2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çiftler Neden Sürekli Aynı Şeyleri Tartışır?
MAKALE #19864 © Yazan Uzm.Psk.Deniz AKINCI | Yayın Eylül 2018 | 3,138 Okuyucu
İster evli olun ister sevgili, uzun süredir bir ilişki içindeyseniz, sürekli aynı şeyleri tartıştığınızı fark etmiş olabilirsiniz.
İlişkiniz yoksa, kendi anne babanızda ya da yakın arkadaşlarınızda bu durumu gözlemlemiş olabilirsiniz.
Peki neden böyle olur?
Çiftler neden aynı konuyu defalarca tartışır?
Bu tartışmalar neden bir türlü sonuca ulaşamaz?
İşte bu soruların cevabı olabilecek üç nedeni sizin için bir araya getirdik;
1. Birçok aile çocuklarına anlaşmazlıkları çözmenin olanaksız olduğunu öğretir.
Kişiler, eşleri ve sevgilileriyle tartışırken, farkında olmadan kendi ailelerini model alırlar. Hayatlarının ilk döneminden itibaren anne babalarının ilişkilerini gözlemleyen çocuklar, bir anlaşmazlık olduğunda onların kendi konumlarının üstünlüğünü kanıtlamak için çözüm yerine birbirine ayak dirediğini, birbirilerinin bakış açısını anlayarak çözülebilir şeyleri çözmeye yanaşmadıklarını görürler. Bu nedenle büyüyüp kendileri bir ilişkinin içinde yer aldıklarında anlaşmazlıkları çözmek yerine önceliği konumlarını korumaya verirler.

Çözüm Önerisi:
İlk önce kendinize şunu sorun;
“Bir anlaşmazlık esnasında anne babamın davranışlarını taklit mi ediyorum? Otomatik olarak onlar gibi davranmaya mı başlıyorum? Kendi davranışlarım onların tartışırken davranış ve tutumlara benziyor mu?”
Eğer bu sorulara evet cevabını veriyorsanız, düşünce şeklinizi yeniden programlamanız gerekir. Sizi bu şekilde davranmaya iten tetikleyici cümle ve davranışları tespit edip, bu tetikleyicilerle karşılaştığınızda nasıl davranmanız gerektiğini kendinize öğretmeli, ayak diremek yerine, karşınızdakinin bakış açısını anlamaya çalışmalısınız. Tartışmayı kazanmak yerine anlaşmazlığı çözmeye odaklanmalısınız.

2. Eşinize kızmak, size egonuzu korumanın en doğru yolu olarak gelebilir. Bu nedenle kendinizi korumasız hissettiğinizde bu davranışı alışkanlık haline getirmiş olabilirsiniz.
Hepimiz, karşımızdakinin bize pozitif bir tutumla yaklaşmasını isteriz. Özellikle eşlerimizin bizi bu pencereden gördüklerini bilmeye ihtiyaç duyarız. Bir anlaşmazlık yaşadığımızda onun bizi, zekamızı, hayat görüşümüzü yargıladığını düşünebiliriz. Bu nedenle korumaya geçerek anlaşmazlığı çözmek yerine egomuzu savunmak isteyebiliriz. Bu da bizi tartışmayı farklı noktalara taşımaya, en basit tabiri ile bel altı vurmaya itebilir. Ya çok saldırgan ya da tamamen sessiz kalmayı tercih edebiliriz. Bu nedenle kolay bir uzlaşma ile çözülebilecek sorunlar asla çözülemeyen ve sürekli tartışılan konular haline gelebilir.

Çözüm Önerisi:
Öncelikle egonuzu güçlendirmeyi öğrenmelisiniz. Her sıkıntıda kendinizi ve egonuzu tehlike altında hissetmekten ancak bu şekilde kaçınabilirsiniz. Ayrıca eşiniz size bir sorundan bahsettiğinde aslında amacının çoğu zaman sizin kişiliğinizi, zekanızı ya da hayat görüşünüzü yargılamak değil rahatsız olduğu durumu çözmek olduğunu göz önüne alın. Bu nedenle onun şikayetini kişisel bir saldırı olarak almak yerine gerçekten ne söylediğini ve istediğini anlamaya çalışın.

3. İkiniz arasında, doğanız ya da hayat görüşünüzde var olan farklılıklar nedeniyle, basitçe çözülemeyecek temel konular olabilir.
Çiftler başka ailelere, inançlara, çevresel faktörlere ve karakteristik özelliklere sahip olabilir. Bu nedenle birbirilerini çok sevseler ve saygı gösterseler de bazı temel konulara yaklaşımları asla aynı olmayabilir. Örneğin siz dışarıda vakit geçirmeyi seven bir insanken o daha çok evde vakit geçirmeyi seven bir insan olabilir. Bu nedenle dışarı çıkma ya da çıkmama meselesini sürekli tartışabilirsiniz.

Çözüm Önerisi:
Bu gibi durumlarda en basit çözüm, ikinizin temel farklılıkları nedeniyle ortaya çıkabilecek tartışmalardan uzak durmaktır. Eğer mutlaka üzerinde konuşulması ve çözülmesi gereken hayati bir durum var ise her ikinizin de ilişkinizin sağlığı için açık fikirli olmaya gayret etmesi gerekir. İkinizden birinin isteğinin gerçekleşmesi yerine, ikinizin de tatmin olabileceği, inanç ve düşüncelerini yaralamayacak bir alternatif aramak önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çiftler Neden Sürekli Aynı Şeyleri Tartışır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Deniz AKINCI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Deniz AKINCI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Deniz AKINCI'nın Yazıları
► Sürekli Bir Şeyleri Erteliyor Musunuz? ÇOK OKUNUYOR Psk.Dnş.Cansu DOĞRUYOL
► Çiftler Arasında Aldatma Neden Olur? Psk.Berivan ŞENTÜRK
► Biz Erkekler, Hepimiz Aynı Mıyız? Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Çiftler Neden Sürekli Aynı Şeyleri Tartışır?' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocukta Öfke Sorunu Eylül 2018
► Narsist Kişileri Anlamak Eylül 2018
◊ Ergenlik Aşamaları Eylül 2018
◊ Cinsel Fobiler Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:40
Top