştirilmesi, Belçika Groenendael köpeğinin bir kişilik özelliği olan çekingenliğinin ortadan kaldırılmasını sağlamıştır. Belçika Groenendael köpeklerinin büyük çoğunluğu zekidir ve bellekleri güçlüdür. Belçika Groenendael köpeği, iteatkar, cesur ve ev içinde uysal bir köpektir.
NELER YAPAR
Belçika Groenendael köpeği, çoban ve bekçi köpeği olarak kullanılır. Polis köpeği olarak da eğitilebilir.
KÖKENİ
Belçika Groenendael köpeği, yüzyıllar boyunca var olmuş bir köpek ırkıdır. Ancak, bizim Belçika Groenendael köpeği olarak bildiğimiz köpek ırkı, 1891 yılında Belçika Brüksel Veteriner Hekimliği Fakültesi'nden Prof. REUL tarafından yetiştirilmiştir. Prof. REUL başlıca üç tip Belçika Groenendael köpeği tanımlamıştır. 1.Uzun tüylü Belçika Groenendael köpeği, 2. Kabarık tüylü Belçika Groenendael köpeği ve 3. Kısa tüylü Belçika Groenendael köpeği. Daha sonra uzun tüylü Belçika Groenendael köpeği türünün siyah, kısa tüylü Belçika Groenendael köpeği türünün açık kahverengi ve kömür karası, kabarık tüylü olan Belçika Groenendael köpeği türünün ise kül grisi olması gerektiği tespit edilmiştir.
Bütünüyle siyah ve uzun tüylü Belçika Groenendael köpeği ise Brüksel'in birkaç kilometre dışındaki Groenendael'de yaşayan Nicholas ROSE tarafından geliştirilmiştir.
53.BELÇİKA MALİNOİS
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çiftlik köpeği, Çoban köpeği
Diğer Adları: Belçika Kurdu, Malinois, Chian de Berger Belge
Rengi: Çoğunlukla Maun kahverengi, kafa üstünde siyah tüyler, çehre ve kulaklar
Çıkış Yeri: Belçika
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Çiftlik köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Güvenlik köpeği, Polis köpeği, Yasadışı malları bulma köpeği, Çoban köpeği yarışmaları, Koruma köpeği
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 27-29/27-29 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 61-66/56-61 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 3
Bekçilik : 10
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 5
Yabancılarla Dostluk : 3
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Belçika Malinois köpeği, kırsal hayata en iyi uyum sağlayan Belçika çoban köpeklerindendir. Belçika Malinois köpeği, sahibine bağlı, kolay eğitilebilir, enerjik, oyuncu ve zeki bir köpektir.
NELER YAPAR
Belçika Malinois köpeği sağlam bir köpektir, kötü hava şartlarına dirençlidir. Her türlü işe uyum sağlar. Belçika Malinois köpeği her şeyden önce mükemmel bir çoban köpeğidir. Belçika Malinois köpeği açık alanlarda iyi bir bekçi köpeği olarak da kendini kanıtlamıştır. Belçika Malinois köpeği bu alanda belki Alman çoban köpeğinden bile daha enerjiktir. Belçika Malinois köpeği, bekçi köpeği olarak kullanılmak istenirse, içgüdüsel saldırganlığının denetim altında tutulabilmesi için dikkatle eğitilmelidir. Kuzenleri olan, Belçika çoban Köpeği ve Belçika Tervuren gibi Belçika Malinois köpeği de uzun yürüyüşlere ve bedenini koruyabilmesi için dikkatli bir beslenme rejimine ihtiyaç duyar.
KÖKENİ
Belçika Malinois köpeği, Belçika Brüksel Veteriner Hekimliği Fakültesi ve HUYGHEBAERT Kardeşler tarafından 1891 yılında Belçika’da geliştirildi. Belçika Malinois köpeği yetiştirilirken, Belçika'da bilinen tüm çoban köpeklerinden farklı olmasına dikkat edildi. Belçika Malinois köpeği, Malines çoban köpeği olarak da bilinir.
54.BERGAMASCO
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çoban köpeği
Diğer Adları: Bergamese çoban Köpeği, Bergamaschi
Rengi: Benekli grinin tüm tonları, Siyah
Çıkış Yeri: İtalya
Çıkış Tarihi: Çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: Çoban köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Çoban köpeği, Bekçi köpeği, Koruma köpeği, Arama – Kurtarma – Yardım köpeği
Ortalama Ömür: 10-15 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 32-38/28-32 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 58-65/56-58 cm
Egzersiz İhtiyacı : 8
Enerji Seviyesi : 10
Taranma İhtiyacı : 3
Eğitilebilirlik : 6
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 9
Bekçilik : 9
Koruma : 9
Köpeklerle Dostluk : 8
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 9
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 9
Soğuğa Dayanıklılık : 9
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bergamasco köpeği, karakteri mükemmel bir köpektir. Bergamasco köpeği, saygılı, sadık, zeki, cesur ve çalışkandır bir köpek olup güçlü bir belleğe sahiptir. Bergamasco köpeği, en basit hayat koşullarına kolayca uyum sağlar ve az besinle yetinebilir. Bergamasco köpeği, enerjik ve etkili bir sahibi varsa, doğal inatçılığının üstesinden gelinebilir bir köpektir.
Bergamasco köpeğinin tüyleri kalın ve karmakarışıktır. Bu özellik onu yağmurdan ve soğuktan korur. Bergamasco köpeğinin yılda iki defa sıvı arap sabunu ile yıkanması ve iyice durulanması gereklidir. Yılda iki defa yıkama Bergamasco köpeği için yeterlidir. Ancak yıkanırken, en güzel özelliği olan tüylerindeki düğümlerin bozulmamasına dikkat edilmelidir.
NELER YAPAR
Bergamasco köpeği yapısı ve karakteri mükemmel bir çoban köpeğidir. Bergamasco köpeği sürüyü sever ve enerjik bir çoban köpeğidir. Bergamasco köpeği her türlü hava koşuluna dayanıklı bir köpektir. Bergamasco köpeği bunun yanısıra asgari bir eğitimle bekçi köpeği (özellikle fabrika ve işyerlerinde) ve muhafız köpek olarak kullanılabilir. Bergamasco köpeği, yangın, sel, deprem gibi dramatik olaylarda yardımcı köpek olabilir. Bergamasco köpeği insana eşlik eden bir köpek olarak sahibine karşı takındığı yumuşak ve duygulu tutumla ayırt edilir. Ne var ki, Bergamasco köpeği apartman hayatına uyum sağlayamaz.
KÖKENİ
2. yüzyıldan uzun bir süre önce Fenikeli tüccarlar, uzun tüylü bazı çoban köpeklerini Avrupa'ya getirdiler. Bunlar önceleri, Maremma çoban köpeğinin yetiştiği Toskana'da, daha sonra Bergamasco'nun yetiştiği kuzey İtalya'da toplandılar. Bu köpek ırkı adını Bergamasco bölgesinin vadilerinden almıştır. Fenikeli çoban köpekleri daha sonra Fransa ve İspanya'ya yayıldılar ve buralarda çok mükemmel köpek ırkları haline geldiler.
55.BİCHON FRİSE
ÖZELLİKLERİ
Familya: Bichon (Kabarık tüylü, Sevimli mizaçlı küçük köpek), Arkadaş köpeği, Su köpeği
Diğer Adları: Tenerife Köpeği, Bichon Tenerife, Bichon a poil Frise, Bişon Firize
Rengi: Beyaz veya gölgeli krem
Çıkış Yeri: Fransa
Çıkış Tarihi: Çok eski zamanlar
Orjinal İşlevi: Arkadaş köpeği, Gösteri – Şov köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Arkadaş köpeği
Ortalama Ömür: 12-15 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 3-5/3-5 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 25-30/25-30 cm
Egzersiz İhtiyacı : 5
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 10
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 10
Sıcakkanlılık : 10
Bekçilik : 8
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 8
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 10
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bichon Frise köpeği, cesur, canlı, vakur, zeki, duygulu ve iyi huylu bir Fransız köpeğidir. Bichon Frise köpeğinin güçlü bir mizacı vardır. Bichon Frise ırkı köpeklerin sadece yüzündeki ve ayaklarındaki tüyler kırpılmalıdır.
NELER YAPAR
Bichon Frise köpeği Rönesans döneminde çok gözde bir köpekti. Bichon Frise köpeği ünlü İspanyol Ressamı Francesco GOYA’nın tablolarında ölümsüzleştirildi. Bichon Frise köpeği günümüzde de özellikle Avrupa ve Amerika Birleşik Devletlerinde tanınmış bir köpek ırkıdır.
KÖKENİ
1400'lerde Maltalı köpek ırkından türetilmiştir.
56.BİLLY
ÖZELLİKLERİ
Familya: Koku avcısı
Diğer Adları: Billy, Bili
Rengi: Beyaz, Grimsi beyaz veya Portakal ve Limon benekli beyaz renkli. Siyah benekli olanlar gösterilere alınmaz.
Çıkış Yeri: Fransa
Çıkış Tarihi: Orta çağ
Orjinal İşlevi: Koklayarak iz sürer, Geyik avcısı
Günümüzdeki İşlevi: Avcı (geyik avcısı)
Ortalama Ömür: 10-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 25-30/23-28 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 61-66/58-62 cm
Egzersiz İhtiyacı : 8
Enerji Seviyesi : 10
Taranma İhtiyacı : 4
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 7
Koruma : 5
Köpeklerle Dostluk : 5
Hayvanlarla Dostluk : 5
Çocuklarla Dostluk : 10
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Billy köpeği, estetik bakımdan çok dengeli, seçkin, soylu, güçlü ve hafif bir köpektir. Billy köpeği, gururlu, cesur, iteatkar ve yorulmak bilmez bir avcıdır. Billy köpeği, av alanında, uzaktayken biraz kavgacılık eğilimine sahip bir köpektir.
NELER YAPAR
Billy köpeği, mükemmel bir geyik avcısı olarak bilinir. Billy köpeğinin vadilerin içinden yankılanarak geçen çok hoş bir sesi vardır ve gördüğü avın önemini ses tonundaki değişikliklerle ifade edebilen bir köpektir.
KÖKENİ
Billy köpeği, uzun bir zaman önce unutulmuş mükemmel bazı av köpeği ırklarının birbirleriyle çiftleştirilmesinden elde edilmiş bir köpek ırkıdır. Billy köpeğinin elde edilmesinde kullanılmış av köpeği ırkları, Ceris (yabani tavşan ve kurt avında kullanılan beyaz ve portakal renkli bir köpek), Montaimboeuf (sağlam ve hızlı bir yaban domuzu avcısı), Larrye (koku alma duyusu çok gelişmiş bir tazı) köpekleridir.
57.BORDER COLLİE
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çiftlik köpeği, Çoban köpeği
Diğer Adları: Bordır Kolli
Rengi: Siyah, Koyudan açığa doğru mavi tonlar ve değişken miktarlarda beyaz veya sarımsı kahverengi
Çıkış Yeri: Büyük Britanya
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Koyun çobanı
Günümüzdeki İşlevi: Koyun çobanı, Çoban köpeği yarışmaları, İteat yarışmaları
Ortalama Ömür: 10-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 14-20/14-20 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 51-58/46-53 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 10
Taranma İhtiyacı : 7
Eğitilebilirlik : 10
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 8
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 3
Çocuklarla Dostluk : 5
Yabancılarla Dostluk : 5
Sıcağa Dayanıklılık : 7
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Border Collie apartman hayatına uygun bir köpek ırkı değildir. Border Collie köpeği ev içinde oldukça hareketlidir. Ancak büyük bir bahçede mutlu olabilir. Border Collie köpeği bütün gün arka bahçede bağlı kalmaya uygun bir köpek ırkı değildir. Sadece fiziksel egzersiz bu zeki ve çalışkan Border Collie köpeği ırkı için yeterli değildir. Border Collie köpeği, çalışmak ister ve bunu bedeni ve aklını birlikte kullanarak yapmalıdır. Bu hızlı ve çevik Border Collie köpekleri yorulmaz enerji küpleridir. Border Collie köpeği düzenli fırçalanması gereken bir köpektir. Border Collie köpeği gerektiğinde sıvı arap sabunu ile yıkanmalı ve iyice durulandıktan sonra çok iyi kurutulmalıdır. Border Collie köpeklerinin kulaklarının içi ve tüyleri kenelere karşı sık sık kontrol edilmelidir. Border Collie köpek ırkı orta derecede tüy döker.
NELER YAPAR
Border Collie köpeği oldukça zeki ve eğitime cevap veren bir köpektir. Border Collie köpeği iteat eğitimi, agility ve frizbi gibi yarışmalarda büyük başarı elde eder. Border Collie köpeği övgüye karşı oldukça duyarlı ve eğitilebilirliği oldukça yüksek köpektir. Border Collie yüksek enerji düzeyine sahiptir. Yeterli egzersiz ve çalışma imkanı sağlandığında diğer hayvanlar, köpekler ve çocuklarla iyi geçinir. Border Collie köpeğinin çekingenliğini engellemek için yavru iken çok iyi sosyalleştirilmesi gerekir. Border Collie köpeğinin tamamen mutlu olabilmesi için yoğun bir eğitim programı, bol ilgi ve gerçek bir göreve ihtiyacı vardır. Köpeklerle ilgili yarışmalara katılacak biri için Border Collie biçilmiş kaftandır. Border Collie köpeği koyun güden çiftçiler için de mükemmel bir çoban köpeğidir. Border Collie köpek ırkı gece ve gündüz size hizmet etmek için yaşar. Onlarla birlikte geçirmek için fazla zamanı olmayan insanlar için uygun köpek değillerdir.
Bu köpek hiç bir şey yapmadan gün boyu oturamayacak kadar zekidir. Bu tür bir köpekten hoşlananlar Avustralya çoban Köpeği ya da Shetland çoban Köpeği gibi daha sakin ırkları seçebilirler. Yeterli egzersiz imkanı sağlanmadığında kendine yapacak başka bir iş bulacaktır ve bu da sizin aklınızdan geçen iş olmayabilir. Border Collie köpekleri sıkıldıklarında eşyalara zarar verirler. Border Collie köpekleri uzun süre yalnız bırakıldıklarında nevrotik bir şekilde kötü huylar geliştirir. Border Collie köpeği güçlü koyun gütme güdüleri nedeniyle çocuklar ve yabancılara karşı kontrol amaçlı ısırma eğiliminde olabilir. Border Collie köpeği ile geçirecek bol vakti olan tecrübeli bir sahiple daha mutlu olacaktır. Genç Border Collie genellikle sahibinin otoritesine karşı duracağı bir dönemden geçer. Bazıları çok hareketli ve tepkilidir. Bu da aile köpeği olmalarını engeller.
KÖKENİ
Border Collie, İngiltere / İskoçya sınırındaki Northumberland’ta üretildi. Border Collie köpek ırkı, biraz Spaniel kanı ile eski İngiliz sürü gütme köpeklerinden gelmektedir. Mükemmel bir güdü köpeği olan Border Collie yorulmaz ve çevik bir köpektir. Border Collie'nin sığırları hipnotize eden gözlere sahip olduğu söylenir. Border Collie sığırın önünde eğilir ve hayvanı yoğun bakışları ile adeta sersemletir. Border Collie, Narkotik, Bomba bulma, İteat yarışmaları, Agility, Polis köpekliği ve Arama - Kurtarma köpeği olarak oldukça popüler bir köpektir.
58.BORZOİ
ÖZELLİKLERİ
Familya: Avı işaret eden köpek, Güneyli (Avı işaret eden köpek)
Diğer Adları: Rus Kurt Avcısı, Russian Wolfhound
Rengi: Herhangi bir renk
Çıkış Yeri: Rusya
Çıkış Tarihi: Orta çağ
Orjinal İşlevi: Kurt avı
Günümüzdeki İşlevi: Bahis ve oyun amaçlı yarışmalar
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 34-48/27-39 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 71-75/66-70 cm
Egzersiz İhtiyacı : 8
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 8
Eğitilebilirlik : 8
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 8
Bekçilik : 6
Koruma : 8
Köpeklerle Dostluk : 8
Hayvanlarla Dostluk : 6
Çocuklarla Dostluk : 6
Yabancılarla Dostluk : 6
Sıcağa Dayanıklılık : 6
Soğuğa Dayanıklılık : 10
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Borzoi köpeği, uysal, çekingen, inatçı, sessiz, son derece sadık bir köpektir. Borzoi köpeğinin mutlaka evde uyuması gerekir. Borzoi İyi huylu bir köpektir.
NE YAPAR
Borzoi köpeği, koklayarak iz sürer. Borzoi köpeği bir zamanlar yırtıcı bir kurt avcısıydı. Borzoi köpeği 19. yüzyılda güzel görünüşü sayesinde insana eşlik eden soylu bir köpek durumuna geldi. Borzoi köpeği ev hayatına uyum sağlayabilir, ancak sık sık dışarı çıkarılmalıdır.
KÖKENİ
Bir Rus soylusu tarafından 1600’lü yılların başında Arabistan yarımadasından Rusya’ya getirilmiştir. Daha sonra Borzoi ve Lapp kızak köpekleri ile çiftleştirilerek Borzoi köpeği ırkı elde edilmiştir.
59.BOUVİER DES ARDENNES
ÖZELLİKLERİ
Familya: çiftlik köpeği, çoban köpeği
Diğer Adları: Bouvier des Ardennes
Rengi: Çok çeşitli renklerde olabilir.
Çıkış Yeri: Belçika
Çıkış Tarihi: 1700'ler
Orjinal İşlevi: Çiftlik köpeği, Çoban köpeği, Koyun çobanı
Günümüzdeki İşlevi: Çoban köpeği, Koyun çobanı
Ortalama Ömür: 10-14 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 20-25/18-22 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 55-65/50-60 cm
Egzersiz İhtiyacı : 10
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 6
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 6
Sıcakkanlılık : 4
Bekçilik : 8
Koruma : 8
Köpeklerle Dostluk : 6
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 6
Yabancılarla Dostluk : 2
Sıcağa Dayanıklılık : 8
Soğuğa Dayanıklılık : 8
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bouvier des Ardennes köpeği, vahşi - kırsal görünüşlü bir köpektir, hırçındır. Bouvier des Ardennes köpeğinin görünüşü de mizacına uygundur. Bouvier des Ardennes köpeği yabancılara karşı düşman, fakat sahibine karşı çok duygulu ve iteatkar bir köpektir. Bouvier des Ardennes köpeği son derece zeki bir köpektir. Bouvier des Ardennes köpeği normal olarak kuyruksuz doğar, aksi halde kuyruğunun kesilmesi gerekir.
NELER YAPAR
Bouvier des Ardennes tipik bir kır köpeğidir. Bütün yıl boyunca dışarıda yaşayabilir. Bouvier des Ardennes köpeği kırsal kökeninde bile ortak özellikler taşımayan bir köpek ırkı olmasına karşın, yorulmak bilmezliği koyun ya da sığır besiciliğinde güvenilir olması sebebiyle el üstünde tutulan bir köpektir.
KÖKENİ
Bouvier des Ardennes köpeği yerli bir köpek ırkıdır. Bouvier des Ardennes köpeği muhtemelen yerli köpeklerin çiftleştirilmesiyle 1700 yılı civarında üretilmeye başlanmıştır.
60.BOXER
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çiftlik köpeği, Mastiff (Bull)
Diğer Adları: Baksır
Rengi: Lekeli açık kahverengi ile birlikte beyazlar ve siyah maske görülebilir.
Çıkış Yeri: Almanya
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Boğa dövüşleri, koruma
Günümüzdeki İşlevi: Koruma
Ortalama Ömür: 8-10 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 29-36/23-29 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 57-64/53-60 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 2
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 10
Bekçilik : 7
Koruma : 7
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 3
Soğuğa Dayanıklılık : 6
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Boxer köpeği en güzel çirkin köpek olarak da tanımlanmış ünlü bir köpek ırkıdır. Bexer köpeği, çok iyi huylu ve sadık bir köpektir. Boxer köpeği, kin tutmaz, çocuklarla arası iyidir ve eğitimi çok kolay bir köpektir.
Boxer köpeği maalesef uzun ömürlü bir köpek değildir. Boxer köpekleri genellikle 10 yaşına kadar yaşayamaz. Boxer köpekleri romatizma hastalığına yakalanabilir. Bu nedenle yağmurlu havalarda yürüyüşe çıkarılmamalıdır. Dişleri sık sık Veteriner Hekimi bakımı gerektirir. Dişi Boxer köpeklerinde meme tümörleri – kanserleri çok görülür ve ölümcüldür.
NELER YAPAR
Boxer köpeği, polis faaliyetlerinde, ayrıca bekçi köpeği, koruma köpeği ve körler için rehber köpek olarak kullanılır. Daha önemlisi Boxer köpeği sevimli ve canlı bir arkadaş olarak büyük değer taşır. Boxer köpeği hoşgörülü, oyuncu bir köpektir. Ancak yabancılara karşı kuşkucudur. Boxer köpeği egzersizden çok hoşlanır, sık sık uzun yürüyüşlere çıkarılmalıdır.
KÖKENİ
Boxer köpeğinin resmi, ilk kez bir Flaman dokumasında yer almıştır. Fakat, bu sanatçının hayal gücünden de kaynaklanmış olabilir, çünkü Boxer köpeği ırkı o dönemler henüz mevcut değildi. Boxer köpeği ırkı 1850 yılında Almanya’da Münih'de Bullenbeisser Mastiff'i ile Bulldog'un çiftleştirilmesiyle geliştirildi. Bu köpek ırklarının ilki, ayı avında ikincisi ise boğalarla dövüşmek için kullanıldı. Boxer köpeklerinin atalarının vahşi içgüdülerinin bu geçmişten kaynaklandığı düşünülmektedir. Bununla birlikte zeki köpek yetiştiricileri, hayvanın vahşi özelliklerini bir ölçüde gidermiş, köpeğin görünüşünü biraz yumuşatmışlardır. Boxer köpeği ırkının vücut hatlarının ve karakterinin mükemmelliği, 1896 yılındada tamamlanmış ve aynı yıl ilk Boxer köpek klubü kurulmuştur. Boxer ırkı köpekler temel kökenleri ve karakteristik özellikleri aşağı yukarı aynı olmakla beraber kendi içlerinde birkaç cinse ayrılırlar. Bu farklılık en belirgin olarak tüy renklerinden gözlenebilir. Tiger – Taygır - Çizgili Boxer, temel rengi, Boxer'inkiyle aynıdır. Ancak, kaburgaları boyunca bütün vücudunu çevreleyen çizgileri vardır. Kişiliği ve diğer özellikleri aynıdır. Kumral Boxer, Boxer ve çizgili Boxer'in kırmasını elde etme çabalarından doğmuştur. Yüzündeki siyah maske sadece burnunu örtmelidir, yoksa korkutucu bir görünüm verir. Kişiliği ve diğer özellikleri aynıdır.
61.BRİARD
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çiftlik köpeği, Çoban köpeği
Diğer Adları: Berger de Brie
Rengi: Siyah, Sarımsı kahverengi ve Gölgeli gri
Çıkış Yeri: Fransa
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Çoban köpeği, Koyun koruma köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Çoban köpeği yarışmaları
Ortalama Ömür: 10-12 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 34-45/34-45 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 58-69/56-65 cm
Egzersiz İhtiyacı : 9
Enerji Seviyesi : 7
Taranma İhtiyacı : 9
Eğitilebilirlik : 3
Oyunculuk : 7
Sıcakkanlılık : 7
Bekçilik : 10
Koruma : 8
Köpeklerle Dostluk : 3
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 3
Sıcağa Dayanıklılık : 5
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Briard köpeği, doğuştan sert - kırsal, fakat duyarlı ve iteatkar bir köpektir. Briard köpeği 1. Dünya Savaşı sırasında işitme duygusu çok gelişmiş bir köpek olduğundan nöbetçi köpeği olarak kullanılmıştır. Briard köpeği, nazik, iyi huylu ve uyumlu bir köpektir. Briard köpeğinin mutlaka ev dışında yaşaması tercih edilir.
NELER YAPAR
Bazı Briard köpekleri geçmişten gelen çoban köpeği ve koruma köpekliği özelliklerini korumuşlardır, fakat diğerleri, özellikle insana eşlik eden tür Briard köpekleri yabancılarla ilişkilerinde çekingendirler. Genelde, Briard çok güzel, sevimli ve iyi huylu bir köpektir. Briard köpeğine bir kez sevgi gösterirseniz, o size on katını gösterir denilir.
KÖKENİ
Briard köpeği yüzyıllardır bilinen bir köpek ırkıdır. Charlemagne'nin Briardları vardı diye romanlarda bile işlenmiştir. Ancak Briard köpeği 1863 yılında Fransa’da Paris kentinde yapılan Köpek şovundan sonra popüler olmuştur. Bunun nedeni, bugün bilinen görünümünü Beauceron ile Barbet ırkı köpeklerin çiftleştirilmesinden sonra kazanmış olmasıdır.
62.BRÜKSEL GRİFFONU
ÖZELLİKLERİ
Familya: Terrier, Arkadaş
Diğer Adları: Griffon Belge, Belgian Griffon, Griffon Bruxellois, Belçikalı Griffın
Rengi: Kızıl, Kırmızımsı kahverengi, Siyah ve Sarımsı kahverengi, Siyah
Çıkış Yeri: Belçika
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Küçük haşere ve fare avı, Arkadaş köpeği
Günümüzdeki İşlevi: Arkadaş köpeği
Ortalama Ömür: 12-15 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 4-5/4-5 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 18-20/18-20 cm
Egzersiz İhtiyacı : 5
Enerji Seviyesi : 8
Taranma İhtiyacı : 8
Eğitilebilirlik : 7
Oyunculuk : 8
Sıcakkanlılık : 8
Bekçilik : 10
Koruma : 3
Köpeklerle Dostluk : 7
Hayvanlarla Dostluk : 7
Çocuklarla Dostluk : 7
Yabancılarla Dostluk : 7
Sıcağa Dayanıklılık : 5
Soğuğa Dayanıklılık : 5
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Brüksel Griffonu köpeği, duygulu, canlı, meraklı, zeki, içe kapanık bir köpektir. Brüksel Griffonu köpeğinin mutlaka evde uyuması gerekir. Brüksel Griffonu köpeği bekçi köpeği veya koruma köpeği olabilir. Brüksel Griffonu köpeği tüylerinin belirli aralıklarla traş edilmesi zorunlu olan bir köpek ırkıdır.
NELER YAPAR
Brüksel Griffonu köpeği, fare avı ve evi korurken sürekli havlama özelliğiyle terrier mizacını açığa vuran, insana eşlik eden bir köpektir.
KÖKENİ
Brüksel Griffonu köpeği, 1800’lü yıllarda Yorkshire, Affenpinscher, Minyatür schnauzer ve Pug cinsi köpeklerin çiftleştirilmesiyle elde edilmiş bir köpek ırkıdır.
63.BULLMASTİFF
ÖZELLİKLERİ
Familya: Çiftlik köpeği, Mastiff (Bull)
Diğer Adları: -
Rengi: Açık kahverengi, Kızıl, Benekli
Çıkış Yeri: İngiltere
Çıkış Tarihi: 1800'ler
Orjinal İşlevi: Ev koruma
Günümüzdeki İşlevi: Arkadaş
Ortalama Ömür: 8-10 yıl
Kilo Erkek/Kilo Dişi: 50-59/45-54 kg
Boy Erkek/Boy Dişi: 64-69/61-66 cm
Egzersiz İhtiyacı : 7
Enerji Seviyesi : 2
Taranma İhtiyacı : 2
Eğitilebilirlik : 2
Oyunculuk : 2
Sıcakkanlılık : 6
Bekçilik : 10
Koruma : 10
Köpeklerle Dostluk : 6
Hayvanlarla Dostluk : 8
Çocuklarla Dostluk : 8
Yabancılarla Dostluk : 2
Sıcağa Dayanıklılık : 2
Soğuğa Dayanıklılık : 7
TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bullmastiff, yapısı güçlü, ama hantal olmayan bir köpektir. Bullmastiff, neşeli, korkusuz, dengeli, iteatkar ve duyguludur. Ancak Bullmastiff enerjik bir sahibinin emrinde olmalıdır.
Bullmastiff, yeterince egzersiz imkanı sağlandığında apartmanda da yaşayabilir. Bullmastiff, ev içinde çok hareketli değildir ve küçük bir bahçe de ihtiyaçlarını karşılayabilir. Bullmastiff fazla sıcağa karşı hassas bir köpektir. Bullmastiff köpekleri tembel olabileceklerinden düzenli egzersiz onları zinde tutacaktır.Bullmastiff köpekleri kilo alma eğilimindedirler. Bullmastiff köpeğinin kısa ve sert tüylerinin bakımı sadece haftalık fırçalama gerektirir. Bullmastiff köpeğinin büyük gövdesi taşıyan tırnaklarıdüzenli kontrol edilmeli ve kısa tutulmalıdır.
NELER YAPAR
Bullmastiff köpeği zaman zaman inatçı olsa da iyi huylu ancak dikkatli bir bekçidir. Bullmastiff köpeği kışkırtılmadığı sürece sakin, korkusuz ve koruyucudur. Bullmastiff köpeği nedensiz saldırmasa da davetsiz misafiri yere yıkar ve onu zarar vermeden orda tutar. Bullmastiff köpeği aynı zamanda çocuklara karşı çok töleranslıdır. Bullmastiff köpekleri insan sevgisine ihtiyaç duyarlar. Bullmastiff köpeği aşırı derecede güçlü bir köpektir ve onun için disiplinli ve güçlü bir sahip idealdir. Bullmastiff köpeğine güvenlik açısından sıkı bir iteat eğitimi şarttır. En azından tasmayı çekmeden yürümesi öğretilmelidir. Bullmastiff köpeğinin insanlar ve diğer köpeklerle çok iyi sosyalleştirildiğinden emin olunmadan köpeği toplum içine çıkarmamalıdır. Bullmastiff diğer köpeklere karşı saldırgan ve insanlara karşı mesafelidir. Bullmastiff, yavruyken birlikte büyütülürse diğer ev hayvanları ile arası iyidir. Bullmastiff, Mastiff'den daha agresif bir köpek ırkıdır. Bullmastiff köpeğinin horlama ve salya akıtma eğilimi olabilir. Bullmastiff köpeği yavruları erişkin oluncaya kadar biraz sakardır. Bullmastiff köpekleri ses tonuna karşı çok duyarlıdır. Bullmastiff zor bir köpek ırkı değildir ancak disiplinli bir sahibe ihtiyaç duyar. Bullmastiff asla bir yere kapatılmamalıdır.
TARİHÇESİ
Bullmastiff köpek ırkı 19. yüzyılda Mastiff ile Bulldog köpekleri melezlenerek elde edilmiştir. Bullmastiff büyük toprak sahiplerinin arazisindeki kaçak avcıları izlemek, bulmak ve zaptetmek amacıyla üretilmiştir. Sert ve tehdit edici olan Bullmastiff köpeklerine kaçak avcıları yakaladıklarında ısırmamaları öğretilirdi.
Bekçilerin bu köpeklere ihtiyaçları azaldıkça gece kamuflajına yardımcı olan koyu kaplan deseni rengin yerine sarımsı açık kahve renkte olan Bullmastiff köpekleri daha popüler olmaya başladı. Bullmastiff köpeği, av sırasında koruyucu, ordu ve polis görevlerinde yardımcı ve Güney Afrika elmas şirketlerinde bekçi köpekliği yapmış bir köpektir. Günümüzün Bullmastiff'i güvenilir bir aile köpeği ve koruyucusudur. Bullmastiff köpeği avcı ve koruma köpeği olarak çok değerlidir, ordu ve polis faaliyetlerinde yardımcı olur.
Sağlıklı günler dileği ile…

Doç.Dr. Ali AYYILDIZ – İnsan Anatomisi Uzmanı Dr. (Ph.D.) – Veteriner Hekimi
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Dünya Köpek Irkları 2 - B Harfi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali AYYILDIZ Fotoğraf
Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ
Antalya
Veteriner Hekim
İnsan Anatomisi Uzmanı Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın Yazıları
► Köpek Göz Hastalıkları ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Kedi - Köpek Kılı Vet.Hek.Bora BİLGİN
► Yavru Köpek Bakımı Vet.Hek.Dr.Mahir KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Dünya Köpek Irkları 2 - B Harfi' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Antiviral İlaçlar Nisan 2020
◊ Latince Atasözleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:19
Top