2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çölyak Hastası Olmadığından Emin Misin?
MAKALE #19473 © Yazan Dyt.Ferdi ÖZTÜRK | Yayın Mart 2018 | 2,708 Okuyucu
ÇÖLYAK HASTASI OLMADIĞINDAN EMİN MİSİN?

Kendini sağlam bilen hastanın, tedavisi olmaz.
EDDY FİSHER

Eskiden adına bu kadar aşina olmadığımız bir hastalık.. Çocukluğumuzdan itibaren; mahallede,okulda,ailede,sokakta,iş hayatında.. Belki de bu yazıyı okuyanlar arasında kendisinin çölyak hastası olmadığını bilmeyen binlerce kişi var. Neden mi? Çünkü tanısını koymak gerçekten kolay değil.

Hayat boyu süren, tahıl kaynaklı bir hastalık olan çölyak hastalığı, beslenmemizin en önemli parçası olan tahıl grubundan arpa, buğday, çavdar ve bazen de yulafın tüketilmesi sonucu bağırsaklarda ortaya çıkan bir sindirim sistemi hastalığıdır. Hastalığın temelinde bu saydığımız tahıl ürünlerinin içinde bulunan başta gluten proteininin gliadin adlı alt bölüntüsü olmak üzere bir takım başka proteinler yatmaktadır. Gluten içeren besinler tükettiğimizde bağırsaklarımız bu proteine tahammül edememekte, başta vitamin ve mineral olmak üzere vücudumuz için gerekli bazı besin ögelerinin sindirilimi ve emilimi azalmaktadır. Çölyaklı kişilerin bağışıklık sistemi hıncını ince bağırsaktan çıkarmakta ve oradaki küçük, parmak şeklindeki ince bağırsakta emilimi sağlayan villusların yapısını bozmakta ve düzleştirmektedir.Yiyecekleri ağzımıza aldığımız zaman kan dolaşımına katılabilmesi için bağırsaktaki villuslardan geçmesi gerekir. Bu yapı bozulduğundan kişi ne kadar beslenirse beslensin villuslar bozulduğu için emilim tam olarak gerçekleşmez ve kişi gerekli besin ögelerini alamayarak beslenemez. Bunun sonucunda yiyecekler emilemediği için kişide sindirim sistemi rahatsızlıkları boy göstermektedir.

Küçüklüğümüzden beri ishal olmayan, karın ağrısı çekmeyen yoktur aramızda, ya da gaz çıkartmayan veya nedensiz bir şekilde anlam veremediğimiz kilo kayıpları yaşayan, yorgunluk,

halsizlik hisseden.. Bunlar çölyak hastalığının belirtileri olabilir. Çölyak hastalığı hayatın herhangi bir döneminde tipik belirtilerle ortaya çıkabileceği gibi bazı hastalarda hiç bir belirti vermeden hafif bir şekilde seyredebilir. Çocuklarda daha çok ishal, büyümede gerilik ve kilo kaybı ile kendini belli ederken, yetişkinlerde ishalden çok karında gaz ve şişkinlik sıktır. İşte bu saydıklarımız çölyak belirtilerinin sadece birkaçı.Yaşamımızın her anında karşılaşabileceğimiz bu rahatsızlıkları basite almayın!

Sağlık bakanlığının hazırladığı raporda Türkiye’de Çölyak hasta sayısının 250 bin ile 750 bin arasında değiştiği, ancak hastaların sadece yüzde 10’una tanı koyulduğu ifade edildi. Gizli çölyaklılar daha fazla geç kaçmadan gerekli önlemleri almalısınız!

Siz kendinizi herkesten daha iyi tanırsınız. Bu belirtilerden bir kaçını kendinizde görüyorsanız ve soy ağacınıza baktığınız zaman çölyak hastası bireyler varsa geçmişinizde, gluten içeren bu gıdalardan belli süreyle uzak durarak vucudunuzdaki farklılığı gözlemleyebilir, çölyaklı olup olmadığınız konusunda doktorların yapacağı testler ve aşamalı uygulamalardan önce fikir sahibi olabilirsiniz.

Gluten, buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Piyasadaki birçok üründe yaygın olarak kullanılan gluten bazı kişiler için oldukça zararlıdır. Glutensiz diyeti zorunlu olarak uygulayanların dışında bir beslenme tercihi olarak uygulandığı da görülmektedir.

Kimler glutensiz besleniyor?

· Çölyak hastaları yaşam boyu diyet ile gluten içeren gıdalardan uzak durmaları gerekmektedir.
· Dermatitis Herpetiformis (DH) hastaları da glutene karşı duyarlıdır.
· Gluten ve buğday alerjisi olan kişiler de glutensiz beslenmek durumundadır.
· Günümüzde oldukça yaygın olan glutensiz beslenmeyi bir tercih olarak görenler de uygulamaktadırlar.

Diyetisyen Ferdi ÖZTÜRK


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çölyak Hastası Olmadığından Emin Misin?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ferdi ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ferdi ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferdi ÖZTÜRK Fotoğraf
Dyt.Ferdi ÖZTÜRK
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ferdi ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Susamış Olabilir Misin? Dyt.Şeyma SARAY
► Çölyak Dyt.Sinan YILDIZ
► Çölyak Hastalığı ve Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çölyak Hastası Olmadığından Emin Misin?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:22
Top