2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Özgüvenli, Ayakları Yere Sağlam Basan Bir Birey Olsun. Ama Nasıl?
MAKALE #19401 © Yazan Psk.Dnş.Banu KAYIK | Yayın Şubat 2018 | 3,032 Okuyucu
Anne baba olarak benimsediğiniz tutumların, çocuklarınızın özgüven gelişimindeki rolü büyüktür. Benimsediğiniz bu tutumlar çocuğa aktarılır, çocuklar gözlem yoluyla içselleştirir ve benzer davranışlar geliştirirler. Çocukların bu davranışları karşısında vereceğiniz tepkiler, onların kendine güveni yüksek bireyler olarak hayata hazırlanmasında önemli adımlardır.

0-1 yaş aralığında bebeğe verilen ilgi ve koşulsuz sevgi, kuşkusuz özgüven gelişiminin temelini oluşturur. Koşulsuz sevgiyle dünyaya gözlerini açan bebek, kendini önce aile ortamında güvende hissedecektir.

Bebeklik döneminden itibaren sevilen, kucaklanan, ihtiyaçları anne baba tarafından fark edilen ve karşılanan çocuk korunduğunu hissederek kendine güvenecektir. İhtiyaçları zamanında giderilmeyen ve ilgisiz büyüyen çocuğun özgüven gelişiminde aksaklıklar olacaktır.

"Özgüvenli çocuklar yetiştirmek için anne-baba olarak neler yapmalıyız?"

• Her çocuk, erken çocukluk döneminde anne-babası tarafından terk edilme korkusu yaşar. Çocuk, şaka dahi olsa terk edilmeyle ilgili korkutulmamalıdır.

• Bebeklik döneminde onu koşulsuz seven, yeterli ilgi ve şefkati gösteren ve ihtiyaçlarını hemen karşılayan anne-baba, çocuk büyüdükçe yavaş yavaş geri çekilerek, yaş dönemine uygun bilgi ve becerilerini çocuğun kendisinin kullanmasına izin vermelidir. Çocuk bu sayede yapabileceklerini keşfetme imkanı bulacaktır.

• Çocuk büyüdükçe karşılaştığı problemler de çeşitlenecektir. Çocuğun karşılaştığı bu problemler karşısında anne-baba olarak direk çözüm sunmak yerine, onunla birlikte çözüm aramanız, çocuğunuzdaki neden-sonuç ilişkisi kurma ve problem çözme becerisini geliştirme imkanı sağlayacaktır. "Sence ne yapabilirsin?", "Bu durum karşısında ne yapabilirsin düşünelim..." gibi yönlendirmeler aracılığıyla çocuğunuzun muhakemesinin gelişmesine destek olabilirsiniz.

• Günlük hayattaki seçimleri konusunda da direk karar vermek yerine ona alternatifler sunarak kendi seçimlerini yapmasını desteklemek, onun, seçimlerine güvenen, karar verebilen güvenli bir birey olarak gelişmesini sağlayacaktır. Kendi kararlarını verip seçimlerini yaptığında, karşılaşacağı herhangi bir olumsuz durumda davranışın sorumluluğunu alabilmesi önemlidir. Ailede seçimler yapabilen çocuk, sosyal ortamda da bu duruşunu sergileyecektir.

• Çocuğunuzun karşılaştığı ya da karşılaşması muhtemel herhangi bir başarısızlık karşısında onu cesaretlendirmeniz, ona mücadele etmesi gerektiği konusunda yardımcı olacaktır.

• Yaptığı herhangi bir hata karşısında kızıp eleştirerek onun güvenini sarsmak yerine hataların doğruyu öğretici birer basamak olduğu çocuğa anlatılmalıdır. Hatta kendi yaşamınızdan örnekler vererek onu yüreklendirmek, hatasını fark edip telafi etme yoluna gitmesini sağlayacaktır.

• Çocuğunuzu haklı olduğu durumlarda tebrik ederek onaylamak, haksız olduğu durumlarda da davranışını gözden geçirmeye sevk etmek, özgüven gelişimi adına doğru bir davranıştır.

• Özellikle erken çocukluk döneminde çocuğunuza vereceğiniz ev içi sorumluluklar, onun evde bir birey olduğunu hatırlatacaktır. Eve katkıda bulunmak, bir işin onun takibi ve sorumluluğunda olduğunu hissetmek, onun özgüven gelişimi için oldukça önemlidir.

• Çocuğunuz büyüdükçe onu özellikle özbakımla ilgili işlerini kendisinin yapabileceği konusunda desteklemek, bebeksi davranışlardan uzaklaştırarak ona büyük bir güven ve bağımsızlık duygusu yaşamasını sağlayacaktır.

• Çocuğunuzla iletişim kurarken her zaman özenli olmalı, göz teması kurarak dinlemeli ve onu geçiştirmemelisiniz. Bırakın çocuğunuz yaşadıklarını size anlatsın. Bu, olayları süzgeçten geçirmesini sağlamanın yanında kendini ifade etme becerisini de geliştirir. Size anlattığı şey bazen saçma gelse bile, o önemsediği ve paylaşmaya değer gördüğü şeyi sizinle paylaşıyor. Onunla kurduğunuz iletişimin, onun da çevresiyle kuracağı iletişime temel hazırladığını asla unutmayın.

• Çocuğunuzun duygularını ifade edebiliyor olması önemlidir. Önce siz ona ne hissettiğini sorarak duygularını tanımasını sağlayabilirsiniz. Duygularını tanıyan çocuk, davranışlarını da yönetebilecek, sorumluluk alacaktır.

• Ona farklı sosyal alanlara girme olanağı tanıyın. Her zamankinden farklı insanlarla tanışmak ve onlarla gerektiğinde iletişim kurabiliyor olmak, özgüven gelişiminde önemli rol oynar.

• İlgi alanlarını destekleyin, hobiler edinmesini sağlayın. Bir şeyler ürettikçe ve yeni şeyler öğrendikçe kendine güveni artacak ve kendini daha başarılı hissedecektir.

• Akranlarıyla ve varsa kardeşleriyle asla kıyaslamayın. Her çocuk ayrı bir bireydir. Unutmayın, birinin güçlü tarafı, diğerinin zayıf tarafı olabilir.

Çocuğunuzu iyi tanımak, ihtiyaçlarını görebilmek amacınız olsun.
Biliyorum, çocuklarınız sizlerin en kıymetlileriniz. Ancak onların sizden bağımsız bireyler olduğunu unutur, her ihtiyaçlarına önce siz koşar, ona sorumluluk vermezseniz evde lider, sosyal ortamda ve kendi içinde özgüvensiz bir kişi olarak hayata devam edecektir. Ona bazen "kıyamadığınız" noktaları mutlaka kendi içinizde veya eşinizle değerlendirmeli ve akılcı yaklaşmaya çalışmalısınız.

Güzel bir ay geçirmeniz dileğiyle,
Banu Kayık Tütüncü
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Özgüvenli, Ayakları Yere Sağlam Basan Bir Birey Olsun. Ama Nasıl?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Banu KAYIK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Banu KAYIK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Banu KAYIK Fotoğraf
Psk.Dnş.Banu KAYIK
Denizli
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Banu KAYIK'ın Makaleleri
► Çocuğum Mastürbasyon Yapıyor, Nasıl Davranmalıyım ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Özgüvenli Yaşamak İçin Psk.Deniz AKINCI
► Özgüvenli Çocuklar Yetiştirebilmek Psk.Gözde EMİK AKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Özgüvenli, Ayakları Yere Sağlam Basan Bir Birey Olsun. Ama Nasıl?' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ödül ve Ceza Kasım 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:02
Top