2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Her Zaman Her Lezzette Bir Alternatif: Hazır Kinoa Tozu
MAKALE #19474 © Yazan Dyt.Ferdi ÖZTÜRK | Yayın Mart 2018 | 3,475 Okuyucu
Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz bir besin olan kinoa önceleri hayvan beslenmesinde kaba yem olarak kullanılmaktayken şimdilerde insan beslenmesinde de yeri daha da bir önem kazanmıştır. Bilimsel adı chenepoidum quinoa olan bu bitkinin arkeolojik çalışmalarda M.Ö 3000 yılından beri yetiştirildiğine işaret etmektedir. Son 10-12 yıldır Amerikada sıklıkla kullanılan ve Amerikan halkının mutfağında ve besinlerinde yer alan kinoa ülkemizde yeni yeni kullanılıp tarımı yapılmaya başlanmıştır.
“Tüm Esansiyel Amino Asitleri Barındırıyor. ”Gıda ve Tarım Örgütü kinoayı insanın beslenme standartlarına son derece yakın olarak tüm esansiyel aminoasitleri sağlayan tek bitki olarak kabul etmektedir. İnsanlarda doku gelişimi için gerekli olan 8 esansiyel aminoasidin tamamı bu bitkinin tohumunda bulunmaktadır. Lisin, Sistein ve diğer tahıllarda miktarı düşük olan methionın aminoasidi de son derece yüksektir. Methionin yağların işlenmesinde ve yakılmasına yardım eder. Kinoada bu aminoasidin diğer tahıllara göre yüksek olması önemini daha da artırmaktadır. Ayrıca tam protein içeren bitkiler oldukça nadirdir. Elzem aminoasitlerin tamamına sahip bu besin vejeteryanlar arasında oldukça popülerdir. Kinoa tohumunda %5 yağ,%60 karbonhidrat ve %4 lif bulunur. Yağda eriyen A,D,K vitaminleri ve suda eriyen B ve C vitaminlerini içerir. Kinoa pütürlü olmaması ve ağızda acı tat bırakmadan hafif fındık tadı bırakması kinoa tozunun tercih edilmesinde güçlü etkenler olmuştur. Kinoa ve kinoa ununun çiğ tüketilememesi hazır kinoa tozunun her lezzette her zaman kullanılması tercih edilmesinde büyük etkendir. Süte, yoğurda, salatalarınıza, meyve sularınıza, meyve pürelerine, kahvaltılık gevreklere, çorbalara, sıcak içeceklerinize, smoothielerinizde tercih ettiğiniz ölçüde dilediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Öğütülmüş kinoa olan tozlarının kullanıldığı pratik bir tarif verelim.Soğuğu hissettiğimiz bu günlerde bağışıklık sistemimizi güçlendirecek bu antioksidan bombayı denemelisiniz.
"Atom Kinoalı İçecek Malzemeler"

• ½ Adet (60 g), Elma
• 3 Yaprak (15 g), ıspanak
• 2 adet küçük boy (50 g) Havuç
• 1 yemek kaşığı (10 g) kinoa tozu
• 1 su bardağı Su
Hazırlanışı:Elmaların kabuklarını soyup doğrayın, çekirdeklerini çıkarın. Ispanakların sadece yapraklarını alıp doğrayın, hemen ardından havuçların kabuklarını soyup doğrayın. Tüm malzemeyi blenderdan geçirdikten sonra kinoa tozunuzu ekleyip karıştırıp bu antioksidan karışımı tükeketelim, vücudumuzu güçlendirip hastalıklardan korunalım.

Kinoa tozu nasıl kullanılır ? Her lezzete yani meyve suyu, çorba, süt, sos, salatalar ve her türlü yemeklere buzlu meyve içecekleri ve hatta kek gibi tariflere eklemek için idealdir.

Gluten, laktoz, soya içermez. Renklendirici, tatlandırıcı, katkı maddeleri, koruyucu maddeler içermez.

–Sağlıklı beslenmek isteyenler,

–Yoğun yaşam tarzına sahip kişiler,

–6 aylık bebeklikten itibaren büyümekte olan çocuklar,

–Yaşlılar,

-Vegan ve Vejeteryanlar,

–Çölyak hastaları

–Gluten duyarlılığı olanlar

Neden Quinaosure;

Kinoa ve Kinoa Ununa Göre Quinoasure;

–Pratiktir

–Tadı kinoa unundan çok daha iyidir

–Antioksiden değeri fazladır

–Anti besleyici maddeler azaltılmıştır

–Çözünen liflerde artış / Çözülmeyen liflerde azalma

–İyileştirilmiş mineral yararlanımı

–Prebiyotik aktivitede artış

–Kinoa ve kinoa unu çiğ tüketilemez
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Her Zaman Her Lezzette Bir Alternatif: Hazır Kinoa Tozu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ferdi ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ferdi ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferdi ÖZTÜRK Fotoğraf
Dyt.Ferdi ÖZTÜRK
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ferdi ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Kinoa Dyt.Serpil TARMAN
► Kinoa: Süper Besin mi ? PDF Dyt.Nazlı ŞİŞİK
► Değerli Besin Kinoa Dyt.Ufuk ZERENTÜRK
► Harika Besin:Kinoa Dyt.Merve TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Her Zaman Her Lezzette Bir Alternatif: Hazır Kinoa Tozu' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:59
Top