2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mevsimsel Depresyon
MAKALE #19841 © Yazan Uzm.Psk.Elif İŞCAN KOCAMIŞ | Yayın Eylül 2018 | 1,801 Okuyucu
Depresyon insanın yaşam isteğinin azaldığı, hüzünlü, karamsar hissettiği, geleceğe dair bir belirsizlik düşüncelerinin olduğu, yaşanmışlıklar ile ilgili pişmanlık ve suçluluk hissettiği; rutin hayatında, uykuda,iştah da ve cinsel hayatta bozulmaların görüldüğü bir duygu durum bozukluğudur. Depresyon sık karşılaşılabilen fakat tedavi edilebilen bir hastalıktır.
Mevsimsel depresyon da bir depresyon türü olup, yaz bitiminde başlayan sonbahar, kış hatta ilkbaharın ilk dönemlerinde de devam eden sonraki dönem yaz aylarının başlaması ile sona eren bir duygu durum bozukluğu türüdür. Mevsimsel depresyonun biyolojik ve psikolojik nedenleri vardır.
Mevsimsel depresyonda canlı olan doğanın artık cansızlaşmaya başlaması, havanın kapalı olduğu gün sayısının artması hatta havanın soğumasından dolayı kapalı mekanlar da kalmanın daha da artması, tatilin bitmiş olması artık rutin ve hareketli hayata tam olarak geri dönmek zorunda olmak ve sorumlulukların artması (iş yoğunluğunun artması, çocukların okula başlaması) gibi nedenler bizi psikolojik olarak mevsimsel depresyona hazırlamaktadır.
Güneş ışığına daha az maruz kalmak zorunda olmak bedenimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Güneş ışığı ; salgılanan hormon miktarlarını ( serotonin ve melatonin gibi) ve vücudun ihtiyaç duyduğu D vitamini gibi sağlıklı olmak için gerekli olan hormon ve vitaminlerin salınımını etkilemektedir. Güneş ışığının azalması ile birlikte vücut için gerekli vitamin ve hormon değerleri değişince vücut adaptasyon sorunu yaşayabilmekte , yorgun, uykusuz hissetmektedir.
Mutsuzluk, karamsarlık, çaresizlik, umutsuzluk , uyku ve iştahta bozulmalar, dikkati toplamada güçlük, vücut kilomuzdaki değişimler, cinsel istekte azalma, intihar düşünceleri mevsimsel depresyonda görülen belirtilerdir.
İki haftadan daha uzun süre çökkün bir ruh halindeysek uyku ve iştahta belirgin değişimler, günlük işlevsellikte bozulmalar,insan ilişkilerinde bozulmalar var ise bir uzmana danışıp gerekli ilaç ve terapi desteğini almak gerekmektedir. Mevsimsel depresyonun tedavisi depresyon tedavisi ile aynı olmaktadır. Tedavi 1- 2 yıla sürebilmektedir. İlaç ve terapi desteği ile daha kalıcı ve hızlı sonuçlar almak mümkündür. Sonbahar depresyonu kişinin sadece kendi başına halledebileceği bir sorun değildir. Ancak ciddiye alınması gereken bir durum olan mevsimsel depresyon da öncelikle durum ile ilgili doğru bilgi edinmesi ve doğru tedavi başlanması önemlidir. Uygulanan tedavi kişiden kişiye farklılık gösterebilmekte ve tedavi başlayan kişinin uzmanın tedavisine uyması ve uygulanan tedaviyi kararlıkla sürdürmesi gerekmektedir.
Mevsimsel depresyon tedavisinde tedaviye yardımcı olması için uyabileceğimiz bazı tavsiyeler vardır. Bu önerilere depresyonda olmasa da mevsimsel değişimler de kendimizi daha iyi hissetmek için uygulayabileceğimiz tavsiyeler diyebiliriz.
Bu tavsiyeler şöyledir.
Yaz tatili dışında da sonbahar ve kış aylarında kişi kendine kısa dinlenme zamanları oluşturabilmek,
Gün içinde açık havada en az yarım saat süren yürüyüşler yapabilmek,
Gün içerisinde sık sık bulunduğu ortamı havalandırmak,
Bir hobi bir aktivite edinmek,
Arkadaşlar ile neşeli vakitler geçirebileceğimiz fırsatlar yaratabilmek,
Yeme düzenini tekrar gözden geçirerek çok yağlı ve baharatlı ürünleri yemeyi tercih etmeyerek enerji düzeyi yüksek doğal ürünler tüketmeye özen gösterebilmek,
Gün içerisinde bulunulan ortama daha çok gün ışığının girmesini sağlayabilmek,
Kendine zaman ayırabilmek
Gün içerisinde en az 15 dk da olsa kendimiz için ayırdığı bir zaman diliminin imkanını yaratabilmek,
Doğru nefes alabilme tekniklerini öğrenerek vücudunun oksijen düzeyini dengeleyebilmek.
En önemlisi de düşünce şeklini değiştirmeye çalışmak için kendi gücüne güvenmeyi öğrenebilmek ve tek değiştirebileceğimiz şeyin kendi davranışımız olduğunun farkına varabilmektir.
Bu tavsiyelerin kararlılıkla uygulanması ve sürekli olması önemlidir. Çünkü yaşam içerisinde ufak bir alışkanlığı değiştirmek bile 21 gün süre istemekle birlikte kararlılık ve süreklilik ister. Mevsimsel Depresyon tedavisi bireyin kendi başına aşabileceği bir problem olamayacağı için bir uzman yardımı alırken de, özellikle tavsiyeleri uygularken gerekli durumlarda yakın çevresinden destek isteyebilmesi gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mevsimsel Depresyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Elif İŞCAN KOCAMIŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Elif İŞCAN KOCAMIŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Elif İŞCAN KOCAMIŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Elif İŞCAN KOCAMIŞ
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Elif İŞCAN KOCAMIŞ'ın Makaleleri
► Mevsimsel Depresyon Psk.Lale TUNCEL
► Mevsimsel Depresyon Psk.Gülru TUĞUTLU
► Mevsimsel Depresyon Psk.Yasemin MERİÇ
► Mevsimsel Depresyon ve Öneriler Psk.Mustafa ÖZAY
► Mevsimsel Duygudurum Bozukluğu Psk.İlker KÜÇÜK
► Mevsimsel Depresyona Dikkat! Psk.Gizem ANLAMA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Mevsimsel Depresyon' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Zaman Yönetimi Nisan 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:02
Top