2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emzirme Döneminde Anne Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?
MAKALE #19440 © Yazan Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU | Yayın Mart 2018 | 3,653 Okuyucu
Emzirme döneminin ne kadar önemli ve değerli olduğunu artık hemen hemen her Anne farkındadır. Anne sütüyle büyüyen bebeklerin, anne sütüyle beslenmeyen bebeklere göre daha sağlıklı büyüdükleri uzmanlar tarafından ispatlanmıştır.( Emzirme döneminde beslenmeyle ilgili dikkat etmemiz gereken 5 önemli husustan bahsedeceğim.)
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki: Emzirme sürecinde hem annenin ve hem de bebeğin doğru ve sağlıklı beslenmesi çok önemlidir. Bu sürecimizi emziklik ve emziklik sonrası süreç olarak 2 ayırararak beslenmemize dikkat etmemiz gerekmektededir. Emziklik sürecinde olan bir annenin beslenme listesinde hemen hemen bütün besin gruplarını içeriyor olmasına dikkat etmeliyiz ve bununla beraber vitamin, mineral bakımından zengin beslenme programı oluşturulmalıdır.
Anne sütünü bebek sağlığında ve beslenmesinde yerine geçilmeyecek muazzam bir besin ürünüdür. Anne sütünü herhangi bir besin grubu dolduramaz.
Emzirme sürecinde tüm besin gruplarından doğru ve düzenli miktarlarda tüketmeliyiz. 3 ana ve 4 ara öğün olmak üzere günde toplam 7 öğün tüketmeye özen göstermeliyiz.
Önceden de belirttiğimiz gibi Emzirme sürecinde Anne beslenmeside önemli rol oynamaktadadır ve dikkat etmemiz gereken hususlardan bazıları şunlardır;
Süt yapıcı özelliğe sahip olan besinler;
1-)Kara lahana, ıspanak ve özellikle dereotu gibi yeşil yapraklı sebzeler,
2-)Baklagiller( Nohut, fasülye)
3-)Zengin yağ içeriklerine sahip olan kuruyemişler ( Ceviz, antep fıstığı, yer fıstığı )
4-) Sarımsak,
5-) Brokoli, Isırgan Otu, Ispanak ( Doğum sürecinden 2-3 hafta uzak durduktan sonra ürünlerimizi tüketmek faydalıdır.)
6-)Yarım yağlı süt, yoğurt, peynir ( Kalsiyum Deposu)
7-)Yağlı Balık; Annenin günlük enerjisinin ortalama yüzde 30-35'ini yağlardan alması gerekmektededir, o yüzden haftada 2 kez balık tüketilmelidir.
8-) Kırmızı Et;Gebelik ve emziklilik dönemi süresince annenin düzenli ve dengeli protein tüketimi bebeğin gelişimi ve sağlıklı büyümesi için oldukça önemlidir. Bu sebeple beslenme listemizde hayvansal ve bitkisel ağırlıklı proteinlerin annenin beslenme programında yer alması gerekmektededir.
Emzirme Döneminde Dikkat Etmeniz Gereken Durumlar?
1-) Sigara, Nargile ve Alkoldan uzak durulmalı; Avrupa' da ve Amerika'da yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda nikotin grup ürünlerinin anne sütü üretimini kıstığı açıklanmıştır.
2-) Emzirme sürecinde doğal olarak kilo kaybı yaşanacağından dolayı, annenin diyet programına girmesi pek mantıklı bulunmaz.
3-) Tatlı ürünleri tercih edilmek istenirse, sütlü tatlılara önem verilmesi gerekmektededir. ( Sütlaç, Güllaç, Muhallebi özellikle tavsiye edebilirim.)
4-) B ve D vitamini takviye destekleri alınmalıdır. ( B vitamininde tam buğday ve tahıllı ürünler tercih edilip, D vitamini için uskumru,somon, tuna takviye desteği alınmalıdır.)
5-) Aile hikayenizde gıda alerjisi mevcutsa; alerjisi olduğunuz ürünlerden vazgeçmeniz gerekmektededir. Gaz sancısı olan ürünlerden emziklik sürecinin ilk periyodunda tüketilmemeye dikkat edilmelidir.( Brokoli, Lahana )

Peki Emzirme Döneminde Diyet Yapılır mı?
Emziklik sürecinde annenin ilk 5 ay süresince zayıflamak veya eski kilosuna kavuşabilmek için diyet yapmaması gerekmektededir. 6. aydan itibaren beslenme uzman desteği ile sağlıklı ve dengeli bir sağlıklı beslenme programı uygulanmalıdır.
Emzirme döneminde beslenme uzmanı ve diyetisyenlerle görüşüp onlardan profosyenel destek almak en akıllıcası olacaktır.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emzirme Döneminde Anne Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Merve KALELİOĞLU Fotoğraf
Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi166 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU'nun Yazıları
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Berfin Ceren ALIŞIR
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Ayşenur SERVET
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Rüya KURU
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.Nilay KEÇECİ
► Emzirme Döneminde Beslenme Dyt.İrem ÇELİK TÜTÜNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Emzirme Döneminde Anne Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 69 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ketojenik Beslenme Haziran 2019
◊ Fodmap Diyeti Ocak 2020
◊ Buğday Çimi Ocak 2020
◊ Arpa Çimi Ocak 2020
◊ Gebelikte Beslenme Ocak 2020
◊ Yulaf Ezmesi mi? Müsli mi? Granola mı? ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:19
Top