2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuz ile “uyku Saati Tartışmalarınızı” Azaltmak İçin Öneriler
MAKALE #19715 © Yazan Uzm.Psk.Ezgi TANIL | Yayın Temmuz 2018 | 2,052 Okuyucu
Uyku,çocukların hem fiziksel olarak uzun okul günleriyle başa çıkabilmeleri hem de zihinsel olarak sağlıklı öğrenme süreçleri geçirebilmeleri için temel bir gereklilik.

Çocuğun uykusunun bir düzene oturtulması ebeveynler için zorlayıcıdır. Çoğu zaman çocuk ve ebeveyn arasında “uyku saati tartışmalarına” sebep olur. Bu tartışmalar, başlarda sıkıntılı anlar olarak değerlendirilse de zaman geçtikçe ve çözümlenemedikçe şiddetlenebilir.

İşte anne-babalara çocuklarına iyi bir uyku alışkanlığı kazandırmada rehber olabilecek tavsiyeler:

1) Eğer çocuğunuzun saat 9.00’da yatağında olmasını istiyorsanız, onu öncesinde uykuya hazırlamaya başlayın. Bir hazırlık ritüeli oluşturun ve çocuk her gün bu ritüel başladığında yakında uyuyacağının farkında olsun. Saat 8.45 olduğu zaman hafif ve rahatlatıcı bir müzik açın ve yavaş yavaş pijamalarını giymeye ve uyku için hazırlanmaya başlasın. Bunu bir plan dahilinde yapmak daha faydalıdır. Örneğin; önce pijama daha sonra sırasıyla diş fırçalama, tuvalet ihtiyacı ve en son anne-babasına iyi geceler öpücüğü ile bu ritüeli tamamlayabilir.

2) Anne-baba olarak çoğu zaman, kendi kaygılarımızı çocuğumuza da iletme eğilimi gösteririz. Bu nedenle “Eyvah ya uyumazsa, uyudu mu acaba?” diye aşırı derecede çocuğu kontrol etmekten kaçının. Çünkü çocuk sizin endişenizi hissettiğinde bu onun uykusunu da etkileyebilir.

3) Renkler çocukların psikolojisi üzerinde etkilidir. Bu nedenle çocuğunuzun uyuyacağı ortamda doğru renkleri kullanmak önemlidir. Çocuğun sevdiği favori rengin yumuşak bir tonunu tercih edebilirsiniz. Ancak saf parlak kırmızı, turuncu, sarı gibi renkler uygun olmayabilir. Rahatlatıcı hafif renklerle donatılmış bir çevre uyku için idealdir.

4) Çocuğunuz odasına gittiğinde karanlıkta tek başına uyumak, odada tek kalmak istemiyor olabilir. Bu durumun üstesinden gelebilmesi için ebeveyn olarak onun için 5-10 dakikalık uyku hikayeleri okuyabilirsiniz. Bunu yaparken onun aslında kendi kendine uykuya geçebileceğine güvendiğinizi söyleyebilirsiniz. Yatağının yanında oturarak hikayenizi okuyun. Hikaye bittiğinde onu yine odasında uykuyla yalnız bırakmayıp ona pelüş bir “uyku arkadaşı” verebilirsiniz. Bu uyku arkadaşının tüm gün dinlendiğini ve çocuğunuz uyurken onun da bir bekçi görevi yapabileceğini hikayeleştirerek anlatabilirsiniz.

5) Çocuğunuzu gördüğü rüyaları resmetmesi için destekleyin. Eğer rüyasında gördüğü belirli hayvanlardan, eşyalardan vb. objelerden rahatsız oluyorsa, bunları renkli kalemlerle kağıda dökmesini isteyin. Örneğin rüyasında gördüğü böcekten korkan bir çocuk ile bu böceği kağıda çizdiğinde bunu sizin de yardımınızla komik bir çizim haline getirmesini sağlayın. Topuklu ayakkabılı, çantalı böcek gibi bir çizim yaptığınızda yavaş yavaş gördüğü rüya da korkunç özelliğini kaybedecektir.

6) Uyku öncesi beslenme sağlıklı uyku alışkanlığının geliştirilebilmesi için oldukça önemlidir. Büyüme çağındaki çocuğunuzun dengeli beslenmesine özen gösterin. Gün içerisinde ihtiyaç duyduğu besinleri alıp almadığını kontrol edin. Özellikle uyku öncesi beyinde uyarıcı etki yaratan kola, yeşil çay, siyah çay, bitter çikolata gibi besinleri tüketmemesini sağlayın.

7) Onunla küçük anlaşmalar yapabilirsiniz. Çocuğunuz uykuya dalmakta güçlük çekiyorsa, ona uyumadan önce sevdiği bir şey ile ilgilenmek için toplam 15 dakikası olduğunu söyleyin. Ona seçenekler sunun. Örneğin sana 15 dakikalık kitap okuyabilirim, birlikte şarkı dinleyebiliriz, ellerimize krem sürebiliriz…. Bırakın bu süre içinde ne yapmak istediğine o karar versin. 15 dakika bittiğinde ışığı kapatma görevi onun olsun. Zaman ilerledikçe bu 15 dakikayı kendi başına siz olmadan kullanması ve zaman dolunca ışığı söndürmesi için onu teşvik edin. Böylelikle, uyku zamanını belirleme sorumluluğu onda olduğunda uyku sorunları da azalacaktır.

8) Çocuklar ışık kapandığında çeşitli gölgeleri canavarlara benzetip bundan korkabilirler. Bu nedenle uyku ritüeline başlamadan önce çocukla ilgili etrafı kontrol etmek ve odadaki oyuncakları toplamak işlevsel olabilir. Oda karanlık olduğunda çocuğun dikkatini dağıtabilecek objeler ortadan kaldırılmalıdır. Diğer bir önerim, onun ışık kapandığında odaklanabileceği fosforlu yapıştırmalardan yatağının bulunduğu yerin tavanına yapıştırabilirsiniz. Figürlü gece lambalarından yararlanabilirsiniz.

9) Çocuğunuz uyku vakti gelmesine karşın kendisini hala çok enerjik hissediyor olabilir. Çünkü çocuklar enerji doludurlar ve yetişkin perspektifinden baktığınızda kendiniz genellikle akşam işten gelince yorgun olduğunuz için onun da yorgun olduğunu düşünebilirsiniz. Empati kurmaya ve onu anlamaya çalışın. Onun uyku ritüeli başlamadan önce son bir kez hareketli oyun oynamasına izin verin. Örneğin, bir müzik klibi açabilirsiniz ve o da klibe uygun dans edebilir. Böylece enerjisini azaltmış ve onu aslında uykuya hazırlamış olursunuz.

10) Son ve en önemli önerim; çocuğunuzu kendi yatağında uyumaya alıştırın Psikolojik olarak çocuk için en sağlıklı olanı kendi yatağında uyumasıdır. Kendi başına yatağında ebeveyni olmadan uyuyabilmek onun öz-güveni ve yeterlilik duyguları ile doğrudan ilişkidir. Hastalık vb. gibi çok özel durumlar yaşamadıkça çocuğunuz her zaman kendi yatağında uyumalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuz ile “uyku Saati Tartışmalarınızı” Azaltmak İçin Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ezgi TANIL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi TANIL Fotoğraf
Uzm.Psk.Ezgi TANIL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın Yazıları
► Çocuğunuz İçin Oyuncak Seçimi Psk.Aylin AYDEMİR
► İyi Bir Ruh Hali İçin Öneriler Psk.İzzet GÜLLÜ
► Meslek Seçimi İçin Öneriler Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuz ile “uyku Saati Tartışmalarınızı” Azaltmak İçin Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 47 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi ve Etkileri Şubat 2021
► Çocuk Sanat Terapisi Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:10
Top