2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beden İmajımızın Hayatımıza Yansımaları
MAKALE #19698 © Yazan Uzm.Psk.Damla KANKAYA | Yayın Temmuz 2018 | 2,945 Okuyucu
Beden İmajımızın Hayatımıza Yansımaları

Bireyin kendi vücuduyla ilgili oluşturduğu şemalar, duygu, düşünce ve algılar bu imajın oluşmasında etkin bir rol oynamaktadırlar.

Bunların beraberinde beden ölçüleri ve kilosuna müdahale etmek için yaptığı fiziksel egzersizler ve diyetlerde kişinin beden imajının oluşumuna katkıda bulunmaktadır. Aynı zamanda beden imgesi, benlik kavramıyla da içli dışlıdır.

Beden imgesi;
kişiliği, fiziksel görünümü ve fiziksel becerilerilei lgili tüm fikir ve düşünceleri kapsamaktadır denilebilir.Beden imajının olumsuz sonuçlara ulaşmasına neden olan birden fazla faktör vardır. Öncelikli olarak akran grupları, sosyal çevre,aile ilişkileri ve sosyal medya bunlardan bazılarıdır.

İlk olarak günümüzde Sosyal Medyaya döndüğümüzde ince görünmenin,belirli markaların ürünlerini giyinmenin güzellikle ve başarı ile eşdeğer olduğu imajı oluşturulmaktadır. Televizyon, magazin ve programlara bakıldığında devamlı mükemmel, pürüzsüz, kusursuz, orantılı bir yüz ve fizikler göz önüne getirilmektedir. Aynı zamanda kusursuz beden imajına 'özendirmek' için yapılan reklam ve program kampanyaları da bu imajları destekler biçimde.

Bu gibi Yayınlar bireylere 'kusurlu' bedenlerini aslında hak etmediklerini ve bu görünümü değiştirebilecekleri görüşlerini benimseterek,bireyin kendini asla kendi bedeniyle tatmin ve barışık olmamaları gerektiği imajını hazırlamaktadır.

Akran gruplarının etkisine baktığımızda akranların kişinin kendilik algısında oldukça etkin bir rol oynadıkları görülmektedir. Bireyin sosyal hayattaki etkin durumu, arkadaşlarının desteği, kabul görmesi veya dışlanmasıyla kişinin beden imajı zedelenmekte veya olumlu yönde gelişmektedir. Sosyal ortamlarda bireyin olumlu yönde aldığı geribildirimler bireyin kendilik algısına olumlu anlamda katkı sağlamakta, özgüven ve benlik saygısını desteklemektedir.


Beden imajını oluşmasında bir diğer durum ise, kişilerin bedenleriyle ilgili olarak aileleri tarafından olumsuz yönünde dönüşler almalarıdır. Bu eleştiriler kişileri oldukça etkileyebilmektedir. Bireyin bedeniyle ilgili yapılan eleştiriler, bireyin benlik algısına zarar vermektedir.

Beden imajı hem kadına hem de erkeğe yöneltilen bir durum olmasına rağmen genel olarak kadınların, ideal bedende olmalarına yönelik etkin bir baskı oluşturmaktadır. Bu durum bireylerin kilolarıyla ve fiziki yapılarıyla, dışardan nasıl gözüktükleriyle ilgili daha fazla meşgul olmalarına neden olmaktadır. Başka bir taraftan bakıldığında, kadınlar “mükemmel fiziki yapıya ulaşmakla ” meşgul olduklarını ve yaşamlarının merkezi haline getirdikleri gözlennmektedir.

Beden imajı kişinin sadece bireysel ve ruhsal taraflarını kapsamayarak aynı zamanda toplum içinde sosyolojik bir anlam taşımaktadır. Özgüven, beden imajı oluşumunda önemli yer tutmaktadır.

Beden imajının bireyin kendisini anlamada önemli bir rol oynadığını düşünülmektedir. İnsanların beden memnuniyetlerinin, kendi benlikleri ile ilgili hissettiklerinin aynı doğrultuda olduğunu belirtilmektedir. Günümüzde Bireyin fiziksel görünümünün maalesef ki , tüm algıların ve etiketlerin merkezinde yer aldığı ifadelerde belirtilmektedir. Kişinin kendi bedenine çevirdiği bilinçli veya bilinçsiz düşüncelerin tamamının beden imajını oluşturduğunu düşünülmektedir. Bununla birlikte olumlu benden imajına sahip olan insanların,insan ilişkilerinde daha düşük kaygı yaşadıkları çalışmalarda belirtilmektedir.

Beden imajına karşı olan hoşnutsuzluk ile kendine olan saygısı arasında çok önemli bir ilişki olduğu ve beden imajının ayrı bir oluşum olmayıp aynı zamanda kendilik saygısının önemli bir parçası olduğu belirtilmiştir. Olumlu yönde olan beden imajının yüksek derecede özsaygı ile ilişkili olduğu belirtilmiştir.

Beden imajını algılayabilmek için belirli kavramların ayrımına gidilmesi ve bu kavramların birbirleriyle olan ilişkilerinin anlaşılabilmesi gerekmektedir. Bu kavramlar; kendini görme şekli, kendine olan saygı, beden kavramı, beden planı, beden imajı ve beden imajı sınırıdır.

Beden kavramı: Bireyin kendisi hakkında düşündüklerinin çoğu ve fiziksel çevre ile ilişkili durumdadır. Bu kavram kendini fark etme şekli ile de örtüşmektedir.

Beden imajı sadece kişinin vücuduyla ilgili değildir. İçerisinde bulunduğu toplumdaki insanlar, onların fikirleri, tavırları, tutumları ve bireye karşı tepkileriyle de ilişkilidir. Ailenin bireye karşı tutumundan dolayı birey kendi vücuduyla barışık olabilir veya kabullenmeyebilir. Kıyafetler, makyaj, aksesuar, takılar kadar tekerlekli sandalye, koltuk değneği ve baston gibi aletler de beden imajını oluşturan etmenler arasındadır. Beden imajının değişmesine görünüm ve fonksiyon değişiklikleri, sosyal çevredeki aktiviteler, cinsellik ve iş ortamı gibi hayatın farklı yönlerini de etkilemektedir.

Tüm bu durumların sonucunda kimi erkekler kas yapılarını geliştirmek için düzensiz ve yetersiz beslenmeye yönelmekte veya aşırı derece de fiziksel aktivitelerde bulunmaktadırlar. Aynı zamanda kadınlarda az yemek, fazla egzersiz yapmak, bitkisel haplar kullanmak, estetiğe başvurmak tarzında yanlış tavırlar sergilemektedirler. Bireyler kendilerini diğer bireylerle karşılaştırmakta ve bunun sonucunda toplum içerisindeki davranışlarında sıkıntılar yaşamaktadırlar.

Bireyin bu olumsuz duyguları sonucunda birey bazı davranışlarla memnuniyetsizliğini dışa vurur. Örneğin; vücut parçasına bakmamak veya dokunmamak, vücudunun memnun olmadığı bölümünü gizlemek, sosyal katılımlardan uzak durmak, değişim veya kayıplarla aşırı ilgilenme, çekingenlik, utanç, güçsüzlük, ümitsizlik, öz yıkımda bulunma (kendine zarar verme, aşağılama, intihar, kendini yüksek derecede önemseme).

Bu tür olumsuz duygulara neden olduğundan dolayı beden imajıyla ilgili kaygısı ve memnuniyetsizliği olan bireylerin kaygı ve memnuniyetsizliğin ne tür dışa vurumlarının olduğu konusunda araştırmalar devam etmektedir. Çünkü birçok bireyde etkin olan bu durum kendimizi en çok geliştirebileceğimiz ortam olan eğitim kurumlarında ve iş hayatımızda dahi bireyleri kısıtlamakta, girişimde bulunmalarını engellemektedir. Bireyler merak ettikleri durumları, konuları araştırmak istedikleri halde beden imajlarından duydukları güvensizlikten dolayı rahat bir şekilde açılamıyorlar, gerekli ortamlara giremiyor ve sonuca ulaşamıyorlar. Aynı zamanda akran ortamında dileklerini, arzularını ve tavırlarını kendileri değil güvensizlikleri belirlemekte. Bu durum belli bir süre sonra katlanılmaz hale gelmekte ve bireyi yalnızlaştırmaktadır.

Beden imajimız üzerinde memnuniyetsizliğin artmasını sonucunda,yemek bozuklugu, anoreksiye nervoza,bulimia,benlik saygısında azalma ve özgüven eksikiği ve 'kusursuz beden algısını oluşturmak' gibi olumsuz sonuçlar görülebilmektedir. Kendimizi ve çevremizdeki insanlarla bu bilinçle iletişim kurmamız bu olumsuz duyguları yaşamamızda ve yaşatmamızda azalma sağlayacaktır.

Beden algınız üzerinde olumsuz düşünceleriniz arttığını düşünüyor iseniz psikoterapi almanız önerilmektedir.

Unutmamalıyız ki, kendimize olan sevgimiz başkalarına duygduğumuz sevgiyide besleyecektir.

Uzman Klinik Psikolog Damla KANKAYA
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beden İmajımızın Hayatımıza Yansımaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Damla KANKAYA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla KANKAYA Fotoğraf
Uzm.Psk.Damla KANKAYA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi22 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Damla KANKAYA'nın Yazıları
► Emme Refleksi, Anne Sütü ve Ruhsal Yansımaları Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Beden İmajımızın Hayatımıza Yansımaları' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sanat Terapisi Ocak 2024
► Panik Atak Geliyorum Der mi? Ağustos 2023
► Akran Zorbalığı ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2023
► Çaresizlik Öğrenilir mi? Haziran 2023
► Psikolojik İlk Yardım Mayıs 2023
◊ YENİAsperger Sendromu Nisan 2024
◊ Dijital Çağda İnsan İlişkileri ÇOK OKUNUYOR Ekim 2023
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:28
Top