2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karın Germe
MAKALE #19676 © Yazan Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ | Yayın Haziran 2018 | 2,283 Okuyucu
Karın Germe Ameliyatı

Karın estetiği olarak da bilinen abdominoplasti son yıllarda özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde daha sık yapılan bir ameliyat olmuştur.

Karın Estetiği

Karın bölgesi hem kadınlar hem de erkeklerde dikkat çeken bir bölgedir. Estetik ve güzel görünümlü bir karın göğüs altından kasık bölgesine kadar belirgin bir bombe yapmadan inmeli ve bel bölgesinde çevresi daralmalıdır. Yani bel diye adlandırdığımız kalçaya yakın kısımları göğüse yakın kısımlara göre daha dar olmalıdır. Ayrıca karın derisinin gergin olması kırışıklık ve sarkma göstermemesi, göbek deliğinin belirgin olması ve göbek bölgesinin hafif çökük olması beklenir.

Karın çeşitli nedenlerle ideal görünümünden farklılaşarak güzel kabul edilmeyen bir duruma gelebilir. Bunları kısaca özetlersek:
  • Karında ve göbek çevresinde yağlanma
    Göbeğin bombe görünmesi
    Karın derisinde çatlaklar (gebelik çizgileri)
    Karın derisinin sarkık olması
    Karın duvarının zayıflaması ve kasların birbirinden ayrılması
Estetik karın görünümünü bozan bu durumlar tek tek veya birkaçı bir arada olarak da görülebilir.

Özellikle doğum yapmış kadınlar arasında yukarıda sayılan 5 faktörün tamamının bir arada görülmesi çok sıktır.

Görüntüsü bozulmuş karınlarda özellikle bombelik, sarkıklık ve çatlakların giderilmesi için en sık yapılan ameliyat karın gerdirme işlemidir. Buna tıp dilinde abdominoplasti denilir.

Abdominoplasti nedir

Toplumda göbek gerdirme veya karın gerdirme operasyonu olarak da adlandırılan bu ameliyatta birkaç işlem bir arda yapılır. Bunları şöyle özetleyebiliriz:

Karın gerdirme
Kasıktan yapılan enlemesine bir kesi ile karın derisi altındaki karın duvarından kaldırılır. Genellikle bu deri kaldırma işlemi kasıktan göğüs tahtası kemiğinin alt kenarına kadar yapılır. Altındaki bağlantısı kesilen deri aşağı doğru sarkar ve ne kadar deri fazlalığı olduğu kolayca anlaşılır. Bu fazla deri alınarak karın derisindeki fazlalık giderilmiş yani karın gerilmiş olur. Bu atılan deri parçasındaki çatlaklar da ortadan kaldırılmış olur.

Göbek gerdirme
Karın derisi alttaki yapılardan sıyrılarak kaldırılırken göbek hizasına gelindiğinde göbek çevresi kesilerek göbeğin karın duvarında kalması sağlanır. Deri yukarı doğru sıyrılırken göbek dahil edilmediğinden bu gölgede göbek çapında bir delik oluşur. Ancak genellikle fazla deri bu deliği de içine aldığından çıkarılan bölgede kalır ve sorun yaratmaz. Ancak yukarıda kalan deri yekpare olduğu için burada altta kalan göbeğin görünür hale getirilmesi yani derinin üstüne çıkartılması için göbek hizasında ortada deriye bir delik açılarak göbek buradan dışarı çıkartılır. Genellikle bu yeni göbek eskisine göre daha yukarıda kalır ve estetik olarak daha güzel bir görüntü yaratır.

Karın kası estetiği

Bombeli göbeklerin görüntü olarak hoş olmadığını söylemiştik. Karında şişmanlık ve yağ fazlalığı dışında bombelik yapan en önemli olay karın kaslarının zayıflamış veya yırtılmış olmasıdır. Özellikle çoğul gebeliklerden sonra bu durum sık olarak ortaya çıkar. Karın duvarını oluşturan kaslar (tıbbi olarak rektus abdominis kası olarak adlandırılır) aşırı derecede gevşeyip incelebilir hatta ortadan ayrılarak bir nevi fıtık oluşturabilir. Bu durumda karın duvarı içindeki bağırsakların basıncı ile karın duvarı balon gibi şişkin durur. Özellikle yatar durumda şişliğin kaybolması ancak ayakta veya karın adaleleri kasıldığında ortaya çıkması kas zayıflığı ve/veya yırtılmasının tipik göstergesidir. Bu durumu düzeltmek için karın derisi göbekten ayrılık göğüs kafesinin altına kadar kaldırıldığında altta kalan kaslara birbirine yaklaştırıcı dikişler atılarak karın duvarının korse gibi gerilmesi sağlanır. Bu işlem etkili olarak şişkinliği giderir.

Göbek yağı aldırma
Bazı sarkık karınlarda yağ fazlalığı da gözlenir. Göbek estetiği ameliyatlarında göbek altı derisi tamamen atıldığı için buradaki deri çatlakları ve fazla yağlar da giderilmiş olur. Ancak eski göbek üstü bölge aşağı çekilmiş bile olsa eğer var ise buradaki fazla yağlar hala duruyordur yani bir “yağ aldırma” işlemine ihtiyaç vardır. Bunlar liposuction ile alınabildikleri gibi direk olarak deri altından kesilerek de alınabilirler. Toplumda karın ve göbek çoğu zaman eş anlamlı olarak kullanıldıklarıdan karın yağları aldırma ile göbek yağı ameliyatı ayni işlemi anlatır.

Mini karın germe ameliyatı
Karındaki bozukluk her zaman ileri derecede olmayabilir. Sorun yalnız göbek altında deri sarkması ise ve karında belirgin bombelik yok ise bu durumda seçilecek ameliyat “mini abdominoplasti” operasyonudur. Burada karın derisi karın gerdirme operasyonu işleminde olduğu gibi kasık üzerinden yatay olarak kesilir ve altındaki karın duvarından kaldırılır. Ancak bu sıyrılma işlemi yalnız göbeğe kadar yapılır ve göbek karın derisinden ayrılmaz. Serbest olarak aşağı sarkan deride ne kadar fazlalık var ise kesilerek alınır ve bu şekilde karın alt kısmındaki deri sarkıklığı giderilmiş olur. Mini karın germe işlemi karın gerdirme operasyonuna göre daha kolay ve daha risksiz bir ameliyattır.

Abdominoplasti sonrası iyileşme

Karın estetiği büyük bir ameliyattır ve iyileşme sürecinde dikkat edilmesi gereken şeyler vardır.

Karın germe ameliyatı sonrası
  • Karın derisi gergin tutulmamalıdır. Bunun için ameliyatın bitiminde hasta bacakları karına doğru çekilmiş olarak odasına çıkartılır ve bir süre karnı gevşek olacak şekilde yatması istenir. Bunun için sırtı kaldırılır ve dizlerinin altına yastık konularak karın bölgesi rahatlatılır. Ayağa kalktığı zaman da belini bükerek yürümesi ve karnında gerginlik yapmaması istenir.
    Karın duvarını sıkılaştırıcı dikişler atıldı ise en az 3 hafta karın kaslarını zorlayacak hareketler yapmaması ve ağır kaldırmaması istenir.
    İyileşme sürecinde karın derisinde geçici morluklar olabilir.
    Karın duvarının gerilmesine ve karındaki ağrıya bağlı olarak akciğerlerin havalanması azalabilir. Özellikle ameliyat sonrası erken dönemlerde derin soluklar alınması ve solunum egzersizleri ile olabilecek akciğer sorunlarının önüne geçilir.

Karın germe ameliyatı riskleri

Her ameliyatta görülebilecek olan
  • Dikişlerin iltihap yapması
    Aşırı kan kaybı
    Solunum yolu problemleri
    Yara iyileşmesinin çeşitli nedenler ile gecikmesi
    Ameliyat sonrası karın dikişlerinin zorlamaya bağlı atması
gibi sorun (komplikasyon)lar bu ameliyatta da gözlenebilir. Ancak karın germe ameliyatının en korkulan riski karındaki gerginliğe bağlı olarak bacak toplar damarlarında pıhtılaşma olması ve bu pıhtıların akciğerlere atılmasıdır. “Akciğer Embolisi” olarak adlandırılan bu durum çok ciddi sorunlar yaratabilir. Bunu önlemenin en etkili yolu ise hastanın ameliyattan birkaç saat sonra yürütülmesi ve olabildiğince hareketli tutulmasıdır. Ağrı olur korkusu ile kımıldamak istemeyen hastalara bu risk anlatılmalı ve hareket etmeleri sağlanmalıdır.

Göbek yağı aldırma zararları
Karın germe ameliyatı sık olarak yapılmakta ve çok iyi sonuçlar vermektedir. Ancak yukarıda anlatıldığı gibi bazı riskleri de vardır. Bu ameliyatta birçok kişide hem deri kesilerek çıkartılmakta hem de var ise fazla yağlar alınmaktadır. Her ameliyatın vücut işleyişine az da olsa bir olumsuz etkisi vardır. Ancak bu olumsuz etki sağlıklı kişilerde pek hissedilmez. Buna karşılık yüksek tansiyon, diyabet, damar sertliği, aşırı şişmanlık, akciğer hastalığı, kalp hastalığı veya bünyeyi zayıf düşüren hastalıklar gibi sorunları olan kişilerin bu ameliyatı olmadan önce sıkı bir kontrolden geçirilmesi ve hastalıkları ile ilgili branş hekimlerinden ameliyat olup olamayacaklarına dair görüş alınması gereklidir. Ayrıca karın germe ameliyatı yoğum bakım ünitesi bulunan tam teşekküllü hastanelerde yapılmalıdır.

Sonuç olarak göbek yağı ameliyatı, karın germe, göbek germe, abdominoplasti vs gibi çok çeşitli isimler ile tanınan bu ameliyat son derece etkili sonuçlar veren bir işlemdir. Ancak büyük ameliyat sınıfında olan bu işlemin sağlıklı kişilerde ve tam teşekküllü hastanelerde deneyimli hekimler tarafından yapılması uygundur.

Prof. Dr. Ege Özgentaş
Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Karın Germe" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ege ÖZGENTAŞ Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ'ın Yazıları
► Karın Germe Estetiği Op.Dr.Ekrem KESKİN
► Labioplasti ve Karın Germe Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Karın Germe Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Karın Germe Estetiği Dr.Güner UYSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Karın Germe' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kol Germe Ameliyatı PDF Ocak 2022
◊ Meme Dikleştirme Ağustos 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:51
Top