2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınlarda Cinsel Tiksinti Bozukluğu
MAKALE #19464 © Yazan Serkan ÖZCAN | Yayın Mart 2018 | 4,040 Okuyucu
Cinsel tiksinti bozukluğu, kişinin sürekli ve yineleyici olarak herhangi bir cinsel aktiviteden ya da birleşmeden iğrenmesi, tiksinmesi ve buna bağlı olarak gösterdiği reaksiyonlarla ortaya çıkan cinsel işlev bozuklukları olarak tanımlanır. Bu aktiviteler öpüşme, cinsel organı görme, dokunma, oral seks olabileceği gibi, kişi genital salgılara birleşmenin kendisine ya da cinsel aktivitenin tümüne karşı tiksinme hissedebilir. Bozukluğu yaşayan kişi, tiksindiği konu her ne ise bununla karşı karşıya geldiğinde şiddetli gerginlik, sıkıntı, bazen öğürme, kusma, kendini çok kötü hissetme, hatta nadir durumlarda bayılma gibi belirtiler gösterebilir ve cinsel etkinlik sürdürülemeyip yarım kalabilir. Buna bağlı olarak durumun sürekliliği nedeniyle cinsellikten veya tiksindiği cinsel aktiviteden kaçınma davranışı gösteren kişinin cinsel yaşamını olumsuz etkiler. Cinsel ilişkiden uzun süre, ileri derecede kaçma ve kaçınma davranışı ile belirli bir bozukluktur.
Cinsel tiksinti bozukluğu yaşayan kişilerde cinsel istek hat safhada azalmıştır ve cinsel isteğin daha şiddetli bir derecede ortadan kalkması söz konusudur. Cinselliğe karşı aşırı bir duyarsızlık, cinsellikten nefret ve öfke vardır. Bu nedenle cinsel tiksinti bozukluğu, cinsel isteksizlik probleminin daha ileri bir boyutu olarak düşünülmelidir.
Cinsel tiksinti bozukluğu yaşayan kişilere bakıldığında, sorun sıklıkla obsesif kişilik bozukluğuyla birlikte görülür. Bu kişiler aynı zamanda temizlik ve titizlik konusunda takıntılıdırlar. Bunun yanı sıra kaygı ve panik bozukluğu, ayrıca fobik kaçınmalar da cinsel tiksinti bozukluğuyla birlikte görülebilen rahatsızlıklardır. Dikkat çeken nokta ise, aslında bu kişilerin partnerleri ile bir sorunlarının olmamasıdır. Çoğunlukla partnerlerine bağlı, onlara aşık kişiler ancak bazı etkenler nedeniyle bu sevgilerini cinsellikte gösteremezler. Günah, ayıp ve yasak gibi değerlendirmeler öne çıkabilir.
NEDENLERİ
• “Ayıp, yasak, günah” gibi kavramlarla ifade bulan cinselliği aşağılama, cinsellikten kaçınma, cinselliği yasaklayan ebeveyn modelleri
• Cinselliğe olumsuz bakış açısı ve negatif değer yargıları
• Çocuklukta cinsel ilgi ve düşüncelere karşı yeterli duygusal desteğin sağlanamaması
• Cezalandırıcı ve engelleyici tutum
• Cinsel kötü davranılma, önceden yaşanmış cinsel travmalar(taciz, cinsel istismar ve tecavüzler)
• Aşırı muhafazakar ve katı dini kurallar ile büyüme
• Cinsellikle ilgili yasaklar ve katı ahlaki kurallar
• Cinsel ilişkinin ağrılı olması(disparoni)
TEDAVİSİ
Tüm cinsel sorunların tedavisinde söz konusu olan, danışanla doğru iletişim, güven ortamının sağlanması, eşin desteğinin sağlanması oldukça önemlidir. Tedavide cinsel organlar dışında duyarlı nokta egzersizleri, cinsel paniğe karşı sistematik duyarsızlaştırma teknikleri kullanılır. Anksiyetenin azalması sağlandıktan sonra kendi vücudunu ve cinsel organları tanıma, erotik masaj, pelvik taban kas egzersizleri ve erkek cinsel organlarına adaptasyon çalışmaları yaptırılır.
Bir Danışandan:
2 yıllık evli bir kadınım ama eşimle çok nadiren cinsel ilişkiye giriyorum. Çünkü eşimin menisinin pis ve iğrenç bir şey olduğunu düşünüyorum ve çok rahatsız oluyorum. Son aylarda giderek artan bir cinsel isteksizliğim var. Evliliğim boyunca eşime dokunmakta zorlandım ve çoğu zaman bana dokunmasına da izin vermedim, çıplak olarak sevişmeyi de hep reddettim. Sevişmeden cinsel ilişkiye giriyoruz ve bunu da sadece çocuk istediğimizde yapıyoruz ama her seferinde ağrı ve acı hissediyorum, bulantım oluyor, çoğu zaman kusacak gibi oluyorum, donup kalıyorum, nedensiz bir korku içine giriyorum. Sadece adet dönemimde cinsel istek duyabiliyorum ve bu dönemde giyinik olarak eşime sürtünerek boşalabiliyorum. Eşim de beni çıplakken seyrederek mastürbasyon yapıyor ve rahatlıyor. Neden mi böyleyim? Çünkü 7 yaşlarındayken cinsel tacize uğradım... Artık bu tacizi ve bana kalan kötü mirasını geride bırakmayı, çocuk sahibi olmayı ve normal bir cinsel ilişki yaşamayı istiyorum..."

Kaynaklar:
• CİSED Cinsel Terapi Eğitimi Ders Notları/Dr.Cem Keçe
• Cinsel Terapi Sistemik Seks Terapisi/Gerald R. Weeks, Katherine M. Hertlein , Nancy Gambescia
• Cinsel Terapi/Helen Singer Kaplan
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınlarda Cinsel Tiksinti Bozukluğu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Serkan ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Serkan ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan ÖZCAN Fotoğraf
Serkan ÖZCAN
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Sosyal Hizmet Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Serkan ÖZCAN'ın Yazıları
► Kadınlarda Cinsel İstek Bozukluğu Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kadınlarda Cinsel Tiksinti Bozukluğu' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ G Noktası Kasım 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:36
Top