2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğum Okula Alışacak mı ?
MAKALE #19829 © Yazan Psk.Hülya SOĞUCAK DENİZ | Yayın Eylül 2018 | 1,757 Okuyucu
Gözleri buğulu belki yaşlı ve kaygılı bakan minik gözler, sınıfa doğru yaklaştıkça ellerinizi daha da sıkı tutmaya başlayan küçücük eller, bir de anne babaların içini parçalayan o cümleler yok mu ?

‘ Anneciğim noooolur gitme, korkuyorum. ‘

‘ Bende seninle geleyim, lütfeeeeen ? ‘

‘ Gitmek istemiyorrruuuuuummmm.!!!’

ve cümleler daha da sertleşerek hiddetlenerek devam eder. Hatta bazen çırpınmalar, kaçma çabaları , dramatik ağlama sahneleri ile devam eder. Zaten okula başlama haftası yaklaştıkça kaygıları artan anne baba bu cümleler ve sahnelerle beraber iyice bocalar ve iç sesler başlar.

‘ Bunların ne kadarı normal acaba ?’

‘Şu an ne yapmalıyım ? İçimdeki ses mi yoksa öğretmenin kararlı durmamı söyleyen bakışlarını mı dinlemeliyim ?’

‘Bak diğer çocuk sakince giriyor, bizimki neden böyle yapıyor , bizde bir sorun mu var !?? ‘

Sizi tarif ediyorsa hiç üzülmeyin, yalnız değilsiniz 🙂 Okul ve anaokullarında çalıştığım yıllar boyunca bu ve benzeri sahneleri , oryantasyon döneminin anne babalara hiç bitmeyecek gibi gelen günlerini bir çok kez deneyimledim. Bu süreç gerçekten sancılıdır. Çoğu anne baba vazgeçmek ve devam etmek arasındaki ince çizgide gider gelir defalarca. İç sesi ona çocuğunu yıpratmaması, üzmemesi gerektiğini haykırır durur, ama mantığı bir yandan çocuğunun iyiliği için bu sürecin normal olduğunu ve yaşanması gerektiğini söyler. Peki bu süreci kolaylaştırmak için neler yapalım ?

Öncelikle okula alışma dönemi ile ilgili bilgilenin. Bu yazımdan bulabilirsiniz :
https://www.facebook.com/antalyacocu...type=3&theater

Öncelikle şu an yaşadığınız alışma döneminin , çocuğunuzla bebeklik döneminde başlayan bağlanma stili , kendi kendine kalabilme kapasitesi, çocuğunuzun mizacı, güven dolu bir iletişim kurma, korumacı ya da destekleyici ebeveyn davranışları gibi her biri üzerinde ayrıca durulması gereken bir çok olguya bağlı olduğunu unutmayın.

Kendinize en az iki hafta zaman verin. Çoğu çocuğun verdiği yoğun tepkiler gittikçe bu süre içerisinde azalmaya başlar , çünkü özellikle okul öncesi yaş grubu soyut düşünme becerisine henüz sahip olmadığından yaşayarak öğrenir ve korkularının aslında yersiz olduğunu anlamaya başlar. Bunun içinde yaşantıya ihtiyacı vardır, yani zaman !

‘ Sürekli korkmamasını, onu orada bırakmayacağımı anlatıyorum ama anlamıyor tekrar tekrar aynı şeyleri söylüyor !?’ Alışma haftaları içerisinde çocuğunuz sürekli bu konuyu konuşmak isteyebilir , çünkü sizi ikna etmeye çabalıyordur, kaygısını bu şekilde ifade ediyordur ya da sizin kaygılarınızı farketmiş olabilir. Yapması oldukça zor olan bir şey öneriyorum 🙂 Sakin kalın 🙂 Siz ne kadar bu konuyu gündeme taşır ve kaygılanırsanız çocuğunuz da ‘ Gerçekten burada korkacak bir şey var ! ‘ diye düşünür. Üzgünüm ama burada suratınızın donuk olmasından ya da ona hissettirmemeye çalışmanızdan bahsetmiyorum. Çünkü siz onu ne kadar tanıyorsanız o da sizi o kadar tanıyor ve hissettiklerinizi hissediyor. Bu yüzden gerçekten rahatlamanız gerek. Eğer kaygılarınızla baş etmekte zorlanıyorsanız destek alın, deneyimli anne babalarla paylaşın, okul rehberliği ile iletişim halinde olun.

Ayrılma sahneleri bu işin en zor kısmıdır. Bu sebeple kolay ayrılan ebeveyn kimse alışma dönemi bitene kadar onu tercih edin. Mümkün olduğu kadar sakin olun ve ayrılma anını uzatmayın. Ne kadar uzarsa çocuğunuz o kadar sizi ikna edebileceğine inanır ve tepkilerini yükseltir. Eğer onu ağlayarak bırakmak zorunda kaldıysanız , bir süre sonra okulu arayarak bilgi alın ve durumunu öğrenin.

Peki ağlayarak bırakmak normal mi ? Ona zarar vermiyor muyum ?

Bu sorunun cevabı çocuğun mizacına, yaşadığınız sürece göre çok değişiklik gösterir ve kişiye özeldir ancak genel olarak dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır. Ona ayrılma anı için seçenek sunabilirsiniz. Eğer onu hazırlamak için elinizden geleni yaptıysanız, okulun nasıl bir yer olduğunu neler yapacağını anlattınız, korkuları üzerinde konuştunuz , ayrılma anı için ona zaman verdiniz belki okulun izin verdiği ölçüde ona eşlik ettiniz, beklediniz ve aşamalı uzaklaştınız ve çeşitli seçenekleri denediniz ama her şeye rağmen ayrılmak istemiyorsa burada sınır çizmelisiniz. Seçenek sunarak onu da sürece dahil etmek faydalıdır. ‘ Sınıfa öğretmeninle mi gitmek istersin yoksa benimle mi ? ‘ ‘ Sınıfa giderken elimi mi tutmak istersin yoksa kucağıma mı alayım ? ‘

Her şeye rağmen bu sürecin sadece size ve çocuğunuza özel olduğunu, her çocuğun farklı alışma hikayesinin olacağını unutmayın ve destek almaktan çekinmeyin.

Okul öncesi dönem için okula hazır olmadığını düşünüyorsanız mutlaka bir uzmandan yardım alın ve süreci kendi kaygılarınız doğrultusunda değil, profesyonel yardım doğrultusunda değerlendirin.

Ve unutmayın bu günler geçecek 🙂 İleride her sancılı dönemde olduğu gibi bu dönemi de belki gülerek hatırlayacaksınız .

Hülya Soğucak Deniz
Psikolog / Çocuk ve Ergen


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğum Okula Alışacak mı ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hülya SOĞUCAK DENİZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hülya SOĞUCAK DENİZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hülya SOĞUCAK DENİZ Fotoğraf
Psk.Hülya SOĞUCAK DENİZ
Antalya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hülya SOĞUCAK DENİZ'in Yazıları
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Elif ATABAY
► Çocuğum Okula Hazır mı? Psk.Gonca BAĞLAR
► Çocuğum Okula Başlıyor… Psk.Dnş.Zeliha EREN
► Çocuğum Okula Başlıyor Psk.Pınar AKDEMİR GANDUR
► Çocuğum Okula Başlamaya Hazır mı? Psk.Dnş.Göksenin TETİK
► Çocuğum Okula Başlamaya Gerçekten Hazır mı? Psk.Dnş.E.Aygül ÇELİK İNCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğum Okula Alışacak mı ?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Çocuğa Sınır Koyma Temmuz 2018
◊ Anne Sen Yapsana !!! Temmuz 2018
◊ Cas Testi Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:39
Top