2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Stalk, Stalker, Staklama Üzerine Psikolojik Değerlendirme
MAKALE #19591 © Yazan Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY | Yayın Mayıs 2018 | 8,998 Okuyucu
STALK HASTALIĞI

1) STALK NEDİR?

Stalk gizlice takip anlamına gelen İngilizce bir kelimedir. Son zamanlarda gençler arasında oldukça popüler olan bu kavram daha çok ilgili kişiyi haberinin olmayacağı şekilde sosyal medya üzerinden takip etmek ve hakkında bilgi toplamak anlamında kullanılır. Toplanan bilgiler karşı tarafa zarar vermek için kullanılabileceği gibi yalnızca mağdurla bağı devam ettirmek için pasif şekilde de gerçekleştirilebilir. Stalk birden fazla kişiye yönelebileceği gibi tek bir kişi üzerinde de yoğunlaşabilir.

2) STALK PSİKOLOJİK BİR RAHATSIZLIK MIDIR? STALKIN TEDAVİSİ VAR MIDIR?

Her şeyden önce bizimle iletişim kurmayı reddeden ya da bizim iletişim kurmayı tercih etmediğimiz kısacası bir şekilde karşılıklı bağ kurmadığımız biri ile duygusal bağımızı devam ettirmeye çalışmamız sağlıklı bir tutum değildir. Stalkı ayrı psikolojik bir rahatsızlık olarak değerlendirmektense obsesif kompülsif bozukluk, paranoya ya da bağımlı kişilik bozukluğu gibi bir psikolojik rahatsızlığın kendini ortaya koyma biçimi olarak değerlendirmek daha doğrudur. Altta yatan psikolojik rahatsızlık ve stalk yapmaya zorunlu hissetme hali tedavi edilebilir bir durumdur.

3) STALK YAPAN KİŞİNİN RUH HALİ NASILDIR?

Kişi genellikle yoğun duygusal bir ruh haline girdikten hemen sonra kurbanın ve kurbanla ilgili kişilerin sosyal medya hesaplarına bakmaya veya çeşitli tarayıcılarda kurbanın ismini aratma ihtiyacı hissetmeye başlar. İlk başlarda kişiye zevkli ve rahatlatıcı gelen bu eylem bir süre sonra “bakmak zorunda olma” hissine dönüşmeye başlar. Stalk yapmak psikolojik bir sorun haline geldiğinde kişi gün içinde defalarca stalk yapma gereği hisseder ve stalk yapmazsa rahatlayamayacağını hissetmeye başlar. Sosyal medya tabiriyle “ağır stalker” dediğimiz kişiler genellikle bu takıntılı davranışından hiç kimseye bahsetmezler, bahsetseler de binde bir gerçekleştirdikleri“masum” bir eylem olarak göstermeye çalışırlar.

4) STALKA MARUZ KALAN KİŞİNİN RUH HALİ NASILDIR?

Bir kişinin sanal veya reel olarak ısrarlı bir şekilde takip edilmesi taciz olarak değerlendirilir. İzlendiğini bilerek hareket eden kişi eskisi kadar doğal davranamamaya başlar. Kendisinin ne kadar ve kimler tarafından ne amaçla takip edildiğinden emin olmayan fakat takip edildiğini bilen kişide huzursuzluk duyguları artmaya başlar ve ne denli gerçekçi olduğundan emin olamadığı endişe duygularından muzdarip olmaya başlar.

5) STALK BİR ÇÖZÜM MÜDÜR?

Biri size bir kötülük yaptı ve siz ona istediğiniz kadar cevap veremediniz. Ya da olumlu duygularınıza karşılık alamadınız. Ya da yaşadığı hikayenin sonunu çok merak ettiğiniz biri var. Gerçek bir bağınızın hiç olmadığı ya da artık bağınızın kalmadığı bu kişiyle kurduğunuz sanal ve tek taraflı bağ üzerinden “şu an nasıl olduğu ve hayatının nereye gittiğini” anlamaya çalışıyorsunuz. Öncelikle yaşadığınız duygu oldukça anlaşılabilir ve insani bir duygudur. Fakat sosyal medya insanların birbirine çok rahat ulaşabilmesine, birbirlerine karşı duygularını sonlandıramamasına bu yüzden gereksiz bağların kopamamasına destek veriyor. Uzaklaştığınız kişiyle ilgili duygularınız ya da yoğun merakınız devam ettikçe ve ilgili kişiyle bağ kuramadıkça bu duygular sizi zehirlemeye başlayabilir. Stalkladığınız kişiyi git gide gözünüzde büyütür ve ulaşılmaz bir hale getirirsiniz. Onun hayatındaki basit olaylar size çok anlamlı görünür ve onun mutluluğu da mutsuzluğu da çok değerli anlamlar kazanmaya başlar. Stalk, özellikle ileri boyutlarda kendine işkence etmektir. Bir de her şeyden önce hayat devam ediyor. Oysa stalka ayırdığınız zaman ve zihninizdeki yer sizin hayatta geri planda kalmanıza ve hayatı kaçırmaya başlamanıza neden olur. Hayat hızla akıp giderken, arkanızda bıraktığınız kişilerin şimdisinde yaşamaya çalışmak hem de tam olarak ne olduğunu anlayamamak sizin gerçekle bağlantınızı ve gerçeği algılama şeklinizi ne yazık ki oldukça zorlayabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Stalk, Stalker, Staklama Üzerine Psikolojik Değerlendirme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif TERZİKÖY'ün Yazıları
► Psikolojik Değerlendirme ve Danışan Psk.Doğancan GÖKÇE
► Psikolojik Değerlendirme Nedir Psk.Kamil ERTEKİN
► Stalker Kimdir, Stalklamak Nedir? Psk.Serap DUYGULU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında 'Stalk, Stalker, Staklama Üzerine Psikolojik Değerlendirme' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Affetmek Özgürleştirir Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:42
Top