2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayatın Anlamı
MAKALE #19618 © Yazan Psk.Beria Bilge ŞENER | Yayın Mayıs 2018 | 4,780 Okuyucu
ÖLÜM VE YAŞAM ÜZERİNE
Dokuz yaşında bir çocuk bir gün bana şöyle dedi: “Ben ölümü hiç sevmiyorum. Ölüm çok kötü.” Çevresindeki insanların ölüm karşısında çektikleri acıyı gören bu çocuk artık ölümün ne olduğunu kavramıştı. Ölüm kaçınılması gereken bir durumdu ve ondan uzak durması gerekiyordu. Ne kadar doğru, yerinde bir anlama haliydi bu. Evet ölüm acı veriyordu çünkü ölen kişiyi bir daha hiç göremiyorduk. Oysa biz her zaman sevdiklerimizle birlikte olmak isteriz. Sevdiğin bir insana dokunamamak ve bir daha hiç dokunamayacağını bilmek gerçekten dayanılması zor bir acı. Bu acıyla karşılaşan insanlar çeşitli biçimlerde acılarını yaşar ve bu durumla baş etmeye çalışırlar. Bir müddet sonra da acılarına alışırlar ve hafiflediğini hissederler. Hatta gülüp, neşelenmeye başlarlar. Bir yandan da kendi ölümlerini düşünürler. Çünkü her ölüm insana kendisinin de ölümlü olduğunu hatırlatır. Kendi ölümlülüğünü hatırlayanların bazıları ölüm karşısında umutsuzluğa kapıldığı için bu düşünceyi süratle zihinlerinde uzaklaştırmaya çalışırlar. Bazıları ise “nasıl olsa öleceğiz” diyerek üzüntülerinin ve çabalarının boşuna olduğunu düşünürler. Bazıları da ölüm henüz bize gelmedi diyerek içten içe sevinç duyarlar.
Evet ölüm hepimizin canını acıtır ve bizi korkutur. En çok korktuğumuz şeydir o. Bütün korkularımızın altında ölüm korkusu yatmaktadır. Acaba ölümden en çok kimler korkar. Ölümden en çok yaşamamış, hayatını boşa harcamış insanlar korkar. Peki hayatı yaşamak sürekli mutlu olmaktan mı ibarettir. Sadece hayatta her istediğini elde etmiş, mutlu olmuş insanlar mı yaşamış olmaktadır? Bu sorunun yanıtı elbette ki hayır olacaktır. Hayattaki acılara cesaretle göğüs geren, zorluklarla mücadele eden, acıdan göğsüne yumruğuyla vura vura ağlayabilen insan da hayatı gerçek anlamda yaşamaktadır. Diğer yandan duyuları açık olan ve duyumlarını sonuna kadar hissedebilen insan da yaşamaktadır. İçtiği kahvenin kokusunu keyifle içine çekebilen, bir manzara karşısında büyülenmişçesine, manzarayı hafızasına kaydedercesine seyreden insan da tam olarak yaşamın içindedir. Yediği yemeğin tadına varan, dinlediği müzikle içi kıpırdayabilen insan da, tenine değen suyun ılık ya da serin oluşundan hoşnut olabilen insan da yaşamaktadır. En önemlisi sevgiyi içinde, bütün hücrelerinde hissedebilen insan tam anlamıyla yaşamaktadır. Bu insanlar da ölüm karşısında acı duyarlar ama korkmazlar, çünkü onlar kendilerine verilen yaşamı kullanmışlardır. Sahip oldukları yaşantıların hiçbiri asla yok olmayacaktır. (Viktor Frankl) Ve bu yaşantılarımız bizim hiç yok olmamamızı sağlar. İnsanın asıl korkusu ölümden çok yok olma korkusudur. Yaşayan insan böylece yok olmaktan kurtulmuş olur. Sevdiklerimizle sahip olduğumuz tüm yaşantılarımız onlarında sonsuza kadar var olmasını sağlar. Sevdiklerimizle birlikte yaşadıklarımızı yok edebilecek her hangi bir güç yoktur.
Ölümün varlığı yaşadığımız her anı daha da değerli kılar. Her an sadece o anda yaşanabilir ve yaşadığımız biçimde saklanır.(Viktor Frankl) O anın koşulları bize neler sunmuş ise ona yanıt vererek yaşadığımız zaman yaşamış olmaktayız. Şu andan itibaren yaşayacaklarınız ise sizin içinde bulunduğunuz koşullara özgür iradeniz ile verdiğiniz yanıtlara bağlıdır. Koşulları hayat sunar ama yanıtı insan verir. Her yanıtın sonucu ise yalnızca o insanın sorumluluğudur. Hayatımızı yaşayıp yaşamamak ta yalnızca bizim sorumluluğumuzdur.
İnsanlar çeşitli bahanelerle hayatlarını ertelerler. “Bu gün bir bitse”, “Hafta sonu bir gelse”, “Şu kış bir geçse”, “Ah bir tatil olsa”, “Bir emekli olsam”, “Şu borç bir ödense”, “Çocuklar bir büyüse”, “Sınav bir geçse” derken hep insanlar bu günün, bu anın yaşanmadan ellerinden uçup gitmesine seyirci kalmaktadırlar. Bu günün bitmesi değil de insanın bu gün yaşadığı zorluklarla nasıl mücadele ettiği ve neler hissettiği, hafta sonunun gelmesi değil de hafta boyunca öğrendiklerimiz, kışın geçmesi değil de soğuk ve puslu kış günlerinde sıcak çayımızı paylaştığımız insanlar, tatilin gelmesi değil de yıl boyunca arkadaşlarla yaşanan paha biçilmez anılar, emekli olmak değil de çalışırken kazandığımız beceriler, dostluklar, yapılan yardımlar, borcun ödenmesi değil de borcu öderken sarf edilen çaba, dayanışma, çocukların büyümesi değil de küçük birer çocukken ki tatlı halleri, sınavın geçmesi değil de sınavı hedeflere ulaşmak için iyi bir fırsat olarak görebilmek daha önemlidir. İşte o zaman yaşamış olursunuz.
Bu güne kadar yapmamış olabilirsiniz ama şu anda tutumunuzu değiştirme özgürlüğüne de sahipsiniz.
Hepinize her anı dolu ve yaşanarak geçen bir yaşam dileklerimle sevgi ve saygılarımı sunarım.
Beria Bilge Şener
Psikolog, Klinik Logoterapist
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayatın Anlamı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Beria Bilge ŞENER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Beria Bilge ŞENER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     13 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Beria Bilge ŞENER Fotoğraf
Psk.Beria Bilge ŞENER
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Beria Bilge ŞENER'in Makaleleri
► Acılar ve Hayatın Anlamı Psk.Bengisu Nehir AYDIN
► Hayatın Anlamı Nedir? Psk.Nur GEZEK
► Annem ve Ben Yada Hayatın Anlamı Psk.Sinem MALKOÇ
► Modern Hayatın Gücü Aileyi Yıkmaya Yeter mi? Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hayatın Anlamı' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mutluluk Arayışı Mart 2021
► Gelecek Mart 2021
► Ölüm ve Yaşam Mart 2021
► Terapötik Sanat Eylül 2019
► Anlama Giden Yol Mart 2019
► Acıdan Mutluluğa Şubat 2019
► Sevgi Uzerine Mayıs 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:27
Top