2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sade ve Doğal Hayata Geçiş Yolları
MAKALE #19874 © Yazan Uzm.Dyt.Halime Gamze KARSLI | Yayın Eylül 2018 | 2,119 Okuyucu
Son zamanlarda hastalıkların çeşidinin ve sıklığının artması ile yaşam tarzımızın değişime uğraması arasında çok yakın bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Eski zamanlardaki yaşama olan özlem artmakta, sade bir yaşam istenmekte hatta bazı kesimler tarafından bu yaşam biçimi bilahare uygulanmaya çalışılmaktadır.
Özellikle “yiyemiyorsan cildine sürme veya kullanma” sloganıyla hayatını şekillendiren insanlar hiçte azımsanacak sayıda değillerdir. Çünkü onlar bilirler, zehirli ama hoş kokulu birçok ürünün parayla hastalık olarak satıldığını!!! Bunun sonucunda da başta alerji olmak üzere, astım, kanser, üreme problemleri, sinir sistemi bozuklukları, doğum kusurları, çocuklarda gelişme problemleri gibi birçok hastalık insan hayatında yerini almaktadır.

Peki, hayatımızı sadeleştirip olası hastalıklardan kurtulmak mümkün olabilir mi?
Kesinlikle mümkün… O zaman basitçe hayatımızdaki kimyasalları çıkarıp yerine neler koyabileceğimize değinelim.

Diş Macunu

Ne yazık ki, sadece içtiğimiz ya da yediğimiz besinlerle değil, kullandığımız bakım ürünleriyle de bedenimize bir takım kimyasal maddelerin girmesine neden olabiliyoruz. Standart bir diş macununda envai çeşit kimyasal bulunmaktadır. Bunlardan en tehlikelisi olan florürü son zamanlarda yazılı ve görsel basından hepimiz duymaktayız.
Doğal yöntemlerle dişlerinizi temizlediğinizde ve beslenmenize dikkat ettiğinizde diş minelerinizin kendi kendilerine iyileşebilecek bir yapıya sahip olduğunu biliyor muydunuz? Dişleri macun değil fırça temizler, macun sadece temizliği biraz daha kolaylaştırır. Macun yerine geçebilecek doğal ürün tarifleri ile kimyasal ürünleri evimizde barındırmamak elimizde. 3 yemek kaşığı karbonat, 3 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı, 1 çay kaşığı nane yağı küçük cam bir kavanozda karıştırılarak macun kıvamına getirilir. Aynı macun gibi fırçaya alınarak kullanılır. Muhafaza etmek için kavanoz kapağını kapatmanız yeterli. Bunu yapmak size zahmetli gelirse doğal ürünlerin satıldığı market benzeri yerlerde misvak veya misvak tozu bulabilir, dişlerinizin temizliğini bu ürünlerle de rahatlıkla sağlayabilirsiniz. Yine piyasada ağız çalkalama amacıyla kullanılan kimyasallara muadil olarak 1 yemek kaşığı hakiki gül suyu ve yarım çay bardağı su karışımı ile gece yatmadan önce ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

Diş macununun dışında şampuan, roll on, parfüm, oda kokuları, ev/eşya temizliğinde kullanılan deterjanlar ve buna benzer birçok kimyasala muadil olabilecek kendinizin üretebileceği doğal ürünlere de daha sonraki sayılarda sırasıyla değineceğiz.

Şampuan

Saçlarınız kepeksiz, canlı, parlak, hacimli görünsün diye en popüler markaların en pahalı şampuanlarına yüklü paralar harcayarak daha iyi bir saç temizliği elde edeceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bırakın saçlarınız arada yağlansın ya da evinizin dört bir yanını sizi kokusuyla cezbeden envai çeşit kimyasal sarmayıversin, karşılığında temizlediğinizi sandığınız görünmeyen kocaman bir kirlilik kalıyorsa şayet. Sade ve doğal hayata geçiş yaparken elalemin dediklerini bir kenara bırakıp, temizlik ve düzeni sağlığınız için yaptığınızda temizlenmek ve arınmak için en doğru yolu bulmuş olacaksınız.

Saç şampuanlarına karşı yayılan bir akım var: ‘No-poo’. Bu akımın destekleyicileri şampuan kullanmıyor. Şampuansız saç temizlemede şampuan görevini karbonat, saç kremi görevini ise elma sirkesi üstleniyor. Yıllardır mis kokulu şampuanlara alışanlar için karbonat ve sirkeyle saç yıkamak biraz tuhaf gelebilir. Hatta ilk zamanlar sabır ile saçın yeni yönteme alışması adına belli bir sürenin geçmesi gerekmektedir.

Yöntemde kullanılan doğal şampuan, 1 çorba kaşığı karbonatın 1 bardak ılık suda eritilmesiyle elde edilir. Saçlar ıslatılır ve karbonatlı su ile saç diplerine masaj yapılarak yıkanır. Saçlar yıkadıktan sonra 1 bardak suya 1 çorba kaşığı hakiki sirke döküp en son bununla durulanması saçın daha kolay şekil almasını ve yumuşamasını sağlar.
Bunun yanı sıra saç durulanırken maden suyu veya biberiye de kullanılabilir. Biberiye saçlar için bir nimettir. Bu bitkiyle yapılan çay, durulama suyu olarak kullanıldığında hem çok güzel bir koku verir, hem de doğal yağıyla saçı besler. Saçlar daha kolay şekil alır ve yumuşacık olur. Kaynamış suya 1 dal biberiye veya 1 yemek kaşığı kuru biberiye eklenir, 5 dk demlenir. Saçlar yıkanıp durulandıktan sonra en son su olarak bu biberiye çayı kullanılır.

Saçları şekillendirmek ve mis gibi kokmasını sağlamak için gül ve lavanta yağı kullanmak pek faydalı olacaktır. Tarama işleminden önce de yağın tarağa sürülmesi elektriklenme sorununu da ortadan kaldıracaktır.

Oda Parfümü

Birçok kimyasalın elinizin altında ve tercih edilir durumda olmasına rağmen kendinizin ve ailenizin sağlığı için doğal koku tercihi en doğrusu olacaktır. Evinizin güzel kokması için bir kap suya bir avuç karanfil veya tarçın çubukları atın ve ocakta yarım saat ağır ağır kaynatın. Eviniz çok güzel ve doğal kokacaktır.

İçme suyu, karbonat, limon suyu, esansiyel yağ (lavanta veya portakal yağı) ile yapılacak oda parfümü tarifinde; bir fısfıs şişesine 500 ml. koyulup içerisine 1 çay kaşığı karbonat eklenir ve içerisine 1 tatlı kaşığı limon suyu, isteğe bağlı olarak da en son lavanta veya portakal yağı damlatılarak doğal oda kokumuzu elde etmiş oluruz.
Yine buhurdanlıklar ile güzel kokuları evinizde ağırlamanız mümkün. Buhurdanlık üzerine bir miktar su koyun. Bu suyun içerisine aromatik yağınızı damlatın, mumu altında yakın. Ayrıca bir sprey şişesine su ve yoğunluğunu kendinize göre ayarlayarak koyduğunuz birkaç damla aromatik yağdan doğal bir ev/araba koku spreyi üretebilirsiniz. Banyo suyunuza da aromatik yağlar damlatabilirsiniz. Greyfurt, Biberiye, Nane canlandırıcıyken; Lavanta, Melissa, Papatya dinlendirici olacaktır. Yastığa damlatılan bir kaç damla lavanta yağı da güzel bir uykuyu beraberinde getirecektir.

Roll-on

Karbonat ile Hindistan cevizi yağı karıştırılarak ve içerisine isteğe bağlı olarak esansiyel yağ ekleyerek kendi koltuk altı krem kıvamındaki roll-on’unuzu yapabilirsiniz.

Bulaşık Deterjanı

Bulaşıklar için kullanılan deterjanların ana maddeleri petrol kaynaklıdır ve bu sebeple bakterilerce ayrıştırılıp doğaya tekrar kazandırılamazlar. Genellikle de çeşitli kimyasal katkı maddeleri, sentetik esanslar, kokular ve renklendiriciler içermektedirler. Bunların yerine bulaşık makinesinde boraks kullanılabilir. Parlatıcı haznesine biraz elma sirkesi eklersek bulaşık makinesinin içini temiz tutabiliriz.

Çamaşır Deterjanı

Mümkünse fosfat içermeyen deterjanları tercih edilmeli veya toz sabun kullanılmalıdır. Toz sabuna geçmeden önce çamaşırlarınızı bir kez sadece çamaşır sodası ile yıkarsanız deterjan kalıntılarının sabun ile reaksiyona girip çamaşırlarınızı sarartma riskini ortadan kaldırmış olursunuz. Çamaşır sodasını sabunla beraber kullanırsanız çamaşırlarınızda hem parlaklık hem de ağartıcılara ödediğiniz paranın daha azını harcayarak beyazlık sağlarsınız.

Cam Temizleyici

Eğer camlar çok kirli ise öncelikle Arap sabunlu suyla köpürterek onun kaba pisliği alınmalıdır. Arap sabunlu ön temizlikten sonra sirkeli su ile temizlenmelidir. 2 bardak sirke 1 litre su ile karıştırıldığında camlar için harika bir temizleyici elde edilmiş olur. Camlar gazete kağıdı kullanılarak temizlendiğinde pırıl pırıl olacak ve leke tutmayacaktır.

Halı Kokularını Yok Eden Temizleyici

1 fincan karbonat, 1 fincan boraks ve yarım fincan mısır unu karıştırılıp içine 10 damla limon yağı eklenip iyice karıştırılır. Pütürleri yok olana dek iyice ezilir. Karışım halı üzerine serpildikten sonra 1 saat beklenir ve son olarak elektrik süpürgesiyle süpürülür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sade ve Doğal Hayata Geçiş Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Halime Gamze KARSLI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Halime Gamze KARSLI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Uzm.Dyt.Halime Gamze KARSLI
İstanbul
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi28 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Halime Gamze KARSLI'nın Makaleleri
► Ek Besinlere Geçiş Dyt.Aziz KILINÇ
► Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş Dyt.Merve GÜLÜNAY
► Doğal Mineralli Sular Dyt.E. Damla ÇIRACIOĞLU
► Karabuğday: Şifa Deposu Doğal Mucize Dyt.Ayşe Tuğba ŞENGEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Sade ve Doğal Hayata Geçiş Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 84 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Otizmde Beslenme Kasım 2018
► Ramazan ve Beslenme Haziran 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:28
Top