2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İnternet ve Oyun Bağımlılığı
MAKALE #19628 © Yazan Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK | Yayın Mayıs 2018 | 3,360 Okuyucu
İNTERNET VE OYUN BAĞIMLILIĞI

Uluslararası alan yazına ilk kez “internet addiction” kavramı ile giren bu kavram daha sonraları farklı araştırmacı ve klinisyenler tarafından farklı kavramlarla isimlendirilmiştir. (Şahin, 2011)

İnternet bağımlılığını; internetle ilgili aşırı bir zihinsel meşguliyeti içerdiği, doyum ihtiyacının sağlanabilmesi için gittikçe artan sürelerle internette kalma isteğinin/durumunun arttığı, yoksunluk durumunda sinirlilik, kaygı gibi duygu durumlarının ortaya çıktığı ve tüm bunların da bireyin çevresiyle ilişkilerine zarar verdiği bir yapı olarak tanımlamak mümkündür (Çalışgan,2013)

DSM-5’te internette oyun oynama bozukluğu için 12 aylık bir süre içinde önerilen dokuz kriterden beş ya da daha fazla kriterin karşılanması ve internetin genellikle diğer oyuncularla oyunlar oynama ile klinik olarak önemli bir bozukluk ve sıkıntıya yol açan sürekli ve tekrarlayıcı kullanımı olarak tanımlanmıştır. Ayrıca DSM-5’te tanımlanan bu bozukluğa sadece kumar oyunlarını içermeyen internet oyunları dahildir. Bir iş ya da meslek aktivitesi için gereken internet kullanımı, diğer eğlence ya da sosyal internet kullanımı ve benzer şekilde, cinsellik içeren internet sitelerinin kullanımı internette oyun oynama bozukluğuna dahil değildir (American Psychiatric Association [APA], 2013)
İnternet kullanımının en önemli nedenlerinden birisi olan çevrimiçi (online) oyunlar, aslında bağımlılık konusunda en önemli ipuçlarının yakalanmasında etkili olabilecek yapıları barındırmaktadır. Özellikle internet üzerinden karşısında başka bir birey bulması, sosyal bir ortam gibi görülebilir. Diğer olumsuzluklar ise, oyunların çok uzun sürmesi, belli bir bitiş noktasının olmaması, bu nedenle sürekli oynanmaya devam edilmesi, sosyal statü simgelerinin, sınıflarının bulunması, şiddet içermesi, gerçek hayattan uzak yeni bir kimlik sağlaması, bu nedenle cinsiyet, yaş, statü gibi bilgilerin yanlış söylenebilmesi bir avantaj gibi görülerek iletişim kurulması öncelikle sayılabilecekler arasındadır.

Genel olarak internetin aşırı kullanılması isteğine engel olunamaması, internete bağlı olmadan geçirilen zamanın önemsizleşmesi, yoksun kalınmasında aşırı sinirlilik halinin ve saldırganlığın ortaya çıkması, kişinin iş, sosyal ve ailevi hayatının giderek bozulması olarak tanımlanabilir.

İnternet bağımlılığı ile ilgili yapılan araştırmalar internet bağımlılığının hızla yaygınlaştığını göstermektedir. Tanı ölçütlerinin belirlenmesinin ardından yapılmış bir çok araştırma genel olarak internet bağımlılığının toplumdaki yaygınlığının %6- 14 arasında olduğunu göstermektedir ( Arısoy, 2009).

BELİRTİLERİ
• İnternet başında aşırı zaman geçirme,
• Genel fiziksel aktivitelerde azalma,
• İnternet aktivitesinin bir sonucu olarak kişinin sağlığında bozulma,
• İnternette fazla zaman geçirmek için önemli yaşam aktivitelerinden kaçınma,
• İnternette fazla zaman geçirmeye bağlı olarak uyku aktivitesinde bozulma,
• Arkadaşları kaybetme ve sosyalizasyonda azalma,
• Aile ve arkadaşları ihmal etme,
• Kişisel sorumlulukları ihmal etme,
• Bilgisayarda zaman geçirmediğinde eksiklik hissetme,
• İnternete giremediğinde endişe yaşama
• Başlangıçta planlanandan daha uzun süre internette kalma
• .Aile bireylerine, terapiste veya başkalarına internette kalma süresi ile ilgili yalan söyleme.
• İnterneti problemlerden kaçmak veya olumsuz duygulardan uzaklaşmak için kullanmak.
• İnternet kullanımını kontrol etme, azaltma ya da bırakmaya yönelik başarısız girişimlerin olması.
• Doyuma ulaşmak için giderek daha fazla oranda internet kullanma ihtiyacı duyma

EBEVEYNE ÖNERİLER

Öncelikle internet ve bilgisayar kullanımı konusunda çocuğa/gence iyi örnek olunmalıdır. Saatlerce bilgisayarın başından kalkmayan anne babaların, çocuklarına aynı konuda sınır koymaları zor olacaktır.
Çocuğunuzun yaşı ile uyumlu programları takip ettiğinden ve oyunları oynadığından emin olun, kontrolü ihmal etmeyin.
Çocukların erişmemesi gereken alanlar nedeniyle bilgisayarınızla ilgili teknolojik destek alın, danışın, filtreleme ve güvenlik programları kullanın.
Çocuklarınızla her zaman iyi iletişim halinde olun. Sadece anlatmayın, çocuklarınızı dinleyin.
Bilgisayar evde en çok kullanılan ve herkesin görebileceği bir merkezde (oturma odası vb) tutulmalıdır. Böylece çocuğun hangi sitelere girdiği ve ne kadar süre bilgisayarla ilgilendiği rahatlıkla kontrol edilebilir.
Çocuklarla geçirilen zaman artırılmalıdır. Onlarla bireysel olarak ilgilenilmeli, oyun oynanmalıdır. Ergenlik döneminde yapmaktan hoşlandığı etkinlikler birlikte planlanmalıdır.
Çocuk/genç bilgisayar ve internet kullanımından doğacak tehlikeler konusunda uyarılmalı ve takipçisi olunmalıdır. Aynı zamanda mahrem ve kişisel bilgilerin paylaşılmaması, resim ve görüntü iletilmemesi, internet üzerinden kişilerle kavga ve tartışmaya katılmaması konusunda uyarılmalıdır.
Çocuklarınızı sorgulamadan internette neler yaptıklarını, interneti nasıl kullandıklarını konuşun.
Evdeki bilgisayarın çocuğun odasında değil, evin ortak kullanım alanlarından birinde olmasını sağlayın.
İnternet kullanımı konusunda kuralları ve sınırları birlikte koyun.
İnternet ortamında sosyal paylaşım sitelerinde kişisel bilgilerin gizli tutmasının gerekliliği ya da ailenin güvenliği konusunda nelerin paylaşılacağı sebep-sonuç göstererek çocuğun yaşına uygun olarak anlatın.
Çocuğunuzu gerçek sosyal aktivitelere yönlendirmeye gayret edin.

KAYNAKÇA
Arısoy, Ö. (2009). İnternet Bağımlılığı Ve Tedavisi. Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar, 1(1).
Şenormancı, Ö., Konkan, R., & Sungur, M. Z. (2010). İnternet Bağımlılığı Ve Bilişsel Davranışçı Terapisi. Psychiatry, 11, 261-268.
Gözen, D., Kurt, A. S., & Canbulat, N. (2014). Çağımızın Sağlık Sorunu: Çocuklarda İnternet Bağımlılığı.
Arısoy Ö. İnternet Bağımlılığı. L Tamam (Ed.), Dürtü Kontrol Bozuklukları, Ankara, Hekimler Yayın Birliği 2009; S.343-403.
Özcan Nk, Buzlu S. Problemli İnternet Kullanımını Belirlemede Yardımcı Bir Araç: ‘İnternette Bilişsel Durum Ölçeği’nin Üniversite Öğrencilerinde Geçerlilik Ve Güvenilirliği. Bağımlılık Dergisi 2005; 6:19-26.
Yılmaz, E., Şahin, Y. L., Haseski, H. İ., & Erol, O. (2014). Lise Öğrencilerinin İnternet Bağımlılık Düzeylerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi: Balıkesir İli Örneği. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi–Journal Of Educational Sciences Research, 4(1).
Horzum, M. B. (2011). İlköğretim Öğrencilerinin Bilgisayar Oyunu Bağımlılık Düzeylerinin Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi. Eğitim Ve Bilim, 36(159).
Şahin, C., & Tuğrul, V. M. (2012). İlköğretim Öğrencilerinin Bilgisayar Oyunu Bağımlılık Düzeylerinin İncelenmesi. Zeitschrift Für Die Welt Der Türken/Journal Of World Of Turks, 4(3), 115-130.
Http://Www.İnternetbagimliligi.İnfo.Tr/
Http://Www.E-Psikiyatri.Com/Kategori/İnternet-Bagimliligi-Bagimlilik-Tedavileri
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İnternet ve Oyun Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gökçenur GÖDEK Fotoğraf
Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Gökçenur GÖDEK'in Makaleleri
► İnternet Bağımlılığı Psk.Elif Tuğçe ÇOLAKOĞLU
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nuray ŞAHİN
► İnternet Bağımlılığı Psk.Rabia BİNALİ
► İnternet Bağımlılığı Psk.Namık ACAR
► İnternet Bağımlılığı Psk.Nazan PARLAK
► İnternet Bağımlılığı Psk.Saadet YAVUZBİLGE
► İnternet Bağımlılığı Psk.Sema KAHVECİ KAANOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'İnternet ve Oyun Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Dışkı Kaçırma Mayıs 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:35
Top