2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınlarda Cinsel Doyumsuzluk (Hiperseksüalite-Nemfomani)
MAKALE #19603 © Yazan Serkan ÖZCAN | Yayın Mayıs 2018 | 8,656 Okuyucu
Nemfomani; doyumsuzluğa varan aşırı seks düşkünlüğü olarak adlandırılan, cinsel duygu ve isteklerin kişiyi adeta köleleştirdiği güçlü bir psikopatolojidir. Hiperaktif cinsel istek terimi ise, cinsel isteğin gerginliği azaltmak için kullanılan tekil, sabit ve bilinçdışı bir yol olduğunu savunmak için kullanılır.
Aslında bir insanın cinsellik arayışı içinde risk alması bir psikopatolojiyi göstermez, ancak kişinin niye böyle bir seçim yaptığı sorusu akla gelir. Bu noktada hiperaktif cinsel isteğin bir kişinin cinsel eylemleri konusunda başka bir seçimi kalmadığı zaman ortaya çıkan bir durum olduğunu düşünmek gerekir. Eğer kişinin cinsellik arayışı bütün yaşamını dolduruyorsa, işiyle veya ailesiyle ilgilenmesini engelliyorsa, sağlığını bozuyorsa, önemli sosyal ilişkilerini etkiliyorsa ortada ciddi bir klinik tablo var demektir. Tek eşle yetinmeyen, normalin üzerinde cinsel ilişki kuran ve seçici olmayan bu kadınlar genellikle sürekli bir ilişkiye sahip değildir. Farklı eşlerle yineleyici cinsel etkinliklere girme dürtüsünü yenemedikleri için bu durum bir çeşit bağımlılıktır. Hiperseksüel kadın kendi sosyal konumuna, saygınlığına, bulunduğu ortama uygun olmayan cinsel ilişkilere sık girer ve hayatı boyunca beraber olmayacağı insanlarla birtakım cinsel ilişkiler yaşar ve zamanla bundan suçluluk duyar. Adeta bir zamanlar sevmiş olduğu baba hayalini aramaktadırlar. Çocukluğunda sevgisiz ve güvensiz bir ortamda yaşamış nemfomanlar çocuklukta bulamadıkları ruhsal ve bedensel sıcaklığı sürekli değişen eşlerde ararlar. Bu nedenle gerçek doyumu bulamazlar. Çocukluktan gelen bu güvensizliğin şaşmaz belirtilerinden biri olarak sürekli kendilerini kanıtlamak ve yeni erkekler fethetmek gereksinimi duyar. Kişilik yapıları incelendiğinde ise genellikle, borderline veya narsistik yapı, kendine hayran olma, kendini büyük görme ve bağımlı bir kişilik yapısı karşımıza çıkar. Genellikle çabuk demoralize olan, sıkıntıya gelemeyen ve sıkıntısını giderme adına sürekli arayışlar içinde olan bireylerdir. Hayata bakış açıları genellikle karamsardır ve kendilerini acındırma gibi bir ruh hali söz konusudur. Hemcinsleri ile araları çoğunlukla kötüdür ve ilgilendikleri tek konu pornografidir. Kadın için o erkeğin yakışıklılığı, çekiciliği vs. önemli değildir, önemli olan eylemdir.

Görülme Sıklığı
Ülkemizde hekime başvuran her 100 kadından en az üçünde görüldüğü ifade edilmektedir. Hiperseksüalite genellikle 25-50 yaş grubu arasında görülmektedir.

Nedenleri
• Çocukluğun sevgisiz ve güvensiz bir ortamda yaşanmış olması,
• Baskı oluşturucu huzursuzluğun periyodik olarak yaşanması (craving),
• Cinsel taciz ve tecavüz,
• Suçluluk ve günahkarlık duygusu,
• Ruhsal bozukluklar,
• Genetik faktörler,
• Organik beyin hastalıkları,
• İç salgı bezlerinin düzensizlikleri vb.
Ayrıca, kadınlarda yaş dönümü yılları, hormonal dengesizliklerin yarattığı ruhsal bozukluklar ve bunalımlar, bazı ilaçlar ve uyuşturucular, vulva egzeması vb. durumlarda da hiperseksüalite davranışları görülebilir. Bu tür davranışlar nemfomani sayılmaz fakat cinsel yaşamın normal ölçüleri de aşılmış sayılır.

Tedavisi
Nemfomaninin tedavisi oldukça zordur. Öncelikle danışan kişilerde dengeli bir ruh hali yaratmak gerekir. Problemi gidermek için birtakım ilaçlarla tedavi ve ardından cinsel terapi gerekir. Tedavi minimum 6 ay sürer.

"Bedensel doyum yeteneğini kazanmış kişiler, tek eşli ilişkilerde, cinsel durgunluktan muzdarip kişilere oranla çok daha başarılı olmaktadır. Bu insanların tek eşle yetinebilmelerinin nedeni, çok eşlilik dürtülerini bastırmış olmaları ya da bir takım ahlaki kaygılar değildir; bu tek eşli tutum, ayni cinsel eşle birlikte tekrar tekrar çok canlı ve zevkli bir cinsel doyum yaşanmasına bağlıdır. Bu, eşler arasında tam bir cinsel uyumu gerektirir. Bu açıdan sağlıklı erkekle sağlıklı kadın arasında hiçbir fark yoktur. Buna karşılık, uygun bir eşin bulunamaması halinde, ki bugünkü koşullarda geçerli olan durum da ne yazık ki budur, tek eşlilik yeteneği kendi karşıtına, sürekli bir eş arayışına dönüşür. Böyle bir eş bulunduğunda tek eşli davranış biçimi yeniden oluşur ve cinsel doyum ve uyum var olduğu sürece devam eder. Başka eş bulma düşüncesi ve arzusu ya hiç ortaya çıkmaz, ya da eşe duyulan ilgiden ötürü eyleme koyulmaz."
Wilhelm Reich
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınlarda Cinsel Doyumsuzluk (Hiperseksüalite-Nemfomani)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Serkan ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Serkan ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Serkan ÖZCAN Fotoğraf
Serkan ÖZCAN
Aydın (Online hizmet de veriyor)
Sosyal Hizmet Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Serkan ÖZCAN'ın Yazıları
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Pınar ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kadınlarda Cinsel Doyumsuzluk (Hiperseksüalite-Nemfomani)' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ G Noktası Kasım 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:29
Top