2007'den Bugüne 92,865 Tavsiye, 28,331 Uzman ve 20,033 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Teff Tohumu Hakkında Merak Edilenler
MAKALE #19828 © Yazan Dyt.Büşra DAYIOĞLU | Yayın Eylül 2018 | 2,296 Okuyucu
Eritre ve Etiyopya'ya özgü bir tahıl ürünü olan Teff tahılı (Eragrostis Tef), beyaz, kırmızı ve kahverengi olmak üzere üç çeşittir. Tahıllar arasında küçücük tanelere sahip Teff, kek, kurabiye, bisküvi, ekmek endüstrisinde kullanılmaya başlanmış ve tüketicilerin sağlıklı gıda arayışı içerisinde alternatif olarak kullanılan tahıllar arasına giriş yapmıştır.

Teff, dünyanın en küçük tahıllarından birisi olduğundan rafine edilmesi zordur. Ancak sert çevre koşullarına oldukça dayanıklı bir tahıldır.

Araştırmalar, Teff'in diyet lifi, gluten içeren ve içermeyen tahılların çoğundan daha yüksektir ve içerdiği karbonhidratların %20-40'ının dirençli nişasta olduğunu göstermektedir. Tam tahıllar içeren ve dirençli nişastadan zengin diyetler; insüline duyarlılığı artırdığından Tip 2 diyabet görülme sıklığını azaltmaktadır. Yüksek lif içeriğiyle doyma mekanizmasını etkileyerek vücut ağırlığını azalttığı gözlense de daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır.

Teff tahılı için günlük alım önerisi bulunmadığından porsiyon miktarı 100 g olarak belirlenmiştir. Alım düzeyleri 31-50 yaş arasındaki erkekler için 80 kg ve 31-50 yaş arasındaki kadınlar için 65 kg baz alınarak oluşturulmuştur.

100 g (1 çay bardağı pişirilmiş Teff) içerdiği kalsiyum ile 31-50 yaş erkek ve kadınların günlük alması gereken kalsiyumun %17-27 sini karşılamaktadır. Teff tohumunun, özellikle kalsiyum, fosfor, magnezyum, bakır, çinko ve demir içeriği yüksektir. Demir açısından bulgurla kıyaslandığında; bulgurun yaklaşık 3 katı kadar demir içermektedir. Şu da unutulmamalıdır ki; teff tohumu çayında aynı durum söz konusu değildir.

Hipertansiyon hastaları için sodyum değeri düşük olsa da, alım önerilerine bakıldığında günlük alımdan daha azını karşılaması gerektiğinden tüketimine dikkat edilmelidir.

Teff, esansiyel amino asitlerce buğday, arpadan zenginse de, protein seviyesi buğday, arpa ile neredeyse aynıdır. Aslında Teff tohumu buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluteni içermediğinden dikkat çekmektedir.
Çölyak hastaları için gıda alternatifleri çoğunlukla mısır, pirinç ve soyaya dayanırken, teff tahılı farklı bir çeşit olsa da içerik açısından aslında kara buğday, amaranth, kinoadan farklı değildir.

Glutene karşı hassasiyetiniz bulunmuyorsa ülkemizin mis gibi bulguru hepimiz için idealdir.



Konuyla ilgili sıkça sorulan sorular:

1) Teff tohumu çayı zayıflatır mı?

Teff tahılı lif açısından zengin olduğundan doygunluğu arttırarak daha fazla yemenin önüne geçmektedir. Ancak teff tohumu çayında ilave bir sürü madde olduğundan aynı etkiyi göstermemekte sadece ödem atımını sağlamaktadır ki bunu su tüketimi, şeker ve tuz kısıtlaması ile de sağlamaktayız.

2) Teff tahılını nasıl tüketmeliyiz?

Teff tahılını un olarak ekmek yapımında, pasta, kurabiye, pizza, krep yapımında kullanabilirsiniz. Tahıl olarak ise; haşlayarak salatalara ekleyip tüketebilir, kısır yapımında da faydalanabilirsiniz. Piştiğinde kinoa gibi birbirine yapışma durumunu da gözleyebilirsiniz.

3) Teff beslenmede olmazsa olmaz mıdır?

Teff 2-3 yıldır popüler olan bir tahıldır. Ekonomik açıdan da maliyetlidir, bulgur da aynı besin değerlerini yaklaşık olarak karşılamaktadır. Fakat gluten hassasiyeti olan bireyler için farklı bir alternatiftir.

Dipnot: Teff'in başka ülkelerden geliyor olması sürdürülebilir beslenme açısından ülkemize zarar verebilir fakat Türkiye'de ilk kez Eskişehir'de üretilmeye başlaması da gluten hassasiyeti olan bireyler için sevindirici bir durumdur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Teff Tohumu Hakkında Merak Edilenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Büşra DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Büşra DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Büşra DAYIOĞLU'nun Yazıları
► Teff Tohumu Dyt.Pınar ERMİŞ
► Chia Tohumu Hakkında Bilmedikleriniz Dyt.Yunus Emre UZUN
► Chia Tohumu: Diyete Chia Tohumu Eklemek İçin 10 Neden ÇOK OKUNUYOR Dyt.Perran AYDEMİR
► Beslenme Hakkında Merak Edilen Sorular Dyt.Güneş AKYIL AYNACI
► Keten Tohumu Dyt.Yusuf YAŞAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,033 uzman makalesi arasında 'Teff Tohumu Hakkında Merak Edilenler' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:44
Top