2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergoterapide Erken Müdahale Nedir ?
MAKALE #19745 © Yazan Enes TUĞRUL | Yayın Ağustos 2018 | 2,487 Okuyucu
ERKEN MÜDAHALE

İlk önce yine konumuza başlamadan önce ailelerimizin kafasında somut bilgiler oluşması için birkaç örnek vereceğim…
Bir tane çocuğum 33 aylık iken bana başvurdu. İlk başta çocuğumuzda bir şeylerin normal gitmediğini kreş öğretmenimiz fark ediyor. Çünkü diğer arkadaşlarıyla oyun oynarken bir uyum yok, oyunu uzun süre sürdüremiyor, sürekli kavga ediyor ve bir süre sonra tabi ki arkadaşları aralarına kabul etmiyor. Annede bu durumu fark ediyor ve araştırmalar sonucu Ergoterapi ile tanışıyorlar.
Bir başka çocuğumuz 27 aylık gelişim geriliği şüphesi ile gelişimsel pediatri uzmanı bana yönlendiriyor ve değerlendirme sonucu baktığımız zaman fiziksel ve duyusal olarak desteklenmesi gerektiği sonucuna ulaşılıyor.
Bir diğer çocuğumuzda 5 yaşında. Evde günlük yaşam aktivitelerinde problemler yaşıyordu.Ayakkabısını çorabını giymekte zorlanma,yolda yürürken sürekli takılıp düşme, merdivenden çıkarken ve inerken zorlanma vb
Şimdi gelelim konumuza;
Olumsuz bir gelişim gösterme riski olan ya da gelişimsel bir geriliği olduğu tespit edilen, özel gereksinimi bulunan, kreş-okul yaşındaki ya da daha küçük çocukların belirlenerek bu dezavantajları önleyici çalışmalar yapılması erken müdahale olarak tanımlanır (Karoly, Kilburn ve Cannon 2005).

Ülkemizde erken müdahale konusu, erken müdahale uygulamaları ya da erken müdahale programları henüz yeni bir kavram olmakla beraber son yıllarda önemi daha da anlaşılmış ve gelişmekte olan bir alandır. Erken tanı ve tedavinin tüm gruplarda olumlu sonuçlar verdiği aşikardır. Burada en önemli kısım doğru değerlendirmenin yapılmasıdır.
Erken müdahalenin amaçlarını şu şekilde özetleyebiliriz ;
• Anneye ihtiyaç duyduğu desteği sağlamak
• Aileyi gelişim alanları konusunda bilgilendirmek ve ilk yıllarda aile desteğinin önemi konusunda bilgilendirmek,
• Ailelerin anne babalık becerileri hakkında farkındalıklarının sağlanması ve geliştirilmesi
• Anne babalara çocuğun davranışlarını,,bizlere verdiği iletişim fırsatlarını yönetmek konusunda stratejiler öğretmek,
• Çevrenin olumsuz etkilerini en aza indirmektir.

Erken çocukluk diye tabir ettiğimiz dönemde bazı durumlarda problemin temel nedenini tespit etmek zordur.
Şunu unutmamak gerekir erken çocukluk döneminde uygulanan her program her çocuğa uygun olacak diye bir şey yoktur. Çünkü her çocuğun biricik ve özel olduğunu unutmamak gerekir.
Erken müdahale programı geliştirilirken çocuğa hangi alanlarda destek sağlanması gerektiğini doğru bir şekilde belirlemek, problemlerin temel nedeninin doğru bir şekilde belirlenmesi büyük önem taşımaktadır.
Erken Müdahale diye tabir ettiğimiz program çocuğun farklılıkları göz önüne alınarak uygulanmalıdır.
Eğer planlanan tedavi çocuğunuz için doğru değilse ve doğru şekilde uygulanmıyorsa hiçbir fayda görmeyeceksiniz.


Ergoterapistler olarak çocuğu, aileyi, çocuğun yaşam alanını vb. parametreleri değerlendirerek holistik bakış açısıyla yaklaşmamız en önemli özelliklerimizdendir.

Ergoterapistler çocuğun yemek yeme alışkanlıklarını, uyku düzenini, gelişimsel sürecini, duyusal uyaranlara verdiği tepkileri, genel olarak mizacını, günlük yaşam aktiviteleri ve oyun becerilerini değerlendirerek çocuğun yaşama katılımını anlamlandırmaya çalışır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergoterapide Erken Müdahale Nedir ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Enes TUĞRUL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Enes TUĞRUL'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Enes TUĞRUL Fotoğraf
Enes TUĞRUL
Antalya
Ergoterapist - Duyu bütünleme terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Enes TUĞRUL'un Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ergoterapide Erken Müdahale Nedir ?' başlığıyla benzeşen toplam 97 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Disleksi'de Ergoterapi Nisan 2018
► Ergoterapi Nedir ? Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:12
Top