2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik ve Uyum
MAKALE #19844 © Yazan Psk.Damla EYÜBOĞLU | Yayın Eylül 2018 | 1,844 Okuyucu
Evlilik İki farklı hayat, iki farklı ilgi, istek, tutum, iki farklı yetiştirilme tarzı, iki farklı yaşam tarzı, iki farklı kişilik gibi kavramları çağrıştırdığı gibi, uyum, aile, yuva, sadakat, fedakarlık, saygı, evlat sıcaklığı, birlik, bütünlük, sırdaş, yoldaş, en güvenilen gibi kavramları da çağrıştırmakta ve bunları beraberinde getirmektedir. Çağrışımlar bile bu kadar farklı ve çeşitli iken, bu kadar farklılıkla birlikte tek çatı altında birleşen eşler birbirine nasıl uyum sağlar? Bu kadar farklılıkla nasıl başa çıkılır da nasıl bir ortak noktada buluşulur?

Her bireyin kendine ait sorumluluğu bulunmaktadır. Her birey kendi gücünün yettiğince fedakarlık yapar ve kendi sorumluluğunu üstlenir. Yıllar boyu sadece bir eş fedakarlık yaparsa ve karşılık göremezse bu dengenin bozulmasına yol açacaktır. Herkes sorumluluğunu bilmeli, karşılıklı fedakarlık, sevgi ve en önemlisi de saygıya dayalı bir süreç olmalı. Karşılıklı memnuniyet ve karşılıklı sorumluluk alımı olmalı. Tartışmalarda bile karşıdaki kişininde bir birey olduğu, onunda istekleri, hakları olduğu unutulmadığı zaman daha kolay olacaktır.

Her iki tarafta birbirinin düşüncelerini, beklentilerini, haklarını göz önünde bulundurarak davranmalıdır. Bunun yolunda ilk olarak bireylerin eş olarak seçecekleri kişiyi çok iyi tanımalarından geçer. Eşlerin özelliklerinin birbirinin aynısı olmasının yanı sıra birbirini tamamlamaları çok önemlidir.

Bir kişi eş seçiminde ne kadar dikkatli olursa olsun, ne kadar uygun bir eş seçerse seçsin önceden evlilik ile ilgili bilgi sahibi olmadıkça ve hazırlık yapmadıkça uygun eş evlilikte uyum için yetmemektedir. Evliliği uyum içinde yürütmek için gereken tutumlar ve davranış modelleri hayatın ilk günlerinden itibaren aile içinde edinilir.

Kişiler evlilik ile ilgili ilk gözlemlerini kendi anne babalarının evliliklerini gözleyerek edinirler. Ancak ailesindeki evlilik modeli yanlış tutum ve davranışlar üzerine kurulmuş olan bireyler doğal olarak bu yanlış davranışları model alacaklardır.

Anne babalarının ilişki biçiminden hoşlanmayan kişiler bile ileriki yaşamlarında kendi evliliklerinde bu ilişki modelinden öğrendikleri birçok davranışı farkına varmadan tekrarlarlar.

Geçmiş ailemizdeki ilişkiler, evlilik modeli nasıldı? Yeni kuracağımız evlilikte bunlar bizi nasıl etkileyecek? Bunların farkına varılması gerekir. Yani Bireyler karşı cinsten birine yakınlaşmadan önce daha çok kendisini tanımaya, iletişim becerilerini geliştirmeye odaklanarak, duygusal yakınlık kurma ve sorumluluk duygusunu geliştirmelidir.

Çiftler arasındaki uyumu belirleyen faktörler iki boyutlu ele alınabilir. İlk boyut; çiftlerin iletişimi ve mutluluğunu kapsayan boyuttur ve anlaşma, aşk, cinsel birliktelik, sevgi, evlilikleri hakkında doyum hisleri gibi konular içerir. İkinci boyut ise çatışmaların olduğu, boşanma hikayelerinin yer aldığı boyuttur. Burada da fiziksel şiddet, sözel saldırganlık, kıskançlık, öfke, ekonomik sorunlar, eşlerin birbirine zaman ayıramaması ve eşlerin kişiliklerinin evlilikte sorun yaratıp yaratmadığı önemlidir.

Eğer farklı kişilik yapısı ve bakış açılarına rağmen çiftler sağlıklı iletişim kurabilir, karşı tarafın görüşlerine saygı duyup anlamaya çalışırsa daha uyumlu ve doyumlu bir evlilik hayatı sürdürmeyi başarırlar.

Evlilik öncesi çift danışmanlığı sürecinde ele alınan temel konular şu şekildedir:

•Evlilik için yeterli motivasyonun varlığı

•İlişkiden beklentiler

•Bağlanma stillerini keşfetmeleri

•Kişilik farklılıkları

•İletişim biçimlerini değerlendirme

•Sağlıklı ilişki için rol modellerini tanımlama

•Güvenli ilişkinin zeminini oluşturmak için ilişkideki sınırları belirleme

•İlişkide destek sistemlerini keşfetme

•İlişkideki sorumluluklar (ev bütçesi, çocuk bakımı, ev işleri vs.)

•Aile ve arkadaş ilişkileri

•Cinsellik
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik ve Uyum" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Damla EYÜBOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Damla EYÜBOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla EYÜBOĞLU Fotoğraf
Psk.Damla EYÜBOĞLU
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Damla EYÜBOĞLU'nun Makaleleri
► Evlilik Tipleri ve Evlilikte Uyum Psk.Aylin GÜNDOĞDU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Evlilik ve Uyum' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:57
Top