2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Acaba Çocuklarımız İçin Güvenli Bir Dayanak (Liman)’mıyız
MAKALE #19870 © Yazan Psk.Hasan DURAN | Yayın Eylül 2018 | 1,861 Okuyucu
Bağlanma Kuramının önde gelen isimlerinden Ainsworth, çocukların bağlanma stillerini belirlemek için Yabancı Ortam Testini geliştirmiştir. Testin amacı çocuk ebeveyn ilişkisinin ürünü olan bağlanma stillerinin tepsit edilmesi ve çocukların Keşif, Gelişim ve Öğrenme için ihtiyaç duydukları Güvenli bir Liman, Dayanak işlevinin anne baba tarafından sağlanıp sağlanmadığının tespit edilmesidir.

Sistem kısaca şöyle işliyor; anne ile çocuk içinde çeşitli oyuncak ve yabancı bir uzmanın olduğu odaya alınıyor, anne bir müddet sonra odadan çıkıyor ve tanımadığı biri ile odada kalan çocuğun tavırları anne tekrar geri geldiğinde ki hali ve annesini karşılama biçimi gözlemleniyor.

Yapılan gözlemler şöyle kategorilere ayrılıyor;

Güvenli Bağlanan Çocuklar: Annelerinin ayrılmasını sıkıntıyla karşılıyor ve annelerine ulaşmak için kapıya yöneliyorlar, uzmanın sakinleştirici tavırlarına pek ilgi göstermiyorlar. Kısa süre sonra anne içeri geldiğinde birbirlerini çoşkuyla karşılıyorlar ve anne çocuğunu kolayca sakinleştirebiliyor. Yani; “Ayrılığa Tepki Verip Kavuşmayı Çoşkuyla Karşılayabilmek” çocuk için güvenli bağlanmanın bir göstergesidir. Yani; “Senin Gelip Beni Sakinleştireceğine, Kavuşacağımıza İnancım Tam.” Der Gibidirler. Bu his zamanla gelişerek annenin olmadığı ortamlarda bile çocuğun öğrenme ve keşif hareketlerini destekler.

Bu çocukların anneleri çocuğunu iyi tanıyan, ne yapması gerektiğini bilen ve çocuğun duygusundan ihtiyaçlarını tahmin edebilen sakin kişilerdir.

Kaygılı Bağlanan Çocuklar: Bu çocuklar ayrılığa şiddetli tepki verip anne geldiğinde ona yapışıyorlar fakat anne çocuğu sakinleştiremiyor. Ayrıca hem annenin hem de çocuğun kaygısı azalmıyor maalesef. Bu çocuklar; “Bakım Verenlerin Sevgisinden Sürekli Şüphe Duyuyor ve Sakinleştirme Çabaları ise Onlara İnandırıcı Gelmiyor” sanki her terk edilebililermiş gibidir.

Bu çocukların anneleri çocuklarının ihtiyaçlarını tahmin etmekte zorlanan, çocuğun kaygısı arttıkça kaygılanan, kafası karışık, kendilerini çaresiz hisseden iyi niyetli kişilerdir.

Kaçıngan Bağlanan Çocuklar: Bu çocuklar ise anneleri ortamdan ayrıldığında stres tepkisi vermez, bağımsız bir şekilde oyunlarına devam ederler, anne geri geldiğinde istiflerini bozmazlar. Sanki hiçbir şeyden etkilenmiyorMUŞ GİBİDİRLER. Ancak bu çocukların nabız hareketleri incelendiğinde dışarıdan sakin görünseler de içlerinde fırtına kopuyormuş gibidir. Bu çocuklar annelerine güvenmemeyi ve “Kendi Başlarının Çarelerine Bakmak Zorunda” olduklarını öğrenmiş gibidirler. Bu çocuklar ne kadar sakin görünseler de içlerinde kopan fırtına gelişim, keşif ve öğrenme fırsatını baltalamaktadır.

Bu çocukların anneleri ise şiddete meyilli, çocuğun ihtiyaçlarını hiç anlamayan ya da loğusalık depresyonu yaşayan, travma geçirmiş ve büyük bir kayıp yaşamış çocuklarıyla uzun süre duygusal bağ kuramamış kişilerdir.

İşin en ilginç tarafı ise bağlanma stillerinin değişime dirençli olmasıdır, yapılan araştırmalar yaşamın ilk 3 yılında geliştirilen bu yapıların biz farkında olmadan hayatımızı şekillendirmeye iş ve ilişkilerimizi yönetmeye devam ettiğini göstermektedir.

Bu sebeple bağlanma kuramının kurucusu Bowlby”nin;” Ebeveynlik ile ilgilenmek büyük oynamaktır.” sözüyle yazıya son vermek isabetli olur kanaatindeyim.

Sağlıcakla kalın…


Hasan DURAN
Uzman Klinik Psikolog (Samsun Psikolog)

KAYNAKÇA

Bağlanma; ''Aşkı Bulmanın ve Korumanın Bilimsel Yolları'' (Amir LEVİNE, Rachel HELLER)
Akıl Gözü; Daniel J. SİEGEL
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Acaba Çocuklarımız İçin Güvenli Bir Dayanak (Liman)’mıyız" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Hasan DURAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Hasan DURAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hasan DURAN Fotoğraf
Psk.Hasan DURAN
Samsun (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Hasan DURAN'ın Yazıları
► Biz Erkekler, Hepimiz Aynı Mıyız? Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Ailecek Okula Hazır Mıyız ? Psk.Dnş.Erhan KOCA
► Acaba Aşık Mısınız? Psk.Şeyma KAMA
► Acaba Yardım Almalı mıyım? Psk.Dnş.Zeliha EREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Acaba Çocuklarımız İçin Güvenli Bir Dayanak (Liman)’mıyız' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 2 Yaş Sendrom mu? Nisan 2020
◊ Online Terapi Nisan 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:21
Top