2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğum Sonrası Depresyonu
MAKALE #19332 © Yazan Uzm.Psk.Dilek KILIÇ | Yayın Şubat 2018 | 2,597 Okuyucu
Doğum Mucizesi Sonrası Annenin Depresyon Kabusu
Her şey ne güzel başlar oysaki, gebe kaldığını öğrenen annenin mutluluğu anlatılmaz yaşanır. Dokuz aylık kaygılı ama mutlu bir sonu olan bekleyiş tamamlanır. O minicik muhteşem mucizeye kavuştuğumuz an gelir. İnsanoğlunun ilk var olduğu andan itibaren süregelen doğum mucizesi gerçekleşir.
Bazı anne adayları için doğum; oldukça zorlu, bazıları için ise daha olağan gerçekleşir. Hastaneden eve varıldığında anne ve baba yanlarındaki o minik mucize ile yeni bir yaşama merhaba demiş olurlar.
Aileye yeni katılan bu birey herkesten ve her şeyden daha öncelikli ve önemli bir yere sahip olur. Anne kendi bedenindeki acılara duyarsızlaşıp, sadece bebeğine odaklanır. Bazen sezaryenin sıkıntıları bazen meme ucu yaraları bazen 7/24 uykusuzluk anneyi canından bezdirir.
Anneanne, babaanne ve diğer aile büyüklerinin tavsiyeleri başlar. Aman kızım şöyle uyut, aman böyle yıka, aman altına şöyle dikkat et, aman şu sıklıkta emzir, aman şöyle kucakla der dururlar. Bitmez tükenmez tavsiye seli altında anne iyice boğulur. Anne ne yaparsa yapsın, büyüklerin mutlak ya daha iyi fikirleri ya da daha farklı fikirleri vardır. Bunlara uyulmaması da pek hoş karşılanmaz.
Baba da; yavrusu için hem endişeli, hem mutlu, hem de ne yapacağını bilemez halde bir mecnun misalidir başlarda. Anneye yardım etmeye çalışır, aynı zamanda sabahın köründe işe gideceği için uyumak da ister. Emzirme işi her gece rutin annenin işi olduğundan istese de çok yardımcı olamaz zaten.
Yeni anne olan kadın, hem yeni sürece alışmaya çalışır hem de eski sorumluluklarını devam ettirmeye. Başka çocukları varsa onların annelik beklentilerini de karşılamalı, evin yemeğini de temizliğini de, eşine olan sorumluluklarını da, hem kendi büyük ailesine hem de eşinin büyük ailesine olan sorumluluklarına da. Hem eve çocuk görmeye gelen misafirlere de hem iş yerindeki arkadaşlarına da. Evinde yardımcısı var ise, onu da planlamaya dahil ederek iş bölümü yapar ama başlarda öğretme sorumluluğu da anneye ait olduğundan bu bile ciddi iş yükü oluşturur.
Bir yandan bedenindeki fiziki değişime adaptasyon sağlamaya çalışır diğer yandan tüm kimliklerinde başarılı olmaya. Tam her şeyi bir şekilde idare ediyorum derken işe tekrar başlayacağı zamanı düşünerek kaygıları tavan yapar. Acaba bebek bakıcı ile ne yapacak kaygısı, bakıcının kötü çıkma ihtimali kaygısını saymıyorum bile. İşler onsuz yürüyebilecek mi , iş yerine tekrar adapta olunabilecek mi, acımasız rekabet koşulları üstüne üstüne gelecek mi düşünceleri oldukça çıkmaza sokmuştur anneyi.
Derken aylar geçer, doğum kilolarından kurtulamayan, eşiyle baş başa yediği yemeğin tarihini unutan, bırak onu en son içtiği sıcak çayın zamanını,en son ne zaman kuaföre uğradığını unutan, yorulmuş hatta tükenmiş bir anne oluverir.
Her şeye rağmen bebeğini uyurken seyreden anne, enerji ve mutluluk kaynağını tekrar şarj eder. Bazen bu şarj işlemi depoyu doldurmaya yetmediğinde, kronik yorgunluk başlar.
Anne, artık kaygıları ile baş edemez hale gelir. Hep endişeli, yorgun, uykusuzluk, iştah değişimi, azalan libido, enerjisiz, isteksiz, üzgün ,öfkeli ve mutsuzdur. Ne eşine ne bebeğine ne de başka birine yetemediğini düşünür ve kendini oldukça başarısız ve mutsuz hisseder. Oysaki hayalindeki annelik bu değildi. Bunu fark ettiğinde acısı katlanmaya başlar. Hele etraftakiler eleştirilerini sıklaştırıp 'ne var canım ilk kez sen mi anne oldun' dediklerinde ya çok ciddi öfke patlaması olur, ya da bu öfkeyi kişi kendine yansıtarak ağır suçlamalara girişir depresyonun pençesine düşer.
Doğum sonrası olan bu depresyon anneyi; fiziksel, duygusal ve davranışsal değişikliğe ve karmaşaya sokmuştur. Bu belirtiler majör depresyon belirtileriyle benzerdir. Bu durumdaki annenin yardım alması mutlaktır. Annedeki hormonların, hamilelikteki oranının onda birine düşmesi ciddi bir kimyasal değişime yol açar. Bu duruma sosyal ve psikolojik değişimleri de eklediğimizde depresyon için uygun ortam oluşur.
Anne artık tıbbi yardım almalıdır. Öncelikle depresyonun varlığı ve şiddeti uzman tarafından tesbit ve teşhis edilir ardından tedaviye başlanır.
Tedavi değişkenlik gösterir. Bazı durumlarda anri-anksiyete ve ya antidepresan ilaçlar kullanılır. Yatılı tedavi de önerilerilebilir. Psikoterapi en etkin yöntemlerdendir. Bazen grup terapisi bazen ise bireysel terapi önerilir.
Doğum sonrası depresyonu , tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Yine de her hastalıkta olduğu gibi erken teşhiş çok önemlidir. Bu hastalığa yakalanmadan bebeğimizi keyifle büyütebilmemiz kesinlikle mümkündür. Elbette bazı hastalıklar, riskler, yaş gibi unsurları göz ardı edersek normal şartlar altında keyifle bu anların tadına varabiliriz.
Her şeyin yolunda gitmesi için lütfen yardım talep edin. Unutmayın uçakta giderken acil bir durumda oksijen maskeleri düştüğünde önce kendimize sonra bebeğimize maskesini takmalıyız. Aksi taktirde bayılır hem kendi hem bebeğimizin hayatını tehlikeye atmış oluruz. Size ve bebeğinize nasıl yardım edecekleri konusunda yakınlarınızı yönlendirin. Spor yapın. Yürüyüş, yoga, meditasyon yapın. Kitap okuyun,müzik dinleyin. Bir süreliğine belli aralıklarla evden uzaklaşın. Diyet yapacağınız zaman mutlaka uzman birinden yardım alın. Eşinizle özel saatler geçirin. Bebeğiniz uyurken sizde uyuyun. Dinlenin. Unutmayın vakit geldiğinde her şey yoluna girecek. Bir ömür bu özel anlarınızı anlatıyor olacaksınız.
Sevgilerimle,
Uzm. Psk. Dilek KILIÇ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Doğum Sonrası Depresyonu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dilek KILIÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dilek KILIÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dilek KILIÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dilek KILIÇ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi13 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dilek KILIÇ'ın Yazıları
► Doğum Sonrası Depresyonu Psk.Serap DUYGULU
► Doğum Sonrası Depresyonu Ne Zaman Yaşanır? Psk.Dnş.Reyhan Çakmak YEŞİLOVA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Doğum Sonrası Depresyonu' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:51
Top