2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Keçi Sütü ve İnsan Sağlığındaki Önemi
MAKALE #1965 © Yazan Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ | Yayın Aralık 2008 | 11,630 Okuyucu
KEÇİ SÜTÜ VE İNSAN SAĞLIĞINDAKİ ÖNEMİ

Keçi (Capra hircus) , yaklaşık olarak günümüzden 11.000 yıl önce evcilleştirilen , Omurgalılar (Vertebrata) , Memeliler (Mammalia) , Gevişgetirenlerden (Ruminantia) , çift tırnaklı , Otobur (Herbivorae ) bir hayvandır. Keçi ,başlıca eti ,sütü ve kılı için beslenmektedir. Keçi sütü, İnsan Sağlığı açısından çok yararlı ve önemli bir besin kaynağıdır. Keçi sütünün önemi giderek artmıştır. M.Ö. 450 yıllarında ünlü Hekim Hipokrat, keçi sütünün İnsan sağlığındaki önemini ve tararlarını vurgulamıştır. Bugün dünyada yaklaşık 890 milyon adet keçi vardır.ve dünyada keçi sütü üretimi yılda yaklaşık 16.695.000 ton dolayındadır Türkiye’ de yaklaşık 70.000 ton civarında keçi sütü üretilmektedir. Bu önemli düzeyde keçi sütü üretimi ile Türkiyemiz keçi sütü üretiminde , Hindistan’dan sonra dünyada 2. sırayı almaktadır. Oysaki keçi sütünün önemi ve sağlık açısından yararları toplumumuza yeterince iletilememiştir.

ÇEŞİTLİ SÜTLERİN BESİN DEĞERLERİ ( % OLARAK )

Besin Maddeleri… Keçi Sütü....İnek Sütü…. İnsan Sütü
Su…………………...........86,4………...88………....……88,6…….
Kuru Madde….........…13,6………...12………….......11,4…….
Süt Yağı……….…….......3,8………....3,7………….......3,6………
Süt Şekeri(Laktoz)...…4,7………… 4,8 …………......6,9……..
Protein (Kazein)…….....3,1………… 3,3………….......1,1....…

Keçi sütünün vitamin ve mineral maddeleri ise söyledir.

MİNERAL MADDELER

Kalsiyum (Ca ) : % 0,194 mg
Fosfor (P ) : % 0,270 mg
Demir (Fe ) : % 0,068 mg
Klor (Cl ) : % 0,154 mg
Bakır (Cu ) : % 0,053 mg
Toplam : % 0,8 mg

VİTAMİNLER

A Vitamini ( İ.Ü / g. Yağda ) : % 39
D Vitamini ( İ.Ü./ g. Yağda : %0,7
B1 Vitamini (Thiamin ) : 68 mg / 100 ml
B2 Vitamini (Riboflavin ) : 210 mg / 100 ml
KALORİ : 70 Kcal / 100 ml
Bu değerlerden de rahatlıkla anlaşılıyor ki keçi sütü vitaminler ve mineral maddeler yönünden çok güçlü bir besin maddesidir.A vitamini yönünden İnsan sütünden bile güçlüdür. İnsan sütünde A vitamini ( İ.Ü. /gr Yağda ) % 31 dolaylarındadır. Her şeyden önce süt beyaz bir sıvı değildir. Doğanın tüm memelilere ve İnsana bahşettiği bu değerli besinin her yönüyle anlaşılası gereklidir.

KEÇİ SÜTÜ NEDEN BEYAZDIR ?

Sütlere sarımsı rengini veren en önemli madde süt yağında bulunan Karoten adlı renk maddesidir. Hayvana yediği yemden ve besinlerden geçen Karoten bir provitamindir ve vücutta Vitamin A ya dönüşür. Vitamin A ise Karotenin aksine renksizdir. Karoten maddesini sütlerinde bulunduran hayvanların (inek , koyun gibi ) sütleri daha sarı görünümdedir. Karoten’i Vitamin A ya çevirerek süte geçiren hayvanların (keçi gibi ) ise sütleri daha beyaz görünümdedir.

Keçiler vücut ağırlıklarına oranla daha büyük ve aktif bir Tiroid bezine (Glandula thyroidea ) sahip oldukları için yemle aldıkları Karoten ‘i daha etkinlikle Vitamin A ya çevirip süte geçirebilmektedirler. Bu nedenle de Karoten bulunmayan fakat A vitamini içeren keçi sütü daha beyaz görünümde olmaktadır. Ancak besleyici (nutrisyonel) özelliği bakımından diğer sütlerden farklıdır. Zira sütü içenler direkt olarak A vitaminini aldıklarından dolayı daha şanslıdırlar.

BESLENMEDE KEÇİ SÜTÜ

Avrupa ülkelerinde süt keçilerine (Bebeklerin Sütannesi ) gözü ile bakılır. Çünkü keçi sütünün yağ ve proteinleri , inek sütünden daha ince , küçük ve yumuşak yapıdadır.. Bu nedenle de sindirimi daha kolaydır. Özellikle proteinin kolay sindirilmesi bebek beslenmesinde , hastaların ve özel diyetlerin hazırlanmasında pratik öneme sahiptir. Keçi sütü bileşim açısından da bebek beslenmesi için daha uygundur. Zira bebeğe verilmeden önce sulandırılan keçi sütü , inek sütünden daha fazla anne sütüne (İnsan Sütü) benzer yapıdadır. Besinler içerisinde , yağın sindirimi oldukça zordur. Keçi sütünün yağının kolay sindirilmesi ise bebeklerde olduğu kadar yetişkinlede de yarar sağlar.C Vitamini dışında tüm vitaminleri içeren keçi sütü , özellikle B1 (Thiamin ) , B2 (Riboflavin ) vitaminleri ve Fosforca zengindir. Bu nedenle Türkiye gibi yetersiz Kırmızı Et ve Balık tüketen toplumlarda keçi sütü ayrı bir yarar sağlayacaktır.

Keçilerin genellikle daha sağlam ve sağlıklı bir hayvan olmaları nedeniyle keçi sütleri de daha temiz ve sağlıklı olabilmektedir. Entansif ( yani Özel keçi ağılarında meraya salınmadan beslenen Keçilerde ) ve Gelişen son teknoloji ile elde edilen UHT Keçi sütü nün Tedavi de çok önemi vardır.

TEDAVİDE KEÇİ SÜTÜ

Keçi sütünün inek sütünden daha kolay sindirilebilmesi ;Peptik Ülser’lerde tedavi edici özelliği artık tüm dünyaca bilinmekte olan bir gerçektir. Küçük , büyük her İnsanda görülebilen ve Tıp dilinde PYLORIC STENOSIS adı verilen ve besinlerin mideden onikiparmak barsağına geçememesi veya sınırlanması (ülser veya yapısal bozukluk sonucu olabilir ) gibi durumlarda Keçi Sütü önerilmektedir. Proteinler ve Fosforca zengin olan keçi sütü midede asit ve alkalileri tamponlayıcı bir özellik göstermektedir. Bu özelliğinden dolayı ,alkali veya asit zehirlenmelerini önlemede ve Peptik Ülserleri iyileştirmede yararlı olduğu tespit edilmiştir.

Keçi sütünün yararlı olduğu bir diğer durumda inek sütüne alerjisi olan kişilerin keçi sütü ile daha dengeli ve sağlıklı beslenebilmesi olanağına sahip olmalarıdır.
Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı raporlarına göre bebeklerdeki ölüm nedenlerinin 1/5 inin ani ölümler olduğu belirtilmekte ve uykuda görülen ani ölüm olaylarının 1/3 ünde inek sütüne alerjisi neden olarak gösterilmektedir.
İngiltere’de ise her yıl 40.000 bebekten 4000 inin inek sütüne olan alerjik durumları nedeniyle öldüğü belirtilmektedir. Yetişkinlerde ise GASTRİK ÜLSER’ den benzer oranda ölümlerin olduğu saptanmıştır. İşte bu durumların tedavisin de başarı ile kullanılan keçi sütünün İngiltere’de yeterince üretilemediği vurgulanmaktadır. Amerika Birleşik Devletlerinde ise bol ve yeterli keçi sütü üretebilmek için çok sayıda Entansif (Kapalı Barınaklarda) Özel Yemlerle Beslenen ve Bol miktarda süt veren Keçilerin ( Saanen keçisi gibi ) üretildikleri ve bunların örgütlendiklerini görmekteyiz.
Ülkemiz içinde Hem Ormanların korunması hem de iyi kalitede bol ve sağlıklı , Veteriner Hekimi Kontrolünde UHT ( çok yüksek sıcaklıkta sterilize edilmiş süt ) keçi sütü üretebilmek için Kapalı sistem ( üstün ırk süt keçilerinin Kapalı Barınaklarda beslenip sütlerinin elde edilmesi ) ve Sözleşmeli Keçi sütü Üretimine bir an önce geçilmesi gerekmektedir.

Tıp raporlarında bebeklerde 2-24 haftalar arasında en tehlikeli olan kusma , ishal, karın ağrısı , burun akıntısı , nefes alırken ses çıkartma , deride ısırgan otu dokunmuş gibi görüntülerin olması ve egzema gibi birçok durumların durumların ve bu durumların bazıları sonucunda olabilen oluşabilen ani ölümlerin bebekte solunum yolu enfeksiyonu veya Zatürre ile karşılaşılabileceği özellikle vurgulanmaktadır. Bu gibi durumlarda asıl nedenin , bebeklerin inek sütüne olan alerjileri gösterilmektedir. Alerjik durumun sindirilmeden emilen proteinlerden kaynaklandığı ve bu nedenle kolaylıkla parçalanıp sindirilen keçi sütü proteinlerinin böyle sorunlar yaratmadığı bildirilmekte ve bebeklere keçi sütü ısrarla önerilmektedir.

Keçi sütü veya keçi sütü ürünlerinin (keçi peyniri, keçi yoğurdu, vb ) süt ürünlerinin düzenli olarak tüketilmesinin EGZEMA, ASTIM, SİNDİRİM SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARI, VARİS İLE İLGİLİ RAHATSIZLIKLAR, HEMOROİD (BASUR), VİRAL APSELER VE BAZI ALLERJİK DURUMLARIN TEDAVİSİNDE gerçekten yararlı olduğu yapılan uygulamalardan alınan sonuçlarla da gösterilmiştir. Bu nedenle keçi sütü ve keçi sütü ürünlerinin Amerika Birleşik Devletleri ve bazı Avrupa Ülkelerinde HEALTY SHOP denilen Sağlık Ürünleri satan yerlerde ve diğer süt ürünlerine oranla 3-4 kat daha fazla fiyata satıldığını görmekteyiz. Batı’da ailelerin , çocuklarının çeşitli alerji ve egzema durumlarında tedavi amacıyla süt keçileri satın alıp evlerinin bahçelerinde belediklerini de Tıp Tarihinden biliyoruz.

Batılı Hekimlerin ilaçlarla iyileşmeyen bazı devamlı ağrılar ve birçok varis ülserlerinin başarılı tedavilerinde harici olarak ve sık sık yapılan Steril Keçi Sütü ( UHT Keçi Sütü - Ziegenmilk ) pansumanının tedavide çok başarılı olduğu bildirilmektedir.
Arabistan ‘da keçi sütünden üretilen ve KİSHSK verilen keçi peynirinin dünyanın ilk peyniri olduğu bilinmektedir Yine Dünyanın en pahalı peyniri de Fransa’da Berri yöresinde yapılan keçi peyniri CROTTİN DE CHAVIGNAL dir.

Keçilerarası Dünya Süt verme rekoru ise MELPAS MELLA adlı keçi 1930 yılında İngiltere’de 365 günde 3783 litre süt vererek elinde bulundurmaktadır (Guinnes Rekorlar Kitabı)
Genellikle düzenli alınan günde 300 – 500 ml keçi sütü ile GASTRİK ÜLSER, PEPTİK ÜLSER, SİNDİRİM SİSTEMİ RAHATSIZLIKLARI, ALLERJİK RAHATSIZLIKLAR, ASTIM (ASTMA BRONCHIALE), VARİSLER vb. HASTALIKLARDA tedavi şansı doğmaktadır.

Keçi sütünün İnsan sağlığı ve tedavideki önemini anlatmaya çalıştıktan sonra Dünyada en çok sütü için Entansif (Meraya salınmadan kapalı barınaklarda organik yemlerle sütü için beslenen ) ve çok sütlü bir ırk olan İsviçre’nin ünlü Saanen Keçisinden de bahsetmek istiyorum

SAANEN (ZANEN ) SÜTÇÜ KEÇİ IRKI

İsviçre kökenlidir. İsviçre’de çeşitli keçi ırklarının seleksiyonı sonucu yüzyıllar içerisinde saf olarak geliştirilmiştir. . Kültür ırkı bir keçi olup seleksiyon sonucu elde edilmiştir. Sağlam yapılıdır. Dünyanın hemen her yerine götürülmüş ve sütü için kapalı barınaklarda özel organik yemlerle sütü için beslenmektedir. Saanen keçisi kesinlikle bir mera hayvanı değildir ve kesinlikle melezlemelerde kullanılmamalıdır. Çünkü Çeşitli ırklarla melezlenmesi yapılmış ve maalesef hiç birisinde başarılı olunamamıştır. Süt verimi ve Yavruların yaşama şansı düşmüş Saanen melezle-melerinin hemen hepsinde olumsuz sonuçlar alınmıştır.

Saanen keçisi, Beyaz renkte, nadir olarak kirli beyaz yada krem renginde ince derili, kılları kısa ve parlak orta büyüklükte kültür ırkı bir süt keçisidir. Boynuzlar kısa ve düz bazıları ise boynuzsuzdur. Entansif (kapalı barınaklarda ) yetiştirmeye çok uygundur Memesi çok iyi gelişmiştir. Vücut genel olarak ince ve uzundur. Boyun ince ve uzundur. Vücut göğüsten (Thorax ) arkaya doğru gidildikçe genişler. Kemik yapısı çok kuvvetlidir. Yıllık sağım süresi ( laktasyon süresi ) oldukça uzundur. Yaklaşık 300 gün sağılabilmektedir. Saf bir Saanen Keçisi Entansif koşullarda iyi bir bakım ve besleme ile günde 3 - 5,5 litre süt verebilmektedir. Saanen Keçisinin canlı ağırlığı ortalama 50-55 kg olup Omuz (Cidago ) yüksekliği 75-80 cm dolaylarındadır. Saanen keçisinin yavru verimi çok yüksektir. Bir doğuma düşen oğlak sayısı 1,8 – 1,9 olarak saptanmıştır. Yani ortalama olarak her bir Saanen keçisinden her doğumda 2 (iki ) oğlak alınabilmektedir . İkiz ve Çoğuz doğum oranı çok yüksektir. ( % 90-95 )

Saanen Keçisi kesinlikle bir mera keçisi değildir bu asla unutulmamalıdır. Kapalı barınaklarda ( Hijyen, Sağlık, Havalandırma, Kaliteli ve düzgün bir rasyonla besleme ve Veteriner Hekim kontrolünde yetiştirme ile çok iyi bir süt hayvanıdır.) sütü için beslenmelidir Bakımı ve beslenmesi kolaydır.

Sağlıklı günler dileği ile….

Uzman Dr.Ali AYYILDIZ
Veteriner Hekimi – İnsan Anatomisi Uzmanı Dr.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Keçi Sütü ve İnsan Sağlığındaki Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali AYYILDIZ Fotoğraf
Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ
Antalya
Veteriner Hekim
İnsan Anatomisi Uzmanı Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın Yazıları
► Tüik Sütü Sulandırıyor mu? Vet.Hek.Dr.Mustafa ALTUNTAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Keçi Sütü ve İnsan Sağlığındaki Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Antiviral İlaçlar Nisan 2020
◊ Latince Atasözleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:12
Top