2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vazgeçmek
MAKALE #19527 © Yazan Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ | Yayın Nisan 2018 | 3,231 Okuyucu
Vazgeçebilmek, bir kişinin öteki hayatından gitse bile ondan beklentilerinin bitinceye kadar var olan sürecin bitişine kadar geçen zamandır. Terk edilmek vazgeçmek değil, vazgeçmeye zorlanmaktır. Bazende bitmesi gerektiğine inandığımız bir ilişkinin sonlandırılması durumunda, kişinin kendisini vaz geçmeye zorlamasıdır. Vazgeçmek umutların tükenmesi değil tam tersine yeni durumların varlığına dair umudun yeşermesidir.
Ötekinden beklentimiz, beklentilerimiz azaldıkça,onun yokluğuna alışır ve bu ayrılma/ayrışma süreci tamamlanma yoluna girer. Fakat ayrılma sürecinin tamamlanması her ne kadar ötekini unutmamızı sağlasa da aslında ne türde beklentilerimizin olduğu, hangi beklentilerimizin karşılanmadığını anlamadan sadece sonuca ulaşmış oluruz. Her sonuç sonuç olmadığı gibi saglıklı bir zemini de içermeyebilir.
Anlamak için sormak, düşünmek, değerlendirmek ve nihayetinde biten ilişki ile ilgili kendi olumlu ve olumsuz katkılarımızı fark etmekle mümkündür. Ayrılma durumu, terk edilme ile sonuçlanıyorsa sağlıklı düşünce süreçlerini bozan bir durumdur. Değerszilik ve güvensizlik duygularının hakimiyetinde, kendimizle ilgili,terk eden kişinin söylediği,söyledikleri,hisettirdikleri ile birlikte terk edilme sürecini aslında değersizleştirlmiş olmakla eş tuttuğumuz algıyı oluşturur; '' Terk edildiysem, değersiz, istenmeyen, sevilmeyenim demektir''. Çünkü bu durumlarda insanlar negatif düşüncenin etkisi altında olduklarından nedensellikten çok negatif çıkarım yapmaya daha müsaittirler.
Çünkü bir ilişki sürecinde yakınlığın,yoğun ve çeşitli paylaşımın getridiği nedenlerden dolayı karşımızdakinin bizimle ilgili algısı ya da karşımızdakinden yansıyanlarla oluşan kendilik algımız ve kendimizi onun yansıttıklarıyla değerlendirişimiz , tanımlayışımız çevremizdeki diğer insanların algılarından ve değerlendirmlerinin önüne geçer. Adeta ilişki içerindeki o ara alanda farklı bir kimlik geliştiririz ve ayrılık sürecinde ya da bitiş noktasında ise sanki kimliğimizi kaybetmiş , kaybolmuş gibi hissetmeye başlarız. Vaz geçme/ vaz geçebilme noktasında ise, kaybolan kimliğimizin aslında o ilişki sürecinde var olan ilşkisel kimlik (geçici kimlik) olduğunu anlar ve aslında kendi kimliğimizin kaybolmadığını fark eder, algılarımızın yönü tekrar ''odak olan ilişkideki ötekiden'' çevresel dünyaya dönmeye başlar.Ve nihayetinde unutma, iyileşme, ayrışma süreci tamamlanmış olur. Vazgeçme süreci bir yas sürecidir, sorgulama, hesaplaşma, öfke, kendini ya da ötekini suçlama zaman zaman nefret fakat bununların yanıunda daha çok hafızamıza kazınmış güzel anılar, onu bir daha görememe ya da başka birine ait olma ihtimali bu süreci zorlaştırır. Fakat ''yas tutma'' sağlıklı bir süreçtir. Yas vazgeçebilme yolunu açar. Kabulleşini kolayklaştırır her ne kadar acı verse de.İnsanlar ayrılmaktan korkarlar , ayrılmanın sonucunda yaşayacakları yalnızlıktan, sırf bu korkularla ve acı ile baş edemeyecekleri düşüncesi bile bazen mutsuz ilişkileri sürdürmeye neden olur.


iLİŞKİ
GEÇİCİ KİMLİK OLUŞUMU
İhtiyaçların giderilmesi arzusu
İlişkide kilitlenme
Terk edilme
Vazgeçmek zorunda kalmak
yas süreci
Yas sürecindeki acı ve yalnızlık duygusu
Ayrılmaktan korkma
Öfke ve hüzün yaşama
Yok olduğunu hissetme
Tek başına var olamayacağına dair inanç
Ötekinin odak haline gelmesi
Kendine gelme
Asıl kimliğe kavuşma
hislerin çözülmesi
Olumlu hatıraların acı verici etkisi
Onu bir daha göremeyecek olma ya da başkasının ona sahip olacağı duygusu
Kabulleniş
Vazgeçme ve sonlanış
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vazgeçmek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatih SÖNMEZ Fotoğraf
Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Vazgeçmek' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Arzu Dürtü Talep Nesne Temmuz 2023
► Emdr Nedir Şubat 2023
► Algının Kaygısı Ocak 2021
► Evlilik Terapisi Ağustos 2019
► İlışki Danışmanlıgı Ağustos 2019
◊ Evlilikte Kilitlenme Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:31
Top