2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aspir Yağının 6 Yararı Nedir Kilo Vermede Etkili Midir ve Yan Etkisi Var Mıdır?
MAKALE #19896 © Yazan Dyt.Bilgegül YAVUZ | Yayın Ekim 2018 | 9,070 Okuyucu
Araştırmalar, aspir yağının özellikle kan şekeri, kolesterol ve deri iltihabı için bazı sağlık yararları sağlayabileceğini göstermektedir. Aspir yağı aspir bitkisinin tohumlarından yapılan popüler bir pişirme yağıdır.



Bazı araştırmalar aspir yağı diyette ve ciltte kullanıldığında bazı sağlık yararları olabileceğini düşündürmektedir. Aspir yağı, yüksek duman noktası ve nötr aroması sayesinde yüksek sıcaklıklarda pişirirken zeytinyağından daha sağlıklı bir seçenek olabilir.



Bu yazıda, aspir yağının en yüksek sağlık yararlarını listeliyoruz. Ayrıca, aspir yağının kilo kaybı için etkilerini tartışıyoruz.

1. Sağlıklı yağ asitleri kaynağı


Aspir yağı, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağlar da dahil olmak üzere zengin bir doymamış yağ asitleri kaynağıdır. Vücudun işlev görmesi için bu yağlara ihtiyacı vardır ve doymamış yağ asitleri genellikle 'iyi yağlar' olarak kabul edilir.
Aspir yağında bulunanlar gibi diyette bulunan yağlar, hormon regülasyonu ve hafızası için gereklidir. Vücudun yağda eriyen A, D, E ve K vitaminlerini absorbe etmesine izin verirken hayati öneme sahiptirler.



Yemekle birlikte biraz yağ yemesi de kişinin daha doygun hissedilmesine yardımcı olabilir. Aspir yağı, zeytinyağı, avokado yağı ve ayçiçeği yağında daha 'kötü' yağlar olarak kabul edilen doymuş yağ asitleri daha azdır.



'İyi' yağlardan yüksek ve 'kötü' yağlardan düşük bir diyet, iltihabı azaltmak ve kalp sağlığını iyileştirmek de dahil olmak üzere birçok sağlık yararına sahiptir.
İki çeşit aspir yağı vardır:
• Yüksek oleik
• Yüksek linoleik
Her ikisi de doymamış yağ asitleri içerir. Zeytinyağı gibi, yüksek oleik aspir yağı çeşidi, tekli doymamış yağlar içerir ve yüksek sıcaklıklarda yemek pişirmek için iyi bir seçenektir. Yüksek linoleik aspir yağı yüksek miktarlarda çoklu doymamış yağ içerir. Kullanımında ısıtılmamalı, salata soslarının hazırlanmasında kullanım için idealdir.

2. Kan şekerinin seviyesini artırır


2016 tarihli çalışmaların sistematik bir incelemesi, doymamış yağlardan yüksek bir diyet yemenin kişinin kan şekeri kontrolünü iyileştirebileceğini göstermektedir.
Çalışmada, karbonhidrat veya doymuş yağların, bazı doymamış yağ asitleri ve özellikle çoklu doymamış yağlar ile değiştirilmesi, kan şekeri seviyelerinin yanı sıra insülin direnci ve insülin sekresyonu üzerinde yararlı bir etkiye sahip olduğunu buldu.
2011 yılında yapılan bir araştırmada, 4 ay boyunca günde 8 gram (gr) aspir yağı tüketilmesinin, tip 2 diyabetli bazı kişilerde kan şekerini iyileştirirken inflamasyonu azaltabileceğini öne sürdü.



Bu çalışmadaki katılımcıların tip 2 diyabetli ve ayrıca obez ve menopoz sonrası olan kadınlar olduğunu belirtmek önemlidir.



Araştırmacılar, kaliteye bağlı komplikasyonları azaltmak için kaliteli diyet yağlarının diyabet tedavilerinin yanında kullanılabileceğini ileri sürüyorlar.

3. Kolesterolü düşürür ve kalp sağlığını artırır


Aynı 2011 araştırması, 4 aylık aspir yağı kullanımının ardından katılımcıların kan kolesterol düzeylerinin arttığını bildirmektedir.



Bu bulgular Amerikan Kalp Derneği'nin doymamış yağların kandaki LDL veya “kötü” kolesterolü azaltabileceği yönündeki önerisini desteklemektedir.
Yüksek kolesterol, kalp hastalığı için bir risk faktörüdür. Aspir yağı diğer yollarla da kalp sağlığına katkıda bulunabilir.



Aspir yağı içindeki doymamış yağlar kanı inceltip trombositleri daha az yapışkan hale getirebilir. Bu, kalp krizi ve felce yol açabilecek kan pıhtılarını önlemeye yardımcı olabilir.
Aspir yağı da onları rahatlatıp kan basıncını düşürerek kan damarlarını etkileyebilir.

4. Enfeksiyonla savaşır


Aspir yağı ayrıca anti-inflamatuar özelliklere de sahip olabilir. Klinik Beslenme, aspir yağı ve aspir yağı içindeki doymamış yağ asitleri bir çalışmaya göre inflamasyon belirteçlerini iyileştirdi.



Bu diyabet ve kalp hastalığı da dahil olmak üzere çeşitli koşullara yardımcı olabilir.

5. Kuru cildi nemlendirir


Aspir yağını topikal olarak kuru veya iltihaplı bir cilde sürmek cildi yumuşatmaya yardımcı olur ve cilde yumuşak ve pürüzsüz bir görünüm kazandırır.
Cilt için aspir yağı üzerine yapılan araştırmanın birçoğu anekdot olmasına rağmen, kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde yaygın bir içeriktir.



Aspir yağı, bazı cilt faydalarından sorumlu olabilecek E vitamini içerir. E vitamini, onlarca yıldır dermatolojik ürünlerde önemli bir bileşen olmuştur.



Bazı araştırmalar, E vitamininin cildi vücuttaki hücrelere zarar veren ve hastalığa katkıda bulunan zararlı moleküller olan serbest radikallerden ve güneş ışığının etkilerinden koruduğunu göstermektedir.



Ciltte aspir yağı kullanmadan önce bir test yapın. Yağdan bir damla kolunuza sürün ve 24 saat bekleyin. Hiçbir reaksiyon gelişmezse, muhtemelen güvenlidir.

6. Yüksek sıcaklıklarda pişirmek için güvenlidir


Bütün yağların kızartma için kullanılması güvenli değildir. Bunun nedeni, aşırı ısınan hassas yağların serbest radikaller oluşturabilmesidir.
Yüksek oleik aspir yağı yüksek sıcaklıklarda pişirmek için güvenlidir. Aslında, bu tekli doymamış yağ, aşağıdakiler de dahil olmak üzere diğer birçok yağdan daha yüksek bir duman noktasına sahiptir:
• Mısır yağı
• Kanola yağı
• Zeytin yağı
• Susam yağı
Aspir ayrıca zeytinyağı ve hindistancevizi yağı da dahil olmak üzere diğer yağlardan daha hafif bir tada sahiptir ve bu da onu derin kızartma, tavada kızartma veya pişirme için mükemmel bir seçenek haline getirir.



Diğer taraftan, çoklu doymamış aspir yağı ısıtılmamalıdır. Çiğ sebzelerin üzerine dökmek ve salata yapmak için saklayın.


Kilo kaybı için aspir yağı nasıl etki gösterir?


Bazı insanlar aspir yağının kilo vermeye yardımcı olduğunu düşünür, ancak bu alandaki araştırmalar sınırlıdır.



2011 araştırması da dahil olmak üzere bazı çalışmalar, aspir yağının, kilo veya vücut yağı üzerinde önemli bir etkisi olmadığını bildirmektedir. Kaşığı başına 120 kalorili aspir yağı, düşük kalorili bir gıda değildir.



Kaynaklarından bağımsız olarak çok fazla kalori almakla beraber kilo verme çabalarını da olumsuz yönde etkileyebilir. Ancak bu yağın küçük bir miktarının yemeklere eklenmesi, lezzetini artırabilir, doygunluk hissini artırabilir ve kan şekerini dengeleyebilir. (Bunların hepsi kilo yönetimi üzerinde yararlı bir etkiye sahip olabilir.)



Kilo vermeye çalışırken, yağların alımını tavsiye edilen miktarlarla sınırlamak ve meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve yağsız protein kaynakları gibi bütün besinleri tüketmeye odaklanmak yararlı olabilir.

Aspir yağının yan etkileri var mıdır?


Çoğu insan, önerilen günlük miktarlarda tükettikleri sürece, aspir yağı herhangi bir olumsuz tepki göstermeyecektir.
Aspir yağı kanı inceltiğinde, kanın pıhtılaşmasını yavaşlatabilir, bu da kanama riskini artırabilir:
• Kanama bozukluğu olan kişiler
• Ameliyat olanlar bu duruma dikkat etmelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Aspir Yağının 6 Yararı Nedir Kilo Vermede Etkili Midir ve Yan Etkisi Var Mıdır?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Bilgegül YAVUZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Bilgegül YAVUZ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Bilgegül YAVUZ'un Yazıları
► Kilo Vermede Yoyo Sendromu Dyt.Şefika AYDIN
► Kilo Vermede Zorluk Çekenlere 18 Altın Öneri? Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Aspir Yağının 6 Yararı Nedir Kilo Vermede Etkili Midir ve Yan Etkisi Var Mıdır?' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:27
Top