2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sınırlar
MAKALE #19519 © Yazan Psk.Zeynep BALKIZ | Yayın Nisan 2018 | 3,536 Okuyucu
Ötekinin karşısında kaybolmak, yalnızlıkla boğuşmak sınırlarınızın geçirgenliğiyle ya da katı sınırlarla ilişkili olabilir. Peki nedir sınırların geçirgen olması? Başkalarında kaybolduğunuzu hiç deneyimlediniz mi? Her bireyin sınırları vardır. Evimize kabul ettiklerimizle kabul edemeyeceklerimiz gibi... Yoldan her geçeni evimize alamayacağımız gibi sınırlarımıza da herkesi almamalıyız. Tam tersi kapılarımızı kimseye açmamak da sınır problemidir. Toplum olarak çocukluğumuzdan bu yana yardımseverlik ve merhamet duygularımız gelişmiş olduğu için sınırlarımız geçirgen olmaya daha yatkındır. Sınırların geçirgenliği “sınırsızlık” da olabilir, “katı sınırlar” da olabilir. Her iki durum da sınırların geçirgen olup olmamasıyla ilişkilidir ve sınır problemidir. Sınırsız bireyler herkesin sınırlarını kolaylıkla delebilir, kendi sınırlarının da bilincinde olamayabilirler. Katı sınırlara sahip bireylerse yanına kimseyi yaklaştırmayan, kendisine duvarlar örendir. Her iki durumda da sınır problemi hayatımızı çeşitli anlamlarda zorlar. Sınırlar kim olduğumuzu, nerede duracağımız, nasıl davranacağımızı ve sorumluluk alanlarımızı belirler. Kendini hiç sayan, bulunduğu ortamlarda kendini var edemeyen kişi, katı sınırlara sahip diyebiliriz. Kendinden konuşmaz, başkalarını dinler durur ve sınırları işgal edilmeye açıktır. Sonrasında da sürekli başkalarının gündemini dinlediğinden şikayet edebilirler. Sınırsız kişi ise her yere kolaylıkla girebilir. Evinize buyur etmeden kapıyı açtığınız gibi eve dalan komşu teyze, trafikte yol hakkınızı gasp eden sürücü, iş yerinizde sizin göreviniz olmadığı halde iş yükleyen iş veren, okulda, sokakta, parkta, her yerde...

Genellikle sınır problemi yaşayan bireyler; ilişkide sorumluluk almaktan kaçınan, kontrol problemleri yaşayan, tepki ve hakkını aramada abartıya kaçan ya da tepkisiz, hakkını arayamayan bireylerdir. Sınırsızlık ötekinde kaybolmak demek. Kaybolurlar çünkü sınırsızlar; kolaylıkla sınırları delinir ya da sınır delerler. Evinin kapıları herkese açıktır, herkesten de bunu beklerler. Katı sınırlar ise yalnızlaştırır. Yalnızlaştırır çünkü; nerede duracaklarını nerden başlayacaklarını kestiremezler, başkalarını kendi hayatlarına dahil etmez ve yalnızlığı tercih ederler. Evinin kapıları başkalarına hep kapalıdır.

Zaman zaman hepimiz yaşamın denetiminin kendimizde olmadığı hissine kapılırız ya da yalnız hissederiz. Ama sınırlarınızı zorlayan kişilere sınır koymak bencillik değildir, ötekini kontrol etmek değildir. Ayrıca sınır koymak sadece “hayır” demek gibi algılanıyor olsa da sınırlarınızı korumanın başka birçok yolu vardır. Her durumda olduğu gibi bu durumda da ötekine kendinizi ifade etmek önem taşır. Kendinizin sınırlarını ötekine ifade edebilmek sizi özgürleştirir. Eğer ifade edemiyorsanız sizi engelleyen durumlar üzerine düşünebilirsiniz. Sınır koyduğunuzda karşı tarafın sizi terk edeceğini mi düşünüyorsunuz? Sizi eleştireceği? Sizi onaylamayacağı? Sizi artık sevmeyeceği? Ya da sınır koyduğunuzda kendinizi suçlu mu hissedersiniz? Korkar mısınız? “Kendi sınırlarım ne, kafam karışık?” Bencil miyim? Güvenli olur mu?
Sınır koyamamak ya da katı sınırlar bu soruların altında yatan sebeplerdir. Çünkü bu sorular bize iç dünyamız hakkında bilgi verir. İç dünyamızda terk edilmekle alakalı bir yaşantımız varsa sınır koymak da zordur ilişkiler de.. İç dünyamızda suçluluk hissediyorsak sınır koymak zordur, sevilmekle alakalı iç dünyamız karmaşıksa sınır koymak zordur. Dolayısıyla sınır problemleri iç dünyamızıdaki başka diğer problemlerle paraleldir.

Zeynep BALKIZ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sınırlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Zeynep BALKIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Zeynep BALKIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zeynep BALKIZ Fotoğraf
Psk.Zeynep BALKIZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Zeynep BALKIZ'ın Yazıları
► Çocuklar ve Sınırlar Psk.Dnş.Gamze GÜDER
► Kişisel Sınırlar Psk.Bahar ERDEN
► Kişisel Sınırlar Dr.Psk.Başak DEMİRİZ
► Çocuk Eğitiminde Sınırlar Psk.Nazan PARLAK
► Aile Tutumları ve Sınırlar Psk.Dnş.Mercan ATAKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Sınırlar' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk Yetişkin Mayıs 2016
◊ Matruşka Kadınlar Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:24
Top