2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kitap okuma: Görünen Köy Kılavuz İster
MAKALE #19835 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Eylül 2018 | 4,583 Okuyucu
Henüz okumaya karar vermediniz fakat kılavuz isteyen köyü de merak ediyorsunuz! İstiyorsunuz ki yazının içeriğini hemencecik öğrenip geçeyim. Fakat bu her zaman böyle kolay değildir. Zihnimize ve kalıplaşmış yargıların dışına çıkmış farklı bir durumla karşılaştığımızda biraz duraklarız!

Bu yazı da size sıra dışı gelmiş olmalı ki hala okumaya devam ediyorsunuz. Şimdi de bu yazının dili ve üslubunun farklı olduğunu düşünmeye başladınız. Bu nedenle hala okuyor ve anlamaya çalışıyorsunuz. Bu çaba ve gayretinizden dolayı sizi tebrik etmek isterim! Çünkü bu zamanda “kimse okumuyor” diye yapılan feryat ve figanlara karşı etkili bir cevap veriyorsunuz. Evet, siz şu an bütün işlerinizi ve sosyal medyadaki bütün paylaşımlara bakmayı ertelediniz ve okuyorsunuz. Çünkü biraz önce siz farkında olarak ya da olmayarak bir karar verdiniz. “Ben bu yazıyı okuyacağım” dediniz ve okumaya devam ediyorsunuz.

Siz de takdir edersiniz ki insanlara zorla bir şeyler okutmanın ne okuyana ne okutana bir faydası olacaktır. Bu bir gönül işi, sevgi ve öğrenme aşkıdır. Bu sevgi ve aşk dışarıdan bir dayatma ve baskı ile gelişecek kadar bayağı değildir. Bu insanın içinde olan ve onu geliştiren, büyüten bir aşktır. Bu nedenle okuma sevgisi de zorla olmuyor ve olmayacaktır. Bununla birlikte kitap okuma kampanyası düzenleyenlere de saygı duyuyorum. Fakat görünen köy kılavuz istemiyor demeyeceğim! Çünkü eldeki veriler bir kılavuza ihtiyaç hissettiğimizi gösteriyor. Neden derseniz; hala kitap okuma oranları istenilen seviyelerde değildir. Bunu ispatlamak için birtakım istatistiki verilerle kafanızı karıştırmak istemiyorum. Ayrıca parkta kitap okuyan Almanlar ile metroda kitap okuyan Japonlara da içten içe kızmıyor değilim! Sosyal medyada ikide bir örnek gösterilip paylaşılmalarını da kıskanıyorum!

Dedim ya bu iş kampanyalar düzenlemekle olmuyor. Hala kitap okuma oranımız düşük ve istenilen seviyelerde olmadığına yönelik yığınca eleştiriye maruz kalıyoruz. Sanki ben okumuyorum bu kitapları diye içten içe suçluluk hissettiğim zamanlar da olmuştur! Eminim sizler de en az benim kadar suçluluk hissediyor olabilirsiniz! Fakat bu yazıyı okumaya başlamak ve devam ediyor olmakla bu eleştirilere cevap verdiğinizi düşünerek kendinizi rahatlatabilirsiniz! Okumak deyince sadece kitap okumak da anlaşılmamalıdır. Gazete, dergi ve internette gördüğünüz yazıları da okuyarak bu eleştirilere kişisel düzeyde cevap verdiğiniz için müsterih olunuz.

Görünen köy hala kılavuz istiyor! Görünen köy kitaplar olsun! Çocuklar da bu köylere ulaşmak isteyen okurlar olsun! Böylece görünen köye çocuklarımızı ulaştırmak için onlara kılavuzluk yapalım! Öncelikle çocuklarda kitap okuma isteği oluşturmak için yetişkinler kitap okumaya başlamalıdır. Çünkü çocuklar kendilerine söylenenleri yapmak yerine anne baba ve öğretmenlerinde gördüklerini yapmak isterler. Sürekli “kitap okuyun” diyerek kitap okumadıklarına siz de kanaat getirmişsinizdir. Şimdi böyle söyleyince çocukların kitap okumadıklarından dolayı kendimizi suçlamış gibi olduğumuzun da farkındayım. Bu kitap okuma sayılarını artırmak için problem dönüp dolaşıp anne babalara ve eğitime gelmektedir. Her sorunu eğitimin çözeceğine dair inancımız güçlü olmakla beraber nedense çözüm konusunda yetersiz kalıyoruz.

Şimdi siz de ben de gücümüzün yetmeyeceği problemlere zaman ayırmak yerine gücümüzün yeteceği konulara odaklanalım. Bu da okuma konusunda bizim örnek olmamızdır. Aslında kitap okuma sevgisi bünyeye bir bulaştı mı onu ayırmak güçtür. Bu nedenle okumayı bitirdikten sonra okumak için bir kitap seçin ve temin edin. Hangi kitabı mı okuyayım diye soruyorsunuz? Bunun için bilgi ve birikimine inandığınız ve güvendiğiniz kişilerden tavsiye kitaplar isteyiniz. Selam ve dua ile.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kitap okuma: Görünen Köy Kılavuz İster" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kitap okuma: Görünen Köy Kılavuz İster' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
► Ebeveyn Desteği! Mayıs 2015
◊ Sen Susmaya Devam Et! Eylül 2018
◊ Seni Artist Yapacağız! Temmuz 2018
◊ Kabil Kompleksi Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:16
Top