2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gıdalarda Bulunan Bakteriler
MAKALE #19964 © Yazan Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ | Yayın Ekim 2018 | 2,545 Okuyucu
Kümes Hayvanları

Aslında, İngiltere, Amerika ve İrlanda'da yapılan araştırmalar, süpermarkette satılan çiğ tavukların% 41-84'ünün Campylobacter bakterileri ile ve % 4-5'inin Salmonella ile kirlendiğini ortaya koydu.


Bu bakteriler genellikle kesim sırasında taze kümes hayvanı etini kirletir ve yemek pişirene kadar hayatta kalabilmektedirler.


Sebzeler

Riski en aza indirmek için, yemeden önce salata yapraklarını iyice yıkayın. Oda sıcaklığına bırakılmış önceden hazırlanmış salatalardan kaçının.


BALIK VE KABUKLU DENİZ HAYVANLARI

Histamin normal pişirme sıcaklıkları tarafından yok edilmez ve scombroid zehirlenmesi olarak bilinen bir tür gıda zehirlenmesine yol açar. Bulantı, hışıltı, yüz ve dilin şişmesi gibi çeşitli semptomlara neden olur.


Kirlenmiş balıkların neden olduğu başka bir tür gıda zehirlenmesi ciguatera balık zehirlenmesidir. Tahminlere göre, her yıl tropikal bölgelerde yaşayan veya ziyaret eden en az 10.000–50.000 kişi CFP alır. Histamin gibi, normal pişirme sıcaklıklarında tahrip edilmez ve bu nedenle zararlı toksinler pişirildikten sonra mevcuttur.


İstiridye, midye, istiridye ve deniz tarağı gibi kabuklu deniz ürünleri de gıda zehirlenmesi riski taşır. Kabuklu deniz ürünleri tarafından tüketilen algler, birçok toksin üretir ve bunlar, kabuklu deniz hayvanlarını tüketirken insanlara tehlike arz eden kabuklu deniz hayvanlarının etinde birikebilir.


PİRİNÇ


Pişmemiş pirinç, Bacillus cereus'un sporları ile kontamine olabilir.
Bu sporlar kuru koşullarda yaşayabilirler. Örneğin, kilerinizde pişmemiş pirinç paketinde hayatta kalabilirler. Pişirme işleminde de hayatta kalabilirler.

ŞARKÜTERİ

Listeria kontamine şarküteri etlerinin neden olduğu tüm ölümlerin% 83'üne şarküteri tezgahlarında dilimlenmiş ve paketlenmiş,% 17'sine ise paketlenmiş şarküteri ürünleri neden olmuştur.


Hotdog, kıyma, sosis ve pastırma iyice pişirilmeli ve pişirildikten hemen sonra tüketilmelidir.


PASTÖRİZE EDİLMEMİŞ SÜT

1993-2006 yılları arasında süt içilmesinden ya da pastörize edilmemiş sütle yapılan peynirden elde edilen 1.500'den fazla gıda zehirlenmesi, 202 hastanede yatış ve iki ölüm vakası yaşandı.


Pastörize edilmemiş süt ürünlerinden gıda zehirlenmesi riskini en aza indirmek için sadece pastörize edilmiş ürünler satın alın. Tüm sütleri 5 ° C altında veya altında saklayın ve kullanma tarihini geçen sütleri atın.


YUMURTA


Çiğ veya az pişmiş olduklarında gıda zehirlenmesi kaynağı olabilirler. Riski azaltmak için, çatlak veya kirli bir kabuklu yumurta tüketmeyin. Mümkünse, çiğ veya hafif pişmiş yumurtalar için yemek tarifleri içinde pastörize yumurtalar seçin.


MEYVE

Yerde kavun (kavun), karpuz ve ballı karpuz gibi yetişen meyveler, kabukta büyüyebilen Listeria bakterisi nedeniyle gıda zehirlenmesine neden olma riski yüksektir.


1973 ile 2011 arasında Amerika’da, kavunla ilişkili gıda zehirlenmelerinin rapor edildiği bildirildi. 3.602 hastalık bildirilen vaka, 322 hastaneye yatış ve 46 ölümle sonuçlandı.
Yemeden önce meyve yıkamak, pişirmede olduğu gibi riskleri azaltabilir. Kavun yiyorsanız, kabı yıkadığınızdan emin olun.

GIDALARDA BULUNAN BAKTERİLERİN TANIM VE SEBEP OLDUKLARI HASTALIKLAR
LİSTERİA:


Listeria(Listeria monocytogenes), çevrede doğal olarak bulunan dayanıklı bir bakteridir. Et işleme tesisi gibi bir ortamda aylar hatta yıllar boyunca yaşayabilir ve üretim tesisinde çeşitli aşamalarda etin kirlenmesine neden olabilir. Genellikle toprak, su, bitki örtüsü, insan ve hayvan dışkısı, kanalizasyon, kümes hayvanları ve et işleme tesislerinden çıkan atık sularda meydana gelir. Et ve et ürünleri, süt ürünleri (pastörize edilmemiş ve pastörize), taze ve dondurulmuş ürünler (meyveler, sebzeler ve filizler) ve tüketime hazır ürünler de dahil olmak üzere çok çeşitli gıda türlerini kirletebilir.


SEMPTOMLARI:


Ateş, kas ağrıları ve mide bulantısı, kusma ve ishal gibi gastrointestinal sorunları içerir. Enfeksiyon merkezi sinir sistemine yayıldıysa, baş ağrısı, boyun tutulması, konfüzyon, nöbet gibi daha endişe verici semptomlar ortaya çıkar ve kişi komaya girebilir. Gebe kadınlarda enfeksiyon, düşük doğum, ölü doğum ve yenidoğan enfeksiyonlarına yol açabilir.



SALMONELLA:


Salmonella insanların ve hayvanların sindirim sistemi florasında var olabilen bir bakteri türüdür. Yaklaşık olarak 2300 civarında türü bulunan Salmonella bakterisinin bazı tiplerinin zararsız olduğu bilinirken, bazı tipleri ise hastalığa sebep olabilir. Özellikle Salmonella Enteritidis ve Salmonella Typhimurium’un gıdalarda ciddi oranda bulunmaları sonucunda hastalık ortaya çıkarak, zehirlenmelere yol açılabilir. Söz konusu bakterilerin kanatlı hayvanlarda ve yumurtada ortaya çıktıkları bilinirken, aynı zamanda bu bakterilerin dana, hububat, sebzeler ve meyvelerden de bulaşma ihtimali vardır.


SEMPTOMLARI:


İshal (bazen kanlı) , ateş, karın krampları ve kusmadır. Birçok sağlıklı kişide tedavi olmadan 4-7 günde iyileşir. Ancak bazı hastalarda barsak alışkanlıklarının tamamen normale dönmesi birkaç ay sürebilir. Hastalığa yakalananların küçük bir kısmında ise eklemlerde ağrı ,gözlerde tahriş ve ağrılı idrara çıkma gelişebilir . Buna reaktif artrit denir ve aylar ya da yıllar boyunca sürebilir ve tedavisi zor olan kronik artrite yol açabilir.


CAMPYLOBACTER:


Campylobacter gram negatif, spiral şekilli ve mikroaerofilik bir bakteridir. Oksidaz pozitif özellik gösteren bu bakteri tek ya da bipolar flagella sayesinde hareketlidir. Bu cinse ait en önemli tür gıda zehirlenmesine neden olan Campylobacter jejuni ’dir. Campylobacter jejuni ve Campylobacter coli insan için hastalık yapıcı etki göstermektedir.


SEMPTOMLARI:


Campylobacter jejuni bakterisi ishale neden olur. İshal bazen sulu bazen yapışkan olabilir ve bazı durumlarda kan içerebilir. Campylobacter jejuni ilgili kontamine gıdanın tüketilmesinden 2-5 gün sonra ateş, karın ağrısı, mide bulantısı, baş ve kas ağrısı gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir. Hastalık 7-10 gün içerisinde kendi kendine son bulur ancak zaman zaman hastalığın kötüye gitme ve sürenin uzama durumu görülebilir.



Campylobacter jejuni bakterisinin çok az miktarı bile barsaklarımızda ishale neden olabilir. Campylobacter jejuni zehirlenmesinin teşhisi dışkıdan alınan örneklerin analiz edilmesi ile yapılabilir.


Campylobacter jejuni zehirlenmesi her yaşta ve her bireyde görülebilir ancak 6 yaş altı çocukların, genç yetişkinlerin (14-30 yaş) etkilenme riski diğer yaş gruplarına göre daha yüksektir.


E.COLİ:


E.coli Enterobacteriaceae familyasına ait, Gram-negatif, çubuk şeklinde bir bakteridir. E. coli insan ve hayvan bağırsaklarında doğal olarak bulunmaktadır. Aerobik ekim metodu kullanıldığında, dışkıda bulunan baskın tür E.coli ‘dir. Normal olarak E.coli zararlı bakteri türlerinin gelişmesini engelleyerek ve kayda değer vitamin sentezlenmesini sağlayarak, vücutta yararlı bir fonksiyona sahiptir. E. coli ‘nin bazı suşları çeşitli mekanizmalarla insanlarda hastalığa neden olmaktadır.


SEMPTOMLARI:


İntestinal enfeksiyon belirtileri E. coli enfeksiyonunuzdan bir ila beş gün sonra başlar. Belirtiler arasında şunlar vardır:
 Abdominal kramplar
 Kanlı dışkılara dönüşebilen ani, şiddetli sulu ishal
 Gaz
 İştah kaybı/bulantı
 Kusma (nadir)
 Yorgunluk
 Ateş
Belirtiler birkaç günden bir haftadan fazlaya kadar devam edebilir.


Şiddetli E. coli enfeksiyonu belirtileri arasında şunlar olabilir:
 Kanlı idrar
 Azalmış idrar çıkışı
 Soluk cilt
 Morarma
 Dehidratasyon


CLOSTRİDİUM BOTULİNUM:


Clostridium botulinum anaerobik, Gram-pozitif, spor oluşturan çubuk şeklinde bir bakteridir. Güçlü bir nerotoksin üretir. Sporları ısıya dayanıklıdır ve hatalı veya eksik işlenmiş gıdalarda sporları canlı kalabilir. Botulizm 7 tipi (A, B, C, D, E, F ve G) tanınmaktadır ve her bir suş tarafından üretilen antijen özelliğindeki toksinler esas alınmaktadır. A, B, E ve F tipleri insan botulizmine neden olmaktadır. C ve D tipleri çoğunlukla hayvanlarda botulizme neden olmaktadır. Bu hastalıktan çoğunlukla etkilenen hayvanlar ise yabani kümes hayvanları, kümes hayvanları, sığır, atlar ve balıkların bazı çeşitleridir. Arjantin'de G tipinin topraktan izole edilmesine rağmen herhangi bir salgına rastlanmamıştır.

BOTULİZM:


Konservelerde oluşan ve yanlış saklama koşulları nedeniyle ortaya çıkan tehlikeli bir hastalıktır. Evde yapılmış konserve gıdaların yanı sıra bal, salamuralar ve fermente, füme ya da tuzlu balık, özellikle risk altındadır. Bebeklerin hastalığa yakalanma riski en yüksektir.
Kramp, kusma, solunum problemleri, yutma güçlüğü, çift görme ve halsizlik veya felç gibi ciddi belirtilerle ortaya çıkar. Bu nedenle 1 yaşından küçük çocuklara kesinlikle bal vermeyin. Sızıntı yapan, deforme olmuş kutulardaki konserveleri kullanmayın.



BACİLLUS CEREUS:


Bacillus cereus bakterisi genel olarak oksijensiz ya da sınırlı miktarda oksijenin bulunduğu ortamlarda yaşayan ve zorlu ortamlarda “spor” form oluşturabilen bir bakteridir. Bacillus cereus bakterisi çubuk şeklindedir ve ismi de bu şeklinden gelmektedir. Birçok türü olan Bacillus’un Bacillus anthracis türü hayvanlarda şarbon hastalığına neden olur. İnsanlarda en tehlikeli olan türü Bacillus cereus’tur. Bacillus cereus, ısıya dayanıklı olması ve spor yapması özelliği ile toprakta yaşayabilmektedir.


SEMPTOMLARI:


Bacillus cereus zehirlenmesinin belirtileri;
Sulu ishal, karın ağrısı, mide bulantısı ve kusmadır.

Bacillus cereus zehirlenmesinin iki tipi bulunmaktadır. İlki ishal tipi zehirlenmedir. İshal tipi zehirlenme karın ağrısı ve mide bulantısı sonrasında sulu ishal olarak seyreder. Bu tip zehirlenmede kusma nadiren görülür. İshal tipi zehirlenme ilgili gıdanın tüketilmesinden 6 saat sonra ortaya çıkabilir ve 24 saat boyunca sürebilir. Diğer Bacillus cereus zehirlenmesi tipi ise kusma tipi gıda zehirlenmesidir. İlgili gıdanın tüketilmesinden 30 dakika sonra belirtiler ortaya çıkabilir ve 18 saat boyunca belirtiler görülebilir. Bu tip zehirlenmede kusma sıklıkla görülür, zaman zaman karın ağrıları sonrası ishalde görülebilir.

KOLİ BASİLİ:


Sığır (İnsan ve tüm hayvanlarda var) bağırsaklarında yaşayan bir bakteri türüdür. Kesim sırasında bağırsağın zedelenmesiyle hayvanın bütün vücuduna yayılabilir. Ayrıca pastörize edilmemiş sütlerde ve gübre kullanılan yeşil yapraklı sebzelerde de bulunabilir.

SEMPTOMLARI:

Enfeksiyon şiddetli karın krampları, sulu ishal ve kusma ile ortaya çıkar. Hastalık genellikle maruz kaldıktan sonra birkaç gün içinde iyileşmeye başlasa da yaklaşık bir hafta sürer ve bağışıklık sistemi düşük kişiler çok ağır geçirebilir.

STAPHYLOCOCCUS AUREUS:


S. aureus mikroskobik olarak incelendiğinde çift, kısa zincirli ve üzüm gibi salkım halinde olduğu gözlenen, kok şeklinde Gram pozitif bir bakteridir. Bazı suşları insanlarda hastalığa neden olan yüksek ısıya dayanıklı protein toksinleri üretme eğilimindedir.


SEMPTOMLARI:


Staphylococcal gıda zehirlenmesinin başlangıç belirtileri bireyin toksine olan duyarlılığına, tüketilen kontamine gıda miktarına, gıda içinde alınan toksin miktarına ve genel anlamda hastanın sağlığına bağlı olarak hızlı ve ani gelişir. En çok görülen belirtiler; mide bulantısı kusma, karın ağrısıdır. Bazı bireyler, hastalıkla ilgili bütün bu belirtileri göstermeyebilir. Zehirlenmenin daha şiddetli olduğu durumlarda, bireyde baş ağrısı, kas krampları, kan basıncı değişiklikleri ve çarpıntı gözlemlenebilir. Genellikle, hastanın iyileşme süreci iki gündür fakat şiddetli durumlarda bu sürecin üç gün olması hatta bazen daha fazla devam etmesi beklenebilir.


BRUCELLA:


Bu mikroorganizmalar sütte 10 gün, kontamine ve yeterli ısıl işlem görmemiş sütten yapılan dondurmada 1 ay, peynirde 2 ay, tereyağında 4 ay ve kremada yaklaşık 4-5 ay canlı kalabilmektedir. Salamura peynirlerde bile 1-2 ay kadar canlılıklarını muhafaza etmeleri bu bakterilerin ne derece riskli olduklarını ortaya koymaktadır. Brucella bakterileri, 60˚C’de 10 dakika içerisinde canlılıklarını kaybettiklerinden dolayı normal pastörizasyon sıcaklığında sütten elimine edilebilirler. Yoğurt gerek kullanılan sütün kaynatılması gerekse oluşan asiditeden dolayı bu bakteriler bakımından bir risk taşımamaktadır. Et ise pişmiş olarak tüketildiğinden nadiren bir bulaşma aracı-dır. Özellikle karaciğer, dalak gibi sakatatların yeterince pişirilmemesi bulaşmalara neden olabilir.


SEMPTOMLARI:


Bruselloz, geniş bir semptom aralığına neden olabilir.
Bazı belirtiler erkenden ortaya çıkarken bazıları uzun süre boyunca gelişebilir. İlk veya erken belirtiler şunları içerebilir:
 Ateş
 Yorgunluk
 Terleme
 Kas, eklemler ve /veya karında ağrı
 Sırtta ağrı
 İştah kaybı
 Kilo kaybı
 Öksürük
 Baş ağrısı
 Şişmiş lenf düğümleri.

Zamanla, ateşler gece terlemesi ile tekrarlayıcı hale gelebilir, eklem ağrısı kötüleşebilir ve kalp, testisler, karaciğer ve /veya dalakta büyüme meydana gelebilir ve bu organların işlevlerinde azalma meydana gelebilir.


Buna ek olarak, hastalar kronik yorgunluk, depresyon ve nörolojik belirtilere sahip olabilirler. Çoğu insanın semptomları göstermeye başlaması yaklaşık iki ila dört hafta sürer.


CRYPTOSPORİDİUM:


Cryptosporidium, içme suyu kaynaklarını kirletebilen ve insanlarda ve hayvanlarda bağırsak enfeksiyonlarına neden olabilen sudan geçen bakteri türüdür.


SEMPTOMLARI:

Cryptosporidium İshali
Cryptosporidium isimli parazit tarafından meydana getirilen bir ishaldir. Parazitin ince bağırsağı tutmasıyla oluşur. Tüm dünyada ve tüm yaş guruplarında görülebilir. Bu hastalık daha çok bağışıklık sistemi zayıflamış olan AİDS hastaları ve organ nakli yapılmış kişilerde görülür. Bu kişilerde enfeksiyon hayatı tehdit edici olabilir.



Belirtiler
 Ateş
 Bulantı
 İshal (sulu)
 Karın krampı
 Kas erimesi
 Kilo kaybı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gıdalarda Bulunan Bakteriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar ERMİŞ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi24 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Pınar ERMİŞ'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gıdalarda Bulunan Bakteriler' başlığıyla benzeşen toplam 9 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Obstrüktif Uyku Apnesi Aralık 2018
► Polikistik Over ve Beslenme Aralık 2018
► Teff Tohumu Ekim 2018
► Kombuca Çayı Ekim 2018
◊ Yolculukta Beslenme Temmuz 2018
◊ Moringa Bitkisi ve Çayı Temmuz 2018
◊ Savaşçı Diyeti Temmuz 2018
◊ 8 Yaygın Besin Alerjisi Temmuz 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:35
Top