2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şeker Hastalığı (Diyabet) ve Meme Kanserinde Guatr Neden Çok Görülür?
MAKALE #1979 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Aralık 2008 | 5,867 Okuyucu
ŞEKER HASTALARINDA VE MEME KANSERİNDE GUATR FAZLADIR

1. ŞEKER HASTALIĞI VE GUATR

Şeker hastalarında tiroid hormon bozukluğu çok sık görülmektedir. Çocukluk çağında başlayan Tip 1 şeker hastalarında % 30 oranında tiroid hastalığı vardır. Tip 1 şeker hastası olan kadınlarda doğum sonrası tiroid bezi iltihabı ve buna bağlı tiroid yetmezliği şeker hastası olmayan kadınlara göre 3 kat daha fazla görülmektedir. Tip 2 şeker hastalarında (erişkin yaşta başlayan şeker hastalığı) da tiroid yetmezliği sık görülmektedir. Tiroid yetmezliği TSH hormonunun kanda yükselmesiyle teşhis edildiğinden şeker hastaları yılda bir defa TSH hormonu ölçümü yaptırarak tiroid yetmezliği gelişip gelişmediğini kontrol ettirmelidirler.

Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi) şeker hastalarında zaten çoğunlukla yüksek olan kolesterol düzeyini iyice artırarak koroner kalp hastalığı riskini iyice artırır.
Hafif tiroid yetmezliği (sadece TSH hormonun yüksek olması, fakat T3 ve T4 hormonlarının normal olması durumu) şeker hastalarında ve kan trigliserit düzeyi yüksek olan kişilerde daha sık görülür. Bu durum kan yağlarının daha da artmasına neden olabilmektedir. Başlangıçtaki tiroid yetmezliği ve tam tiroid yetmezliği tiroid hormon ilaçlarıyla (Levotiroksin) tedavi edilir.

Tip 1 şeker hastalığı olan genç kadınlarda tiroid hastalığı ve doğum sonrası tiroid yetmezliği daha çok görülür. Doğum sonrası bu kadınlarda TSH hormon ölçümleri belirli aralıklarla yapılmalıdır. Bir sonraki gebelikte tiroid bezi iltihabı da bu kadınlarda daha sık görülür.

Tip 1 şeker hastalarında anti-TPO antikor düzeylerinin takibi yapılmalıdır. Eğer Bu antikor yüksek ise yılda bir TSH hormon ölçümü yapılarak tiroid yetmezliği gelişip gelişmediği kontrol edilmelidir.

Şeker hastası bir kişide tiroid bezinin aşırı çalışması kan şekerinde yükselme yapar ve bu nedenle daha fazla şeker hastalığı hapı veya daha fazla insülin yapmak zorunda kalırsınız.
Gizli şeker hastalığı olanlarda tiroid bezinin fazla çalışması şeker hastalığının ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Şeker hastalığınız var ve kan şekeriniz kontrolde iken (100-120 mg/dl arasında iken) kilo kaybetmeye başlarsanız tiroid bezinin aşırı çalışmasından şüphelenmek gerekir. Tiroid hastalığının tedavisiyle kan şekerinde kontrol oluşur.
Tiroid hastalığı gelişme riski daha fazla olan şeker hastaları şunlardır:
1. Ailesinde tiroid hastalığı olan şeker hastaları
2. Yaşı 40’tan büyük olan kadın şeker hastaları
3. Doğum yapmış şeker hastası kadınlar
4. 65 yaşın üzerindeki şeker hastası erkekler



2. MEME KANSERİ VE GUATR

Meme kanseri olan kadınların kanlarında anti-TPO antikor yüksekliği ve nodüler guatr sıklığı sağlıklı kadınlara göre daha fazladır. Bu hastaların yaklaşık yarısında nodüler guatr saptanmaktadır. Meme kanserli hastalarda tiroid hastalığının neden fazla görüldüğü henüz bilinmemektedir.

İlginç bir bulgu ise anti-TPO antikoru kanlarında yüksek olan meme kanserli hastalarda kanserin daha iyi gidiş gösterdiğidir. Meme ve tiroid bezinin iyot tutan organlar olması bu hastalıkların birlikte sık görülmesinin bir nedeni olabilir. Tiroid bezi hormon yapmak için iyot tutar. Memenin ise bebeğe verilecek süt nedeniyle iyoda ihtiyacı vardır.
Japonya’da iyotlu deniz gıdalarının fazla yenmesinin meme kanseri riskini azalttığı saptanmıştır. İyot ve selenyum yetmezliğinde tiroid bezi iyi çalışamaz ve tiroid kanser riski artar. İyot az alanlarda mide kanserinin de daha fazla görüldüğü saptanmıştır.
Gebelikte ve emzirme dönemde memede iyot tutulumunun fazla olması memeyi kanserden korumaktadır. İyot, kadınlarda aynı zamanda kanserden koruyucu bir görev yapmaktadır.

Meme kanserli kadınlarda tiroid hormonları ve anti-TPO antikor ölçümleriyle tiroid ultrasonunun belirli aralıklarla yapılması büyük önem taşımaktadır.

Kaynak: Prof Dr Metin Özata, 99 Sayfada Tiroid Hastalıkları, İş Bankası yayını, 2008

2. http://www.tiroid.webs.com



Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şeker Hastalığı (Diyabet) ve Meme Kanserinde Guatr Neden Çok Görülür?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Diyabet (Şeker Hastalığı) Diyeti-Diyabette Beslenme ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Şeker Hastalığı (Diyabet) ve Meme Kanserinde Guatr Neden Çok Görülür?' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:01
Top