2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınlarda Cinsel İsteksizlik
MAKALE #19921 © Yazan Psk.Pınar ŞİMŞEK | Yayın Ekim 2018 | 2,101 Okuyucu
KADINLARDA CİNSEL İSTEKSİZLİK PROBLEMİ

CİNSEL İSTEKSİZLİK NEDİR?

Cinsel soğukluk ya da firijidite olarak da adlandırılan cinsel isteksizlik cinsel kimliğe göre farklı etkilerden oluştuğu gibi farklı tepkileri de barındırmaktadır. Kadınlarda cinsel isteksizlik, cinsel ilişkiye girmeme, girmekten kaçınma ya da mastürbasyon yapma, cinsel içerikli rüyalar görmeme ya da pornografik görsellere bakma ihtiyacı duymama,ilgilenmeme gibi tüm cinsel yaşantıdan uzak kalma durumu olarak tanımlanabilir. Bu durumun kendiliğinden ortaya çıkması mümkün değildir. Araştırmalar kadınların yaşadığı cinsel isteksizlik sorununun %99 psikolojik kökenli olduğunu göstermektedir. İsteksizlik, mutlaka farkında olduğumuz ya da henüz fark edemediğimiz bir problemin sonucu olarak karşımıza çıkar.

Peki Nedir Bizi Cinsel Yaşamdan Soğutan?

Yaşlanma, Stres , Gizli eşcinsellik, gebe kalma korkusu ,toplum baskısı, cinselliğe karşı tabular geliştirdiği bir ortamda büyümek,cinsel kimlik problemleri, vajinismus, kendi bedenini beğenmeme, bakirelik, iş hayatında oluşan problemler, doğum sonrası depresyon ve anksiyete bozukluğu, ilişkide tartışma, şiddet problemleri, eşin ilgisizliği, eşin cinsel problemleri, temizlik hassasiyeti, menopoz, kullanılan bazı ilaçlar, böbrek, karaciğer, kalp yetmezliği cinsel isteksizliğe neden olan başlıca sebeplerdir.

Cinsel isteksizlik nedenine göre iki tür olarak ayrılmaktadır:
Birincil(Primer) Cinsel İsteksizlik: Kişinin cinsel isteğinin ergenlik döneminden itibaren kaybolması
İkincil(Sekonder) Cinsel İsteksizlik: Kişinin cinsel isteğinde herhangi bir sorun yokken sonradan ortaya çıkan isteksizlik türüdür.

Ancak isteksizlik, çeşitli sebeplerden dolayı dönemsel olarak gelişebilir ancak ortalama 6 aylık bir süreci tamamlamışsa cinsel isteksizlik teşhisi konulabilir. Cinsel isteksizlik durumuyla ilgili gözlem yapmalı ve cinsel hayatınızı takibe almalısınız. Dönemsel olarak çok sıklıkla görülen cinsel isteksizliklerin cinsel bir rahatsızlığı karşılayabilmesi için uzun süre kontrollü şekilde incelenmeli ve kişinin özel yaşantı,iş yaşantısı, aile yaşantısı gibi durumlarda herhangi bir etkinin olup olamayacağına dikkat edilmelidir.

CİNSEL İSTEKSİZLİKTEN NASIL KURTULURUZ?

Cinsel isteksizlikten kurtulmak için bir çok yöntem mevcuttur. Hormon tedavisi ile yan etkileri de göz önünde bulundurularak cinsel isteksizliğin kontrol altına alındığı görülmektedir.Hormon tedavisi isteksizlik durumunda en çok alternatif olarak seçilen tedavi yöntemlerinden biridir.Ancak ilaç tedavisi için doktor gözetiminde kullanıma dikkat edilmelidir. Hormonal değişimlerin menstrual dönemlerin varlığı göz önünde bulundurularak kadınlardaki isteksizliği etkileyecek ciddi farklılıkların bulunması uzman tarafından istenen hormon testleriyle kontrol edilmelidr. Diğer yandan bitkisel yöntemler de cinsel isteksizliği azaltmak için kullanılan yöntemlerden biridir. Kesin çözüm olmamakla birlikte afrodizyak içeren ürünler kullanılarak tedavi için destek sağlanabilir.
Ancak cinsel isteksizliğin tedavisi, diğer cinsel problemler gibi cinsel terapi ile mümkündür. Kişinin psikolojik durumunun göz önünde bulundurulduğu cinsel terapide isteksizlikten uzaklaştırılma için uygulamalar ve kişinin sorunun kaynağına ulaşılacak bilgilerin edinimiyle kişi isteksizlik problemini aşabildiği gibi yaşadığı ya da yaşayabileceği diğer cinsel problemler için de çözüm imkanı bulur.Cinsel terapi alanında uzman bir psikoterapiste danışabilir bu probleminizden psikoterapi desteği alarak kurtulabilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınlarda Cinsel İsteksizlik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Pınar ŞİMŞEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Pınar ŞİMŞEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Pınar ŞİMŞEK'in Yazıları
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Armağan ADANAR
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik ÇOK OKUNUYOR Psk.Eylem AYRANCI
► Kadınlarda ve Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kadınlarda Cinsel İsteksizlik' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:50
Top