2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Problem Çözme Becerisi
MAKALE #19764 © Yazan Uzm.Psk.Hilal KÜÇÜK | Yayın Ağustos 2018 | 3,213 Okuyucu
PROBLEM ÇÖZME BECERİSİ

Yapılan birçok araştırmaya göre, akademik başarıda organizasyon ve planlamanın yanında problem çözme becerisi de çok büyük bir öneme sahiptir. “Problem”, “Problem çözme” ifadeleri ilk etapta matematiksel terimler gibi algılansa da günlük hayatımızda birçoğumuz farkında olmadan sıklıkla bu kavramları kullanırız aslında. Çocukluğumuzdan hatta bebekliğimizden itibaren yaşamımız devam ettiği sürece hayatımızın her alanında problemlerle karşılaşırız. Bu doğal, yaşamsal sürecin bir parçasıdır. Bu aşamada da bir problemle, sorunla karşılaşmak değil, onu çözebilme yeteneğidir önemli olan. “Sorunun değil, çözümün bir parçası olmak”, yetişkin hayatında da hep beklenen ve istenen bir şeydir. Fakat bunun olabilmesi için yani çözüm odaklı olabilmek için de çocukluktan itibaren problem çözebilme yetisinin geliştirilmesi gerekmektedir.

Bir problemi çözebilmek için yapılması gereken bazı şeyler vardır. Örneğin; ilk önce bir problem olduğu kabul edilmelidir. Daha sonra ise problemin ne olduğunu ve neden kaynaklandığını anlamak, keşfetmek gerekir. Son aşama ise olası çözüm yolları üzerine fikir yürütmek ve bunları deneyerek, deneyimleyerek çözüme ulaşmayı içerir. Bu süreç yetişkinde de çocukta da böyle işlemektedir. Sadece, her yaş için, çözülmesi gereken problem ve bu problemin zorluk derecesi değişmektedir. Çok basit bir örnek vermek gerekirse; 2-3 yaşındaki bir çocuk için oynadığı topun koltuğun altına gitmesi ve elini uzatarak onu alamaması çözmeye çalıştığı bir problemdir. Çocuğun topa ulaşabilmek için uzun bir şey gerektiğini düşünmesi, bunun için evde çubuk araması, uğraşması vb. ise onun problem çözme becerileriyle ilgilidir.

Bu bağlamda bakarsak; çocuğun bir problemi çözebilmesi için, öncelikle onun çözümlenmesi gereken bir sorun olduğunu anlaması gerekmektedir. Bu da ancak çocuğun düşünme yetisinin gelişmesi ile mümkün olmaktadır. Daha sonra da çözüme ulaşmak için denemeler yapabilmeye cesaret ve isteğinin olması gerekmektedir ki, burada da ebeveynlerin tutumları önem arz etmektedir. Çocuğun etrafına bir kâşif edasıyla bakıp keşifler yapabilmesi ve yeni bakış açıları kazanabilmesi için; onu destekleyen, cesaretlendiren, ona kendini değerli hissettiren, düşünmesi için fırsatlar verilen bir ortam oluşturulmalıdır. Maalesef ki ebeveynlerin en çok yaptığı hatalardan biri de budur. Mesela, anne/baba çocuğundan bir şey yapmasını istediğinde, ona bir sorumluluk verdiğinde; bunu nasıl yapması gerektiğini de söylüyor. Çocuğun bunu kendisinin düşünüp, nasıl yapacağına karar vermesine fırsat vermiyor. Hatta çocuk farklı bir şekilde yapmaya çalıştığında engelleniyor, yanlış yaptığı bir durumda da ‘ben sana öyle yapmamanı söylemiştim’ şeklinde eleştirilerle çocuğa ket vuruluyor. Hâlbuki böyle davranmak yerine; çocuğun düşünmesi için fırsatlar sunulması, çocuğun yaptığı hata eleştirileceğine bunun nasıl düzeltilebileceği üzerine konuşulması, hataların insanlara doğruya ulaşmak için bir basamak olduğu ve denemekten vazgeçmemesinin söylenmesi çocuğun gelişimi için daha sağlıklı bir yol olur.

Ya da arkadaşıyla bir sorun yaşadığında buna hemen müdahale etmek, ‘benim çocuğum haklıdır’ edası takınmak yerine; durumu iyice anlamak ve bu sorunun nasıl çözülebileceği noktasında çocuğun da düşünmesi, neler yapılabileceği yönünde alternatif çözümler üretebilmesi sağlanmalıdır. Olaylara bu şekilde bir tavırla yaklaşıldığında, aynı zamanda, çocukla beyin fırtınası yapılmış olunur ve çocuğun bu çok önemli alışkanlığı kazanması da sağlanabilir zamanla. Böylece aslında sadece ‘günü kurtarmış’ olmayıp, çocuğun hayatının farklı aşamalarında da bir problemle karşılaştığında kullanabileceği bir yöntem öğretilmiş olunur. Önemli olan da budur zaten, yani çocuğa hazır çözümler sunmak yerine ona problem çözmeyi öğretmek, diğer bir ifade ile ‘balık vermek yerine balık tutmayı öğretmek’ daha değerlidir.

Uzman Klinik Psikolog Hilal KÜÇÜK
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Problem Çözme Becerisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Hilal KÜÇÜK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Hilal KÜÇÜK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Hilal KÜÇÜK'ün Makaleleri
► Evlilikte Problem Çözme Becerisi Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Sorun Çözme Becerisi ve Terapisi Psk.İlknur BOZKURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Problem Çözme Becerisi' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:14
Top