2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinsel Terapi Nedir?
MAKALE #19871 © Yazan Uzm.Psk.Ece KOÇ | Yayın Eylül 2018 | 2,153 Okuyucu
Cinsel Terapi Nedir
Terapi zihinsel ve duygusal sorunları olan ve bu sorunlarla baş etmede bazen yetersiz kalan kişilere belli bir amaç ve plan doğrultusunda, belli teknik ve yöntemlerle uzman kişiler tarafından verilen bir yardım hizmetidir. Cinsel terapilerde tıpkı klasik terapiler gibi fiziksel bir durumun söz konusu olmadığı cinsel sorunların üstesinden gelmek ve tedavi etmek amacıyla belli özel tekniklerden faydalanan yardım hizmetidir. Cinsel terapinin içinde bazen cinsel danışmanlık hizmetine de yer verilmektedir. Çünkü aslında sorunların temeli çoğu zaman yetersiz ve yanlış öğrenilmiş cinsel bilgilere dayanmaktadır. Bu bilgileri yeniden ele alıp eski bilgilerin yerine yenilerini koyarak daha sağlıklı bir cinsel yaşamın temelini atmak mümkün olmaktadır.

Hangi Durumlarda Başvurulur
Bedensel bir probleme dayanmayan, kişiyi ve partnerini rahatsız eden, birleşmeyi ve cinsellikten alınan zevki azaltan her tür problem için başvurulabilir. Zamanla çiftler arasında duygusal olarak uzaklaşmalar ve suçlamalar baş gösterebilir, problem tek başına sorunu yaşayan kişinin değil çiftin ortak sorunu olarak kabul edip ele alınmalıdır. Aşağıda genel başlıklar olarak ele alınan bozukluklar başvuru sebebi olabilir.
Cinsel İstek Bozukluları
Cinsel isteksizlik
Cinsel tiksinti bozukluğu
Uyarılma/ Sertleşme Sorunları
İktidarsızlık
Vajinal ıslanma azlığı
Orgazm/ Boşalma Bozuklukları
Erken/ Geç Boşalma
Ağrılı Boşalma
Geriye Boşalma
Hiç Boşalamama
Spermsiz Boşalma
Penis Serleşmeden Boşalma
Cinsel Ağrı Bozuklukları
Disparoni
Ağrılı boşalma
Vajinusmus
Cinsel Terapinin Amaçları Nelerdir
Kadın ve erkeklerin yaşadığı cinsel işlev bozukluklarının giderilmesi ve daha doyumlu bir cinsel hayatın yaşanıyor olması terapinin temel amacıdır. Bunun yanında cinselliğe yüklenen anlamları sağlıklı hale getirmek, kadın ve erkek rollerini gözden geçirmek, cinsel fanteziler ve cinsel yaşama renk katacak farklı deneyim ve pozisyonlar hakkında bilgilendirme yapmak da cinsel terapinin başlıca amaçlarıdır. Kadın ve erkeğin cinsel yaşam döngülerini öğrenmesi birbirinden farklı süreçlerin ve isteklerin dile getirilip duygusal olarak da ilişkiyi desteklemek daha yakın partner ilişkisi sağlayıp daha doyumlu bir cinsel yaşamın kapılarını aralamak cinsel terapiyle mümkün olmaktadır.
Cinsel Terapiye Kimler Katılabilir
Cinsel terapiye çiftin birlikte katılması genellikle daha iyi sonuçlar almayı sağlar.
Partneri olmayan kişilerin tek başlarına katılmaları da mümkündür.
Evli olan veya olmayan çiftler
Evlilik öncesi dönemde cinsel yaşamla ilgili bilgi almak isteyenler
Cinsel sorun yaşadığını düşünen herkes problemlerini değerlendirmek ve sağlıklı bir çözüm yolu bulmak için başvuruda bulunabilir.
Cinsel Terapi Nasıl Yapılır
Cinsel terapiler tanışma seanslarıyla başlar, ilk görüşmede çeşitli form ve ölçeklerin doldurulması talep edilir. Danışanı tanımak adına aile yaşantısı, köken ailesi, çocukluk ve ergenlik dönemi ile ilgili çeşitli sorular sorulur. Sonraki aşamalarda cinsel sorun olarak getirilen problemler değerlendirilir;
Ne zaman başladı
Nasıl oldu
Hangi durumlarda ortaya çıkmakta
Ne zamandır bu problem yaşanmakta vb
Çift olarak başlanan terapilerde tanışma seansları ayrı yapıldıktan sonra cinsel sorun ele alınmak üzere oturumlar birleştirilir. Sorunu anlamlandırdıktan sonra bazen çift olarak bazen de ayrı ayrı yapılmak üzere özel teknikler öğretilerek eve ödev şeklinde verilir. Terapiye katılanların ödevleri eksiksiz şekilde yapması terapinin kilit noktasıdır, ancak o zaman ilerleme elde edilebilir. Danışanın sorumluluk alması gerekmektedir. Bu ödev ve teknikler kişiye ve soruna özel olarak belli basamak ve aşamalardan oluşmaktadır. Her seansta bir önceki seansta verilen ödevleri yaparken neler yaşandığı, yapılabilinen ve yapılamayan noktalar değerlendirilerek yeni ödevler için hedefler belirlenir.
Cinsel Terapi Ne kadar sürer
Cinsel terapiler kişiye ve duruma özel olarak planlandığı için kesin bir seans sayısı vermek oldukça zordur. Kişinin terapiye verdiği önem sorunu çözmek için aldığı sorumluluk ve çabası bu konuda belirleyici rol oynar. Ancak ortalama olarak 10-18 seans sürmesi beklenir.
Cinsel Terapi Ne zaman sonlandırılır?
Sonlandırma aşamasına gelebilmek için sorunun ortadan kalkmış olması beklenir. Bu aşamada kişilere çeşitli bilgiler öğretilip geriye dönüşü engellemek için neler yapılması gerektiği hakkında bilgilendirme yapılmalıdır. Cinsellik hayatımızda büyük öneme sahip unsurlardan biridir. Bu konuda yolunda gitmeyen herhangi bir şey hayatımızın başka alanlarına da etki etmektedir; çünkü insan bir bütündür. Bu sorunları çözüme kavuşturmak ise sandığımızdan çok daha kolaydır. Unutulmaması gereken en önemli şeylerden biri bu durumun bir tek sizin başınıza gelmiyor oluşudur. Toplumun büyük bir çoğunluğu bu sorunlarla hayatının belli dönemlerinde karşı karşıya kalmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinsel Terapi Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Ece KOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Ece KOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ece KOÇ Fotoğraf
Uzm.Psk.Ece KOÇ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Ece KOÇ'un Makaleleri
► Cinsel Terapi Nedir? Psk.Aysel İnciler BİRTÜRK
► Cinsel Terapi Nedir? Ne İşe Yarar? Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
► Cinsel Terapi Nedir, Ne Değildir? Psk.Gülüm BACANAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Cinsel Terapi Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:44
Top