2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik ve Beslenme
MAKALE #19309 © Yazan Dyt.Selin ÇAVDAROĞLU | Yayın Ocak 2018 | 2,107 Okuyucu
GEBELiK ve BESLENME

Annenin, gebelik boyunca yeterli ve dengeli beslenmesi büyük önem arz etmektedir. Anne adaylarının dikkat etmeleri gereken birinci nokta yeterli, dengeli, çeşitli beslenme bakımından eskiye oranla daha dikkatli olmaktır.
Bir anne adayının 1. ve 2. trimesterde 300 kalori, 3. trimesterde fazladan 500 kalori alması yeterlidir. Daha fazlası gerekli değildir.
Gebelik boyunca kilo alımı için;
Gebelik dönemi boyunca;
Normal kiloda gebeliğe başlayan bireyler için : 12-15 kg alım,
Kilolu bireyler için 7-11,5 kg alım,
Obez kabul edilen bireyler için 6 kg alım öngörülür.
Sağlıklı bir çocuk dünyaya getirmek için özellikle hamileliğin ilk aylarında yeteri kadar folik asit alımının önemini biliyoruz. Doğum kusurlarının önlenmesi için gerekiyorsa ek folik asit desteği de kullanmak mümkündür. Hamilelik döneminde omega-3 yağ asitlerinden zengin bir beslenme planı yapmak da önemlidir. Haftanın 2-3 günü balık yemek bu ihtiyacı karşılayabilir. Omega-3 yağ asitleri anne karnındaki bebeğin büyüyüp gelişmesi, özellikle beyin, omurilik ve gözün retina tabakasının sağlıklı oluşması için temel yapı taşlarıdır. Hamile kadınların balık seçimi yaparken yüksek düzeyde cıva içerme riski olan, kirlenmiş denizlerden avlanmış, iri, büyük, yaşlı balıkları yememelerini tavsiye ediyorum. Doktorlar tarafından önerilen kompleks vitamin destekleri gebelerin ihtiyacı olan folik asit ve omega-3’ü karşılamak için yeterlidir
Hamilelik döneminin önemli ihtiyaçlarından biri de demirdir. Demir eksikliği anneyi de karnındaki bebeği de sağlık yönünden riskli duruma sokar. Bu nedenle demirden zengin yiyecekler (kırmızı et, yeşil sebzeler) yemeleri ve demir desteği konusunda doktorlarıyla konuşmaları faydalı olur. Demir içeriği yüksek gıdaların yanında kalsiyum içeren yoğurt, peynir, süt ürünleri tüketmek demirin yararlılığını azaltır. Bunun yanı sıra C vitamini yüksek gıdalar ile tüketmek yararlılığını arttırır. Et yenilen bir öğünün yanında bol limonlu yeşil salata tüketmek anneye ve bebeğe ihtiyacı olan desteği sağlar.
Gün içerisinde sık sık ve az az olacak şekilde yemek yenilmesi gerektiği klasiği, bu dönemde gerçekten çok önemli. Gün 3 öğün değil, 6 öğün olacak şekilde planlanmalıdır. Bu şekilde hem çeşitlilik hem de kan şekeri dengesi sağlanacaktır.
• Hamileliğiniz süresince çay ve kahve tüketiminde kısıtlamalar yapmak gerekmektedir. İçecek olarak ayran, süt ve taze meyve sularını tercih etmek en güzeli olacaktır.
• Sebze ve meyvelerinizi tüketmeden önce çok iyi yıkanmalı, mevsim dışı sebze ve meyveleri tüketilmemeli.
• Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalı.
• Tuz kısıtlaması gerektiren bir durumunuz yoksa yemeklerinizi normal tuzlu yiyiniz. İyotlu tuz kullanınız. (Konserve, salamura yiyecekler ve turşu seyrek tüketiniz)
• Hazır yiyecek ve içecekleri (hazır çorba, meşrubat, hazır meyve suları, et su tablet) tüketmeyiniz.
• Haftada 2 gün balık, 2 gün tavuk, 2 gün kırmızı et ve 1 gün de kurubaklagil şeklinde protein kaynağı ve et grubu besinlerden yararlanabilirsiniz.
• Alınan proteinin; %60’ının biyolojik değeri yüksek besinlerden geliyor olması önemlidir. Ek olarak 20 gr/gün protein ön görülür. Bu da yaklaşık olarak 2 köfte kadar et/tavuk/balık + 2 su bardağı süt/yoğurt kaynağıdır.
• Alınan yağ; enerjinin %30’unu karşılamalıdır. Yağ alımının büyük bir kısmının Omega-3 (EPA VE DHA) ‘den sağlanması gerekmektedir.
• Karbonhidrat, enerjinin %50-60’ını oluştururken, gebelik sürecinde karbonhidrat alımı için ek takviye gerekmemektedir. Ancak daha çok kompleks karbonhidratlar ve lif içeriği yüksek besinlere yönelinmesi doğru tercih olacaktır.
• Her öğünde her besin grubundan yiyecekler tüketerek beslenmenizde çeşitlilik sağlayınız.
• Çiğ et, çiğ köfte, iyi pişirilmemiş sucuk, iyi pişirilmemiş yumurta, mayonez ve pastörize edilmemiş sütleri tüketmekten kaçınmak gerekir.
• Mutlaka 8-10 bardak su için. Kola, gazoz ve şekerli içecekleri aşırı tüketmeyin. Fazla maden suyu içmeyin. Sıcak günlerde, aldığınız sıvı miktarını artırın.
• Hamilelik sırasında kilo verdici diyet yapılması doğru değildir.

Uzm. Diyetisyen Selin Çavdaroğlu
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Selin ÇAVDAROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Selin ÇAVDAROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Selin ÇAVDAROĞLU'nun Makaleleri
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Gebelik Diyabeti ve Beslenme Dyt.Nazlı ŞİŞİK
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Melis İĞLİ YILMAZ
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Nesil ÇAĞANSOY
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Aylin ÇERÇİ
► Gebelik Öncesi Beslenme Dyt.İlkay KIVRAK
► Gebelik Döneminde Beslenme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
► Gebelik ve Emziklilik Döneminde Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebelik ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 90 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:19
Top