2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ağlayarak İletişim Kuran Çocuk
MAKALE #19711 © Yazan Enes TUĞRUL | Yayın Temmuz 2018 | 2,167 Okuyucu
Bugün ailelerimizin yanlışlar yaptığı bir konu hakkında konuşalım.
Nedir bu konu ?
Ağlayarak iletişim kuran çocuk
Çünkü bana başvuran ailelerimizin en şikayetçi olduğu konulardan birisi konumunda.
Bu durumu irdelemeye başladığım zaman aslında ebeveynlerimizin hatalı davranışlarından dolayı bu durum ortaya çıkabiliyor.


Bir seansımdan örnek verecek olursam;
3 yaşında bir çocuğum gelişim geriliği mevcut ve evde şu ana kadar çocuk tüm isteklerini ağlayarak belirtmiş ve çocuk ağladığı an her şey önüne geliyor ve bu çocukta artık alışkanlık haline gelmiş. İlk iki seansımda planladığım aktiviteyi ortak ilgi ve ortak hedef doğrultusunda yapabilmek için ağlama üzerine yoğun çalışmalar gerçekleştirdik.
Çocuğumuzun seans içerisinde tek yaptığı ağlamaktı. Bu durumu sorguladığım zaman evde çocuk ağladığı an çocuk ney istiyorsa ya da neyi seviyorsa direk önüne getiriyorlarmış tabi ki durum böyle olunca çocuk isteğini nasıl dile getiriyor ağlayarak.
Böyle bir durumda çocuğun aynı zamanda konuşma becerileri ve iletişim becerileri de negatif olarak etkileniyor.Çünkü çocuğa gün içinde iletişim fırsatları tanınmıyor ve öyle ki çocuğumuz konuşma becerileri ve iletişim becerileri olarak da yaşıtlarına göre daha geride seyrediyordu.


Şimdi bu durumu biraz konuşalım:
Bebekler konuşamadıklarından dolayı iki türde iletişim kurarlar. İlk olan ağlamadır.
İkinci olan ise el ve kol hareketleridir.
Bebeğimiz bize farklı ağlama şekilleriyle bizlere farklı mesajlar verir. Aile kısa zaman içerisinde bu mesajları doğru bir şekilde okumayı öğrenir ve iletişim kurmaya başlar. İlk başlarda bebekler ağladığı zaman gözyaşı oluşmuyor. Çünkü bebekte üzüntüye bağlı ağlama daha gelişmemiş oluyor.


Peki çocuğumuz konuşmaya başlayınca ne oluyor ?
Çocuk konuşmaya başladığı zaman ağlamayarak ‘iletişim kurma’ bitiyor veya azalıyor.
Çünkü çocuk, daha etkili bir iletişim şekli olan olan konuşmayı tercih ediyor, konuşmaya geçiş yapıyor
Ama işte maalesef bazı ailelerimizde çocuk konuşmaya başlamış olsa da ağlama bitmiyor.
Acaba bu durum neden kaynaklanıyor,ailelerimiz nerede hata yapıyorlar ?
Bazı ailelerde çocuk konuşarak kendisini ve duygularını konuşarak ifade edebilmesine rağmen, kendini dinletemiyor veya aile çocuğun duygularını kabul etmiyor. Çocuk da konuşarak iletişim kurmaya başladığı zaman, ailesinin onu anlamadığını tam tersi yargıladığını ve reddettiğini düşünüyor.


Peki bu durumda çocuk ne yapıyor?
Bebeklik döneminde kullandığı ve aslında çok işe yarayan ‘ağlama’ yöntemine geri geçiş yapıyor.
Çünkü ağlamak çok işe yarıyordu ve ağladığı durumlarda ebeveynleri onu anlamaya çalışmıştı ve istediğini yapmaya çalışmıştı.
Kısacası, konuşmaya başladığı zaman anlaşılmadığını düşünen veya duyguları reddedilen çocuklar, konuşma yerine ağlamayı tercih ediyor.
Aynı zamanda yukarıda bahsettiğimiz durumların hiçbirisi gerçekleşmemiş olsa bile çocuğun sözlü ifade becerisi gelişmemiş ise çocuk hâlâ ağlamayı kullanabiliyor.
Ayrıca çocuğun ağlamayı kullanmasının bir sebebi daha var.


Nedir bunlar bir bakalım
Dört çeşit aile türü vardır. Bu aile türlerinden biri de esnek ailedir.
Nedir bu esnek aile
Esnek aileler evde bir düzen sağlayamazlar.
Yani sınırlar tam olarak belli değildir.
Sınırlar tam olarak çizilmediği için çocuk her istediğini yaptıracağını düşünebiliyor.

Tüm bu konuştuklarımız sonucunda şunu söyleyebiliriz
Amacımız çocuk ağladığı zaman onun ağlamasını engellemek ya da azaltmak olmamalı, çocuğun kendisini ağlayarak ifade etme ihtiyacını ortadan kaldırmak olmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ağlayarak İletişim Kuran Çocuk" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Enes TUĞRUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Enes TUĞRUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Enes TUĞRUL Fotoğraf
Enes TUĞRUL
Antalya
Ergoterapist - Duyu bütünleme terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Enes TUĞRUL'un Makaleleri
► Otizmli Çocuklarda İletişim ve Dil Dr.Çağdaş KARSAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Ağlayarak İletişim Kuran Çocuk' başlığıyla benzeşen toplam 95 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Disleksi'de Ergoterapi Nisan 2018
► Ergoterapi Nedir ? Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:31
Top