2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İstismara Uğrayan Çocuk , İstismara Uğrayan Bir Çocuğu Nasıl Keşfedebilir.
MAKALE #19827 © Yazan Psk.İbrahim BALKI | Yayın Eylül 2018 | 1,832 Okuyucu
Çocuk İstismarı Nedir?

Çocuk istismarı: çocuk yaştaki bireyin bir yetişkin tarafından duygusal, fiziksel veya cinsel olarak istismar edilmesidir. İstismar , Türk Dil Kurumunun tanımladığına göre 2 ayrı anlama gelmektedir. Birinci anlamı: ' iyi niyetin kötüye kullanımı' olarak ; ikinci anlamı ise : ' sömürü ' olarak geçmektedir. Burada çocuk istismarında her iki anlamda kullanılabilir, ama ; ağırlıklı olarak 'sömürü' kelimesi güncel olarak kullanılmaktadır.

Çocukta sömürülme durumu, çocuğun manevi kaynaklarının tüketilmesi , biyolojik ve psikolojik gelişimini engellenmesi , sürecin ağırlaştırılması, kaynaklarının yetişkin birey/bireyler tarafından menfi talepler yönünde kullanılmasıdır.


Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) tanımına göre : çocuğun sağlığını fiziksel ve sosyal gelişimin olumsuz yönde etkileyen bir yetişkin,toplum veya ülke tarafından bilerek veya bilmeyerek yapılan davranışlar; çocuk istismarı olarak değerlendirilmektedir.

İstismar kavramı incelendiğinde fiziksel istismar, duygusal istismar, cinsel istismar, psiko-sosyal istismar ve ekonomik istismar kavramları karşımıza çıkmaktadır. (WHO,1996) Ayrıca istismar, ihmal ile karıştırılmamalıdır. İhmal; pasif bir süreçtir. İstirmar türlerini kısaca açıklamak gerekirse :


-Duygusal istismar: Çocuğun ihtiyacı olan duygulardan mahrum bırakma , karşıt , olumsuz duyguların varlığı şeklinde açıklanabilir.
-Fiziksel istismar: Çocuğun fiziksel olarak bedeninde acı yaratacak ; kaza dışı oluşmuş ; travma veya yaralanma durumu olarak açıklanabilir.
-Cinsel istismar: Genel olarak 12 yaş altı bireyden en az 4 yaş büyük biri tarafından amaçlı ve bilinçli bir şekilde , cinsel haz içeren etkinlikler barındırması zorla veya ikna yoluyla oluşturulan süreçleri barındırır.
-Psiko-sosyal istismar: Kişinin iç ve dış dünyası ile ilgili istismar
-Ekonomik istismar: Kişinin maddi olarak sömürülme , ihtiyaçlarını karşılayamama, ekonomik menfaatlerde kullanma

Burada önemli olan nokta şudur ki : İstismarın ortaya çıktıktan sonraki süreçte ; bireyin içerisinde bulunacağı ruh halidir. Zira bu ruh hali sadece istismarın ortaya çıktığı dönemi değil ; bireyin geleceğine dair kalıcı etkilerin ortaya çıkacağı bir hal alacaktır.


Çocuk istismarında bu etkiyi ele alacak olursak : Öncelikle fiziksel şiddet gören , bu konuda istismar edilen çocuk , dış dünyaya kendini korumak amacı ve var olan güvenin zedelenmesi sebebiyle kendini kapatabilir. Yoğun iletişim problemleri, konuşmada gerilik, fizyolojik ve travmatik hasarlar, ani öfke patlamaları, dürtüsel davranışlar, uyumsuz davranım, kendine kendine konuşma, irkilmeler, bayılmalar, nörolojik problemler, olumsuz beden görünümü, altını ıslatlamar, nefes alışverişinde yaşanılan problemler, sosyal ortamlardan kaçınma ve izolasyon gibi nice belirtiler ortaya çıkmaktadır.

Bunun yanında ; şiddet gören veya buna tanık olan birey , bir çözüm yolu olarak şiddeti öğrenebilir. Daha sonra , bunu; çözemediği problemler karşısında bir araç olarak kullanacaktır, veya ; tam tersi bir şekilde kendini savunmak adına olsa dahi bu yola başvurmayacaktır.Burada ki süreç ise savunma mekanizmamız ile ilgilidir. Savunma mekanizmamız bizlerde rahatsızlık hissi uyandıran , kızgınlık, üzüntü, suçluluk gibi duyguları kabul edilebilir hale getirilmesi ile ilgidir. Bunun yanında cinsel istismarın boyutu, çok daha kapsamlı ve farklıdır. Freud'a göre : '' İnsanoğlunun iki temel yaşam güdüsü vardır . Bunlardan ilki cinsellik, diğeri iste hayatta kalma olarak ifade eder. Temel yaşam güdümüz olan bir şeyin istismar edilmesi nihayetinde pek ala kötü sonuçlar ortaya çıkartmaktadır.


Kişinin cinsellik ile ilgili algılarının bozulması , bunun yanında ; yoğun psikolojik, biyolojik ve fizyolojik bir süreci kapsar. Aynı zamanda yüksek oranda travmatik bir etki yaratacağından kişinin ileriye yönelik psikopatolojik saplantılarının ortaya çıkmasına sebep olacaktır.
Genel olarak istismar edilen bir çocuğu nasıl keşfedebiliriz ?


1-Mevsim durumlarına göre giyinmeyen çocuk

örn: Sıcak bir havada (başka bir sebep olmaksızın) mont veya kazak giyinmesi

2- Öfke nöbetleri, ağlama krizlerin varlığı..

örn: Normal olmayan bir şekilde öfkelenmesi , öfkenin bir anda yükselmesi, kısa sürede dinmesi eşlik eden ağlama krizler

3-Uygun olmayan duygusal tepkiler

örn: kendisine gülümseyen bir bireye karşı öfkelenmesi veya saldırması

4-İçe kapanık, Asosyal ,korunaklı bölge , sosyal yalıtım

örn: arkadaşlarına katılamama, eşlik edememe, genellikle diğer kişilerden ayrı ; eğer kişiler arasında bir odada ise korunaklı bölgeleri tercih etmesi ;( köşeler )

5- Nesneler ile ilişkisi

örn: fiziksel şiddet gören bir çocuğun daha çok yıkım, hırçınlık veya zarar verici niteliği olan oyuncakları tercih etmesi

6-Uyku problemleri, İştah problemleri
örn: istismar edilen bir bireyde temel olarak görebileceğimiz durumlar

7-Duygusal Dengesizlik

örn: duyguların karmaşası , aynı anda iki farklı duygunun görülebilmesi , mutluluk ve üzüntü gibi, gülme davranışı ile kaçma davranışını aynı anda sergilemesi



İbrahim Balkı
19.09.2018
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Çocuk Çocuğu Neden Öldürür? Psk.Serap DUYGULU
► Fiziksel Ceza Çocuğu Nasıl Etkiler Psk.Dnş.Alaaddin DEBGİCİ
► Çocuğu Kabul Etmek Psk.Elif Can ÖZTÜRK
► Sokak Çocuğu Olgusu Psk.Meral AYDIN
► 3- 4 Yaş Çocuğu Gelişim Özellikleri ÇOK OKUNUYOR Psk.Serap DUYGULU
► Çocuğu Fazlasıyla Himaye Etmek Psk.Elif Y. ÇAVUŞOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'İstismara Uğrayan Çocuk , İstismara Uğrayan Bir Çocuğu Nasıl Keşfedebilir.' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:18
Top