2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Panik Bozukluğu/Panik Atak Nedir ?
MAKALE #19845 © Yazan Psk.Damla EYÜBOĞLU | Yayın Eylül 2018 | 2,305 Okuyucu
İnsanoğlu tehlikeye iki davranışla cevap verir: 1. Savaşmak 2. Kaçmak. Kaçma davranışının bir tezahürü olan panikleme, beynin ‘lokus ceruleus’’ adı verilen ve korkuyu yöneten bölgesinin aşırı duyarlılığı sonrasında süreklilik arz etmeye, sebepli sebepsiz oluşmaya başlar ve panik atak dediğimiz tablo ortaya çıkar.

Kendiliğinden gelişen,başlayan tekrarlayan, hızlı ve kısa süren, beklenmeyen anksiyete atakları ile belirlidir.Atakların bedensel belirtileri yüzünden hastalar kalp krizi, inme ya da buna benzer olayların korkusunu yaşar.Zaman zaman hastalar, kontrollerini kaybedeceklerini ya da çıldırdıklarını düşünürler.Panik bozukluğu olan hasta;tipik olarak atak geleceği korkusu,atağa karşı endişe ve sonuç olaraksa davranışlarında değişiklikler sergiler.

Panik ataklar, hızlı başlangıcı olan şiddetli anksiyete belirtilerini içerir.Bu belirtiler 10 dakika içinde en yüksek düzeye ulaşır. Panik atak belirtilerinin olmazsa olmazı ölüm, kontrolünü kaybetme ve aklını kaybetme korkularından birinin olmasıdır. Belirtileri esasen adrenalin hormonunun aşırı salgılanması sebebiyle oluşur. Adrenalin hormonu salgılandığında şu belirtiler oluşur:


Tipik belirtiler;


.Çarpıntı, kalp atımlarının duyumsama ya da kalp hızında artma olması

.Terleme

.Titreme ya da sarsılma

.Nefes darlığı ya da boğuluyor gibi olma duyumları

.Soluğun kesilmesi

.Göğüs ağrısı ya da göğüste sıkıntı hissi

.Bulantı ya da karın ağrısı

.Baş dönmesi, sersemlik hissi, düşecekmiş ya da bayılacakmış gibi olma

.Derealizasyon ya da depersonalizasyon (kendine ya da çevreye yabancılaşma)

.Denetimini kaybedeceği ya da çıldıracağı korkusu


.Ölüm korkusu

.Paresteziler[uyuşma, karıncalanma duyumları]

.Üşüme, ürperme ya da ateş basmaları

Belirtiler genellikle otuz dakika içinde azalır ve en fazla bir saatte sonlanır.


PANİK ATAKLA KALP KRİZİ ARASINDAKİ FARKLAR NELERDİR?

PANİK ATAK
– Önce çarpıntı başlar.
– Ağrı kalp üstünde, saplanıp geçen, kısa süreli.
– Eforla ağrı geçer.
– Dinlenince artar.
– Ağrı yayılmaz ve gelip geçicidir.
- Çoğunlukla tansiyon yükselir.


KALP KRİZİ
- Önce göğüste bir ağrı başlar.
- Ağrı göğüsün ortasında ve süreklidir.
– Hareket ve eforla ağrı artar.
– Dinlenince azalır veya geçer.
– Ağrı çeneye, boğaza, sırta ve mideye doğru yayılabilir.
– Çoğunlukla tansiyon düşer.

Panik atak tek başına kalp krizi geçirilmesine yol açmaz. Ancak altta bir kalp hastalığı varsa onun şiddetlenmesine ve tetiklenmesine yol açabilir.


PANİK ATAK ESNASINDA NELER YAPILABİLİR?

– Öncelikle solunum düzenlenmeli ve beden gevşetilmelidir: Panik atak esnasında nefes sayısı artar, ama derinliği azalır. Yani kişi sık ve yüzeysel nefes alır. Bu atağa sebep olan mekanizmaları daha da şiddetlendirir. Ayrıca kaslarda aşırı kasılma, cilt ısısında düşme gibi belirtiler yaşanır. Eğer solunum hızını ve derinliğin ayarlayabilir ve kasları gevşetmeyi başarabilirsek panik atağı kontrol alabiliriz. O yüzden öncelikle az ama derin nefes almayı başarabilmeliyiz. Solunum egzersizleriyle ilgili bilgileri gevşeme ve solunum egzersizleri bölümünden öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte kas gevşeme egzersizleri ve cildi ısıtmak da etkili olmaktadır.

– Panik atağın panik atak olduğunu bilmek en önemli ve rahatlatıcı etkendir: Panik atağın bedenin yanlış alarm olduğunu bilmek çok önemlidir. Bunu bir örnekle izah edelim. Bir binanın 30. Katında olduğunuzu düşünün. Bir yangın alarmı başlamış olsun. İlk etapta vereceğiniz tepki korku ve endişe olur. Ancak birazdan bunun yanlış bir yangın alarmı olduğu bilgisi geldiğinde hemen rahatlarsınız. İşte panik atağın panik atak olduğunu bilmek, yani yanlış alarm olduğunu bilmek tıpkı bu örnekteki gibi büyük bir rahatlatıcı etkiye sahiptir.

– Dikkati mümkün olduğu kadar bedenden uzaklaştırmaya çalışmalıdır: Çünkü bedene yoğunlaştıkça kaygı ve endişe daha da artmaktadır. Panik atak esnasında yapmak çok zor olsa da dikkati başka bir nesneye veya konuya kaydırmak yapılabildiği taktirde çok etkili olmaktadır.

– Çok rahatlatıcı olan bir bilgi de panik atağın kısa bir süre sonra kendiliğinden geçeceği bilgisidir. Eğer bu düşünceye yoğunlaşılabilirse paniğin şiddeti ve süresi azalabilmektedir.
-Panik atak geçirildiğinde hava almak, yürüyüş yapmak etkili olmaktadır.

-Güveli yer çalışması: Kendinizi güvende, rahat, huzurlu hissettiğiniz bir yerde hayal etmek gevşemeye yardımcı olmaktadır. Bu meyanda rahat hissettiğiniz bir arkadaşınızla veya aile ferdinizle sohbet etmek de size yardımcı olacaktır.

PANİK ATAKLA MÜCADELE YARARLANILACAK DÜŞÜNCE ÖRNEKLERİ


PANİĞİ ŞİDDETLENDİREN DÜŞÜNCE

Hareket halinde kalbim hızlanıyor
Aşırı stresten bayılabilirim
Ya panik atak yaşarsam? Daha önce de yaşadım, am atlatabildim
Ya gezinin orta yerinde rahatsızlanıp arkadaşlarımın tatilini zehir edersem?
Ya korkudan, panikten ölürsem?
Delireceğimden eminim.
Kapana kısılmış ve çaresiz gibi hissedeceğim.


PANİĞİ RAHATLATAN DÜŞÜNCE

Kalp krizi geçirebilirim Hareket halinde beden hızlandığından nefesin ve kalbin hızlanması normaldir.
Daha önce stres ve endişeden hiç bayılmadım.
Büyük bir ihtimalle böyle bir şey olmaz, olursa da onlara durumu söylerim, onlar beni anlar ve destekler.
Şimdiye kadar kimse panik ataktan ölmemiş, ilk ölen ben olmam herhalde?
Deli olmak çok başka bir şey. Ben sadece endişeliyim.
Her zaman başka seçeneklerim vardır.

TEDAVİ SÜRECİ

Panik bozukluğu beyinde noradrenalin ve serotonin adı verilen maddelerin döngüsündeki bozulmayla başlar. Beyinde serotonin ve noradrenalin maddesi azalında bu tablo ortaya çıkar. Antidepresanlar bu maddelerin tüketimini azaltmak suretiyle seviyelerinin normale gelmesini sağlar. Bu hormonların seviyesi normalleştikçe panik bozukluğunun belirtileri geriler ve kaybolur. Önce panik ataklarının şiddeti ve sıklığı azalır. Sonra hastalığın yarattığı gerginlik ve aşırı duyarlılık iyileşir. Daha sonra da endişeler ve kaçınmalar kaybolur. Şikayetler tamamen geçse bile hastalığın nüks etmemesi için ilaç tedavisi bir müddet daha devam ettirilir.

Antidepresanların panik bozukluğunu tedavi etme şansı % 70 civarındadır. Eğer ilaç tedavisine psikoterapi ilave edilirse bu oran %100’lere ulaşabilmektedir. Yaşanan süreçlerin ve sebep olan etkenlerin yol açtığı kimyasal bir bozukluğun yol açtığı panik bozukluğunun tedavisi için ilaç tedavisi olmazsa olmazdır. İlaç sonucu tedavi edebilir, ancak sebebi veya sebepleri ortadan kaldıramaz. Sebepleri ortadan kaldırmadıkça panik bozukluğunu tedavi etmiş sayılmayız. Bu durumda her zaman tekrarlama riski söz konusudur. O yüzden ilaç tedavisinin yanında psikoterapi sürecini mutlaka eklemeliyiz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Panik Bozukluğu/Panik Atak Nedir ?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Damla EYÜBOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Damla EYÜBOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Damla EYÜBOĞLU Fotoğraf
Psk.Damla EYÜBOĞLU
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Damla EYÜBOĞLU'nun Makaleleri
► Panik Atak ve Panik Bozukluk Nedir? Psk.Şeyma ALTINEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Panik Bozukluğu/Panik Atak Nedir ?' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik ve Uyum Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:52
Top