2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



“bizim Zamanımızdaki” Suçluluk Psikolojisi
MAKALE #19840 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN | Yayın Eylül 2018 | 2,060 Okuyucu
Bizim zamanımızda “Şöyle yoksulluk ve imkansızlık vardı. Giyecek kıyafet, yiyecek ekmek bulamazdık, şimdiki çocuklar şanslı, her imkanları var” denilerek çocukları ve gençleri baskı altına alıp onların suçluluk psikoloji yaşamalarına neden olan tutumlarımızı gözden geçirmeliyiz.

Her dönem kendi koşulları içerisinde değerlendirilmelidir. Elbette geçmişte milletçe zor dönemlerimiz oldu, yoksulluğun ülkemizi esir aldığı yılları biliyoruz. Bunun için gazete arşivlerine ve tarihsel araştırmalara girmeye gerek yok, yoldaş gördüğünüz 50-60 yaş üzerindeki herhangi bir ihtiyara sorarsanız ya da bir büyüğünüze sorarak öğrenebilirsiniz. Fakat bunu bugünün çocuklarına bir baskı ve terbiye aracı olarak içinde bulundukları kolaylıkları yüzlerine vurarak sık sık hatırlatmak onlarla aramızda iletişim engeline neden olacaktır.

Çünkü gelişim döneminde olan çocuklarımıza yoksulluk yaşadığımız dönemleri sürekli hatırlatarak, sanki bunun suçlusu onlarmış gibi lanse etmek, çocuklarımızda ve gençlerimizde bir suçluluk psikolojisi oluşmasına neden olmaktadır. Bunun yanında yoksulluk içerisinde babam bunları başarmış, ben şimdi bunca nimetin yanında herhangi bir çaba ve gayret gösterip başarılı olamıyorum diye yetersizlik duygusu yaşamaları da muhtemeldir. Çünkü imkanların geniş olduğu bir zamanda başarılı olamıyorum demek ki bende bir sorun var, ben işe yaramazın birisiyim diye düşünebilir. Bu iletişim ve sözde motivasyon dili onların yakınlarına karşı bir duvar örerek ihtiyaç ve faydalı olan öğüt ve tavsiyelere de kulak arkası etmelerine neden olmaktadır.

Dünün fiziki yoksunlukları bugün sosyal ve duygusal yoksunlukla yer değiştirmiştir. Ayrıca çocuk ve gençler sizin yaşadığınız zorlukları bir nebze anlayabilirler fakat o günleri emsal göstererek kendilerinden başarı beklemek gerçekçi ve faydalı olmayacaktır. Çünkü onların farklı problemleri ve kaygıları vardır. Her yeni gündemle daha da perçinleşen ve çocukluk yaşlarına kadar inen gelecek kaygısı herkesi esir almıştır. Bu esaret anne babaları ve çocukları kısıtlı düşünmeye ve daha çok stres yaşamalarına neden olmaktadır. Akşam sabah LGS, YGS derken günü doya doya yaşayamayan aileler maalesef çocukları istedikleri mesleklere sahip olduğunda da mutlu olamamaktadırlar.

Onların mutlu değil ama başarılı insanlar olmaları yeterli olmayacaktır. Mutlu ama başarısız olmaları da yeterli olmayacaktır. Anne babalar her ikisini de dikkate alarak çocuklarının mutlu ve başarılı olmalarına yardımcı olurken olumsuz tutum ve davranışlardan kaçınmalıdır. Bu olumsuz davranışlar baskıcı, dayatmacı, bizim zamanımızda diye başlayan öğütler, ilgisizlik, arkadaş olmaya çalışıp anne-babalık görevlerini ihmal etme gibi tutumlardan uzak durmalıdır. Doğru anne baba tutumları ise çocuklarla konuşan, onları dinleyen, onlara saygı duyan, eleştirirken kişiliklerine değil olumsuz davranışa odaklanan, gerektiğinde frenleyen, gerektiğinde cesaret verici, ihtiyaçlarını ve problemlerinin çözümünde açık ve güven veren bir iletişim geliştirmelidir. Başarı konusunda da bulundukları dönem içerisinde kendi potansiyellerine uygun gerçekçi hedefler beklemek gerekmektedir. Onlardan potansiyellerinin üzerinde başarı beklemek yerine potansiyellerine uygun, gerçekçi, somut ve kısa süreli hedefler koyarak yardımcı olunmalıdır.

Eğer okul başarısı konusunda çocuğumuz vasat ise problemleri konusunda ona destek olunmalıdır. Bu problemler çalışma alışkanlıkları, dinleme becerisi, kişilik problemleri (öz güven, öz saygı, çekingenlik, utangaçlık vb) ve iletişim becerisi olabilir. Bütün bu konularda anne baba tutumları tek başına yeterli olmazsa da bir uzman yardımı alınmalıdır. Selam ve dua ile.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"“bizim Zamanımızdaki” Suçluluk Psikolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kerim CANDAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN
Konya
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Kerim CANDAN'ın Yazıları
► Suçluluk Duygusu Psk.Gökçe ÇAKIR ŞAHAN
► Suçluluk Duygumuz ve Performans Psk.Dnş.Kemal TUNCER
► Ailemiz & Bizim Çocuklarımız Psk.Eyüp TUNAHAN
► Suçluluk Duygusu Cinsel Sorunlara Yol Açıyor Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
► Bizim Çocuk Okula Başlayacak... Psk.Sümeyye ARSLAN
► Bizim Zamanımızda Duygusal Zeka mı Vardı? Psk.Dnş.Tuğçe ALTUNBAŞ
► Olumsuz Duygularımız da Değerli Midir Bizim İçin? Psk.Dnş.Fatma YÜCEL TEMİZKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında '“bizim Zamanımızdaki” Suçluluk Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ertelenmiş İlgi Haziran 2015
► Ebeveyn Desteği! Mayıs 2015
◊ Sen Susmaya Devam Et! Eylül 2018
◊ Seni Artist Yapacağız! Temmuz 2018
◊ Kabil Kompleksi Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:43
Top