2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çift ve Aile Terapisi Nedir?
MAKALE #19836 © Yazan Uzm.Psk.Şengül DEMİRSOY BÖCÜ | Yayın Eylül 2018 | 1,984 Okuyucu
Son yıllarda ülkemizde çift ve aile terapisine yapılan başvuruların gittikçe arttığını görmekteyiz. Artık çiftler sorunlarını kendileri çözemediklerinde, aile içinde yaşadıkları sıkıntılı ve zor olan döngülerinden kurtulabilmek için tüm sistemde meydana gelebilecek bir değişime gereksinim duymakta ve bu konuda uzmanlardan yardım istemektedirler. Çift ve Aile Terapisi, insan davranışlarını ve olası psikolojik sorunların kaynağını kişilerarası ilişkiler olarak gören özel bir tedavi yaklaşımıdır. Çift ve Aile Terapisinin bu yaklaşımını benimseyen uzmanlar, bir kişinin problemini, o kişinin çevresinden ve sürdürmekte olduğu ilişkilerden bağımsız düşünmezler. Dolayısıyla, Çift ve Aile Terapisi çerçevesinde yapılan terapötik müdahaleler sadece kişiye yönelik değil, kişinin dahil olduğu ilişkilere ve çevresine odaklanır ve bu müdahalelerin amacı kişilerin, çiftlerin ve ailelerin ilişkilerindeki memnuniyetini artırmaya destek olmaktır. Çift ve aile terapisi; değişimin ve gelişimin amaçlandığı, aileler ve çiftler arasındaki yakın ilişkinin çalışıldığı, psikoterapinin önemli bir dalıdır. Bu terapi yönteminde temel amaç, aile içinde ve çiftler arasında yaşanan zorlu ve sıkıntılı süreçlerin terapi içinde ele alınarak çatışmaların çözülebilmesi ve tüm aile üyelerinin sağlıklı yönde değişiminin ve gelişiminin sağlanmasıdır. Çift ve aile terapisinde tek amaç sadece aile içi ilişkilerin düzenlenmesi değildir. Bununla birlikte diğer insanlar ve durumlar ile ilişkilerin düzenlenmesi de hedefler arasındadır. Terapistler, aile üyelerinin birbirlerine yardım edebilmeleri için yapıcı yollar bulmasına yardım ederler. Çift ve Aile Terapisinde her çift ve aile kendi özelliği ve özgünlüğü içinde ele alınırken genel olarak şu konularda çalışmalar yapılır. Çift ve/veya ailedeki ilişki dinamiklerini ve bunların soruna katkısı/etkisini inceler. İşlevsiz, yani etkisi olmayan, sorun çıkaran etkileşim biçimlerini fark ettirmeye ve düzenlemeye çalışır. Çift ve/veya ailenin sahip olduğu güç ve kaynakları belirleyip, bunları ortaya çıkarmaya gayret eder. Çift ve/veya ailenin problem çözme becerilerini geliştirmeye ve güçlendirmeye çalışır.
Bireyin ruh sağlığı ve duygusal doyumu açısından diğer insanlarla kurdukları ilişkiler çok önemlidir. Özellikler anne baba, eş ve çocuklar gibi yakın kişilerle kurulan ilişkilerde, bu rol daha da belirgin bir hal alır. Bu yakın ilişkilerden birisi olan evlilik ilişkisinde, eşler doğal olarak zaman zaman çatışmalar, zorlu ve sıkıntılı dönemler yaşayabilirler. Ölüm, hastalık, kaza gibi ailenin yaşam dinamiklerini etkileyen travmatik olaylarla karşılaşabilirler. Uyum, güven ve cinsel ilişki problemleri yaşanabilir. Çocuk sahibi olmak, çocukların evden ayrılması, emeklilik, eşlerden birinin kaybı gibi aile yaşam döngüsünün farklı dönemlerinde farklı sorunlarla karşılaşılabilir. Boşanma ve boşanma sonrası süreçte özellikle çocuklar için aile sistemini yeniden yapılandırırken bazı sıkıntılar yaşanabilir. İşte bu ve benzeri durumlarda çift ve aile terapisinden faydalanmak mümkündür.
Aile ve çiftlerle olan çalışmaların etkisi uzun vadelidir. Terapiye katılan bireyler, kendileri hakkında ve diğer aile üyeleri hakkında daha fazla şey öğrenirler. Terapi süresince bireylerin birbirleri ile kurdukları yakın ilişkiler desteklenir. Problemlerle baş etme becerilerinin edinilmesi ile birlikte, sadece o anda yaşanan durumlara çözüm üretilmesi değil, aynı zamanda sonrasında da yaşanabilecek bazı zor durumlarla baş edebilmelerinin sağlanması da amaçlanır. Çift / Evlilik Terapisi’nde ilişki veya evliliklerinde yaşadıkları sorunlardan dolayı terapiye başvuran çiftler terapiye birlikte katılırlar. Terapist, bilgi ve deneyimi ile güvenli, açık ve eşlerin birbirini duymalarını sağlayacak bir ortam oluşturur. Amaç, ilişki içinde yaşanan çatışmaların, iletişim sorunlarının, anlaşmazlıkların nasıl oluştuğunu ve eşler tarafından nasıl sürdürüldüğünün fark edilmesini sağlamak ve sorunun çözümüne her iki tarafın da katılımıyla gidebilmektir. Aile Terapisi, çocuklar, ebeveynler ve gerekirse beraber yaşadıkları diğer aile üyelerinin de katılımıyla gerçekleşen bir terapi yaklaşımıdır. Aile bireylerinin katılımını sağlamadaki amaç, her bir bireyin diğer kişiler üzerindeki etkisini ve diğerlerinin kendi üzerindeki etkisini anlayarak çözümün bir parçası olmalarını desteklemektir. Aile ve çift terapisi uygulamalarının farklı yöntemleri vardır. Bazı uygulamalarda tüm aile üyeleri aynı seansta bir araya gelirken, ağırlıklı olarak terapist aile üyelerinden bir ya da ikisini veya çiftleri tek tek görebilmektedir. Özellikle çocuk odaklı aile terapisi uygulamalarında, bazı durumlarda, çocukların öğretmenleri ya da okul rehberlik servisiyle de zaman zaman görüşmeler yapılabilmektedir. Aile ve çift terapisi, duruma ve sorunun niteliğine göre değişebilmekle birlikte, genellikle 8 ile 24 seans olarak yapılmaktadır. Seans süresi de yaklaşık olarak 50 dakika ile bir buçuk saat arasında değişmektedir. Özellikle aile ve çift ilişkilerinde problem yaşayan herkes bu terapi yönteminden fayda sağlayabilir. Aile ve çift terapisinin çok geniş ve yaygın bir kullanım alanı vardır. Tüm psikiyatrik/psikolojik bozukluklarda, diğer yöntemlerle birlikte kullanılabilir. Bazı durumlarda, örneğin aile mahkemelerinde boşanma ve benzeri bazı davalarda, önce aile/çift terapisi artık yasal olarak da önerilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çift ve Aile Terapisi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Şengül DEMİRSOY BÖCÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Şengül DEMİRSOY BÖCÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şengül DEMİRSOY BÖCÜ Fotoğraf
Uzm.Psk.Şengül DEMİRSOY BÖCÜ
Samsun (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi17 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Şengül DEMİRSOY BÖCÜ'nün Makaleleri
► Aile ve Çift Terapisi Psk.Dila HOTLAR
► İlişki, Çift ve Aile Terapisi Psk.H. Fatih DANE
► Evlilik-Çift ve Aile Terapisi Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Çift Terapisi Nedir? Abdullah ÖZER
► Evlilik ve Çift Terapisi Nedir? Psk.Duygu ÇİLOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çift ve Aile Terapisi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Linç Kültürü Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:01
Top