2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gün Işığı Duygularımızı Etkiliyor mu?
MAKALE #19756 © Yazan Uzm.Psk.Ezgi TANIL | Yayın Ağustos 2018 | 2,017 Okuyucu
Mevsimsel değişikliklerle birlikte tüm canlıların gün içerisinde maruz kaldığı ışık miktarı da değişikliğe uğrar. Sirkadiyen ritim olarak isimlendirilen “vücut saatimiz” 24 saat içerisinde gerçekleştirdiğimiz tüm biyolojik, kimyasal ve psikolojik faaliyetleri içerir. Maruz kalınan gün ışığı miktarı da sirkadiyen ritmimizi düzenlemede büyük rol oynar.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre; retinadaki sinir alıcılarıyla beyinde bulunan suprakiyazmatik çekirdek arasında doğrudan bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Araştırmacıların bulduğu sinir yolunun görevi gün ışığının veya yapay ışığın miktarını belirlemektir. (M. W. Young, 2000).

Günümüzde duygudurum bozuklukları oldukça yaygın olarak görülür. “Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu “, depresyonun alt tiplerinden biridir. Halk arasında “kış, sonbahar depresyonu” olarak da bahsedilir. Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu’nun etkisi altında olan kişilerin yaşam kaliteleri azalır ve işlevsellikleri düşer. Tükenmişlik hissi, her zaman yapılan günlük işlerin çok zor gelmesi, kaygı, tedirginlik, sinirlilik gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu’nun olası belirtileri bireylerde farklı olabilir. Genel olarak ışık miktarının azalmasına bağlı olarak ortaya çıkan ve hayattan alınan zevki azaltan depresif semptomlar paterni olarak değerlendirilebilir. Bu semptomlar sonbahar veya kış döneminde başlar, ilkbaharda daha çok gün ışığına maruz kalınmasıyla birlikte azalarak sonlanır.

Her şeyin başı Seratonin…

Seratonin isimli nörotransmiter, beynimizde bulunan bir çekirdekten üretilir. Daha sonra buradan beynin çeşitli bölgelerine iletilerek diğer nöronlarla gerekli bağlantılar kurar. Seratoninin mizaç, duygudurum, algı, düşünce, sirkadyed ritim, ağrı gibi pek çok farklı alanda faaliyet gösterdiği bilinmektedir. Bunun yanında en ilginç özelliklerinden biri de seratoninin kişiye içe dönük öfkesi üzerinde kontrol kurmasında yardım ederek öfkesini kendisine yöneltmemesini sağlar.

Lambert’in araştırmasına göre, seratonin Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu’nu etkilemektedir. Bu nörotransmiter gün ışığından etkilenir. Kış aylarında gün ışığının azalmasının sonucu olarak vücudumuzda seratonin miktarı da azalır. Bu durumun da bizim depresif duygular hissetmemize neden olduğu düşünülmektedir. ( Lambert et. al., 2002 ).

Terman’ın yaptığı araştırmaya göre ise Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu yaşayan kişiler günde 30 dakika parlak gün ışığına maruz bırakılırsa, bu bozukluğun başarılı bir şekilde tedavi edilme olasılığı yaklaşık %50-70 civarında olmaktadır. ( Terman et.al., 2001 ).

Kaynakça:
· Uğur, M. (2008). Duygudurum Bozuklukları. Türkiyede Karşılaşılan Psikiatrik Hastalıklar, İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri: Sempozyum Dizisi. (6) 59:84.
·Yumuşak, S., Boz, H. (2013). Konaklama İşletmelerinde Çalışanların Mevsimsel Duygudurum Düzeylerinin Etkisi. Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Dergisi. 2, (9)371-394.
· Plotnik, R. (2009). Psikolojiye Giriş (T. Geniş, Çev) İstanbul: Kaknüs.
-. Selvi, Y., Beşiroğlu, L., Aydın, A. (2011) Kronobiyoloji ve Duygudurum Bozuklukları
. Yöney, H., Taybıllı, B., Göktepe E. (1995) İstanbul’da Üniversite Öğrencilerinde Ruhsal Durum ve Davranışlarda Mevsimsellik
. April Is the Cruelest Month: Why People Get Depressed and Anxious in the Spring (2014). (27.04.2017)
. Spring Often Makes Symptoms of Mental Illness Worse (2012). (27.04.2017)
elvi, Y., Beşiroğlu, L., Aydın, A. (2011) Kronobiyoloji ve Duygudurum Bozuklukları
.Aycan, Z. (1998). Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Alanında Etik Uygulamalar. Türk Psikoloji Dergisi, 13(42) 47-50.
· Tetik, S. (2010). Mobbing Kavramı: Birey ve Örgütler Açısından Önemi. KMÜ Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 12 (18): 81-89.
· Katrinli, E. A., Alpay, G. ( ). Endüstri Psikologlarının İşletmelerdeki Yeri ve Önemi: Türkiye Uygulaması. Amme İdaresi Dergisi, 53-70.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gün Işığı Duygularımızı Etkiliyor mu?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ezgi TANIL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi TANIL Fotoğraf
Uzm.Psk.Ezgi TANIL
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ezgi TANIL'ın Yazıları
► Ruhumuzun Işığı Sönerse... Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gün Işığı Duygularımızı Etkiliyor mu?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi ve Etkileri Şubat 2021
► Çocuk Sanat Terapisi Mayıs 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:02
Top