2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eyvah Çocuğum Ergen!
MAKALE #19897 © Yazan Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN | Yayın Ekim 2018 | 2,124 Okuyucu
Çocuklar hormonları vasıtasıyla yetişkin olmaya adım atarken fiziksel bir değişime uğrar ve duygularda iniş çıkışlar yaşarlar. Duygularının neden sürekli değiştiği sorulduğunda ise bunu açıklayamazlar.


Ergenlik dönemindeki çocuklar soyut düşünmenin yoğun olduğu bu dönemde kendilerine bir kimlik kazandırma arayışına girerek bilişsel, sosyal ve duygusal açıdan da olgunlaşırlar.


Ebeveynlerin etkisinin azaldığı daha çok çevrenin çocuğun yaşamı üzerinde hakim olduğu bu dönemde çocuk kendi kendine ben kimim, kime benzemeliyim, başkalarına nasıl görünmeliyim gibi sorular sorduğu dönemdir.



Ön ergenlik 12-15 orta ergenlik 15-18 ve ileri ergenlik 18-22 yaşları arasında görülmektedir.

Ön Ergenlik
döneminde çocuk vücudunda gerçekleşen fizyolojik değişimleri kabul eder ve anlamlandırır.
Orta Ergenlik
döneminde çocuk soyut düşünerek kişilik ve kimlik oluşumunu tamamlar.
İleri Ergenlik
döneminde ise çocuk kuşaklar arası farkı anlamaya çalışır kabul eder ya da kurallara karşı savunma direnci oluşturur.
Ergenlik döneminde karşılaşılan problemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

Yoğun Duygusallık
Özellikle bu dönemde okulçağı çocuğuna yapılan karşılaştırmalar, suçlamalar ve fiziksel değerlendirmeler çocukta yoğun duygusallığı etkileyecektir.
Şişmanlık
Bu dönemde hormonal olarak çok yeme isteğine karşı aile mutlaka bir pedagogla süreci takip etmeli ve çok yemenin duygusal bir açlıktan kaynaklı olup olmadığı analiz edilmelidir.
Sıfır Beden İsteği
Ergenliğin erken dönemlerinde özellikle kız çocuklarında görülen sıfır beden olma isteği vücuttaki kilo almaya karşı dirençle beraber toplum tarafından kabul görme isteğidir. İlerleyen dönemlerde engel olunmazsa Anorexia Nervosa’ya neden olabilir.
Akne Vulgaris
Ergenlik dönemi bazı hormonların artmasıyla kıllanma ve yağlanma ile meydana gelen kıl diplerinin iltihaplanması ile meydana gelen bir hastalık türüdür.
Kurallara Karşı Gelme
Bu dönemdeki çocuk soyut düşünmeye başlar ve sürekli neden diye sorgular.Kuşaklar arası farktan kaynaklı kurallara karşı direnç oluşturur.
Kimlik taklit etme
(herhangi bir sanatçı gibi yaşıyor olma hali)
Ergenliğin son dönemi sosyalleşen çocuk çevresindeki herkesi gözlemler ve saygı duyulan itaat edilen kişilere karşı merak duyar .Yaşından büyük kişilerle samimi olur ve onlara özen duyarak taklit eder.
Yaşından büyük kadın ya da erkekle diyalog kurma
Ergenliğin son döneminde kız çocuklarının baba ile olan iletişim biçimi kadar erkek çocuğunun da anne ile olan iletişimi oldukça önem taşır. Özellikle cinsel istismarcılar bu dönemin özelliklerini iyi bildiklerinden sosyal medyada rahatlıkla çocukları kandırabilir ve onlara kolayca erişebilirler.
Onları bu dönemde anlayan, dinleyen, kendi oluşturdukları kişiliğe saygı duyan ve değer veren birini arayan ergen çocuklar için yaşamın bu dönemi oldukça önemlidir.

Aileler neler yapmalı?
• Öncelikle ergenlik dönemi ile mücadele edemiyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmalı ve süreci takip ettirmelisiniz. Zira bu dönem hem kişilik gelişimi hem de fizyolojik değişim açısından büyük önem arz etmektedir.
• Çocuğu asla başkaları ile kıyaslayarak değersizleştirmeyiniz.
• Çocuğun ilgi ve yeteneklerine önem veriniz. (Eğer o matematik kursuna değil yüzme kursuna ilgi duyuyorsa yüzmeye gönderiniz vb.)
• Ben dili kullanınız. (Sen bana yüksek sesle bağırdığında ben kendimi oldukça mutsuz hissediyorum vb.)
• Fırsatlar sununuz. Yanlış davranışlarını düzeltmesi için fırsat ve zaman yaratınız.
• Arkadaş çevresi ile tanışarak onları kabul ediniz .Aksi halde gizli şekilde buluşacaktır. (Beğenmediğiniz tavırlar sergileyen arkadaşlarına karşı düşüncelerinizi uygun bir dille paylaşınız.)
• Harcamalarını kontrol ediniz.
• Aniden öfkelenip sinirlendiğinde bunun hormonal olduğunu unutmadan konuşmak için sakinleşmeni bekleyeceğim şeklinde tepkilerle gerici ortamdan sakınınız.

Pedagog Sümeyra Yapıcı Aydın
Yazan
Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eyvah Çocuğum Ergen!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN'ın Yazıları
► Eyvah! Çocuğum Tek Uyumuyor! ÇOK OKUNUYOR Psk.Şimal AYDIN
► Eyvah Çocuğum Ergenlikte! Psk.Günce TOROSLU
► Eyvah Çocuğum İki Yaşında Psk.Elif TANIL
► Eyvah Çocuğum Porno İzledi! ÇOK OKUNUYOR Psk.Nalan EYİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eyvah Çocuğum Ergen!' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:25
Top