2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sosyal Medya Fenomenliği
MAKALE #19330 © Yazan Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN | Yayın Şubat 2018 | 6,402 Okuyucu
SOSYAL MEDYA FENOMENi OLMAK

Sınırsız özgürlükler dünyası Sosyal Medya’ya, akın akın göçümüz devam ediyor. Şimdilik nüfusumuz, 2.307 milyar. Bu sanal topluluğun, Sosyal Psikolojisine bir göz atalım.
Digital’in 2016 raporlarına göre; 7.395 milyar olan dünya nüfusunun, 3.419 milyarı internete bağlanıyor. 2.307 milyar insan sosyal medyayı aktif kullanırken, bunun 1.968 milyarı mobil cihazlardan Sosyal Medya dünyasına geçiş yapyor. Peki bu insanları Sosyal Medya dünyasına akın ettiren ţey sadece özgürlük hissi mi?

Sosyal Psikolojinin temelinde sosyal etki denilen fenomen yatar. Sosyal etki, diğer insanların söylediklerinin, eylemlerinin ya da yalnızca varlıklarının, düşüncelerimiz, duygularımız ve davranışlarımız üzerinde ki etkisidir. Bu fenomen Sosyal Medya dünyasında da geçerliliğini korumaktadır. Bedenen yanımızda olmayan insanların sanal varlıkları bizi etkilemeyi sürdürür. Sosyal Medya insanları, tesadüfen ya da zorunlu olarak birarada olmazlar, ilgi alanlarına göre ve kendi seçtikleri insanlarla veya gruplarla sosyalleşirler. Bu durum da, kendilerini daha mutlu hissetmelerini sağlıyor.
Sosyal Medya dünyasında, beden ve ses yerini harflere ve emojilere bırakmıştır. Özellikle sözlü iletişimde başarısız ve beraberinde de asosyal olan insanlar, tüm endişe ve korkularını gerçek dünyada bırakıp, kendilerini sanal dünyanın rahat ortamına bırakmışlardır. Eğlenme, kendini eğitme, dayanışma arama veya arkadaşlık beklentilerine karşılık bulmaya çalışmışlardır.

Sanal dünya yani Sosyal Medyada ki ünlülere fenomen deniyor. Sosyal Medya dünyasında ki insanların çoğu fenomen olmak ister. Peki biz neden beğenilmek ve bolca takip edilen olmak istiyoruz? Sadece özgürlüğün tadını çıkarıp, kaygılarımızdan uzak fikirlerimizi paylaşmak neden bize yetmiyor. Toplumun baskısından sıkılıp, kendimizi attığımız özgür dünyada, paylaşımlarımızın diğer insanlar tarafından beğenilmesi ile neden bu kadar ilgileniyoruz. Like sayımız mutluluğumuza neden bu kadar tesir ediyor. Psikolojiye göre bunun temel nedeni çocukluk yıllarından gelen değersizlik ve yetersizlik duygusu veya aşırı değer yüklenmiş olma halidir.

Sanal dünyada yaratılan sanal gerçeklik, aslında insanlara bedenleriyle asla bulunmadıkları bir ortamda bulunmuş hissi yaratıyor. Yarattığı bu his de bağımlılık yapıyor. Gerçekle sanalın karma karışık olduğu bir dünyada, demek ki bir şekilde ruhumuzun aradığını buluyoruz ki o dünyadan vazgeçmek istemiyoruz.

Bugün Psikoloji Dergisi'nin bize hatırlattığı gibi, insanlık yaklaşık 10.000 yıl öncesine kadar avcı ve toplayıcılardan oluşan bir ırktı . Dolayısıyla insanlar, milyonlarca yıl boyunca dünyada sadece% 99'unu avcılık ve toplayıcılık yaparak hayatlarını geçirdiler. Temel içgüdülerimizin hala bu yaşam tarzından şekillendiğini düşünüyoruz. Avcılık zamanları çok uzun geçmiş olmasına rağmen, bu içsel ihtiyaçlara cevap verme dürtüsü çok bozulmamıştır. Görünen o kadar basit ki, Facebook ve Pinterest gibi parmak uçlarımızda platformlar kullanmak, bilinçdışı uyaranları harekete geçirerek duygusal bir vızıltı gibi memnuniyet yaratıyor. Sosyal medyada arama ve bulma bir geyik bulmak ve eve getirmek gibidir.

İŞ DÜNYASINDA Kİ SOSYAL MEDYA FENOMENLİĞİ

Toplumsal ifade ve iş pazarlamacılığının gerçekte birbirine ne kadar bağlı duygusal satışlarının olduğunu keşfetmek sizi şaşırtabilir. Araştırmacılar şunları buldular: IPA dataBank'ýn veri analizi yoluyla, 1.400 başarılı reklam kampanyasından vaka incelemeleri, duygusal içeriğe sahip kampanyaların neredeyse iki kat daha başarılı olduğunu ortaya koydu. Bu sebepten iş dünyasında da sosyal medyanın önemi oldukça yaygın.

NEDEN HEP MUTLU ANLARIMIZI PAYLAŞMAK İSTİYORUZ?

Duygu, içerikten daha da bulaşıcıdır! Ve olumlu duygu daha çabuk yayılır. Psikoloji Bugün, sosyal medyadaki olumsuz yayınların yalnızca 1.29 tekrar paylaşımla sonuçlandığını ancak olumlu yayınların ortalama 3.75 kazandığını tespit etti. Bu sadece olumlu bir mesaj değil, önemli olan olumlu bir duygusal bağlantıdır. Genelde olumlu duyguların yayınlandığı paylaşımların tıklanmasınn bazı sebeplerinden biri; insanlar genelde tehlike anında kaçmayı, görmemeyi tercih edebilir. Buda bir savunma mekanizmasından kaynaklıdır.

Genel olarak baktığımızda sağlıklı iletişim her zaman yüz yüze olanıdır. Sosyal medyayı kullanmak ile sosyal medyaya bağımlı olmak oldukça farklı kavramlardır. Biz hangi seviyedeyiz buna dikkat etmek bizim yararımıza olur. Günlük hayatta işlevsel olarak varolabilmek bir beceridir. Sosyal medyanın aşırı kullanımı bu becerilerimizi köreltip, iletişim problemlerine yol açabilir. Sosyal medya fenomeni olmak isterken kendimizi internet bağımlısı olarak bulabilmek arasında ince bir çizgi vardır. İnternet bağımlısı olduğunuzu düşünüyorsanız bir klinik psikolog veya psikiyatristten yardım alınız.

Uzman Klinik Psikolog
Aslıhan DEĞERLİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sosyal Medya Fenomenliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi61 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN'ın Makaleleri
► Sosyal Medya Psikolojisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Sosyal Medya ve Mahremiyet Psk.Eyüp TUNAHAN
► Sosyal Medya ve İlişkiler Psk.Özlem SANAN ŞENBAY
► Sosyal Medya Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
► İnternet ve Sosyal Medya Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
► Sosyal Medya Mutluluk İlişkisi Psk.Çağlar VAR
► Sosyal Medya Aşkları ve Psikoloji Psk.Rüveyda ÇELENK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Sosyal Medya Fenomenliği' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Taraftar Psikolojisi Mart 2019
► Sporun Psikolojideki Yeri Kasım 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:37
Top