2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek İçin En İyi Besinler
MAKALE #19832 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Eylül 2018 | 2,001 Okuyucu
Güçlü bir bağışıklık sistemi, bir kişiyi sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Belirli gıdalar bağışıklık sistemini güçlendirebilir mi?
Bağışıklık sistemi organlar, hücreler, dokular ve proteinlerden oluşur. Bunlar birlikte, virüs, bakteri ve enfeksiyona veya hastalığa neden olan yabancı cisimler olan patojenlerle mücadele eden bedensel süreçleri yürütürler.
Bağışıklık sistemi bir patojenle temas ettiğinde, bir bağışıklık yanıtını tetikler. Bağışıklık sistemi, patojenler üzerinde antijenlere bağlanan ve onları öldüren antikorları serbest bırakır. Belirli gıdaların diyete dahil edilmesi, kişinin bağışıklık yanıtını güçlendirebilir. Bağışıklık sistemini hızlandıran 15 gıdayı keşfetmek için okumaya devam edin.

1. Yaban mersini
Yaban mersini, bir kişinin bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek antioksidan özelliklere sahip antosiyanin adı verilen bir tür flavonoid içerir.
2016 yılında yapılan bir çalışmada, flavonoidlerin solunum sisteminin bağışıklık savunma sisteminde önemli bir rol oynadığı belirtilmiştir. Araştırmacılar flavonoidler açısından zengin gıdalar tüketenlerin, üst solunum yolu enfeksiyonu veya soğuk algınlığı almayanlara göre daha düşük olduğunu bulmuşlardır.

2. Bitter çikolata
Bitter çikolata, vücudun hücrelerini serbest radikallerden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek teobromin adı verilen bir antioksidan içerir.
Serbest radikaller, vücudun gıdaları yıkarken veya kirleticilerle temas ettiğinde ürettiği moleküllerdir. Serbest radikaller vücudun hücrelerine zarar verebilir ve hastalığa katkıda bulunabilir.
Potansiyel faydalarına rağmen, bitter çikolatanın kalorisi ve doymuş yağ oranı yüksektir, bu nedenle ılımlı bir şekilde tüketilmesi önemlidir.

3. Zerdeçal
Zerdeçal, birçok insanın yemek pişirmede kullandığı sarı bir baharattır. Bazı alternatif ilaçlarda da mevcuttur.
Tüketilen zerdeçal bir kişinin bağışıklık yanıtını artırabilir. Bu, zerdeçaldaki bir bileşik olan curcumin özelliklerinden kaynaklanır. 2017 incelemesine göre, curcumin antioksidan ve anti-inflamatuar etkilere sahiptir.

4. Balık yağı
Somon, ton balığı, pil ve diğer yağlı balıklar zengin bir omega-3 yağ asitleri kaynağıdır.
2014 raporuna göre, uzun süreli omega-3 yağ asitleri alımı romatoid artrit (RA) riskini azaltabilir. RA, bağışıklık sistemi yanlışlıkla vücudun sağlıklı bir bölümüne saldırdığında ortaya çıkan kronik bir otoimmün durumdur.
5. Brokoli
Brokoli bir başka C vitamini kaynağıdır. Ayrıca sülforafan gibi güçlü antioksidanlar içerir.
Bu nedenlerden dolayı, bağışıklık sistemi sağlığını desteklemek için düzenli olarak yemek yemenin iyi bir seçimidir.

6. Tatlı patates
Tatlı patatesler, cildin turuncu rengini veren bir tür antioksidan olan beta karoten bakımından zengindir. Beta karoten A vitamini kaynağıdır.
Cildin sağlıklı olmasına yardımcı olur ve hatta ultraviyole (UV) ışınlarından cilt hasarlarına karşı da koruma sağlayabilir.

7. Ispanak
Ispanak, dahil olmak üzere birçok temel besin ve antioksidanlar içerdiğinden bağışıklık sistemini güçlendirebilir:
• flavonoidler
• karotenoidler
• C vitamini
• E vitamini
Vitamin C ve E bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olabilir. Araştırma ayrıca flavonoidlerin, sağlıklı insanlarda soğuk algınlığının önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

8. Tarçın
İnsanlar çayların yanı sıra çeşitli yemekler ve tatlılarda zencefil kullanırlar. Bir incelemeye göre, zencefil anti-enflamatuar ve antioksidatif özelliklere sahiptir ve sağlık yararları sunması muhtemeldir.
Bununla birlikte, hastalığın etkili bir şekilde önlenip önlenemeyeceğinin doğrulanması için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

9. Sarımsak
Sarımsak, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkların önlenmesi için yaygın bir ev ilacıdır. Bir araştırmada, allisin içeren sarımsak takviyeleri almanın soğuk algınlığı riskini azaltıp azaltmadığına bakılmıştır.
Plasebo alan katılımcı grubu, aralarında sarımsak takviyesi alanlara oranla iki kat fazla soğuktu. Ancak araştırmacılar, sarımsakların soğuk algınlığının önlenmesine yardımcı olup olmadığını belirlemek için daha fazla araştırmanın gerekli olduğu sonucuna varmışlardır.
10. Yeşil çay
Yeşil çay sadece az miktarda kafein içerir, böylece insanlar siyah çay veya kahveye alternatif olarak tadını çıkarabilirler. Yeşil çay içerek de bağışıklık sistemi güçlendirebilir.
Yaban mersini gibi, yeşil çay da soğuk algınlığı riskini azaltabilecek flavonoidler içerir.

11. Kefir
Kefir, sağlığa yararlı canlı bakteri kültürlerini içeren fermente bir içecek. İlk araştırma, içme kefirinin bağışıklık sistemini artırabileceğini göstermektedir.
2017 incelemesine göre, çeşitli araştırmalar düzenli kefir tüketiminin aşağıdaki konularda yardımcı olabileceğini göstermiştir:
• Bakterilerle mücadele
• İnflamasyonu azaltma
• Artan antioksidan aktivite
Bunu destekleyen araştırmanın çoğunluğu hayvanlar üzerinde veya bir laboratuarda gerçekleştirilmiştir. Araştırmacıların kefirin insanlarda hastalığı nasıl önleyebileceğini anlamak için ek çalışmalar yapmaları gerekmektedir.

12. Ay çekirdeği
Ayçiçeği tohumu salatalara veya kahvaltılık kaselere lezzetli bir ektirebilir. Onlar bir antioksidan olan zengin bir E vitamini kaynağıdır.
Diğer antioksidanlar gibi, E vitamini de bağışıklık fonksiyonunu geliştirir. Hücrelere zarar verebilecek serbest radikallerle savaşarak bunu yapar.

13. Badem
Bademler diğer bir mükemmel E vitamini kaynağıdır. Ayrıca manganez, magnezyum ve lif içerirler.
Bir avuç bademin küçük bir avuç veya çeyrek kısmı, bağışıklık sistemine faydalı olabilecek sağlıklı bir atıştırmalıktır.

14. Turunçgiller ve Kivi
Turunçgiller ve kivi, birçok insan soğuk algınlığı hissettiğinde C vitamini mükemmel bir kaynaktır.
Bilim adamları hala tam olarak nasıl yardımcı olduğundan emin değillerse de, C vitamini, soğuk algınlığı semptomlarının süresini azaltabilir ve insan bağışıklık sisteminin işlevini geliştirebilir.



15. Kırmızı dolmalık biber
Meyvelerin şekerinden kaçınmaya çalışan insanlar için kırmızı dolmalık biber mükemmel alternatif olan C vitamini kaynağıdır.
Közleme ve kızartmalar, pişirme yöntemleri üzerine yapılan bir çalışmaya göre, kırmızı dolmalık biberlerin besin içeriğini buharlama veya kaynatma işleminden daha iyi korurlar.

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin diğer yolları:
Aşağıdaki yaşam tarzı stratejileri kişinin bağışıklık sistemini güçlendirebilir:
• Sigara içmekten kaçınma
• Düzenli egzersiz
• Sağlıklı kiloyu korumak
• Alkolden kaçınma veya ılımlı içme
• Yeterince uyuma
• Stresi en aza indirgemek
• Doğru el yıkama
• Ağız hijyeni
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek İçin En İyi Besinler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Bilgegül YAVUZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Bilgegül YAVUZ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmek İçin En İyi Besinler' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:39
Top