2007'den Bugüne 92,697 Tavsiye, 28,296 Uzman ve 20,044 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mutlu Evlilikteki Altın Kurallar
MAKALE #19821 © Yazan Uzm.Psk.Mine AYDEMİR | Yayın Eylül 2018 | 2,115 Okuyucu
Aile​ ​fertleri,​ ​çiftler​ ​veya​ ​birbirine​ ​değer​ ​verip​ ​aile​ ​sayan​ ​kişiler​ ​aile​ ​seanslarında kendilerini,​ ​düşünce​ ​ve​ ​duygularını​ ​danışmanın​ ​sağladığı​ ​​güvenli​​ ​bir​ ​ortamda birbirlerine​ ​ifade​ ​ederler.
​Paylaşılan,​ ​İfade​ ​Edilen​ ​Deneyimler,​ ​Bakış​ ​Açıları​ ​Ve​ ​İhtiyaçlar​ ​Sayesinde;
●Bireyler​ ​arasındaki​ ​ilişkiler​ ​güçlenir,
●Empati​ ​artar,
●İhtiyaçlar​ ​giderilir,
●Çatışmalar​ ​yapıcı​ ​bir​ ​şekilde​ ​çözümlenebilir,
●Sağlıksız​ ​ilişkisel​ ​kısır​ ​döngüler​ ​kırılabilir,
●Aile,​ ​kaynaklarını​ ​ve​ ​güçlü​ ​yanlarını​ ​daha​ ​etkin​ ​kullanabilir,
●Ailede​ ​tek​ ​bir​ ​problemli​ ​kişi​ ​etiketlemesi​ ​yerine​ ​herkes​ ​sorumluluk​ ​alabilir,
bakış​ ​açıları​ ​genişler,​ ​stres​ ​azalır​ ​ve​ ​iyileşme​ ​tüm​ ​aileyi​ ​etkiler.

Aile​ ​üyeleri​ ​seanslara​ ​birlikte​ ​katılır.​ ​Aradaki​ ​şeffaflık​ ​ve​ ​danışmanın​ ​sağladığı güven​ ​ortamı​​ ​hedeflenen​ ​iyileşme​ ​için​ ​çok​ ​önemlidir.

“Yapılan​ ​araştırmalar​ ​aile​ ​terapisinin​ ​çocuk,​ ​ergen​ ​ve​ ​yetişkinlerin​ ​yaşadığı birçok​ ​sorunun​ ​ve​ ​olumsuz​ ​deneyimin​ ​iyileştirilmesinde​ ​çok​ ​yararlı olduğunu​ ​göstermektedir​.”

Birbirinden​ ​farklı​ ​iki​ ​insanın​ ​evlenerek​ ​paylaştıkları​ ​hayat,​ ​güzel​ ​olduğu​ ​kadar stres​ ​yaratıcı​ ​da​ ​olabilmektedir.​ ​Çift​ ​ve​ ​evliliklerde​ ​yaşanılan​ ​duygusal tıkanıklık,​ ​uyumsuzluk​ ​ve​ ​sorunlar​ ​derin​ ​hayal​ ​kırıklığı​ ​ve​ ​sonrasında tatminsizlikler​ ​yaratır.​ ​Bu​ ​problemlerle​ ​baş​ ​edemeyen​ ​tüm​ ​çiftler,​ ​ilişkilerinin devamını​ ​sorgulamak​ ​veya​ ​olumsuz​ ​gidişi​ ​durdurmak​ ​için​ ​​profesyonel​​ ​yardıma ihtiyaç​ ​duyulabilir.

Mutsuz evliliklere sıkça rastlasak da mutlu evliliklerle ilgili çok fazla konuşmayız. Mutsuz çiftlerin mutsuzluklarının nedenleri üzerine oldukça konuşur ve düşünürüz; ancak mutlu çiftlerin mutluluklarını nasıl sürdürdükleri, mutlu olmayı ve mutlu etmeyi nasıl başardıkları konusuna daha az odaklanırız.

Gottman, evli çiftler üzerinde yaptığı detaylı araştırmalar sonucunda mutlu evliliklerin 9 ortak özelliğini ortaya çıkarmıştır:

1-Mutlu çiftlerde eşler geldikleri aileden sağlıklı bir uzaklaşma gerçekleştirirler. Yani, kendi anne, babaları ve kardeşleriyle bağlarını koparmadan onlardan ayrılmayı başarırlar. Bu şekilde, eşleriyle birlikte yeni bir birim oluştururlar ve artık anne babalarının dışında yeni bir çekirdek ailenin üyesi olduklarını kabul ederler.

2-Mutlu çiftler ‘biz’ olmayı öğrendikleri gibi, ‘ben’ i de korumayı becerirler. Eşleriyle birçok konuda birlikte davranmak, birlikte karar vermek ve birlikte düşünmek durumunda kalsalar da, gerektiğinde eşlerinden farklı düşünüp farklı davranabilirler. Eşler bazen zevk aldıkları bir faaliyet nedeniyle birbirlerinden ayrı zaman geçirmeyi başarabilirler.

3-Cinsellik konusunda nicelik ve nitelik bakımından uyum sağlamayı becerirler. Eşler birbirlerine beklentilerini açıkça ifade ederler. Bu beklentileri karşılamaya da isteklidirler.

4-Ebeveynlik konusunda eşler arasında uzlaşma sağlanmıştır. Çocuklarına nasıl davranacakları, hangi konularda nasıl tavır takınmaları gerektiği konusunda fikir birliğine varmışlardır.

5-Mutlu çiftler hayatın zorluklarına birlikte göğüs gererler. Zor günlerde birbirlerine destek olmayı başarırlar.

6-Mutlu evliliklerde de tartışmalar olur. Ancak bu çiftlerde eşler bireysel farklılıklarını kabul ederler. Tartışma sırasında öfkelerini kontrol etmeyi becerirler. Tartışma yıkıcı değil, tam tersine yapıcı olur. Bundan sonra tartışılan konuyla ilgili ne yapılacağıyla veya yapılamayacağıyla ilgili bir sonuca varılır. Böylelikle, her tartışmadan sonra eşler birbirlerini daha iyi tanıdıklarını ve ilişkilerini daha iyiye götürdüklerini hissederler.

7-Gülmenin ilişkide önemli bir unsur olduğu düşünülmektedir. Birlikte gülen çiftlerin daha mutlu oldukları görülmüştür.

8-Eşlerden birinin bir sıkıntısı veya sorunu olduğunda, diğeri ona destek olur. Eşler birbirini nasıl rahatlatacağını bilir ve bunu başarır.

9-Mutlu çiftler ilişkilerinin başında birbirleriyle ilgili yarattıkları romantik hayalleri hayatta tutmayı becerirler. Eşlerinin nasıl biri olduğuna dair idealize ettikleri imaj hala, aşağı yukarı, aynıdır. İlk günlerde eşleriyle ilgili düşündüklerini bir yerlerde hala yaşatırlar.

Gottman’ın araştırmasını çift terapistlerinin klinik deneyimleri de desteklemektedir. Bu 9 maddenin yanında her çift için farklı olan öncelikler ve mutluluk kaynakları da vardır. Ama her şeyden önce, çiftlerin ilişkileri için göstermek istedikleri çaba ilişkiyi belirleyici faktör olmaktadır.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mutlu Evlilikteki Altın Kurallar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Mine AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Mine AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mine AYDEMİR Fotoğraf
Uzm.Psk.Mine AYDEMİR
Çorum
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Mine AYDEMİR'in Yazıları
► Evlilikte Altın Kurallar Psk.Ziya ÜNLÜTÜRK
► Cinsellikte Altın Kurallar Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Mutlu Evliliğin 10 Altın Kuralı Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,044 uzman makalesi arasında 'Mutlu Evlilikteki Altın Kurallar' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Oyun Terapisi Nedir? Eylül 2018
► Erken Boşalma Nedir? Eylül 2018
◊ Ruh Sağlığı ve Önemi Eylül 2018
◊ Erken Boşalma Nedir? Eylül 2018
◊ Oyun Terapisi Nedir? Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:24
Top