2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Olgunluğu ve Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nedir? Okul Olgunluğu Nasıl Desteklenir?
MAKALE #19623 © Yazan Psk.Fatma Nihal ADA | Yayın Mayıs 2018 | 9,424 Okuyucu
Çocuğun okula hazır hali yani okul olgunluğu; çocuğun bilişsel, duygusal aynı zamanda bedensel ve sosyal alanlarda da hazırlıklı olması anlamına gelir.
Kendisinin önemli ve değerli olduğunu, alışılmışın dışında kalan durumlarda bile başa çıkabilecek yeterlilikte olduğunu hissederek büyümüş olan 6 yaşındaki bir çocuksa, tüm bu alanlardaki hazırlık beklentisine büyük oranda cevap verebilmektedir. Çünkü okul olgunluğu için çocuğun öz bakım becerilerine sahip olması yani*kendi başına yemek yemesi, giyinebilmesi, düğmelerini ilikleyebilmesi, tuvalete tek başına gidebilmesi,*ellerini yıkayabilmesi ve ayakkabılarını giyebilmesi gibi okulda tek başına yapabileceği eylemleri gerçekleştirebiliyor olması gerekmektedir. Çocuğun*ince ve kaba motor kas gelişimini tamamlaması ise okul olgunluğunda olmazsa olmazdır.

Çocuğun okul olgunluğu tespitinde en sık uyguladığımız testlerden biri ise Metropolitan Okul Olgunluk Testidir.

Peki Metropolitan Okul Olgunluğu Testi nedir?
Metropolitan Okul Olgunluk Testi neyi ölçer?


Anaokulunun ortasında yada 1. Sınıfın başındaki 5 ve 6 yaş grubundaki çocukların;
♣ Okula hazırlanırken beklenen fiziksel gelişimin yanı sıra,
♣ Bilişsel gelişimini uygunluğunu,
♣ Okulun gerektirdiği kurallara ve
♣ Okul öğrenmesine hazır olup olmadığını saptamak amacıyla yapılan bir testtir.

Metropolitan Okul Olgunluk Testi, testi yetkinliği olan uzmanın sözel yönergesine uygun çocuğun işaretleyeceği ve kopya edeceği şekillerden meydana gelir. Test hem bireysel hem de grup halinde uygulanabilir.

Metropolitan Okul Olgunluğu Testi;
♣ Kelime Anlama,
♣ Cümleler,
♣ Genel Bilgi,
♣ Eşleştirme,
♣ Sayılar ve
♣ Kopya Etme alt testlerinden meydana gelir.


Bu alt testlerin sırasıyla madde sayısı, ölçmeyi hedefledikleri alanlar, geliştirici ve destekleyici önerileri ise aşağıdaki gibidir.

¬ Kelime anlama*alt testi 15 maddeden oluşur. Bu alt test, dilin anlaşılması ve kavranmasını belirlemeye yöneliktir. Çocuktan, her sırada dört resim içinden söylenilen kelimeyi ifade eden resmi seçmesi istenir. Bu alanda düşük puan alan çocuklardan;
♣ Bir hikaye okunduktan, bir çizgi film izlendikten yada bir yere gidilip dönüldükten sonra onun aklında kalanları anlatması, özellikle aklında kalan nesne isimlerini hikaye görsellerinden yada çektiğiniz fotoğraflardan eşleştirmesi istenebilir.
♣ Gördüklerini tanımlarken ayrıntılara yer vermesi ve detaylara dair farklı kavramlar kullanmasına yönelik teşvik edilebilir. Örneğin; “bak çiçek aldım” demek yerine bu “kırmızı” , “gül” , “papatya” , “leylak” kullanmak gibi
♣ Günlük öğrendiği yeni kavramları haftalık çizelgeyle takip etmeye ve gün içerisinden bu kavramları kullanmasına teşvik edilebilir.

¬ Cümleler*alt testi 14 maddeden oluşur. Çocuktan kendisine anlatılan cümleyi anlaması, gördüğü resimle bunu birleştirmesi ve bunu işaretlemesi gibi karmaşık bir işlem beklenilmektedir. Bu alanda düşük puan alan çocuklardan;
♣ 3 resim yada 3 fotoğrafı sıralayıp yada evde bulunan seçilmiş 3 tane nesneden bir hikaye oluşturması istenebilir.
♣ Arka arkaya ve sayıları artarak giden eylemlerden oluşan görevler verilebilir. Örneğin; “Koltuktaki kırmızı yastığı getirebilir misin?” , “Banyoya gidip, lavabonun yanında duran sıvı sabun kabını getirebilir misin?” gibi.
♣ Evdeki bir nesne saklayıp, sıralı ve ayrıntılı yönergelerle bu nesneyi bulması istenebilir.

¬ Genel bilgiler*alt testi 14 maddeden oluşur. Çocukların günlük hayatta karşılaşabileceği nesnelerden, söylenen kavrama ait resmi tanıması, ilişki kurması ve nesneyi isimlendirmesi ve işaretlemesi istenir. Bu alanda düşük puan alan çocuklardan;
♣ Bir hikaye başı anlattıktan sonra hikayenin sonunu kendi oluşturması istenebilir.
♣ Birlikte gidilen bir yerden dönüldükten sonra günün sonunda gözlemlerini, neden sonuç ilişkisi kurarak paylaşması istenebilir.
♣ Dergi ve broşürlerdeki resimler üzerinden sorular sorulabilir. Bu resimlerdeki nesnelerin kullanım alanları gibi sorularla üzerine konuşulabilir, benzer resimlerin ortak özellikleri ve tüm bu benzerliklere karşı farklılıkları üzerine fikir yürütmesi istenebilir.

¬ Eşleştirme*alt testi 19 maddeden oluşur. Çocuktan, okuma yazmanın öğrenilmesinde oldukça önemli olan, hayvanların, eşyaların, sayıların, harflerin, kelimelerin yer aldığı dört ayrı resim içinden yuvarlak içine alınmış görselin aynısını tanıması ve işaretlemesi istenir. Bu alanda düşük puan alan çocuklardan;
♣ Odanın içindeki aynı renk veya şekilde nesneleri bulma oyunları oynanabilir.
♣ Eşleştirme kartlarından, dikkat geliştirici kitap ve oyunlardan faydalanılabilir.
♣ Farklı renkteki, aynı şekillerin içinden, ikisi çıkarıldığında çıkarılan renkler yada şekillerin hangileri olduğunu tespit etme oyunları oynanabilir.

¬ Sayılar*alt testi 24 maddeden oluşur. Sayı bilgisini ölçen bu alt testte, çocuğun sayılar ve seriler hakkında sorulan soruları cevaplaması istenir. Bu alanda düşük puan alan çocuklardan;
♣ Gün içerisinde tekrar tekrar gördüğü nesneleri sayması istenebilir. Örneğin; trafik lambaları, tabaklar, kalemler gibi.
♣ Alışverişe birlikte çıkılabilir ve ona sayıları kullanması gereken bazı görevler verilebilir. Örneğin; 3 tane ekmek, 2 tane süt vb. alışveriş sepetine getirebilir misin? gibi.
♣ Evdeki kare, daire gibi öncesinde öğretilen geometrik şekildeki nesneleri bulması istenebilir.

¬ Kopya etme*alt testi 10 maddeden oluşur. Çocuktan gördüğü şekli doğru olarak algılaması ve buna ayrılan mekan içerisine kopyalaması istenir. Bu alanda düşük puan alan çocuklardan;
♣ Çeşitli dergi ve gazetelerden makasla resimler kesip kolajlar oluşturması istenebilir.
♣ Mercimek, pirinç, bulgur gibi malzemeleri karıştırıp, çocuğunuzdan önce parmaklarıyla sonra küçük bir masa yardımıyla kaselere ayırması görevi verilebilir.
♣ Hamurları küçük toplar yapıp, pet şişenin içine atabilir.

Toplam 100 maddenin olduğu Metropolitan Okul Olgunluğu Testinin uygulama süresi çocuğun çalışma süresine göre değişkenlik gösterse de ortalama 24 dakikadadır.

Testin sonucu çocuğun okula uygunluk düzeyi ile ilgili bilgi verir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Olgunluğu ve Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nedir? Okul Olgunluğu Nasıl Desteklenir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Fatma Nihal ADA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Fatma Nihal ADA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma Nihal ADA Fotoğraf
Psk.Fatma Nihal ADA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Fatma Nihal ADA'nın Makaleleri
► Metropolitan Okul Olgunluk Testi Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Evlilik Olgunluğu Psk.Namık ACAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Okul Olgunluğu ve Metropolitan Okul Olgunluğu Testi Nedir? Okul Olgunluğu Nasıl Desteklenir?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:51
Top