2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Mahremiyet Bilinci ve İstismar
MAKALE #19500 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Nisan 2018 | 2,498 Okuyucu
Kendimize uzak olduğunu düşündüğümüz her olumsuz ve üzücü hadise ile karşı karşıya kalma ihtimalimiz yadsınamaz bir şekilde karşı kaldırımdan bizi seyretmektedir.

Her kötü hadisenin ardından hepimizin dediği “Allah, düşmanımızın başına vermesin” diye temenni ve dua karışımı isteklerimiz ağzımızdan dökülüverir. Çünkü gördüğümüz, duyduğumuz hadiseler, çok iğrenç ve işiten için dahi rahatsız edici bir olaydır.

Aileler, geçim derdinin arasında bir de istismar, taciz, şiddet gibi olaylardan çocuklarını korumak ve kollamak için gayret göstermekte ve azami dikkat etmektedirler. Bu yaklaşım ve hassasiyet önemli olmakla beraber çocuklarımızın 24 saatini kontrol altında tutamayacağımız gerçeğini de inkâr etmemek gerekir. Çünkü ya bir komşu, okuldan bir ya da birkaç çocuk, bir akraba, bir tanıdık veya tanımadık ya da nadir de olsa kendi ebeveyninden birinin taciz, istismar ve tecavüzüne uğrama ihtimali dahi yeterince rahatsız edici ve üzücü olabilmektedir.

Bu nedenle çocuklarımızı bu tür olumsuz durumlarla karşılaşmamaları için alınacak tedbirlerden bir tanesi arkadaş seviyesinin kendi akran grubundan olmasıdır. Çünkü yaş farkı ya da ortak nedenlerden kaynaklanmayan yakınlıklar istismar ve taciz vakalarında sık görülen bir durumdur. Örneğin, babanın bir arkadaşı ya da annenin bir yeğeni, kuzeni ile çocukları mümkün
mertebe yalnız başına bırakmamak gerekmektedir. Buradan bütün ebeveyn arkadaş ya da kuzenleri, yeğenleri itham ediyor değiliz ama ihtimallerden dolayı önemli bir tedbir olacaktır.

Çocukları en küçük yaşlardan itibaren özel alanlara saygı bilinciyle büyütülmeli, kıyafetleri herkesin önünde giydirilip çıkarılmamalıdır. Bu konuda takıntı da yapılmadan mahrem alanlarının hep giyinik olması doğru bir tutum olacaktır. Baba, anne, dede, abla veya diğer akraba büyükleri çocuğu severken özel alanlarına dokunmamanın yanında kıyafetlerini açıp vücutlarına da
dokunmamalıdır.

Bununla birlikte çocuklarımızda mahrem (özel) alanlar konusunda farkındalık artırıcı bir tutum göstermeliyiz. Örneğin, aile yaşamında giyim, kuşam ve davranışlarımıza dikkat etmeliyiz. Ev içinde mahremiyete uygun kıyafetlerle oturup kalkmalı, çocukları severken özel alanlarına yönelik şakalardan ve fiziksel temaslardan uzak durulması gerektiği ara sıra hatırlatılmalıdır. Televizyon izlerken müstehcen görüntülere karşı kanalın değiştirilmesi ya da üzerinde durulmaması gibi seçenekler de önemlidir.

Ayrıca televizyon, bilgisayar, cep telefonu ve tablet gibi araç gereçlerdeki müstehcen görüntü ve videolardan da korumak için bunları mümkün mertebe odalarında değil, oturma odalarında kullanmalıdırlar. Yine bu cihazların anti virüs programları ile müstehcen ve zararlı yazılımlara karşı güvenliği sağlanmalıdır. Özellikle internet kullanılan evlerde çocuklar her türlü istismara bir "tık" uzaktadırlar. Bu nedenle anne babalar güvenli internet denilen müstehcen sitelere engel koyan aile profilini seçmelidirler.

İstismarcılar çocukları genellikle annene-babana söyleriz, arkadaşlarına yayarız! gibi tehdit ve şantajlarla kandırıp zarar verdiğinden, çocuğunuzun her ne olursa olsun sorunlarını ilk sizinle paylaşması için cesaretlendirin. Asla sizi rahatsız etse bile sizinle paylaştığı için ona kızmayın, eğer kızarsanız bir daha ki sefere sizinle paylaşmayacaktır.

Bu nedenle aradaki iletişimin güvenli, samimi ve sürdürülebilir olması için her zaman anlayış ve saygı ile yaklaşmalıdır. Elbette hatalarını da söyleyelim ama aradaki güven ve saygıyı zedelemeden ve örselemeden ifade edelim. Bunun için iletişimde her zaman vurguladığımız “Ben Dili” yaklaşımını esas alıp davranalım.

Maalesef içinde bulunduğumuz zaman ve medyada işittiklerimiz, çocuklarımızın günlük yaşamında boşluklara belirsizliklere yer verilmemesi gerektiğini hatırlatıyor. Bu nedenle de her nerede, kiminle ne yapıyorlar gibi 2n1k sorularının cevaplarını her zaman bilmemiz gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Mahremiyet Bilinci ve İstismar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Yazıları
► Mahremiyet Bilinci Psk.Erol AKDAĞ
► Çocuklarda Mahremiyet Eğitimi Psk.Dnş.Seval Ulviye AKYOL
► Çocuklarda Cinsel İstismar Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Çocuklarda Cinsel İstismar Pdg.Tuğba KOÇ
► Çocuklarda Cinsel İstismar Psk.Gizem ÇEVİKER
► Çocuklarda Cinsel İstismar Psk.Burhan ERGÜN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Mahremiyet Bilinci ve İstismar' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
► Ebeveyn Desteği! Mayıs 2015
◊ Sen Susmaya Devam Et! Eylül 2018
◊ Seni Artist Yapacağız! Temmuz 2018
◊ Kabil Kompleksi Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:59
Top