2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
MAKALE #19920 © Yazan Psk.Pınar ŞİMŞEK | Yayın Ekim 2018 | 2,335 Okuyucu
Vajinismus Nedir?
Toplum kadınlarının yaklaşık olarak %10 unda görülen rahatsızlığın tanımı olarak kadının istem dışı kaslarının kasılması sorunu ilişkiye girmek istememesi hatta ilişkiye girilememesi olarak görülmektedir. İlişkinin mümkün olması halinde ise ilişki ağrılı devam ettiği görülmektedir.
Vajinanın pelvik taban kaslarında oluşan spazm nedeniyle vajina girişi kapanır ya da kısmen kapanır. Kas spazmları kişinin kendini zorlaması halinde vücuttaki diğer kaslarından da kasılmasına neden olarak nefes almada dahi zorluk yaşatabilir. Vajinismusun kesin olarak nedeni bilinememekle beraber, kadının korku, endişe gibi duygu durumlarından etkilenerek cinsel ilişkiye tepki gösterdiği görülmektedir.
Vajinanın dar olması, küçük olması gibi söylemler ilişki başarısızlığı olarak görülürken bu durum bize vajinismusun olabileceği ihtimalini sunmaktadır. Çünkü bilinenin aksine vajina, penise göre kendini hazırlayan, büyüyüp küçülen esnek bir yapıdadır.
Hastalık, geçmişte yaşanan travmalar,istismar ya da olumsuz düşünce kalıpları oluşturacak geçmiş yaşantılara sahip olunması nedeniyle psikolojik bir rahatsızlık olarak geçmektedir. Psikoterapi desteği ve vajinismus egzersizleriyle tedavi edilmektedir.

Vajinismus İçin Uygulanan Egzersizler Nelerdir?
Ayna Egzersizi
Kişi, ne kadar vücudunu tanımazsa, fikir sahibi olmazsa bir o kadar ilişkiye karşı tedirginlik yaşama ihtimali yüksektir. Ayna egzersizi ile vajina bölgesi incelenir;büyük dudaklar ayrılarak vajina girişi tanınır.
Masaj Egzersizi
Vulva denilen vajinanın dış bölgesine hafif dokunuşlarla masaj yapılır.Masaj yağı yardımıyla vajinanın dokunuşlara alıştırılması sağlanır.
Kegel Egzersizi
Kegel egzersizi, cinsel problemlerin yanı sıra doğum sonrası sarkmalar, idrar kaçırma gibi problemler için de oldukça yarar sağlamaktadır. Kegel egzersiziyle pelvik kasları geliştirilir. İdrar boşaltımı sırasında idrarınızı bıraktıktan sonra kasla sıkılarak 10’a kadar sayılır ve tekrar gevşetilerek 10’ a kadar sayarak beklenir. Pelvik kaslarının keşfi için parmak yöntemi kullanılabilir.
Dilatör Egzersizi
Vibratör türevi olan çeşitli büyüklükte ve çeşitleri bulunan tıbbi malzemenin ya da parmağın vajinaya girişinin sağlanmasıyla kadının cinsel birleşimi için uyguladığı hazırlık egzersizidir.


Vajinismus durumu kadınlarda farklı bir çok sebepten oluşabilir ve yine çözüm sürecinde de farklı bir çok inanış hakimdir.
Kişinin geçmiş yaşantısıyla bağlantılı oluşan kaygıları yüzünden gerilmeler, ilk gece korkusu, yaşanılan kötü cinsel yaşam öyküsü, kızlık zarı ile ilgili olan düşünceler başlıca nedenlerdir. Vajinismus durumu yaşayan kadınların çoğu cinsel muayeneye izin vermez. İlişkide olduğu gibi kasılmalar yaşar ve panik ve korkuya kapılır. Cinsel birleşmedeki başarısızlık için kızlık zarının kalın olduğu gibi yanlış inanışlar da görülmektedir. Bu durumda ameliyat olarak kızlık zarını yırtılması gibi operasyon geçirme vakaları görülmektedir. Ancak bunun doğru bir işlem olmadığı, yapılan müdahaleden sonra hala cinsel birleşimin başarısızlığı yaşandığında anlaşılmaktadır. Bu durum kişileri daha çok yıpratmakta ve çiftler arasında bir çok problemi de beraberinde getirmesine sebep olmaktadır. Gevşemek için ilaç kullanımı, alkol kullanımı gibi durumlar da görülmektedir ancak özellikle kullanılan ilaçlar sakinleştirici ilaçlar özelliği gösterdiği için kişide isteksizlik ya da farkındalığın düşmesine bağlı olarak başka sorunların da doğmasına sebep olabilmektedir. Yine çözüm olarak anestezi verme ya da vajine botoxu uygulamalarının yapıldığı görülmektedir. Ancak bu uygulama vajinismusun tedavisini sağlamamakta sadece gevşeme sırasında ilişkinin olabilmesini mümkün kılmaktadır. Kişinin anestezi etkililiğinden çıktığında cinsel ilişki girişiminde bulunmasıyla yine vajinismus devam etmektedir ve cinsel birleşim sağlanamamaktadır.
Psikoterapi desteğiyle kolaylıkla çözüm bulunabilen vajinismus rahatsızlığı için yanlış yönelimlere girerek süreci uzatmak ve psikolojik yorgunluk yaşamamak için alanında uzman bir psikoterapiste danışabilir bu probleminizden kurtulabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Pınar ŞİMŞEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Pınar ŞİMŞEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Pınar ŞİMŞEK'in Yazıları
► Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK
► Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir Psk.Övül MENGÜLOĞUL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:02
Top